Folksam Grand Prix

Publiken tillbaka – bjöds på friidrott i världsklass

Äntligen var det dags för friidrott med publik igen. Och det blev en lysande uppstart för liveidrotten under Göteborg Friidrott Grand Prix, som avgjordes på Slottsskogsvallen under onsdagskvällen. 

Skribent: Sebastian Nilsson

Även om det inte blev rekordens kväll, kanske inte så konstigt redan i början på juni, bjöd kvällen på högklassiga prestationer rakt igenom hela friidrottsfesten.

Chris Bennett stod för kvällens enda stadionrekord. Bild: Glenn T Unger

Och ett rekord fick faktiskt publiken på Slottsskogsvallen uppleva när Chris Bennet drämde iväg 75,79 i släggan. Kastet, som var det längsta han gjort sedan 2016, raderade ut finländaren David Söderbergs arenarekord som stått sig sedan 2014.

Daniel Ståhl fick sin revansch. Foto: Glenn T Unger

Mästaren, superstjärnan och publikfavoriten Daniel Ståhl skulle försöka få sin revansch mot kollegan Simon Pettersson, som oväntat slog Ståhl med ett jättekast på över 69 meter, när de möttes senast i Växjö. Och Ståhl fick också sin revansch inför Göteborgspubliken tack vare ett mäktigt kast på 66,88. Och även om de verkliga superkasten uteblev för både Ståhl och Pettersson, som slutade tvåa på 65,21, blev tävlingen som förväntat en spännande uppgörelse mellan de två giganterna, som dessutom fick hård internationell konkurrens. 

En nöjd Carl Bengtström med tränaren Erik Olsson efter loppet. Foto: Glenn T Unger

Carl Bengtström satte annars tidigt ribban för kvällen genom ett suveränt lopp över 400 meter häck, i en högintressant duell med irländske storstjärnan Thomas Barr. 21-åringen öppnade sin vana trogen offensivt och kunde länge utmana OS-fyran från Rio 2016. Och även om han inte riktigt kunde matcha Barr på upploppet är tiden 49,85 hans andra lopp under 50 sekunder och dessutom betydligt snabbare än de 51,10 han öppnade upp fjolårssäsongen med.

Det blev inte Andreas Kramers kväll. Foto: Glenn T Unger

Kort därefter var det dags för herrarnas 800 meter och publikens blickar riktades i första hand mot Sävedalens stolthet Andreas Kramer. Det skulle dock inte bli Kramers dag, när han tidigt i loppet hakade fast i Kenyanen Jeremiah Mutai och ramlade. I fallet drog han dessutom med sig Spårvägenlöparen Joakim Andersson, men det skulle bli fina svenskframgångar i loppet i alla fall. Johan Rogestedt gick i mål som femma på en tid han bara överträffat en gång sedan 2014, då blott en hundradel snabbare under en tävling i Belgien 2018. Dagens 1.46,89 är bland det bästa han gjort på distansen trots att han numera nog titulerar sig som 1500-meterslöpare. Och bakom Rogestedt imponerade hemmalöparen Alexander Lundskog rejält genom att hänga med långt ner i klungan och därefter springa in på 1.47,90, vilket är personligt rekord med nästan en och en halv sekund. 

Det blev långt för Falkenbergs Tilde Johansson. Foto: Glenn T Unger

Förväntningarna på Falkenbergs längdhoppsstjärna Tilde Johansson var inför tävlingarna stora, efter de positiva rapporter som florerat runt henne. Och hon levererade också på ett sätt som gladde både henne själv och Slottsskogsvallens publik. Tredje omgångens 6,54 är nämligen längre än hon hoppade under hela fjolårssäsongen. Och numera träningskompisen Maja Nilsson följde upp sin fantastiska tävling under Lag-SM i helgen med en seger i det sylvassa internationella startfältet, och kan notera ytterligare en 1,90-tävling i boken.

