Göteborgs Rymdraket

William för stavhoppstraditionen vidare

För Örgryte IS är stavhopp en tradition som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. En hoppare med namnet Oscar Odén tog SM-guld i grenen 1897 och 1898, vilket var andra och tredje gången SM-tävlingar i friidrott överhuvudtaget arrangerades. Och sedan sekelskiftet har klubben varit bortskämd med kontinuerligt deltagande vid de internationella mästerskapen. Först genom Alhaji Jeng, därefter genom Melker Svärd Jacobsson och Michaela Meijer.
Härefter, kan deras arvtagare nu vara på väg att växa fram, åtminstone om man frågar honom själv. 

18-årige William Asker kom in mot säsongen med ett personligt rekord på 4,82 från ifjol (4,88 inomhus). I år har han för första gången tagit sig över fem meter och av bara farten har han därefter hoppat både 5,10, 5,15 och 5,20. Dessutom har han för första gången fått tävla mot Armand Duplantis under lag-SM i Uppsala och har med marginal klarat kvalgränsen till junior-VM i Cali i Colombia i början av augusti.

Göteborg Friidrott har i formen för frågor-och-svar, samtalat med Torslandabon. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Hur var det att ställas mot Duplantis?

– Det var skitkul, han är jätteskön och klappar och stöttar en. Han är rolig och snäll, en bra kompis. Och det kändes okej att förlora mot honom, skrattar William.

Du hoppade fem meter för första gången i Merzig i Tyskland i juni. Hur var det?

– Det har varit en liten mental spärr. Det är ju ingen skillnad på 4,99 och 5,00, men det är ändå lite press på en när man väl ska hoppa på femman. Det var så jäkla skönt när jag landade i mattan och kände att jag “joinat” femmeterskluben, säger William.

Du har lyft dig med över tre decimeter den här säsongen. Varför tror du att du har fått ett så stort lyft nu?

– Vi har framförallt fokuserat väldigt mycket på teknikträning. Mycket kort ansats och att få till den här sista biten, när man ska vända sig och hålla sig tajt mot staven. Det gör väldigt mycket när man väl får till det. Det är inte bra än, men det är bättre. Och jag har även haft lite problem med greppet, jag har vridit staven fel. Men nu böjer jag staven åt rätt håll och då har jag mycket lättare att hoppa med hårdare stavar. Då hoppar jag automatiskt högre. Sen har jag börjat med 4,90-stavar, vilket är 15 centimeter längre än jag hoppat med tidigare. Jag visste redan utifrån träning att jag kommer hoppa högre den här säsongen, det har inte varit något snack om saken, säger William.

Har ni gjort förändringar i träningen också eller är det mer att saker börjar falla på plats?

– Det är ingen jättestor skillnad från tidigare, det är alltid lite olika från en uppbyggnadssäsong till en annan, men jag tror det är mest att sakerna börjar falla på plats. Tekniken börjar släppa.

Örgryte har en väldigt fin tradition med framgångsrika stavhoppare under 2000-talet. Jag tänker på Meijer, Jeng och Svärd Jacobsson, har deras framgångar betytt någonting för dig?

– Den jag tänker på mest är Melker (Svärd Jacobsson) som tränat i min grupp också. Det har varit en inspiration att jag kunnat träna med någon som är bättre och som varit med i de internationella mästerskapen. Nu har han visserligen slutat, men den tiden han tränade med oss har varit skitkul.

Under lag-SM i Uppsala ställdes William Asker mot Armand Duplantis för första gången. Foto: Deca Text & Bild

Hur är miljön för att utvecklas som stavhoppare i Örgryte och i Göteborg?

– Jag tycker att det är väldigt bra. Jag tränar med “Göteborgs Rymdraketer” och det är en väldigt fin och bra gemenskap där vi lär oss väldigt mycket. Och det handlar inte bara om stavhopp, vi lär oss otroligt mycket annat och har kul på träningarna. 

Om en knapp månad väntar JVM i Colombia. Vad tänker du om det?

– Jag är jättetaggad på det sedan Gustav (Hultgren, Williams tränare) berättade för mig förra året att det blir i Colombia och att jag har chans att kvala. Då hade jag bara hoppat 4,80 men kände att det var möjligt. Jag tar det mest som en rolig grej, men det hade varit jävligt kul att ta medalj. Jag tror att jag kommer ha bra press på mig och kunna hoppa högt. Sen om det faktiskt blir medalj eller inte kvittar egentligen. Så länge jag går dit och har kul och hoppar högt är jag nöjd.

Vad har du för långsiktiga mål med stavhoppet?

– En dag hoppas jag kunna komma upp och tampas med Duplantis. Och sen vara med på VM, EM, OS och Diamond League. Jag vill kunna leva på stavhoppet och ha det som mitt jobb. Det är mitt mål.

Börjar du utmana Duplantis blir nog inte det några problem…

– Haha, det tror inte jag heller, säger William

Note:
Till JVM i Cali är också
Mölndals Jonathan Grahn (1500 meter), Örgrytes Leo Zikovic (kula) och Ullevis Elvira Tanderud (100 och/eller 200 meter) uttagna.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4