Inför Folksam GP

Din guide till Folksam GP

Nu är det bara några dagar kvar till en av sommarens stora friidrottshöjdpunkter – och friidrottens första event med publik sedan i inledningen av 2020 – nämligen Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Många av de stora svenska stjärnorna kommer vara på plats. Var det du med!

Fakta Göteborg Friidrott GP 2021:

Var? Slottsskogsvallen

När? 2 juni 2021 (huvudtävlingarna pågår mellan 18–20)

Pris? 395 kronor (säkra din biljett nu)

Väder? 18-20 grader, sol med lätta moln, och mycket svag vind.

Göteborg Friidrott Grand Prix blir ett av de allra första sportevenemangen där det tillåts publik sedan pandemin bröt ut. Daniel Ståhl, Fanny Roos och Andreas Kramer är bara några av de svenska stjärnor som kommer utmana både konkurrenter och diverse rekord på Slottsskogsvallen den 2 juni. Nedan följer en guide gren för gren. 

(Nation/personligt rekord)

16:30 – Slägga damer och herrar

Svenska stjärnor: (d) Tracey Andersson (70,99), Grete Ahlberg (68,91) (h) Ragnar Carlsson (75,87)

Internationella stjärnor: (d) Hanna Skydan (Azerbadjan/75,29), Katarzyna Furmanek (Polen/73,61) (h) Krisztián Pars (Ungern/82,69)

Kommentar: En mycket högklassig släggtävling är att vänta på Slottsskogsvallen, både vad gäller svenskt och internationellt deltagande. En av favoriterna till segern för damerna är EM-bronsmedaljören från Amsterdam 2016 Hanna Skydan. Svenske Grete Ahlberg imponerade dock rejält när hon redan i mars i år kastade 68,91, vilket var personligt rekord med dryga metern. Ullevikastaren Tracey Andersson har varit en riktigt trotjänare för Ullevi och levererat på en imponerande nivå i snart två decennium. Och i fjol gjorde 36-åringen sitt längsta kast på fyra år. Blir det ännu längre inför Göteborgspubliken på onsdag?

I herrklassen ställs de svenska förväntningarna till Ragnar Carlsson som bara ett par veckor innan Göteborg FGP drämde till med nya personliga rekordet 75,87 i Spanien, och klättrade upp som sexa genom tiderna i Sverige. I Göteborg får han minst sagt celebert motstånd genom olympiske mästaren från London 2012 Krisztián Pars.

17:30 – Höjdhopp damer

Svenska stjärnor: Sofie Skoog (1,94), Maja Nilsson (1,91)

Internationella stjärnor: Mirela Demireva (Bulgarien/2,00) Ana Šimić (Kroatioen/1,99) Yulia Chumachenko (Ukraina/1,98)

Kommentar: Är det en VM-final i höjdhopp undrar du kanske? Bättre än så, det är delar av startlistan i damernas höjdhopp på Göteborg Friidrott Grand Prix. Maja Nilsson och Sofie Skoog som nog båda drömmer om en plats till OS kan knappast klaga på motståndet i alla fall. Och hemmahoppet Nilsson visade under inomhussäsongen att hon är bättre än någonsin. Du som redan nu reserverat din biljett till tävlingarna: grattis, du kommer få uppleva en höjdhoppstävling i absoluta världsklass från nära håll. Om inte? Gör det nu!

Carl Bengtström är i sitt livs form. Kanske räcker den hela vägen till OS. Foto: Glenn T Unger

18:04 – 400 meter häck herrar

Svenska stjärnor: Carl Bengtström (49,69), Isak Andersson (50,05)

Internationella stjärnor: Thomas Barr (Irland/47,97)

Kommentar: Här är hemmahoppet Carl Bengtström löparen att hålla koll på i första hand. Han jagar en OS-biljett och har, enligt de indikationer som kommit från både honom själv och från de som följer honom nära, med rätt dag alla möjligheter att springa under 49 sekunder, vilket bör räcka till en OS-biljett. Men han får tveklöst hårt internationellt motstånd, bland annat genom irländaren Thomas Barr som var precis utanför pallen under OS i Rio 2016.

18:06 – Stavhopp herrar

Svenska stjärnor: Melker Svärd Jacobsson (5,82)

Internationella stjärnor: Thiago Braz (Brasilien/6,03), Ernest Obiena (Filipinerna/5,86), Cole Walsh (USA/5,83)

Kommentar: Stavhoppsbanan är belagd precis intill huvudläktaren på Slottsskogsvallen och publiken kan också räkna med en strålande hög nivå på tävlingarna. Melker Svärd Jacobsson är i jakt på en OS-biljett och ställs i ett högklassigt startfält mot i första hand regerande olympiske mästaren och sexmetershopparen Thiago Braz. Mycket närmre än såhär kommer du inte en stavhoppstävling i världsklass.

Hur fort går det för Andreas Kramer på onsdag? Foto: Daniel Jirblad

18:25 – 800m herrar

Svenska stjärnor: Andreas Kramer, Johan Rogestedt, Joakim Andersson

Internationella stjärnor: Daniel Rowden (England/1.44,09), Mark English (Irland/1.44,84)

Kommentar: Andreas Kramer – den lysande stjärnan från Sävedalen – har många gånger charmat hemmapubliken med sina snabba lopp på Slottsskogsvallen. Han har slagit nya svenska rekord både utomhus och inomhus det senaste året och på Slottsskogsvallen vet vi om att han trivs. Fjolårssegraren på distansen Daniel Rowden återvänder och blir kanske den allra hetaste duellanten till Andreas också i år. Är publiken på Slottsskogsvallen redo att bära fram Andreas till ännu ett sub 1.45-lopp eller rent av ett nytt svenskt rekord? Håll också ögonen på hemmalöparen Johan Rogestedt som nyligen gjort karriärens snabbaste säsongsöppning på 1500 meter.

