RF-SISU Västra Götaland

“Göteborg är inte Sveriges idrottsstad längre”

Tre gånger de senaste tio åren har Göteborg stad tilldelats SVT Sport utmärkelse Årets Idrottsstad. 2022 hittar du Göteborg på en femteplats med motiveringen “Göteborg har bredden, men inget tung SM-Guld”. Det vill RF-SISU High Performance Elitprogram ändra på. “Det finns ingen samling runt elitidrotten”, säger Carin Hamnlund. 

2021 startade RF-SISU Elitprogrammet för att samla och stärka de yttre förutsättningarna för elitidrottare i Göteborg. 30 september är sista ansökningsdag för år 2 som nu går mot en tydlig riktning att göra den idrottsliga karriären och livet därefter hållbar och hälsosam.  

-I Göteborg hade man ju redan startat Idrottsoffensiven för att jobba mot politiken. Där tar de upp stora frågor som anläggningar till exempel, säger Carin utifrån Idrottsoiffensivens vision att en “ledande idrottsstad behöver breddidrott, elitidrott och evenemang av högsta klass och alla de tre delarna hänger ihop”.

-Det är gott så, men vi behöver också göra något för de som faktiskt är i elitidrotten. Tränarna och de aktiva, säger Carin.

High Performance fungerar som ett paraply över elitidrotten. Under paraplyet är Elitprogrammet tätt sammanvävt med RF-SISUs universitetverksamhet RIU och Idrottsoffensiven.


Foto: Carin Hamnlund, RF-SISU

-Tanken från kommunen är att elitidrotten ska blomstra och att fler ska få möjlighet att på ett hållbart sätt satsa och nå sina mål, säger Carin  

Under Elitprogrammet får den aktive fysiskt, mentalt, och ekonomiskt stöd för att underlätta förutsättningarna för den satsning idrottaren vill genomföra. 

-De får en summa som de kan använda för nutrition, idrottspsykologi och fysträning. Det finns en medicinsk hub som de kan ringa till för att få hjälp när de ska söka vård. Det kan vara allt från en skada till att man har gått snuvig för länge. Det handlar inte om att du får vård snabbare om du inte har en försäkring, men du kommer till rätt person, säger Carin. 

Här blir RF-SISU en stark och trygg ryggrad att luta sig mot. Däremot är det den aktive som själv leder vägen.

-“Jag vill göra det här och det här, säger de”. Sedan bokar de ingenting och det är helt förståeligt, menar Carin.

Thobias Montler, Ullevi FK. En av 26 elitaktiva som varit en del av Elitprogrammet sedan 2021.

 

“Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats”

-Det är unga människor med många järn i elden. De pluggar, jobbar och tränar. Därför försöker vi nu ha tuffare approach där flera i vårt resursteam själva ringer och säger “Hallå hallå, jag hörde att du var intresserad av detta”. Och det hjälper, säger Carin. 

-Själva träningen löser tränaren, men det är de andra basgrejerna som är svåra att fylla. De ska äta ordentligt, sova ordentligt och ha en stressnivå som fungerar. Ja, livet ska fungera, menar Carin och fortsätter: 

-Man kan ju inte följa med dem och lägga dem i sängen. Det hade man ju önskat ibland, säger Carin som tidigare varit tränare i Judo.

-Eller att ha en huvudströmbrytare. “Klockan 10 är det släckt hos alla mina aktiva”, skrattar hon. För många hade det varit en hjälp, men dit ska vi väl inte gå, säger Carin och leder vägen mot projektets faktiska uppdrag:

-Vi har insett att RF-SISUs uppgift måste vara att göra elitidrotten hälsosam och hållbar. Man ska kunna ha en lång karriär och ett bra liv efter sin karriär. 

-Samtidigt är det den aktive som är i centrum och det är den aktive som styr det den gör. Det är den aktive som äger sin satsning. Man är inte allas ägodel bara för att man är en elitaktiv. För oss är det jättenoga att vi inte gör någonting utan att den aktive har sagt Ja, säger Carin. 

Maja Nilsson, Örgryte IS och Yannick Tregaro är tillsammans en del av Elitprogrammet.

Elitprogrammet förhåller sig till sig själva som ett kunskapscentrum och följer därför förändringar i samhället och försöker integrera forskning i verkliga livet. Nya tillskott i programmet är möjligheterna att genomföra en hjärtscreening och DXA som mäter bentäthet, vilket samlar värdefull kunskap för den med relativ energibrist. 

-Vi kan inte med gott samvete ta in folk i programmet, utan att vara säker på att den här människan mår okej. För på sätt och vis blir ju vi en aktör till i att pusha dem. Sedan har vi inte krav på resultat när man väl är inne i programmet. Vi lägger oss inte i det sportsliga särskilt mycket, säger Carin.

High Performance vision är att till slut komma närmare både specialdistrikten som Göteborgs Friidrottsförbund men även Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. 

-Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats. Och då ska vi ju samarbeta. RF-SISU fyller bara de hål som behövs. Och får man en stark kultur inom en idrott i en stad, kanske kommer då evenemangen och de stora mästerskapen!, säger Carin.

FAKTA:
Carin Hamnlund, RF-SISU
Projektägare: RF-SISU och Göteborg Stad
Nytt för i år: Hjärtscreening, DXA – Kroppssammansättning, kunskapsförmedling kring sömn.
Sista ansökningsdag: Fredag 30 september.

För att komma till Elitprogrammets ansökningsformulär, klicka här!

Ansök senast
30 S E P T E M B E R [idag!]

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.