Nyfiken på att utbilda utbildare?
Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!
Göteborg gjorde ett starkt inomhus-EM
Khaddi Sagnia tog sin första mästerskapsmedalj när inomhus-EM avgjordes i polska Torun i helgen. Förutom Khaddis brons var Carl Bengtström och Claudia Payton två utropstecken med göteborgsögon sett.
Under fjolåret ställdes inomhus-VM in nära inpå mästerskapet på grund av pandemin. Men i år kunde inomhus-EM genomföras under anpassade formen när Göteborg hade elva aktiva på plats.
De stora Göteborgshoppen på förhand var de två Ullevistjärnorna Khaddi Sagnia och Andreas Kramer.
Andreas såg imponerande stark ut i försöken och tog sig lekande lätt vidare till semifinal. Väl där hade dock Andreas, som uppenbart hade bestämt sig för att ta frontposition, ett suboptimalt lopp med en något för hård öppning och han blev dessutom trängd mot slutskedet av loppet av polacken Mateusz Borkowski. Polacken blev först diskad men fick efter protest rätt och tog därmed Kramers finalplats.
Inte på något sätt ett misslyckande av Andreas i ett extremt tätt och slagkraftigt startfält, även om förhoppningarna fanns om en mer framskjuten placering.
Khaddi motsvarade däremot alla förväntningar och hoppade hem sin första internationella mästerskapsmedalj i längdhoppet. Det var i tredje hoppet det ordentligt lossnade för Ullevihopparen när hon träffade plankan bra och flög uppemot 7-meterssträcket med resultatet 6,75. Till guld och silver fattades till slut 13 respektive 17 centimeter efter en dramatisk segerstrid där ukrainska Maryna Bekh-Romanchuk till slut säkrade guldet.
– Det är så mycket arbete bakom, så jag är supernöjd. Nu ska jag bara låta det här smälta in, äta lite godis och fira att säsongen är över. Oh my god, jag ska bara ha kul och njuta av min första medalj! Jag är så stolt över den och det får mig att vilja jobba mer och uppnår mer i mitt liv, sa hon till GP efter tävlingarna.
En som inte bara motsvarande förväntningarna utan överträffade de rejält var, också från Ullevi, Claudia Payton som tog sig till final på 60 meter. Av de 44 anmälda löparna rankades Claudia nästan precis i mitten, som 23:e kvinna med personliga rekordet 7,30. Men efter personliga rekorden 7,28 respektive 7,26 i försök och semi tog hon sig alltså till final och slutade åtta.
Tiden för upp henne som trea genom tiderna i Sverige, en tredjeplats som hon delar med bland annat Khaddi Sagnia. Senast en svenska nådde en EM-final på distansen var Lena Berntsson när hon var femma i Turin 2009.
Ytterligare Göteborgssuccé stod Örgrytelöparen Carl Bengtström för. Han såg närmast oberörd efter att han vann sitt försöksheat och noterade näst snabbaste tiden av alla med tiden 46,56, vilket också var Carls näst snabbaste tid på distansen inomhus. Efter en inte helt perfekt semifinal kom han ruggigt starkt på slutet och visade att han var att räkna med fram till finalen.
I finalen gick det sanslöst fort från start och Carl hamnade i slutet av fältet, men kunde återigen komma med en respektinjagande stark avslutning. Men att avancera i ett 400-metersfält inomhus kostar mycket, men Carl nådde trots det sånär bronsmedaljen när han sprang in som fyra med tiden 46,42, alldeles i trakterna av personliga rekordet.
Övriga Göteborgsresultat:
Lovisa Lindh, Ullevi 11a på 800 meter med 2.04,12
Kommentar: Ett fint försök men en strulig semifinal där Lovisa åkte ut. Synd, för det såg ut att finnas mer i kroppen. Samtidigt är det just det som är det viktigaste – att den ”gamla” Lovisa visar sig allt mer.
Gaël De Coninck, Sävedalen 32a på 800 meter med 2.08,05
Kommentar: Gör en bra insats i sin mästerskapsdebut, trots att hon stumnade kraftigt mot slutet och tappade tid. Men i första hand är inomhussäsongen ett befriande kvitto på att Gaël är där hon ska vara igen.
Maja Nilsson, Örgryte 9a i höjdhopp med 1,87
Kommentar: Klart godkänd insats av Maja som rev ut sig på personliga rekordhöjden 1,91, vilket var vad som krävdes för en finalplats.
Michaela Meijer, Örgryte 9a i stavhopp med 4,35
Kommentar: Ett mindre lyckat mästerskap för Michaela som inte riktigt fått det att stämma under inomhussäsongen. Men ingen anledning till oro – hennes svenska rekord utomhus på 4,83 är bara ett drygt halvår gammalt.
Leo Magnusson, Sävedalen 35a på 1500 meter med 3.44,37
Kommentar: Springer alldeles i trakterna av det personliga rekordet och gör det bäst av de tre svenskar som kom till start.
Vidar Johansson, Sävedalen 30e på 3000 meter med 8.20,21
Kommentar: En skitdag för Sävedalslöparen. Bara att glömma för Vidar som fått sitt genombrott och tagit sig upp i europaeliten under vintern.
Jonatan Fridolfsson, Sävedalen 26a på 3000 meter med 8.03,87
Kommentar: Ett helt okej lopp av Jonatan, som själv säkert hade hoppats på lite mer. Till personliga rekordet fattades drygt fyra sekunder.
Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!
Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning. Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23.
Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.
Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!
Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.
Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.
Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.
Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!
Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30
Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord.
Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli!
Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4