Utbildning

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

Skribent: Elwira Ripsweden

Brons till Bengtström och silver till Montler
Carl Bengtström tog hem andra raka bronsmedaljen på 400 meter inomhus. Han tog sig till både semifinal och final genom imponerande och starka lopp. Väl i finalen tog han rygg på storfavoriten Karsten Warholm. Bengtström kom in som andra man på gemensam bana och höll länge andra platsen. Upploppet blev ett kämpigt sådant och han fick se sig besegrad av Belgiens Julien Watrin och norske Karsten Warholm.

– Jag är otroligt nöjd. Det är mästerskap som jag och min tränare Erik Olsson satsar på och att få till det känns otroligt kul, säger Carl Bengtström till SVT.

Ytterligare en medalj kunde läggas till Göteborgs samling tack vare Ullevi FK’s Thobias Montler. För honom blev det ett silver när han tangerade sitt säsongsbästa på 8.19. Greken Miltiadis Tentoglou blev ännu en gång för svår att slå när han i sitt första hopp landande på 8.30.

Montlers hoppserie bestod av flera långa övertrampshopp, där det sista var tävlingens klart längsta, men röd flagga visades. Medaljen är hans tredje raka IEM-silver och femte silver på mästerskap. Samtliga gånger har Tentoglou tagit guldet.

Thobias Montler, Ullevi FK, längd, EM-silver

Trots medaljen, uttrycker han att han var sugen på mer idag.

-Det fanns längre hopp i kroppen, säger Montler.

De övriga svenska medaljerna gick till Fannys Roos och Henrik Larsson. Roos stötte i sin sista stöt 18.42 vilket räckte till ett brons. Larsson knep bronset på 60 m efter en tusendelsstrid. Endast en tusendel skiljde mellan svensken och fyran Dominik Kopéc. Tiden blev 6.53 vilket innebär ett nytt svenskt och nordiskt rekord.

Tuff dag för Sagnia och Kramer

Khaddi Sagnia blev sjuk i samband med att hon kom till mästerskapet. Trots sjukdomskänslorna klev hon in i kvalet och hoppade 6.74 meter i sitt sista hopp. Hon beskriver att hon inte kunde göra en ordentlig uppvärmning innan kvalet, men lyckades få till en bra träff och tog sig till söndagens final.

Den pågående sjukdomen satte stopp för drömmen om medalj i finalen för Sagnia. Hennes längsta hopp mätte 6.57 och placerade henne på en sjunde plats i en final där det krävdes hela 6.91 meter för att ta medalj.

En annan som hade en tuff dag var Andreas Kramer, Ullevi FK. Finalen på 800m blev inte alls som han hade tänkt sig. Det blev det ett stökigt lopp som slutade i en söndertrampad sko – och ingen medalj. Kramer öppnade loppet kontrollerat och låg länge i ledning, tills han fick en knuff i ryggen. Både balans och rytm rubbades vilket innebar att han tappade placeringar. Han slutade som en besviken femma.

Hård konkurrens – men också smarta och starka lopp!

Systrarna Nielsen var först ut av svenskarna att tävla. Tjejerna fick hård konkurrens på 800m i sina försöksheat och gick inte vidare till semifinal. Sara Christiansson hade även hon ett tufft försökslopp på 3000m. Hon inledde starkt och såg ut att gå mot ett säsongsbästa, men klev av efter på grund av mycket mjölksyra.

Michaela Meijer hoppade sig till en final i stavhoppet efter att ha klarat 4.55. Väl i finalen stannande hon på 4.45 och placerade sig på en sjunde plats.

Nana Bové, Danmark, 3000 meter Sara Christiansson, Sävedalens AIK

se mästerskapet i REPLAY, klicka här!

För samtliga resultat, klicka här!

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.