Göteborg gjorde ett starkt inomhus-EM

Khaddi tog karriärens medalj

Khaddi Sagnia tog sin första mästerskapsmedalj när inomhus-EM avgjordes i polska Torun i helgen. Förutom Khaddis brons var Carl Bengtström och Claudia Payton två utropstecken med göteborgsögon sett.

Under fjolåret ställdes inomhus-VM in nära inpå mästerskapet på grund av pandemin. Men i år kunde inomhus-EM genomföras under anpassade formen när Göteborg hade elva aktiva på plats.

De stora Göteborgshoppen på förhand var de två Ullevistjärnorna Khaddi Sagnia och Andreas Kramer.

Andreas såg imponerande stark ut i försöken och tog sig lekande lätt vidare till semifinal. Väl där hade dock Andreas, som uppenbart hade bestämt sig för att ta frontposition, ett suboptimalt lopp med en något för hård öppning och han blev dessutom trängd mot slutskedet av loppet av polacken Mateusz Borkowski. Polacken blev först diskad men fick efter protest rätt och tog därmed Kramers finalplats.

Inte på något sätt ett misslyckande av Andreas i ett extremt tätt och slagkraftigt startfält, även om förhoppningarna fanns om en mer framskjuten placering.

Khaddi motsvarade däremot alla förväntningar och hoppade hem sin första internationella mästerskapsmedalj i längdhoppet. Det var i tredje hoppet det ordentligt lossnade för Ullevihopparen när hon träffade plankan bra och flög uppemot 7-meterssträcket med resultatet 6,75. Till guld och silver fattades till slut 13 respektive 17 centimeter efter en dramatisk segerstrid där ukrainska Maryna Bekh-Romanchuk till slut säkrade guldet.

– Det är så mycket arbete bakom, så jag är supernöjd. Nu ska jag bara låta det här smälta in, äta lite godis och fira att säsongen är över. Oh my god, jag ska bara ha kul och njuta av min första medalj! Jag är så stolt över den och det får mig att vilja jobba mer och uppnår mer i mitt liv, sa hon till GP efter tävlingarna.

En som inte bara motsvarande förväntningarna utan överträffade de rejält var, också från Ullevi, Claudia Payton som tog sig till final på 60 meter. Av de 44 anmälda löparna rankades Claudia nästan precis i mitten, som 23:e kvinna med personliga rekordet 7,30. Men efter personliga rekorden 7,28 respektive 7,26 i försök och semi tog hon sig alltså till final och slutade åtta.

Tiden för upp henne som trea genom tiderna i Sverige, en tredjeplats som hon delar med bland annat Khaddi Sagnia. Senast en svenska nådde en EM-final på distansen var Lena Berntsson när hon var femma i Turin 2009.

Ytterligare Göteborgssuccé stod Örgrytelöparen Carl Bengtström för. Han såg närmast oberörd efter att han vann sitt försöksheat och noterade näst snabbaste tiden av alla med tiden 46,56, vilket också var Carls näst snabbaste tid på distansen inomhus. Efter en inte helt perfekt semifinal kom han ruggigt starkt på slutet och visade att han var att räkna med fram till finalen.

I finalen gick det sanslöst fort från start och Carl hamnade i slutet av fältet, men kunde återigen komma med en respektinjagande stark avslutning. Men att avancera i ett 400-metersfält inomhus kostar mycket, men Carl nådde trots det sånär bronsmedaljen när han sprang in som fyra med tiden 46,42, alldeles i trakterna av personliga rekordet.

Övriga Göteborgsresultat:

Lovisa Lindh, Ullevi 11a på 800 meter med 2.04,12

Kommentar: Ett fint försök men en strulig semifinal där Lovisa åkte ut. Synd, för det såg ut att finnas mer i kroppen. Samtidigt är det just det som är det viktigaste – att den ”gamla” Lovisa visar sig allt mer.

Gaël De Coninck, Sävedalen 32a på 800 meter med 2.08,05

Kommentar: Gör en bra insats i sin mästerskapsdebut, trots att hon stumnade kraftigt mot slutet och tappade tid. Men i första hand är inomhussäsongen ett befriande kvitto på att Gaël är där hon ska vara igen.

Maja Nilsson, Örgryte 9a i höjdhopp med 1,87

Kommentar: Klart godkänd insats av Maja som rev ut sig på personliga rekordhöjden 1,91, vilket var vad som krävdes för en finalplats.

Michaela Meijer, Örgryte 9a i stavhopp med 4,35

Kommentar: Ett mindre lyckat mästerskap för Michaela som inte riktigt fått det att stämma under inomhussäsongen. Men ingen anledning till oro – hennes svenska rekord utomhus på 4,83 är bara ett drygt halvår gammalt.

Leo Magnusson, Sävedalen 35a på 1500 meter med 3.44,37

Kommentar: Springer alldeles i trakterna av det personliga rekordet och gör det bäst av de tre svenskar som kom till start.

Vidar Johansson, Sävedalen 30e på 3000 meter med 8.20,21

Kommentar: En skitdag för Sävedalslöparen. Bara att glömma för Vidar som fått sitt genombrott och tagit sig upp i europaeliten under vintern.

Jonatan Fridolfsson, Sävedalen 26a på 3000 meter med 8.03,87

Kommentar: Ett helt okej lopp av Jonatan, som själv säkert hade hoppats på lite mer. Till personliga rekordet fattades drygt fyra sekunder.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.