Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Utbildning
Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!
Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.
Brons till Bengtström och silver till Montler
Carl Bengtström tog hem andra raka bronsmedaljen på 400 meter inomhus. Han tog sig till både semifinal och final genom imponerande och starka lopp. Väl i finalen tog han rygg på storfavoriten Karsten Warholm. Bengtström kom in som andra man på gemensam bana och höll länge andra platsen. Upploppet blev ett kämpigt sådant och han fick se sig besegrad av Belgiens Julien Watrin och norske Karsten Warholm.
– Jag är otroligt nöjd. Det är mästerskap som jag och min tränare Erik Olsson satsar på och att få till det känns otroligt kul, säger Carl Bengtström till SVT.
Ytterligare en medalj kunde läggas till Göteborgs samling tack vare Ullevi FK’s Thobias Montler. För honom blev det ett silver när han tangerade sitt säsongsbästa på 8.19. Greken Miltiadis Tentoglou blev ännu en gång för svår att slå när han i sitt första hopp landande på 8.30.
Montlers hoppserie bestod av flera långa övertrampshopp, där det sista var tävlingens klart längsta, men röd flagga visades. Medaljen är hans tredje raka IEM-silver och femte silver på mästerskap. Samtliga gånger har Tentoglou tagit guldet.
Thobias Montler, Ullevi FK, längd, EM-silver
Trots medaljen, uttrycker han att han var sugen på mer idag.
-Det fanns längre hopp i kroppen, säger Montler.
De övriga svenska medaljerna gick till Fannys Roos och Henrik Larsson. Roos stötte i sin sista stöt 18.42 vilket räckte till ett brons. Larsson knep bronset på 60 m efter en tusendelsstrid. Endast en tusendel skiljde mellan svensken och fyran Dominik Kopéc. Tiden blev 6.53 vilket innebär ett nytt svenskt och nordiskt rekord.
Tuff dag för Sagnia och Kramer
Khaddi Sagnia blev sjuk i samband med att hon kom till mästerskapet. Trots sjukdomskänslorna klev hon in i kvalet och hoppade 6.74 meter i sitt sista hopp. Hon beskriver att hon inte kunde göra en ordentlig uppvärmning innan kvalet, men lyckades få till en bra träff och tog sig till söndagens final.
Den pågående sjukdomen satte stopp för drömmen om medalj i finalen för Sagnia. Hennes längsta hopp mätte 6.57 och placerade henne på en sjunde plats i en final där det krävdes hela 6.91 meter för att ta medalj.
En annan som hade en tuff dag var Andreas Kramer, Ullevi FK. Finalen på 800m blev inte alls som han hade tänkt sig. Det blev det ett stökigt lopp som slutade i en söndertrampad sko – och ingen medalj. Kramer öppnade loppet kontrollerat och låg länge i ledning, tills han fick en knuff i ryggen. Både balans och rytm rubbades vilket innebar att han tappade placeringar. Han slutade som en besviken femma.
Hård konkurrens – men också smarta och starka lopp!
Systrarna Nielsen var först ut av svenskarna att tävla. Tjejerna fick hård konkurrens på 800m i sina försöksheat och gick inte vidare till semifinal. Sara Christiansson hade även hon ett tufft försökslopp på 3000m. Hon inledde starkt och såg ut att gå mot ett säsongsbästa, men klev av efter på grund av mycket mjölksyra.
Michaela Meijer hoppade sig till en final i stavhoppet efter att ha klarat 4.55. Väl i finalen stannande hon på 4.45 och placerade sig på en sjunde plats.
Nana Bové, Danmark, 3000 meter Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Läs mer om Thobias på svt.se
Läs mer om Carl på svt.se
Läs mer om Kramer på svt.se
se mästerskapet i REPLAY, klicka här!
För samtliga resultat, klicka här!
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Fu Väst formar utbildningsprogrammet efter föreningarnas behov. Mejla gärna Lisa om eller när du önskar en utbildning som inte finns på listan. Tillsammans med RF-SISU och Elit Göteborg kan distriktet som helhet erbjuda grenspecifika utbildningar tillika föreningsutvecklande utbildningar eller workshops. Distriktet kan även skräddarsy en utbildning för ert behov.
I intervjun får du lyssna till Eriks perspektiv på träningsmiljön i Friidrottens Hus, människorna han omger sig med och vilka värden som präglar friidrotten i Göteborg. Samtalet berör även betydelsen som tävlingen har för unga aktiva och hur han ser på framtida utveckling av sporten i staden.
Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.
Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.
Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång.
-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”
Ladda ner och läs årsberättelsen 2024
För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.
Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.