RF-SISU Västra Götaland

“Göteborg är inte Sveriges idrottsstad längre”

Tre gånger de senaste tio åren har Göteborg stad tilldelats SVT Sport utmärkelse Årets Idrottsstad. 2022 hittar du Göteborg på en femteplats med motiveringen “Göteborg har bredden, men inget tung SM-Guld”. Det vill RF-SISU High Performance Elitprogram ändra på. “Det finns ingen samling runt elitidrotten”, säger Carin Hamnlund. 

2021 startade RF-SISU Elitprogrammet för att samla och stärka de yttre förutsättningarna för elitidrottare i Göteborg. 30 september är sista ansökningsdag för år 2 som nu går mot en tydlig riktning att göra den idrottsliga karriären och livet därefter hållbar och hälsosam.  

-I Göteborg hade man ju redan startat Idrottsoffensiven för att jobba mot politiken. Där tar de upp stora frågor som anläggningar till exempel, säger Carin utifrån Idrottsoiffensivens vision att en “ledande idrottsstad behöver breddidrott, elitidrott och evenemang av högsta klass och alla de tre delarna hänger ihop”.

-Det är gott så, men vi behöver också göra något för de som faktiskt är i elitidrotten. Tränarna och de aktiva, säger Carin.

High Performance fungerar som ett paraply över elitidrotten. Under paraplyet är Elitprogrammet tätt sammanvävt med RF-SISUs universitetverksamhet RIU och Idrottsoffensiven.


Foto: Carin Hamnlund, RF-SISU

-Tanken från kommunen är att elitidrotten ska blomstra och att fler ska få möjlighet att på ett hållbart sätt satsa och nå sina mål, säger Carin  

Under Elitprogrammet får den aktive fysiskt, mentalt, och ekonomiskt stöd för att underlätta förutsättningarna för den satsning idrottaren vill genomföra. 

-De får en summa som de kan använda för nutrition, idrottspsykologi och fysträning. Det finns en medicinsk hub som de kan ringa till för att få hjälp när de ska söka vård. Det kan vara allt från en skada till att man har gått snuvig för länge. Det handlar inte om att du får vård snabbare om du inte har en försäkring, men du kommer till rätt person, säger Carin. 

Här blir RF-SISU en stark och trygg ryggrad att luta sig mot. Däremot är det den aktive som själv leder vägen.

-“Jag vill göra det här och det här, säger de”. Sedan bokar de ingenting och det är helt förståeligt, menar Carin.

Thobias Montler, Ullevi FK. En av 26 elitaktiva som varit en del av Elitprogrammet sedan 2021.

 

“Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats”

-Det är unga människor med många järn i elden. De pluggar, jobbar och tränar. Därför försöker vi nu ha tuffare approach där flera i vårt resursteam själva ringer och säger “Hallå hallå, jag hörde att du var intresserad av detta”. Och det hjälper, säger Carin. 

-Själva träningen löser tränaren, men det är de andra basgrejerna som är svåra att fylla. De ska äta ordentligt, sova ordentligt och ha en stressnivå som fungerar. Ja, livet ska fungera, menar Carin och fortsätter: 

-Man kan ju inte följa med dem och lägga dem i sängen. Det hade man ju önskat ibland, säger Carin som tidigare varit tränare i Judo.

-Eller att ha en huvudströmbrytare. “Klockan 10 är det släckt hos alla mina aktiva”, skrattar hon. För många hade det varit en hjälp, men dit ska vi väl inte gå, säger Carin och leder vägen mot projektets faktiska uppdrag:

-Vi har insett att RF-SISUs uppgift måste vara att göra elitidrotten hälsosam och hållbar. Man ska kunna ha en lång karriär och ett bra liv efter sin karriär. 

-Samtidigt är det den aktive som är i centrum och det är den aktive som styr det den gör. Det är den aktive som äger sin satsning. Man är inte allas ägodel bara för att man är en elitaktiv. För oss är det jättenoga att vi inte gör någonting utan att den aktive har sagt Ja, säger Carin. 

Maja Nilsson, Örgryte IS och Yannick Tregaro är tillsammans en del av Elitprogrammet.

Elitprogrammet förhåller sig till sig själva som ett kunskapscentrum och följer därför förändringar i samhället och försöker integrera forskning i verkliga livet. Nya tillskott i programmet är möjligheterna att genomföra en hjärtscreening och DXA som mäter bentäthet, vilket samlar värdefull kunskap för den med relativ energibrist. 

-Vi kan inte med gott samvete ta in folk i programmet, utan att vara säker på att den här människan mår okej. För på sätt och vis blir ju vi en aktör till i att pusha dem. Sedan har vi inte krav på resultat när man väl är inne i programmet. Vi lägger oss inte i det sportsliga särskilt mycket, säger Carin.

High Performance vision är att till slut komma närmare både specialdistrikten som Göteborgs Friidrottsförbund men även Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. 

-Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats. Och då ska vi ju samarbeta. RF-SISU fyller bara de hål som behövs. Och får man en stark kultur inom en idrott i en stad, kanske kommer då evenemangen och de stora mästerskapen!, säger Carin.

FAKTA:
Carin Hamnlund, RF-SISU
Projektägare: RF-SISU och Göteborg Stad
Nytt för i år: Hjärtscreening, DXA – Kroppssammansättning, kunskapsförmedling kring sömn.
Sista ansökningsdag: Fredag 30 september.

För att komma till Elitprogrammets ansökningsformulär, klicka här!

Ansök senast
30 S E P T E M B E R [idag!]

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!