18:25 – 1500m damer

Svenska stjärnor: Linn Söderholm (4.10,27), Anna Silvander (4.11,23)

Internationella stjärnor: Axumawit Embaye (Etiopien/3.59,02), Allison Cash (USA/4.05,90)

Kommentar:  Linn Söderholm ställs mot ett intressant startfält på 1500 meter. Etiopiern Axumawit Embaye har ett överlägset personligt rekord men formen är lite osäker. Amerikanen Allison Cash har visserligen ett färskt personligt rekord några sekunder snabbare än Linn, men är publiken redo finns chansen att Sävedalslöparen kan bäras till hemmaseger. Anna Silvander har haft några mycket kämpiga år med skador bakom sig men gjorde tävlingscomeback i vintras. Det blir mycket intressant att se var hon står efter en vår med grundträning.

Fanny Roos har alla möjligheter att slå svenskt rekord på Slottsskogsvallen. Foto: Deca Text & Bild

18:35 – Kula damer

Svenska stjärnor: Fanny Roos (19,06), Axelina Johansson (17,50), Sara Lennman (17,48),  Frida Åkerström (17,36)

Internationella stjärnor: Paulina Guba (Polen/19,38), Danniel Thomas-Dodd (Jamaica/19,55)

Kommentar: När släggorna fortsätter flyga över Slottsskogsvallen drar också damernas kula igång. Här har vi en möjlig svensk segrare i form av Fanny Roos som slagit svenskt rekord vid flera tillfällen senaste tre åren. Senast under inomhussäsongen när hon fick till en stöt på 19,29 i polska Torún. Med den säsongen i ryggen går hon in i OS-säsongen som ett av Sveriges olympiska medaljhopp. Unga kastarna Axelina Johansson och Sara Lennman har redan inlett säsongen med personbästan.

18:45 – 200 meter damer

Svenska stjärnor: Irene Ekelund (22,92), Moa Hjelmer (23,19), Lisa Lilja (23,48), Daniella Busk (23,61)

Internationella stjärnor: Amy Hunt (England/22,42), Beth Dobbin (England/22,50)

Kommentar: En mycket spännande svenskgren där landets bästa på distansen står på startlinjen. Irene Ekelund missade fjolårssäsongen och det blir intressant att se var hon står på hennes historiskt sett starkaste gren. Moa Hjelmer har öppnat säsongen mycket lovande – dels med strålande 53,59 på dubbla sträckan men också 23,37 på 200 meter, vilket är hennes snabbaste tid på fem år på distansen. Skulle en svensk vara med och utmana om segern vore det en sensation.

Håll ögonen på Falkenbergs Tilde Johansson i längdhoppstävlingen. Foto: Deca Text & Bild

18:53 – längdhopp damer

Svenska stjärnor: Tilde Johansson (6,73), Malin Malmbrandt (6,58), Kaiza Karlén (6,45)

Internationella stjärnor: Shara Proctor (USA/7,07)

Kommentar: Efter ett litet mellanår ifjol har rapporterna om supertalangen Tilde Johansson varit positiva inför säsongen. I konkurrens med bland annat 7-metershopparen Shara Proctor blir det en högklassig drabbning på längdhoppsbanan. Kan publiken heja fram västkustens stora framtidshopp hela vägen till en OS-biljett? Eller blir det Malmbrandt eller Karlén som utmanar om segern?

19:00 – Diskus herrar

Svenska stjärnor: Daniel Ståhl (71,86), Simon Pettersson (67,72), Jakob Gardenkrans (64,42)

Internationella stjärnor: Guðni Valur Guðnason (69,35)

Kommentar: Och så till kvällens höjdpunkt. Trots att så gott som allt fokus kommer att riktas mot Daniel Ståhl är herrarnas diskus en otroligt stark svenskgren. I skuggan av Ståhl är kanske Simon Pettersson friidrottslandslagets mest förbisedda superstjärna, och kastar på en nivå som gott och väl kan räcka till en OS-final. Ståhl i sin tur har levererat på absolut världsklassnivå vid flera tillfällen under Folksam Grand Prix-serien tidigare år, och inte mycket talar för att han kommer göra publiken besviken den här gången heller. Passa på och njut, för det är inte ofta Sverige har en friidrottare av Ståhls kaliber i farten. Och motståndet är också det av internationell toppklass. Här har du dessutom möjligheten att komma riktigt nära, eftersom vi säljer biljetter på läktaren precis bakom diskusringen.

19:33 – 5000 meter herrar

Svenska stjärnor: Napoleon Solomon (13.52,45), Kalle Berglund (13.54,52), Vidar Johansson (13.58,05)

Internationella stjärnor: Edward Cheserek (USA/13.04,44), Stewart McSweyn (Australien/13.05,23), Jimmy Gressier (Frankrike/13.15,77)

Kommentar: Herrarnas 5000 meter ser på förhand ut att kunna bli en ruggigt spännande avslutning på en friidrottsgala i världsklass. Kalle Berglund har aldrig sprungit distansen med något försök att jaga tid tidigare, och därför ska det bli en superintressant “debut” på sträckan. Det är ingen hemlighet att Kalle är uthållig, och med ett personligt rekord på 1500 meter på smått otroliga 3.33,70, finns det definitivt möjlighet att Anders Gärderuds uråldriga svenska rekord på sträckan ryker all världens väg. Dessutom är fjolårets segrare på distansen Stewart McSweyn tillbaka och går en intressant duell om segern med Edward Cheserek.

 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!