Utbildning

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Brons till Bengtström och silver till Montler
Carl Bengtström tog hem andra raka bronsmedaljen på 400 meter inomhus. Han tog sig till både semifinal och final genom imponerande och starka lopp. Väl i finalen tog han rygg på storfavoriten Karsten Warholm. Bengtström kom in som andra man på gemensam bana och höll länge andra platsen. Upploppet blev ett kämpigt sådant och han fick se sig besegrad av Belgiens Julien Watrin och norske Karsten Warholm. 

– Jag är otroligt nöjd. Det är mästerskap som jag och min tränare Erik Olsson satsar på och att få till det känns otroligt kul, säger Carl Bengtström till SVT.

Ytterligare en medalj kunde läggas till Göteborgs samling tack vare Ullevi FK’s Thobias Montler. För honom blev det ett silver när han tangerade sitt säsongsbästa på 8.19. Greken Miltiadis Tentoglou blev ännu en gång för svår att slå när han i sitt första hopp landande på 8.30.

Montlers hoppserie bestod av flera långa övertrampshopp, där det sista var tävlingens klart längsta, men röd flagga visades. Medaljen är hans tredje raka IEM-silver och femte silver på mästerskap. Samtliga gånger har Tentoglou tagit guldet.

Thobias Montler, Ullevi FK, längd, EM-silver

Trots medaljen, uttrycker han att han var sugen på mer idag.

-Det fanns längre hopp i kroppen, säger Montler.

De övriga svenska medaljerna gick till Fannys Roos och Henrik Larsson. Roos stötte i sin sista stöt 18.42 vilket räckte till ett brons. Larsson knep bronset på 60 m efter en tusendelsstrid. Endast en tusendel skiljde mellan svensken och fyran Dominik Kopéc. Tiden blev 6.53 vilket innebär ett nytt svenskt och nordiskt rekord. 

 

Tuff dag för Sagnia och Kramer

Khaddi Sagnia blev sjuk i samband med att hon kom till mästerskapet. Trots sjukdomskänslorna klev hon in i kvalet och hoppade 6.74 meter i sitt sista hopp. Hon beskriver att hon inte kunde göra en ordentlig uppvärmning innan kvalet, men lyckades få till en bra träff och tog sig till söndagens final. 

Den pågående sjukdomen satte stopp för drömmen om medalj i finalen för Sagnia. Hennes längsta hopp mätte 6.57 och placerade henne på en sjunde plats i en final där det krävdes hela 6.91 meter för att ta medalj.

En annan som hade en tuff dag var Andreas Kramer, Ullevi FK. Finalen på 800m blev inte alls som han hade tänkt sig. Det blev det ett stökigt lopp som slutade i en söndertrampad sko – och ingen medalj. Kramer öppnade loppet kontrollerat och låg länge i ledning, tills han fick en knuff i ryggen. Både balans och rytm rubbades vilket innebar att han tappade placeringar. Han slutade som en besviken femma.

Hård konkurrens – men också smarta och starka lopp! 

Systrarna Nielsen var först ut av svenskarna att tävla. Tjejerna fick hård konkurrens på 800m i sina försöksheat och gick inte vidare till semifinal. Sara Christiansson hade även hon ett tufft försökslopp på 3000m. Hon inledde starkt och såg ut att gå mot ett säsongsbästa, men klev av efter på grund av mycket mjölksyra.

Michaela Meijer hoppade sig till en final i stavhoppet efter att ha klarat 4.55. Väl i finalen stannande hon på 4.45 och placerade sig på en sjunde plats.

Nana Bové, Danmark, 3000 meter Sara Christiansson, Sävedalens AIK

 

Läs mer om Thobias på svt.se
Läs mer om Carl på svt.se 
Läs mer om Kramer på svt.se

se mästerskapet i REPLAY, klicka här!

För samtliga resultat, klicka här!

 

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.