Världsungdomsspelen

Pelle Crona lämnar över efter 25 år

Pelle Crona, Örgryte IS, betydelse för Göteborgsfriidrotten är svår att överskatta. Inte minst tack vare Världsungdomsspelen som han var med och startade 1996. När tävlingen i helgen officiellt firade 25 år gjorde han sitt sista år i chefsrollen. –Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”, berättar 68-åringen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Redan ifjol, var ambitionen för Pelle Crona att trappa ner sitt engagemang för Världsungdomsspelen, som sedan premiären 1996 utvecklats till Europas största arenatävling för ungdomar. 
Men att avsluta i en avskalad variant där tidigare 9000 starter på grund av pandemins restriktioner, bytts ut mot 2500 starter, skulle enligt Pelle, naturligtvis kännas lite snopet. 

När Världsungdomsspelen genomfördes i helgen var den där stämningen som Ullevi och Örgryte IS kan skapa för en ungdomstävling tillbaka. Och detta, med omkring 7400 anmälda starter. 

– Det är ungefär 85 procent av vad vi hade 2019 när det var rekordår, så det är en väldigt bra siffra. Man ser på både långlopp och andra arenatävlingar att så högt har det inte legat. Det är inte bara trycka på en knapp och sen är man tillbaka så vi är otroligt nöjda med helgen. Allting rullade på precis som man kan begära. Man känner en jäkla glädje och stolthet när det väl rullar och är igång och det här myllret är tillbaka. Det är läckert att se, säger Pelle och fortsätter:

– Och det var lika stort internationellt deltagande som det brukar vara, ungefär 40 procent. Det är lite det som gör tävlingen för de yngre tror jag. Att det inte bara är de vanliga svenskarna man brukar tävla mot.

Världsungdomsspelen har under hans drygt 25 år haft ett 15-tal aktiva som sedermera blivit olympiska mästare. Något han menar varit en av de stora förtjänsterna att få uppleva som tävlingsledare.

– Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”. Och Gjert (Ingebrigtsen) sa alltid att de la upp säsongsplaneringen efter Världsungdomsspelen. De tävlade här och så åkte de på semester i två veckor, säger Pelle.

– Eller när 11-årige Armand Duplantis, 1.40 lång hoppar stav. Eller (Andreas) Thorkildsen i spjut. Smal och spetig men med ett jävla klipp i armen. Man ser det direkt de här som har det lilla extra.

Men att fostra världsstjärnor har inte varit den huvudsakliga ambitionen för tävlingarna. 

– Vår ambition från dag ett var att göra en tävling där alla ska kunna vara med. Oavsett om du är landslagsman eller nybörjare. Ofta ska det göras elittävlingar av allting till varje pris, säger Pelle

– Men vi har lyckats skapa en speciell stämning. Alla ungdomar och juniorer vill komma hit. Dels för tävlingen, dels för det sociala. Jag är jävligt stolt över den här tävlingen, för jag känner att den betyder mycket för svensk friidrott. För väldigt, väldigt många klubbar är det sommarens stora grej.

Pelle Crona lämnar över stafettpinnen som tävlingsledare till Jonathan Carbe. Foto: Deca Text & Bild

I helgen gick ÖIS-kollegan Jonathan Carbe vid Pelle Cronas sida, och det är han som kommer ta över chefsrollen för tävlingen för kommande år. Men kanske kommer inte Pelle att kunna slita sig från stämningen ändå?

– Jag jobbar gärna med tävlingen. Men man ska vara smart nog och tagga ner innan folk undrar om man inte har vett nog att lägga av. Sen är jag tränare också, och det går inte att lägga av med sånt, skrattar han.

Pelles kanon & kalkon, Världsungdomsspelen 2022:

– Du vet att jag brinner för tresteg. I herrarnas tävling kom det tre nya 15-metershoppare från Göteborg, på en och samma tävling. Det är ganska unikt. Det var Lukas Edqvist (Örgryte, 15,38), Gustav Tartu (Ullevi, 15,16) och Melker Manne (Ullevi, 15,10). De gjorde alla i samma tävling sitt första 15-metershopp. Det var ju en jävla grej.

– Karl Ottfalk (P17, Lidingö, 8.21,13) sprang väldigt bra på 3000 meter. Han slog Henrik Ingebrigtsens tävlingsrekord. Och det är inte varje dag en Ingebrigtsare blir av med ett rekord.

– Från Island kom det 260 personer, det är en jävla bra trupp.

– Det var 165 tjejer som sprang 300 meter i F14 och F15. 

– William Trulsson (P16) från MAI såg för jäkla fin ut i steget på 100 (10,58) och 200 meter (21,39). 

– Ayla Hallberg Hossain (F16) från Tureberg rör sig otroligt fint. Hon vann 100 meter på 11,79 och hoppade 6,24 i längdhoppet.

Och kalkonen?

– Vi har ju ett gigantiskt problem, och det är att vi inte har ett fast datum. Utan det är hela tiden konserterna som får företräde. Vi får inte besked förrän oktober, november, och det är egentligen en helt ohållbar situation. Den här helgen är ett dåligt datum. Dels krockar det med skolavslutningar och i många länder går man fortfarande i skolan. Och sen är det oerhört svårt att få funktionärer, speciellt på fredagen. Många har en eller två veckor kvar på jobbet och då är det ofta väldigt mycket att göra. Två veckor senare börjar semestern och då är det inga problem. Det finns tyvärr ingen ambition att göra Ullevi till en friidrottsarena, avslutar Pelle. 

För helgen resultat, följ länken nedan!

Fullständiga resultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.