RF-SISU Västra Götaland

“Göteborg är inte Sveriges idrottsstad längre”

Tre gånger de senaste tio åren har Göteborg stad tilldelats SVT Sport utmärkelse Årets Idrottsstad. 2022 hittar du Göteborg på en femteplats med motiveringen “Göteborg har bredden, men inget tung SM-Guld”. Det vill RF-SISU High Performance Elitprogram ändra på. “Det finns ingen samling runt elitidrotten”, säger Carin Hamnlund. 

2021 startade RF-SISU Elitprogrammet för att samla och stärka de yttre förutsättningarna för elitidrottare i Göteborg. 30 september är sista ansökningsdag för år 2 som nu går mot en tydlig riktning att göra den idrottsliga karriären och livet därefter hållbar och hälsosam.  

-I Göteborg hade man ju redan startat Idrottsoffensiven för att jobba mot politiken. Där tar de upp stora frågor som anläggningar till exempel, säger Carin utifrån Idrottsoiffensivens vision att en “ledande idrottsstad behöver breddidrott, elitidrott och evenemang av högsta klass och alla de tre delarna hänger ihop”.

-Det är gott så, men vi behöver också göra något för de som faktiskt är i elitidrotten. Tränarna och de aktiva, säger Carin.

High Performance fungerar som ett paraply över elitidrotten. Under paraplyet är Elitprogrammet tätt sammanvävt med RF-SISUs universitetverksamhet RIU och Idrottsoffensiven.


Foto: Carin Hamnlund, RF-SISU

-Tanken från kommunen är att elitidrotten ska blomstra och att fler ska få möjlighet att på ett hållbart sätt satsa och nå sina mål, säger Carin  

Under Elitprogrammet får den aktive fysiskt, mentalt, och ekonomiskt stöd för att underlätta förutsättningarna för den satsning idrottaren vill genomföra. 

-De får en summa som de kan använda för nutrition, idrottspsykologi och fysträning. Det finns en medicinsk hub som de kan ringa till för att få hjälp när de ska söka vård. Det kan vara allt från en skada till att man har gått snuvig för länge. Det handlar inte om att du får vård snabbare om du inte har en försäkring, men du kommer till rätt person, säger Carin. 

Här blir RF-SISU en stark och trygg ryggrad att luta sig mot. Däremot är det den aktive som själv leder vägen.

-“Jag vill göra det här och det här, säger de”. Sedan bokar de ingenting och det är helt förståeligt, menar Carin.

Thobias Montler, Ullevi FK. En av 26 elitaktiva som varit en del av Elitprogrammet sedan 2021.

 

“Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats”

-Det är unga människor med många järn i elden. De pluggar, jobbar och tränar. Därför försöker vi nu ha tuffare approach där flera i vårt resursteam själva ringer och säger “Hallå hallå, jag hörde att du var intresserad av detta”. Och det hjälper, säger Carin. 

-Själva träningen löser tränaren, men det är de andra basgrejerna som är svåra att fylla. De ska äta ordentligt, sova ordentligt och ha en stressnivå som fungerar. Ja, livet ska fungera, menar Carin och fortsätter: 

-Man kan ju inte följa med dem och lägga dem i sängen. Det hade man ju önskat ibland, säger Carin som tidigare varit tränare i Judo.

-Eller att ha en huvudströmbrytare. “Klockan 10 är det släckt hos alla mina aktiva”, skrattar hon. För många hade det varit en hjälp, men dit ska vi väl inte gå, säger Carin och leder vägen mot projektets faktiska uppdrag:

-Vi har insett att RF-SISUs uppgift måste vara att göra elitidrotten hälsosam och hållbar. Man ska kunna ha en lång karriär och ett bra liv efter sin karriär. 

-Samtidigt är det den aktive som är i centrum och det är den aktive som styr det den gör. Det är den aktive som äger sin satsning. Man är inte allas ägodel bara för att man är en elitaktiv. För oss är det jättenoga att vi inte gör någonting utan att den aktive har sagt Ja, säger Carin. 

Maja Nilsson, Örgryte IS och Yannick Tregaro är tillsammans en del av Elitprogrammet.

Elitprogrammet förhåller sig till sig själva som ett kunskapscentrum och följer därför förändringar i samhället och försöker integrera forskning i verkliga livet. Nya tillskott i programmet är möjligheterna att genomföra en hjärtscreening och DXA som mäter bentäthet, vilket samlar värdefull kunskap för den med relativ energibrist. 

-Vi kan inte med gott samvete ta in folk i programmet, utan att vara säker på att den här människan mår okej. För på sätt och vis blir ju vi en aktör till i att pusha dem. Sedan har vi inte krav på resultat när man väl är inne i programmet. Vi lägger oss inte i det sportsliga särskilt mycket, säger Carin.

High Performance vision är att till slut komma närmare både specialdistrikten som Göteborgs Friidrottsförbund men även Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. 

-Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats. Och då ska vi ju samarbeta. RF-SISU fyller bara de hål som behövs. Och får man en stark kultur inom en idrott i en stad, kanske kommer då evenemangen och de stora mästerskapen!, säger Carin.

FAKTA:
Carin Hamnlund, RF-SISU
Projektägare: RF-SISU och Göteborg Stad
Nytt för i år: Hjärtscreening, DXA – Kroppssammansättning, kunskapsförmedling kring sömn.
Sista ansökningsdag: Fredag 30 september.

För att komma till Elitprogrammets ansökningsformulär, klicka här!

Ansök senast
30 S E P T E M B E R [idag!]

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4