Lisa Lilja om nya satsningen
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Utbildning
Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!
Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.
Brons till Bengtström och silver till Montler
Carl Bengtström tog hem andra raka bronsmedaljen på 400 meter inomhus. Han tog sig till både semifinal och final genom imponerande och starka lopp. Väl i finalen tog han rygg på storfavoriten Karsten Warholm. Bengtström kom in som andra man på gemensam bana och höll länge andra platsen. Upploppet blev ett kämpigt sådant och han fick se sig besegrad av Belgiens Julien Watrin och norske Karsten Warholm.
– Jag är otroligt nöjd. Det är mästerskap som jag och min tränare Erik Olsson satsar på och att få till det känns otroligt kul, säger Carl Bengtström till SVT.
Ytterligare en medalj kunde läggas till Göteborgs samling tack vare Ullevi FK’s Thobias Montler. För honom blev det ett silver när han tangerade sitt säsongsbästa på 8.19. Greken Miltiadis Tentoglou blev ännu en gång för svår att slå när han i sitt första hopp landande på 8.30.
Montlers hoppserie bestod av flera långa övertrampshopp, där det sista var tävlingens klart längsta, men röd flagga visades. Medaljen är hans tredje raka IEM-silver och femte silver på mästerskap. Samtliga gånger har Tentoglou tagit guldet.
Thobias Montler, Ullevi FK, längd, EM-silver
Trots medaljen, uttrycker han att han var sugen på mer idag.
-Det fanns längre hopp i kroppen, säger Montler.
De övriga svenska medaljerna gick till Fannys Roos och Henrik Larsson. Roos stötte i sin sista stöt 18.42 vilket räckte till ett brons. Larsson knep bronset på 60 m efter en tusendelsstrid. Endast en tusendel skiljde mellan svensken och fyran Dominik Kopéc. Tiden blev 6.53 vilket innebär ett nytt svenskt och nordiskt rekord.
Tuff dag för Sagnia och Kramer
Khaddi Sagnia blev sjuk i samband med att hon kom till mästerskapet. Trots sjukdomskänslorna klev hon in i kvalet och hoppade 6.74 meter i sitt sista hopp. Hon beskriver att hon inte kunde göra en ordentlig uppvärmning innan kvalet, men lyckades få till en bra träff och tog sig till söndagens final.
Den pågående sjukdomen satte stopp för drömmen om medalj i finalen för Sagnia. Hennes längsta hopp mätte 6.57 och placerade henne på en sjunde plats i en final där det krävdes hela 6.91 meter för att ta medalj.
En annan som hade en tuff dag var Andreas Kramer, Ullevi FK. Finalen på 800m blev inte alls som han hade tänkt sig. Det blev det ett stökigt lopp som slutade i en söndertrampad sko – och ingen medalj. Kramer öppnade loppet kontrollerat och låg länge i ledning, tills han fick en knuff i ryggen. Både balans och rytm rubbades vilket innebar att han tappade placeringar. Han slutade som en besviken femma.
Hård konkurrens – men också smarta och starka lopp!
Systrarna Nielsen var först ut av svenskarna att tävla. Tjejerna fick hård konkurrens på 800m i sina försöksheat och gick inte vidare till semifinal. Sara Christiansson hade även hon ett tufft försökslopp på 3000m. Hon inledde starkt och såg ut att gå mot ett säsongsbästa, men klev av efter på grund av mycket mjölksyra.
Michaela Meijer hoppade sig till en final i stavhoppet efter att ha klarat 4.55. Väl i finalen stannande hon på 4.45 och placerade sig på en sjunde plats.
Nana Bové, Danmark, 3000 meter Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Läs mer om Thobias på svt.se
Läs mer om Carl på svt.se
Läs mer om Kramer på svt.se
se mästerskapet i REPLAY, klicka här!
För samtliga resultat, klicka här!
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!
Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?
Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen!
Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?
Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.
Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.
Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?
För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!
Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.
35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.
U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!
Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!