Världsungdomsspelen

Pelle Crona lämnar över efter 25 år

Pelle Crona, Örgryte IS, betydelse för Göteborgsfriidrotten är svår att överskatta. Inte minst tack vare Världsungdomsspelen som han var med och startade 1996. När tävlingen i helgen officiellt firade 25 år gjorde han sitt sista år i chefsrollen. –Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”, berättar 68-åringen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Redan ifjol, var ambitionen för Pelle Crona att trappa ner sitt engagemang för Världsungdomsspelen, som sedan premiären 1996 utvecklats till Europas största arenatävling för ungdomar. 
Men att avsluta i en avskalad variant där tidigare 9000 starter på grund av pandemins restriktioner, bytts ut mot 2500 starter, skulle enligt Pelle, naturligtvis kännas lite snopet. 

När Världsungdomsspelen genomfördes i helgen var den där stämningen som Ullevi och Örgryte IS kan skapa för en ungdomstävling tillbaka. Och detta, med omkring 7400 anmälda starter. 

– Det är ungefär 85 procent av vad vi hade 2019 när det var rekordår, så det är en väldigt bra siffra. Man ser på både långlopp och andra arenatävlingar att så högt har det inte legat. Det är inte bara trycka på en knapp och sen är man tillbaka så vi är otroligt nöjda med helgen. Allting rullade på precis som man kan begära. Man känner en jäkla glädje och stolthet när det väl rullar och är igång och det här myllret är tillbaka. Det är läckert att se, säger Pelle och fortsätter:

– Och det var lika stort internationellt deltagande som det brukar vara, ungefär 40 procent. Det är lite det som gör tävlingen för de yngre tror jag. Att det inte bara är de vanliga svenskarna man brukar tävla mot.

Världsungdomsspelen har under hans drygt 25 år haft ett 15-tal aktiva som sedermera blivit olympiska mästare. Något han menar varit en av de stora förtjänsterna att få uppleva som tävlingsledare.

– Man kommer ihåg ögonblick, som när en 16-årig Jakob Ingebrigtsen kommer fram och klappar en på axeln och säger: ”Det här är min favorittävling”. Och Gjert (Ingebrigtsen) sa alltid att de la upp säsongsplaneringen efter Världsungdomsspelen. De tävlade här och så åkte de på semester i två veckor, säger Pelle.

– Eller när 11-årige Armand Duplantis, 1.40 lång hoppar stav. Eller (Andreas) Thorkildsen i spjut. Smal och spetig men med ett jävla klipp i armen. Man ser det direkt de här som har det lilla extra.

Men att fostra världsstjärnor har inte varit den huvudsakliga ambitionen för tävlingarna. 

– Vår ambition från dag ett var att göra en tävling där alla ska kunna vara med. Oavsett om du är landslagsman eller nybörjare. Ofta ska det göras elittävlingar av allting till varje pris, säger Pelle

– Men vi har lyckats skapa en speciell stämning. Alla ungdomar och juniorer vill komma hit. Dels för tävlingen, dels för det sociala. Jag är jävligt stolt över den här tävlingen, för jag känner att den betyder mycket för svensk friidrott. För väldigt, väldigt många klubbar är det sommarens stora grej.

Pelle Crona lämnar över stafettpinnen som tävlingsledare till Jonathan Carbe. Foto: Deca Text & Bild

I helgen gick ÖIS-kollegan Jonathan Carbe vid Pelle Cronas sida, och det är han som kommer ta över chefsrollen för tävlingen för kommande år. Men kanske kommer inte Pelle att kunna slita sig från stämningen ändå?

– Jag jobbar gärna med tävlingen. Men man ska vara smart nog och tagga ner innan folk undrar om man inte har vett nog att lägga av. Sen är jag tränare också, och det går inte att lägga av med sånt, skrattar han.

Pelles kanon & kalkon, Världsungdomsspelen 2022:

– Du vet att jag brinner för tresteg. I herrarnas tävling kom det tre nya 15-metershoppare från Göteborg, på en och samma tävling. Det är ganska unikt. Det var Lukas Edqvist (Örgryte, 15,38), Gustav Tartu (Ullevi, 15,16) och Melker Manne (Ullevi, 15,10). De gjorde alla i samma tävling sitt första 15-metershopp. Det var ju en jävla grej.

– Karl Ottfalk (P17, Lidingö, 8.21,13) sprang väldigt bra på 3000 meter. Han slog Henrik Ingebrigtsens tävlingsrekord. Och det är inte varje dag en Ingebrigtsare blir av med ett rekord.

– Från Island kom det 260 personer, det är en jävla bra trupp.

– Det var 165 tjejer som sprang 300 meter i F14 och F15. 

– William Trulsson (P16) från MAI såg för jäkla fin ut i steget på 100 (10,58) och 200 meter (21,39). 

– Ayla Hallberg Hossain (F16) från Tureberg rör sig otroligt fint. Hon vann 100 meter på 11,79 och hoppade 6,24 i längdhoppet.

Och kalkonen?

– Vi har ju ett gigantiskt problem, och det är att vi inte har ett fast datum. Utan det är hela tiden konserterna som får företräde. Vi får inte besked förrän oktober, november, och det är egentligen en helt ohållbar situation. Den här helgen är ett dåligt datum. Dels krockar det med skolavslutningar och i många länder går man fortfarande i skolan. Och sen är det oerhört svårt att få funktionärer, speciellt på fredagen. Många har en eller två veckor kvar på jobbet och då är det ofta väldigt mycket att göra. Två veckor senare börjar semestern och då är det inga problem. Det finns tyvärr ingen ambition att göra Ullevi till en friidrottsarena, avslutar Pelle. 

För helgen resultat, följ länken nedan!

Fullständiga resultat hittar du här.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4