Göteborg gjorde ett starkt inomhus-EM

Khaddi tog karriärens medalj

Khaddi Sagnia tog sin första mästerskapsmedalj när inomhus-EM avgjordes i polska Torun i helgen. Förutom Khaddis brons var Carl Bengtström och Claudia Payton två utropstecken med göteborgsögon sett.

Under fjolåret ställdes inomhus-VM in nära inpå mästerskapet på grund av pandemin. Men i år kunde inomhus-EM genomföras under anpassade formen när Göteborg hade elva aktiva på plats.

De stora Göteborgshoppen på förhand var de två Ullevistjärnorna Khaddi Sagnia och Andreas Kramer.

Andreas såg imponerande stark ut i försöken och tog sig lekande lätt vidare till semifinal. Väl där hade dock Andreas, som uppenbart hade bestämt sig för att ta frontposition, ett suboptimalt lopp med en något för hård öppning och han blev dessutom trängd mot slutskedet av loppet av polacken Mateusz Borkowski. Polacken blev först diskad men fick efter protest rätt och tog därmed Kramers finalplats.

Inte på något sätt ett misslyckande av Andreas i ett extremt tätt och slagkraftigt startfält, även om förhoppningarna fanns om en mer framskjuten placering.

Khaddi motsvarade däremot alla förväntningar och hoppade hem sin första internationella mästerskapsmedalj i längdhoppet. Det var i tredje hoppet det ordentligt lossnade för Ullevihopparen när hon träffade plankan bra och flög uppemot 7-meterssträcket med resultatet 6,75. Till guld och silver fattades till slut 13 respektive 17 centimeter efter en dramatisk segerstrid där ukrainska Maryna Bekh-Romanchuk till slut säkrade guldet.

– Det är så mycket arbete bakom, så jag är supernöjd. Nu ska jag bara låta det här smälta in, äta lite godis och fira att säsongen är över. Oh my god, jag ska bara ha kul och njuta av min första medalj! Jag är så stolt över den och det får mig att vilja jobba mer och uppnår mer i mitt liv, sa hon till GP efter tävlingarna.

En som inte bara motsvarande förväntningarna utan överträffade de rejält var, också från Ullevi, Claudia Payton som tog sig till final på 60 meter. Av de 44 anmälda löparna rankades Claudia nästan precis i mitten, som 23:e kvinna med personliga rekordet 7,30. Men efter personliga rekorden 7,28 respektive 7,26 i försök och semi tog hon sig alltså till final och slutade åtta.

Tiden för upp henne som trea genom tiderna i Sverige, en tredjeplats som hon delar med bland annat Khaddi Sagnia. Senast en svenska nådde en EM-final på distansen var Lena Berntsson när hon var femma i Turin 2009.

Ytterligare Göteborgssuccé stod Örgrytelöparen Carl Bengtström för. Han såg närmast oberörd efter att han vann sitt försöksheat och noterade näst snabbaste tiden av alla med tiden 46,56, vilket också var Carls näst snabbaste tid på distansen inomhus. Efter en inte helt perfekt semifinal kom han ruggigt starkt på slutet och visade att han var att räkna med fram till finalen.

I finalen gick det sanslöst fort från start och Carl hamnade i slutet av fältet, men kunde återigen komma med en respektinjagande stark avslutning. Men att avancera i ett 400-metersfält inomhus kostar mycket, men Carl nådde trots det sånär bronsmedaljen när han sprang in som fyra med tiden 46,42, alldeles i trakterna av personliga rekordet.

Övriga Göteborgsresultat:

Lovisa Lindh, Ullevi 11a på 800 meter med 2.04,12

Kommentar: Ett fint försök men en strulig semifinal där Lovisa åkte ut. Synd, för det såg ut att finnas mer i kroppen. Samtidigt är det just det som är det viktigaste – att den ”gamla” Lovisa visar sig allt mer.

Gaël De Coninck, Sävedalen 32a på 800 meter med 2.08,05

Kommentar: Gör en bra insats i sin mästerskapsdebut, trots att hon stumnade kraftigt mot slutet och tappade tid. Men i första hand är inomhussäsongen ett befriande kvitto på att Gaël är där hon ska vara igen.

Maja Nilsson, Örgryte 9a i höjdhopp med 1,87

Kommentar: Klart godkänd insats av Maja som rev ut sig på personliga rekordhöjden 1,91, vilket var vad som krävdes för en finalplats.

Michaela Meijer, Örgryte 9a i stavhopp med 4,35

Kommentar: Ett mindre lyckat mästerskap för Michaela som inte riktigt fått det att stämma under inomhussäsongen. Men ingen anledning till oro – hennes svenska rekord utomhus på 4,83 är bara ett drygt halvår gammalt.

Leo Magnusson, Sävedalen 35a på 1500 meter med 3.44,37

Kommentar: Springer alldeles i trakterna av det personliga rekordet och gör det bäst av de tre svenskar som kom till start.

Vidar Johansson, Sävedalen 30e på 3000 meter med 8.20,21

Kommentar: En skitdag för Sävedalslöparen. Bara att glömma för Vidar som fått sitt genombrott och tagit sig upp i europaeliten under vintern.

Jonatan Fridolfsson, Sävedalen 26a på 3000 meter med 8.03,87

Kommentar: Ett helt okej lopp av Jonatan, som själv säkert hade hoppats på lite mer. Till personliga rekordet fattades drygt fyra sekunder.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!