Trygg Idrott 2023

För en trygg idrott!

“Respekt och glädje är vårt språk”

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Demokrati och delaktighet är friidrottens värdegrund.
Respekt och glädje är vårt språk och prestation vårt uttryck.
Oavsett roll inom friidrotten är du en god ambassadör, inte bara för dina
kollegor eller kompisar utan också för ditt samhälle.
Oavsett roll inom friidrotten bidrar och inspirerar du till idrottsrörelsen, till lärdomen att lita på processer och till att varje individ är lika mycket värd som du. 

Men mellan skrattet, gemenskapen och prestationen finns ett mellanrum.
Ett mellanrum som rymmer idrottens värdegrund.
Samma grund som kan bidra till gemenskap, glädje och diversitet kan också skada en individ, fallera en dröm eller när perspektiven är olika och någon du vill ska se, lyssna och förstå inte längre gör det, så kan det bidra till att idrotten inte längre känns som din plats. 

Rapport från Idrottsombudsmannen

2022 registrerades 497 (alla idrotter) meddelanden till Idrottsombudsmannen.
I ett utdrag från årsrapporten skriver RF-SISU att 153 av dem kategoriseras som kränkande behandling och 31 av dem som sexuella övergrepp.

“Det senaste året har fokus på värdegrund- och trygghetsfrågor stärkts”, skriver RF-SISU i artikeln “Värdegrundsarbete inom idrottsrörelsen växer”  som ser en ökande efterfrågan i värdegrundsutbildningar. Och antalet deltagare som genomförde någon form av värdegrundsutbildning ökade från 83 402 (2021) till 105 678 deltagare 2022.  

Att reflektera och att aktivt förkroppsliga värdegrunden i varje människomöte är inte bara ett krav för dig som arenaförening eller en riktlinje i Friidrotten Spelregler utan också något som är integrerat i FN:s Barnkonvention, FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och i Riksidrottsförbundet stadgar.

Men vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft?
Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott nu ta reda på!

4 x workshops – Ett pilotprojekt med start 30 mars!

Under Göteborgs Friidrott Distriktsårsmöte 2022, session 1 fastslogs verksamhetsplanen för 2023 som innehåller ett för hela distriktet aktivt arbete att förkroppsliga värdegrunden.

Detta kommer att tas i uttryck genom ett pilotprojekt med Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU.  Under året kommer du att få genomföra fyra stycken workshops med utgångspunkt i Friidrottens Spelregler, Svensk Friidrotts uppdaterade uppförandekod.  Till de två första workshop välkomnar dig den 30 mars och 4 maj.

– Vi hoppas att de som deltar får med sig verktyg om att prata om trygghet på sitt sätt men också att frågan får en permanent plats på agendan i all planering av verksamheterna i Göteborg, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig SFIF

Förbundets uppdrag är att förmedla kunskap, inspirera till och skapa förutsättningar för vägen fram utifrån friidrottens vision och värdegrund.
Föreningarnas uppdrag är att aktivt arbeta med värdegrunden och bidra till Göteborg Friidrott och följa lagen.
Förhoppningen i ett större perspektiv är att värdegrundsarbetet, som kommer att utgå från verkliga situationer, skall integreras även i  utbildningar och att varje individ skall motiveras till att förkroppsliga värdegrunden i varje möte, varje dag. 

– Kanske handlar det allra mest om att definiera vad trygg idrott innebär för dig. Och vara öppen för nya perspektiv för vad det kan innebära för din kompis, din kollega eller för din aktiv, säger Sara Holmgren, Friidrottskansliet. 

RF-SISUs idrottskonsulent Malin Kroon Torgersson kommer att vara med under hela resan och tillsammans med er närmsta idrottskonsulenter stötta er som förening i att implementera och eller uppdatera handlingsplaner och policys, vilket är en förhoppning vid projektet slut. 

– Vi rekommenderar att varje förening har en egen handlingsplan kring Trygg Idrott då föreningarnas förutsättningar är väldigt olika. Något som är deras eget är mer troligt att de relatera till.  Men att den såklart bygger på idrottens värdegrund, säger Malin

-Göteborgs Friidrottsförbundet är ett distrikt som samlar många föreningar, aktiva och ledare, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig, Svenska Friidrottsförbundet. Att Göteborg tar frågan på allvar och tillsammans med alla de som är en del av friidrotten i Göteborg avsätter tid att prata och diskutera trygghet i verksamheten är viktigt och inspirerande för hela Svensk Friidrott.

Trygg Idrott 2023 workshops bygger på personliga berättelser från aktiva, ledare och kanslister inom förbundet och även dialogsamtal utifrån verkliga idrottsliga situationer där värdegrunden och Friidrottens Spelregler skall verka som er ryggrad. 

Projektet är en del i Strategi 2025 att främja moderna- och konkurrenskraftiga förenings miljöer, ge ökad service till föreningarna och framförallt – stärkt ledarskap i alla delar av Göteborg Friidrott. 

Vecka 11 – Personlig inbjudan skickas ut till kanslister, ordförande, elit- och ungdomstränare och föreningarna. 
Vecka 11 – Workshops 1 tema “Hur leder du dig själv”? “Vad innebär trygg idrott för dig”? presenteras
Vecka 12 – Panelen presenteras 
Vecka 13 – Workshop 1 genomförs kvällen torsdag 30 mars 

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4

25 jan 2023

Vägledning för årsrapporten + LOK-stöd!

För dig som önskar vägledning kring årsrapportering och även LOK-stödsrapporten öppnar GFIF + RF-SISU upp för två öppna teamsmöten! 31 januari + 10 februari!