Lisa Lilja om nya satsningen
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Världsungdomsspelen
Pelle Crona, Örgryte IS, betydelse för Göteborgsfriidrotten är svår att överskatta. Inte minst tack vare Världsungdomsspelen som han var med och startade 1996. När tävlingen i helgen officiellt firade 25 år gjorde han sitt sista år i chefsrollen. –Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”, berättar 68-åringen.
SKRIBENT: Sebastian Nilsson
Redan ifjol, var ambitionen för Pelle Crona att trappa ner sitt engagemang för Världsungdomsspelen, som sedan premiären 1996 utvecklats till Europas största arenatävling för ungdomar.
Men att avsluta i en avskalad variant där tidigare 9000 starter på grund av pandemins restriktioner, bytts ut mot 2500 starter, skulle enligt Pelle, naturligtvis kännas lite snopet.
När Världsungdomsspelen genomfördes i helgen var den där stämningen som Ullevi och Örgryte IS kan skapa för en ungdomstävling tillbaka. Och detta, med omkring 7400 anmälda starter.
– Det är ungefär 85 procent av vad vi hade 2019 när det var rekordår, så det är en väldigt bra siffra. Man ser på både långlopp och andra arenatävlingar att så högt har det inte legat. Det är inte bara trycka på en knapp och sen är man tillbaka så vi är otroligt nöjda med helgen. Allting rullade på precis som man kan begära. Man känner en jäkla glädje och stolthet när det väl rullar och är igång och det här myllret är tillbaka. Det är läckert att se, säger Pelle och fortsätter:
– Och det var lika stort internationellt deltagande som det brukar vara, ungefär 40 procent. Det är lite det som gör tävlingen för de yngre tror jag. Att det inte bara är de vanliga svenskarna man brukar tävla mot.
Världsungdomsspelen har under hans drygt 25 år haft ett 15-tal aktiva som sedermera blivit olympiska mästare. Något han menar varit en av de stora förtjänsterna att få uppleva som tävlingsledare.
– Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”. Och Gjert (Ingebrigtsen) sa alltid att de la upp säsongsplaneringen efter Världsungdomsspelen. De tävlade här och så åkte de på semester i två veckor, säger Pelle.
– Eller när 11-årige Armand Duplantis, 1.40 lång hoppar stav. Eller (Andreas) Thorkildsen i spjut. Smal och spetig men med ett jävla klipp i armen. Man ser det direkt de här som har det lilla extra.
Men att fostra världsstjärnor har inte varit den huvudsakliga ambitionen för tävlingarna.
– Vår ambition från dag ett var att göra en tävling där alla ska kunna vara med. Oavsett om du är landslagsman eller nybörjare. Ofta ska det göras elittävlingar av allting till varje pris, säger Pelle
– Men vi har lyckats skapa en speciell stämning. Alla ungdomar och juniorer vill komma hit. Dels för tävlingen, dels för det sociala. Jag är jävligt stolt över den här tävlingen, för jag känner att den betyder mycket för svensk friidrott. För väldigt, väldigt många klubbar är det sommarens stora grej.
Pelle Crona lämnar över stafettpinnen som tävlingsledare till Jonathan Carbe. Foto: Deca Text & Bild
I helgen gick ÖIS-kollegan Jonathan Carbe vid Pelle Cronas sida, och det är han som kommer ta över chefsrollen för tävlingen för kommande år. Men kanske kommer inte Pelle att kunna slita sig från stämningen ändå?
– Jag jobbar gärna med tävlingen. Men man ska vara smart nog och tagga ner innan folk undrar om man inte har vett nog att lägga av. Sen är jag tränare också, och det går inte att lägga av med sånt, skrattar han.
– Du vet att jag brinner för tresteg. I herrarnas tävling kom det tre nya 15-metershoppare från Göteborg, på en och samma tävling. Det är ganska unikt. Det var Lukas Edqvist (Örgryte, 15,38), Gustav Tartu (Ullevi, 15,16) och Melker Manne (Ullevi, 15,10). De gjorde alla i samma tävling sitt första 15-metershopp. Det var ju en jävla grej.
– Karl Ottfalk (P17, Lidingö, 8.21,13) sprang väldigt bra på 3000 meter. Han slog Henrik Ingebrigtsens tävlingsrekord. Och det är inte varje dag en Ingebrigtsare blir av med ett rekord.
– Från Island kom det 260 personer, det är en jävla bra trupp.
– Det var 165 tjejer som sprang 300 meter i F14 och F15.
– William Trulsson (P16) från MAI såg för jäkla fin ut i steget på 100 (10,58) och 200 meter (21,39).
– Ayla Hallberg Hossain (F16) från Tureberg rör sig otroligt fint. Hon vann 100 meter på 11,79 och hoppade 6,24 i längdhoppet.
– Vi har ju ett gigantiskt problem, och det är att vi inte har ett fast datum. Utan det är hela tiden konserterna som får företräde. Vi får inte besked förrän oktober, november, och det är egentligen en helt ohållbar situation. Den här helgen är ett dåligt datum. Dels krockar det med skolavslutningar och i många länder går man fortfarande i skolan. Och sen är det oerhört svårt att få funktionärer, speciellt på fredagen. Många har en eller två veckor kvar på jobbet och då är det ofta väldigt mycket att göra. Två veckor senare börjar semestern och då är det inga problem. Det finns tyvärr ingen ambition att göra Ullevi till en friidrottsarena, avslutar Pelle.
För helgen resultat, följ länken nedan!
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!
Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?
Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen!
Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?
Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.
Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.
Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?
För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!
Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.
35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.
U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!
Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!