Terrängsäsongen 2021

Terrängsäsongen avslutades med EM-medalj och terrängseriefinal

Terräng-EM avgjordes i Dublin och terrängserien avslutades i Skatås under helgen. I och med det läggs terrängsäsongen till handlingarna och det är dags att skruva på sexmillimetersspikarna igen inför stundande inomhustävlingar.

Skribent: Sebastian Nilsson

Sedan ett par månader tillbaka kom beskedet att Meraf Batha byter klubb till Ullevi. När hon under söndagens terräng-EM stod på startlinjen i blågult gick hon hårt ut från start och skapade direkt sprickor i fältet. Hon höll sig kvar i den gradvis minskande tätklungan hela vägen till den sista backen, där hon fick erkänna sig besegrad av norska Karoline Bjerkeli Grövdal. Silvret är Merafs tredje medalj i sammanhanget.

– Det var en tuff bana och jag sprang snabbt de första varven, så efter det blev det bitvis tufft. Men jag kände mig stark, sa hon till friidrott.se efter loppet där du kan läsa mer om tävlingarna.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, avslutade en framgångsrik terrängsäsong med ett lagbrons under terräng-EM i Dublin. Foto: Deca Text & Bild

Sävedalens Sara Christiansson som har haft en fin terrängsäsong med NM-guld och SM-silver, sprang in på 30:e plats. Tillsammans med göteborgsbaserade Samrawit Mengstaeb, som slutade sexa, tog de tillsammans den första svenska seniora lagmedaljen någonsin på ett terräng-EM. 

Fullständiga resultat hittar du här.

Elin Brink, Mölndals AIK, i segrade i damklassen under årets upplaga av terrängserien. Här springer hon i mål under den tredje deltävlingen i Tuve. Foto: Deca Text & Bild

I helgen avslutades också terrängserien med en jaktstart uppför Brudaremossen i Skatås. Löparna startade utifrån tidigare resultat under terrängseriens tre inledande deltävlingar. Sträckan mätte drygt tre kilometer och totalt plockade löparna cirka 100 höjdmeter. 

I herrklassen försvarade Mölndals Alexander Nilsson ledningen uppför den snötunga banan. I damklassen segrade klubbkollegan Elin Brink. Ytterligare Mölndalssegrar blev det i juniorklasserna genom Ludwig Rosén och Elin Hagelin.

Fullständiga resultat hittar du här.