RF-SISU Västra Götaland

“Göteborg är inte Sveriges idrottsstad längre”

Tre gånger de senaste tio åren har Göteborg stad tilldelats SVT Sport utmärkelse Årets Idrottsstad. 2022 hittar du Göteborg på en femteplats med motiveringen “Göteborg har bredden, men inget tung SM-Guld”. Det vill RF-SISU High Performance Elitprogram ändra på. “Det finns ingen samling runt elitidrotten”, säger Carin Hamnlund. 

2021 startade RF-SISU Elitprogrammet för att samla och stärka de yttre förutsättningarna för elitidrottare i Göteborg. 30 september är sista ansökningsdag för år 2 som nu går mot en tydlig riktning att göra den idrottsliga karriären och livet därefter hållbar och hälsosam.  

-I Göteborg hade man ju redan startat Idrottsoffensiven för att jobba mot politiken. Där tar de upp stora frågor som anläggningar till exempel, säger Carin utifrån Idrottsoiffensivens vision att en “ledande idrottsstad behöver breddidrott, elitidrott och evenemang av högsta klass och alla de tre delarna hänger ihop”.

-Det är gott så, men vi behöver också göra något för de som faktiskt är i elitidrotten. Tränarna och de aktiva, säger Carin.

High Performance fungerar som ett paraply över elitidrotten. Under paraplyet är Elitprogrammet tätt sammanvävt med RF-SISUs universitetverksamhet RIU och Idrottsoffensiven.


Foto: Carin Hamnlund, RF-SISU

-Tanken från kommunen är att elitidrotten ska blomstra och att fler ska få möjlighet att på ett hållbart sätt satsa och nå sina mål, säger Carin  

Under Elitprogrammet får den aktive fysiskt, mentalt, och ekonomiskt stöd för att underlätta förutsättningarna för den satsning idrottaren vill genomföra. 

-De får en summa som de kan använda för nutrition, idrottspsykologi och fysträning. Det finns en medicinsk hub som de kan ringa till för att få hjälp när de ska söka vård. Det kan vara allt från en skada till att man har gått snuvig för länge. Det handlar inte om att du får vård snabbare om du inte har en försäkring, men du kommer till rätt person, säger Carin. 

Här blir RF-SISU en stark och trygg ryggrad att luta sig mot. Däremot är det den aktive som själv leder vägen.

-“Jag vill göra det här och det här, säger de”. Sedan bokar de ingenting och det är helt förståeligt, menar Carin.

Thobias Montler, Ullevi FK. En av 26 elitaktiva som varit en del av Elitprogrammet sedan 2021.

 

“Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats”

-Det är unga människor med många järn i elden. De pluggar, jobbar och tränar. Därför försöker vi nu ha tuffare approach där flera i vårt resursteam själva ringer och säger “Hallå hallå, jag hörde att du var intresserad av detta”. Och det hjälper, säger Carin. 

-Själva träningen löser tränaren, men det är de andra basgrejerna som är svåra att fylla. De ska äta ordentligt, sova ordentligt och ha en stressnivå som fungerar. Ja, livet ska fungera, menar Carin och fortsätter: 

-Man kan ju inte följa med dem och lägga dem i sängen. Det hade man ju önskat ibland, säger Carin som tidigare varit tränare i Judo.

-Eller att ha en huvudströmbrytare. “Klockan 10 är det släckt hos alla mina aktiva”, skrattar hon. För många hade det varit en hjälp, men dit ska vi väl inte gå, säger Carin och leder vägen mot projektets faktiska uppdrag:

-Vi har insett att RF-SISUs uppgift måste vara att göra elitidrotten hälsosam och hållbar. Man ska kunna ha en lång karriär och ett bra liv efter sin karriär. 

-Samtidigt är det den aktive som är i centrum och det är den aktive som styr det den gör. Det är den aktive som äger sin satsning. Man är inte allas ägodel bara för att man är en elitaktiv. För oss är det jättenoga att vi inte gör någonting utan att den aktive har sagt Ja, säger Carin. 

Maja Nilsson, Örgryte IS och Yannick Tregaro är tillsammans en del av Elitprogrammet.

Elitprogrammet förhåller sig till sig själva som ett kunskapscentrum och följer därför förändringar i samhället och försöker integrera forskning i verkliga livet. Nya tillskott i programmet är möjligheterna att genomföra en hjärtscreening och DXA som mäter bentäthet, vilket samlar värdefull kunskap för den med relativ energibrist. 

-Vi kan inte med gott samvete ta in folk i programmet, utan att vara säker på att den här människan mår okej. För på sätt och vis blir ju vi en aktör till i att pusha dem. Sedan har vi inte krav på resultat när man väl är inne i programmet. Vi lägger oss inte i det sportsliga särskilt mycket, säger Carin.

High Performance vision är att till slut komma närmare både specialdistrikten som Göteborgs Friidrottsförbund men även Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. 

-Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats. Och då ska vi ju samarbeta. RF-SISU fyller bara de hål som behövs. Och får man en stark kultur inom en idrott i en stad, kanske kommer då evenemangen och de stora mästerskapen!, säger Carin.

FAKTA:
Carin Hamnlund, RF-SISU
Projektägare: RF-SISU och Göteborg Stad
Nytt för i år: Hjärtscreening, DXA – Kroppssammansättning, kunskapsförmedling kring sömn.
Sista ansökningsdag: Fredag 30 september.

För att komma till Elitprogrammets ansökningsformulär, klicka här!

Ansök senast
30 S E P T E M B E R [idag!]

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.