Lisa Lilja om nya satsningen
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Trygg Idrott 2023
“Respekt och glädje är vårt språk”
Skribent: Sara Ulrika Holmgren
Demokrati och delaktighet är friidrottens värdegrund.
Respekt och glädje är vårt språk och prestation vårt uttryck.
Oavsett roll inom friidrotten är du en god ambassadör, inte bara för dina
kollegor eller kompisar utan också för ditt samhälle.
Oavsett roll inom friidrotten bidrar och inspirerar du till idrottsrörelsen, till lärdomen att lita på processer och till att varje individ är lika mycket värd som du.
Men mellan skrattet, gemenskapen och prestationen finns ett mellanrum.
Ett mellanrum som rymmer idrottens värdegrund.
Samma grund som kan bidra till gemenskap, glädje och diversitet kan också skada en individ, fallera en dröm eller när perspektiven är olika och någon du vill ska se, lyssna och förstå inte längre gör det, så kan det bidra till att idrotten inte längre känns som din plats.
Rapport från Idrottsombudsmannen
2022 registrerades 497 (alla idrotter) meddelanden till Idrottsombudsmannen.
I ett utdrag från årsrapporten skriver RF-SISU att 153 av dem kategoriseras som kränkande behandling och 31 av dem som sexuella övergrepp.
“Det senaste året har fokus på värdegrund- och trygghetsfrågor stärkts”, skriver RF-SISU i artikeln “Värdegrundsarbete inom idrottsrörelsen växer” som ser en ökande efterfrågan i värdegrundsutbildningar. Och antalet deltagare som genomförde någon form av värdegrundsutbildning ökade från 83 402 (2021) till 105 678 deltagare 2022.
Att reflektera och att aktivt förkroppsliga värdegrunden i varje människomöte är inte bara ett krav för dig som arenaförening eller en riktlinje i Friidrotten Spelregler utan också något som är integrerat i FN:s Barnkonvention, FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och i Riksidrottsförbundet stadgar.
Men vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft?
Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott nu ta reda på!
4 x workshops – Ett pilotprojekt med start 30 mars!
Under Göteborgs Friidrott Distriktsårsmöte 2022, session 1 fastslogs verksamhetsplanen för 2023 som innehåller ett för hela distriktet aktivt arbete att förkroppsliga värdegrunden.
Detta kommer att tas i uttryck genom ett pilotprojekt med Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU. Under året kommer du att få genomföra fyra stycken workshops med utgångspunkt i Friidrottens Spelregler, Svensk Friidrotts uppdaterade uppförandekod. Till de två första workshop välkomnar dig den 30 mars och 4 maj.
– Vi hoppas att de som deltar får med sig verktyg om att prata om trygghet på sitt sätt men också att frågan får en permanent plats på agendan i all planering av verksamheterna i Göteborg, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig SFIF
Förbundets uppdrag är att förmedla kunskap, inspirera till och skapa förutsättningar för vägen fram utifrån friidrottens vision och värdegrund.
Föreningarnas uppdrag är att aktivt arbeta med värdegrunden och bidra till Göteborg Friidrott och följa lagen.
Förhoppningen i ett större perspektiv är att värdegrundsarbetet, som kommer att utgå från verkliga situationer, skall integreras även i utbildningar och att varje individ skall motiveras till att förkroppsliga värdegrunden i varje möte, varje dag.
– Kanske handlar det allra mest om att definiera vad trygg idrott innebär för dig. Och vara öppen för nya perspektiv för vad det kan innebära för din kompis, din kollega eller för din aktiv, säger Sara Holmgren, Friidrottskansliet.
RF-SISUs idrottskonsulent Malin Kroon Torgersson kommer att vara med under hela resan och tillsammans med er närmsta idrottskonsulenter stötta er som förening i att implementera och eller uppdatera handlingsplaner och policys, vilket är en förhoppning vid projektet slut.
– Vi rekommenderar att varje förening har en egen handlingsplan kring Trygg Idrott då föreningarnas förutsättningar är väldigt olika. Något som är deras eget är mer troligt att de relatera till. Men att den såklart bygger på idrottens värdegrund, säger Malin
-Göteborgs Friidrottsförbundet är ett distrikt som samlar många föreningar, aktiva och ledare, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig, Svenska Friidrottsförbundet. Att Göteborg tar frågan på allvar och tillsammans med alla de som är en del av friidrotten i Göteborg avsätter tid att prata och diskutera trygghet i verksamheten är viktigt och inspirerande för hela Svensk Friidrott.
Trygg Idrott 2023 workshops bygger på personliga berättelser från aktiva, ledare och kanslister inom förbundet och även dialogsamtal utifrån verkliga idrottsliga situationer där värdegrunden och Friidrottens Spelregler skall verka som er ryggrad. Projektet är en del i Strategi 2025 att främja moderna- och konkurrenskraftiga förenings miljöer, ge ökad service till föreningarna och framförallt – stärkt ledarskap i alla delar av Göteborg Friidrott. Vecka 11 – Personlig inbjudan skickas ut till kanslister, ordförande, elit- och ungdomstränare och föreningarna. |
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!
Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?
Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen!
Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?
Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.
Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.
Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?
För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!
Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.
35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.
U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!
Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!