Folksam Grand Prix

Publiken tillbaka – bjöds på friidrott i världsklass

Äntligen var det dags för friidrott med publik igen. Och det blev en lysande uppstart för liveidrotten under Göteborg Friidrott Grand Prix, som avgjordes på Slottsskogsvallen under onsdagskvällen. 

Skribent: Sebastian Nilsson

Även om det inte blev rekordens kväll, kanske inte så konstigt redan i början på juni, bjöd kvällen på högklassiga prestationer rakt igenom hela friidrottsfesten.

Chris Bennett stod för kvällens enda stadionrekord. Bild: Glenn T Unger

Och ett rekord fick faktiskt publiken på Slottsskogsvallen uppleva när Chris Bennet drämde iväg 75,79 i släggan. Kastet, som var det längsta han gjort sedan 2016, raderade ut finländaren David Söderbergs arenarekord som stått sig sedan 2014.

Daniel Ståhl fick sin revansch. Foto: Glenn T Unger

Mästaren, superstjärnan och publikfavoriten Daniel Ståhl skulle försöka få sin revansch mot kollegan Simon Pettersson, som oväntat slog Ståhl med ett jättekast på över 69 meter, när de möttes senast i Växjö. Och Ståhl fick också sin revansch inför Göteborgspubliken tack vare ett mäktigt kast på 66,88. Och även om de verkliga superkasten uteblev för både Ståhl och Pettersson, som slutade tvåa på 65,21, blev tävlingen som förväntat en spännande uppgörelse mellan de två giganterna, som dessutom fick hård internationell konkurrens. 

En nöjd Carl Bengtström med tränaren Erik Olsson efter loppet. Foto: Glenn T Unger

Carl Bengtström satte annars tidigt ribban för kvällen genom ett suveränt lopp över 400 meter häck, i en högintressant duell med irländske storstjärnan Thomas Barr. 21-åringen öppnade sin vana trogen offensivt och kunde länge utmana OS-fyran från Rio 2016. Och även om han inte riktigt kunde matcha Barr på upploppet är tiden 49,85 hans andra lopp under 50 sekunder och dessutom betydligt snabbare än de 51,10 han öppnade upp fjolårssäsongen med.

Det blev inte Andreas Kramers kväll. Foto: Glenn T Unger

Kort därefter var det dags för herrarnas 800 meter och publikens blickar riktades i första hand mot Sävedalens stolthet Andreas Kramer. Det skulle dock inte bli Kramers dag, när han tidigt i loppet hakade fast i Kenyanen Jeremiah Mutai och ramlade. I fallet drog han dessutom med sig Spårvägenlöparen Joakim Andersson, men det skulle bli fina svenskframgångar i loppet i alla fall. Johan Rogestedt gick i mål som femma på en tid han bara överträffat en gång sedan 2014, då blott en hundradel snabbare under en tävling i Belgien 2018. Dagens 1.46,89 är bland det bästa han gjort på distansen trots att han numera nog titulerar sig som 1500-meterslöpare. Och bakom Rogestedt imponerade hemmalöparen Alexander Lundskog rejält genom att hänga med långt ner i klungan och därefter springa in på 1.47,90, vilket är personligt rekord med nästan en och en halv sekund. 

Det blev långt för Falkenbergs Tilde Johansson. Foto: Glenn T Unger

Förväntningarna på Falkenbergs längdhoppsstjärna Tilde Johansson var inför tävlingarna stora, efter de positiva rapporter som florerat runt henne. Och hon levererade också på ett sätt som gladde både henne själv och Slottsskogsvallens publik. Tredje omgångens 6,54 är nämligen längre än hon hoppade under hela fjolårssäsongen. Och numera träningskompisen Maja Nilsson följde upp sin fantastiska tävling under Lag-SM i helgen med en seger i det sylvassa internationella startfältet, och kan notera ytterligare en 1,90-tävling i boken.

Unge supertalangen Lova Perman från Göta gjorde ett mycket starkt 400-meterslopp och slog personligt rekord med tiden 54,61. Dessutom dubbla personrekord också där bakom genom Vendela Rydbäck med 55,15, och genom Permans jämngamla klubbkamrat Hanna Karlsson med 55,89. En starkt avslutande Moa Hjelmer var med och utmanade om segern i damernas 200-meterslopp. Med 23,48 var hon i trakterna av sitt säsongsbästa.

Herrarnas 1500 meter var kanske inte den på pappret hetaste grenen och inte heller en del av huvudprogrammet. Trots det blev det en något av en höjdpunkt under kvällen, dels tack vare en riktig “persfest”, där åtta av nio sprang snabbare än de någonsin gjort tidigare, men också genom uppstickaren Samuel Pihlströms fantastiska avslutning. Både steget på upploppet och tiden 3.42,70 charmade publiken, och Pihlström som kommer från orienteringen, kan konstatera att han redan nu är ännu bättre än under fjolårssäsongen, som faktiskt var hans första som friidrottare.

En skön stöt för britten. Foto: Glenn T Unger

Fanny Roos som bara för några dagar sedan stötte svenskt rekord i kula vann tryggt på 18,56. I herrarnas kula fick britten Scott Lincoln på ett superkast och nådde nya personliga rekordet 20,81.

Huvudprogrammet avslutades med ett högklassigt 5000-meterslopp där förhoppningar fanns om ett fin tid för Kalle Berglund, som kanske till och med skulle hota det svenska rekordet, men tyvärr hamnade han precis som Kramer i trubbel och tvingades avbryta loppet. Men Hugo Hays segertid 13.10,95 håller mycket god internationell nivå och dessutom följde ytterligare sju man på tider under 13.40.

De som inte lämnat arenan efter 5000-metersloppet fick också uppleva fina prestationer i efterprogrammet, där flera hemmalöpare utmärkte sig. Bland annat unge Mölndalslöparen Victor Wahlgren, som krossade sitt personliga rekord på 800 meter med tiden 1.51,07, och något mer rutinerade Jonatan Fridolfsson som putsade sitt 5000-metersrekord till 13.53,28. Värt att nämna är att han på den starka tiden faktiskt inte vann loppet, utan fick, kanske lite oväntat, ge sig mot Akeles Linus Rosdal.

Fullständiga resultat.