Utbildning

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Brons till Bengtström och silver till Montler
Carl Bengtström tog hem andra raka bronsmedaljen på 400 meter inomhus. Han tog sig till både semifinal och final genom imponerande och starka lopp. Väl i finalen tog han rygg på storfavoriten Karsten Warholm. Bengtström kom in som andra man på gemensam bana och höll länge andra platsen. Upploppet blev ett kämpigt sådant och han fick se sig besegrad av Belgiens Julien Watrin och norske Karsten Warholm. 

– Jag är otroligt nöjd. Det är mästerskap som jag och min tränare Erik Olsson satsar på och att få till det känns otroligt kul, säger Carl Bengtström till SVT.

Ytterligare en medalj kunde läggas till Göteborgs samling tack vare Ullevi FK’s Thobias Montler. För honom blev det ett silver när han tangerade sitt säsongsbästa på 8.19. Greken Miltiadis Tentoglou blev ännu en gång för svår att slå när han i sitt första hopp landande på 8.30.

Montlers hoppserie bestod av flera långa övertrampshopp, där det sista var tävlingens klart längsta, men röd flagga visades. Medaljen är hans tredje raka IEM-silver och femte silver på mästerskap. Samtliga gånger har Tentoglou tagit guldet.

Thobias Montler, Ullevi FK, längd, EM-silver

Trots medaljen, uttrycker han att han var sugen på mer idag.

-Det fanns längre hopp i kroppen, säger Montler.

De övriga svenska medaljerna gick till Fannys Roos och Henrik Larsson. Roos stötte i sin sista stöt 18.42 vilket räckte till ett brons. Larsson knep bronset på 60 m efter en tusendelsstrid. Endast en tusendel skiljde mellan svensken och fyran Dominik Kopéc. Tiden blev 6.53 vilket innebär ett nytt svenskt och nordiskt rekord. 

 

Tuff dag för Sagnia och Kramer

Khaddi Sagnia blev sjuk i samband med att hon kom till mästerskapet. Trots sjukdomskänslorna klev hon in i kvalet och hoppade 6.74 meter i sitt sista hopp. Hon beskriver att hon inte kunde göra en ordentlig uppvärmning innan kvalet, men lyckades få till en bra träff och tog sig till söndagens final. 

Den pågående sjukdomen satte stopp för drömmen om medalj i finalen för Sagnia. Hennes längsta hopp mätte 6.57 och placerade henne på en sjunde plats i en final där det krävdes hela 6.91 meter för att ta medalj.

En annan som hade en tuff dag var Andreas Kramer, Ullevi FK. Finalen på 800m blev inte alls som han hade tänkt sig. Det blev det ett stökigt lopp som slutade i en söndertrampad sko – och ingen medalj. Kramer öppnade loppet kontrollerat och låg länge i ledning, tills han fick en knuff i ryggen. Både balans och rytm rubbades vilket innebar att han tappade placeringar. Han slutade som en besviken femma.

Hård konkurrens – men också smarta och starka lopp! 

Systrarna Nielsen var först ut av svenskarna att tävla. Tjejerna fick hård konkurrens på 800m i sina försöksheat och gick inte vidare till semifinal. Sara Christiansson hade även hon ett tufft försökslopp på 3000m. Hon inledde starkt och såg ut att gå mot ett säsongsbästa, men klev av efter på grund av mycket mjölksyra.

Michaela Meijer hoppade sig till en final i stavhoppet efter att ha klarat 4.55. Väl i finalen stannande hon på 4.45 och placerade sig på en sjunde plats.

Nana Bové, Danmark, 3000 meter Sara Christiansson, Sävedalens AIK

 

Läs mer om Thobias på svt.se
Läs mer om Carl på svt.se 
Läs mer om Kramer på svt.se

se mästerskapet i REPLAY, klicka här!

För samtliga resultat, klicka här!

 

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4

25 jan 2023

Vägledning för årsrapporten + LOK-stöd!

För dig som önskar vägledning kring årsrapportering och även LOK-stödsrapporten öppnar GFIF + RF-SISU upp för två öppna teamsmöten! 31 januari + 10 februari!