Unge supertalangen Lova Perman från Göta gjorde ett mycket starkt 400-meterslopp och slog personligt rekord med tiden 54,61. Dessutom dubbla personrekord också där bakom genom Vendela Rydbäck med 55,15, och genom Permans jämngamla klubbkamrat Hanna Karlsson med 55,89. En starkt avslutande Moa Hjelmer var med och utmanade om segern i damernas 200-meterslopp. Med 23,48 var hon i trakterna av sitt säsongsbästa.

Herrarnas 1500 meter var kanske inte den på pappret hetaste grenen och inte heller en del av huvudprogrammet. Trots det blev det en något av en höjdpunkt under kvällen, dels tack vare en riktig ”persfest”, där åtta av nio sprang snabbare än de någonsin gjort tidigare, men också genom uppstickaren Samuel Pihlströms fantastiska avslutning. Både steget på upploppet och tiden 3.42,70 charmade publiken, och Pihlström som kommer från orienteringen, kan konstatera att han redan nu är ännu bättre än under fjolårssäsongen, som faktiskt var hans första som friidrottare.

En skön stöt för britten. Foto: Glenn T Unger

Fanny Roos som bara för några dagar sedan stötte svenskt rekord i kula vann tryggt på 18,56. I herrarnas kula fick britten Scott Lincoln på ett superkast och nådde nya personliga rekordet 20,81.

Huvudprogrammet avslutades med ett högklassigt 5000-meterslopp där förhoppningar fanns om ett fin tid för Kalle Berglund, som kanske till och med skulle hota det svenska rekordet, men tyvärr hamnade han precis som Kramer i trubbel och tvingades avbryta loppet. Men Hugo Hays segertid 13.10,95 håller mycket god internationell nivå och dessutom följde ytterligare sju man på tider under 13.40.

De som inte lämnat arenan efter 5000-metersloppet fick också uppleva fina prestationer i efterprogrammet, där flera hemmalöpare utmärkte sig. Bland annat unge Mölndalslöparen Victor Wahlgren, som krossade sitt personliga rekord på 800 meter med tiden 1.51,07, och något mer rutinerade Jonatan Fridolfsson som putsade sitt 5000-metersrekord till 13.53,28. Värt att nämna är att han på den starka tiden faktiskt inte vann loppet, utan fick, kanske lite oväntat, ge sig mot Akeles Linus Rosdal.

Fullständiga resultat.

19 feb 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

11 jul 2025

Kompetensutveckla dig i höst

Fu Väst formar utbildningsprogrammet efter föreningarnas behov. Mejla gärna Lisa om eller när du önskar en utbildning som inte finns på listan. Tillsammans med RF-SISU och Elit Göteborg kan distriktet som helhet erbjuda grenspecifika utbildningar tillika föreningsutvecklande utbildningar eller workshops. Distriktet kan även skräddarsy en utbildning för ert behov.

09 jul 2025

”Göteborgs tränare lockar aktiva från alla håll och hörn”

I intervjun får du lyssna till Eriks perspektiv på träningsmiljön i Friidrottens Hus, människorna han omger sig med och vilka värden som präglar friidrotten i Göteborg. Samtalet berör även betydelsen som tävlingen har för unga aktiva och hur han ser på framtida utveckling av sporten i staden.

02 jul 2025

Engagera dig som volontär i Göteborg

Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.  

01 jul 2025

Paragrenar tonsatte VU-spelens första dag!

Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.

18 jun 2025

Starka prestationer på NM, Laxaspelen och Bauhaus

Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång. 

18 jun 2025

Parafriidrotten tar plats på VU

-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”

08 apr 2025

”Intresset för veteranfriidrott ökar”

Ladda ner och läs årsberättelsen 2024

04 apr 2025

Gemensamma föreningsaktiviteter

För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.

02 apr 2025

”Vi har många som på bästa sätt hjälper till”

Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening. 

25 mar 2025

Lyft friidrottskolan genom ökad synlighet

Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se  - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor. 

10 mar 2025

”Närmare tävlingen än jag är, är nog svårt att komma”

Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett! 

10 mar 2025

Nu lyfter parafriidrotten!

Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.