Trygg Idrott 2023

För en trygg idrott!

”Respekt och glädje är vårt språk”

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Demokrati och delaktighet är friidrottens värdegrund.
Respekt och glädje är vårt språk och prestation vårt uttryck.
Oavsett roll inom friidrotten är du en god ambassadör, inte bara för dina
kollegor eller kompisar utan också för ditt samhälle.
Oavsett roll inom friidrotten bidrar och inspirerar du till idrottsrörelsen, till lärdomen att lita på processer och till att varje individ är lika mycket värd som du. 

Men mellan skrattet, gemenskapen och prestationen finns ett mellanrum.
Ett mellanrum som rymmer idrottens värdegrund.
Samma grund som kan bidra till gemenskap, glädje och diversitet kan också skada en individ, fallera en dröm eller när perspektiven är olika och någon du vill ska se, lyssna och förstå inte längre gör det, så kan det bidra till att idrotten inte längre känns som din plats. 

Rapport från Idrottsombudsmannen

2022 registrerades 497 (alla idrotter) meddelanden till Idrottsombudsmannen.
I ett utdrag från årsrapporten skriver RF-SISU att 153 av dem kategoriseras som kränkande behandling och 31 av dem som sexuella övergrepp.

“Det senaste året har fokus på värdegrund- och trygghetsfrågor stärkts”, skriver RF-SISU i artikeln “Värdegrundsarbete inom idrottsrörelsen växer”  som ser en ökande efterfrågan i värdegrundsutbildningar. Och antalet deltagare som genomförde någon form av värdegrundsutbildning ökade från 83 402 (2021) till 105 678 deltagare 2022.  

Att reflektera och att aktivt förkroppsliga värdegrunden i varje människomöte är inte bara ett krav för dig som arenaförening eller en riktlinje i Friidrotten Spelregler utan också något som är integrerat i FN:s Barnkonvention, FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och i Riksidrottsförbundet stadgar.

Men vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft?
Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott nu ta reda på!

4 x workshops – Ett pilotprojekt med start 30 mars!

Under Göteborgs Friidrott Distriktsårsmöte 2022, session 1 fastslogs verksamhetsplanen för 2023 som innehåller ett för hela distriktet aktivt arbete att förkroppsliga värdegrunden.

Detta kommer att tas i uttryck genom ett pilotprojekt med Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU.  Under året kommer du att få genomföra fyra stycken workshops med utgångspunkt i Friidrottens Spelregler, Svensk Friidrotts uppdaterade uppförandekod.  Till de två första workshop välkomnar dig den 30 mars och 4 maj.

– Vi hoppas att de som deltar får med sig verktyg om att prata om trygghet på sitt sätt men också att frågan får en permanent plats på agendan i all planering av verksamheterna i Göteborg, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig SFIF

Förbundets uppdrag är att förmedla kunskap, inspirera till och skapa förutsättningar för vägen fram utifrån friidrottens vision och värdegrund.
Föreningarnas uppdrag är att aktivt arbeta med värdegrunden och bidra till Göteborg Friidrott och följa lagen.
Förhoppningen i ett större perspektiv är att värdegrundsarbetet, som kommer att utgå från verkliga situationer, skall integreras även i  utbildningar och att varje individ skall motiveras till att förkroppsliga värdegrunden i varje möte, varje dag. 

– Kanske handlar det allra mest om att definiera vad trygg idrott innebär för dig. Och vara öppen för nya perspektiv för vad det kan innebära för din kompis, din kollega eller för din aktiv, säger Sara Holmgren, Friidrottskansliet. 

RF-SISUs idrottskonsulent Malin Kroon Torgersson kommer att vara med under hela resan och tillsammans med er närmsta idrottskonsulenter stötta er som förening i att implementera och eller uppdatera handlingsplaner och policys, vilket är en förhoppning vid projektet slut. 

– Vi rekommenderar att varje förening har en egen handlingsplan kring Trygg Idrott då föreningarnas förutsättningar är väldigt olika. Något som är deras eget är mer troligt att de relatera till.  Men att den såklart bygger på idrottens värdegrund, säger Malin

-Göteborgs Friidrottsförbundet är ett distrikt som samlar många föreningar, aktiva och ledare, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig, Svenska Friidrottsförbundet. Att Göteborg tar frågan på allvar och tillsammans med alla de som är en del av friidrotten i Göteborg avsätter tid att prata och diskutera trygghet i verksamheten är viktigt och inspirerande för hela Svensk Friidrott.

Trygg Idrott 2023 workshops bygger på personliga berättelser från aktiva, ledare och kanslister inom förbundet och även dialogsamtal utifrån verkliga idrottsliga situationer där värdegrunden och Friidrottens Spelregler skall verka som er ryggrad. 

Projektet är en del i Strategi 2025 att främja moderna- och konkurrenskraftiga förenings miljöer, ge ökad service till föreningarna och framförallt – stärkt ledarskap i alla delar av Göteborg Friidrott. 

Vecka 11 – Personlig inbjudan skickas ut till kanslister, ordförande, elit- och ungdomstränare och föreningarna. 
Vecka 11 – Workshops 1 tema ”Hur leder du dig själv”? ”Vad innebär trygg idrott för dig”? presenteras
Vecka 12 – Panelen presenteras 
Vecka 13 – Workshop 1 genomförs kvällen torsdag 30 mars 

19 feb 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

11 jul 2025

Kompetensutveckla dig i höst

Fu Väst formar utbildningsprogrammet efter föreningarnas behov. Mejla gärna Lisa om eller när du önskar en utbildning som inte finns på listan. Tillsammans med RF-SISU och Elit Göteborg kan distriktet som helhet erbjuda grenspecifika utbildningar tillika föreningsutvecklande utbildningar eller workshops. Distriktet kan även skräddarsy en utbildning för ert behov.

09 jul 2025

”Göteborgs tränare lockar aktiva från alla håll och hörn”

I intervjun får du lyssna till Eriks perspektiv på träningsmiljön i Friidrottens Hus, människorna han omger sig med och vilka värden som präglar friidrotten i Göteborg. Samtalet berör även betydelsen som tävlingen har för unga aktiva och hur han ser på framtida utveckling av sporten i staden.

02 jul 2025

Engagera dig som volontär i Göteborg

Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.  

01 jul 2025

Paragrenar tonsatte VU-spelens första dag!

Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.

18 jun 2025

Starka prestationer på NM, Laxaspelen och Bauhaus

Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång. 

18 jun 2025

Parafriidrotten tar plats på VU

-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”

08 apr 2025

”Intresset för veteranfriidrott ökar”

Ladda ner och läs årsberättelsen 2024

04 apr 2025

Gemensamma föreningsaktiviteter

För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.

02 apr 2025

”Vi har många som på bästa sätt hjälper till”

Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening. 

25 mar 2025

Lyft friidrottskolan genom ökad synlighet

Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se  - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor. 

10 mar 2025

”Närmare tävlingen än jag är, är nog svårt att komma”

Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett! 

10 mar 2025

Nu lyfter parafriidrotten!

Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.