Göteborgs Rymdraket

William för stavhoppstraditionen vidare

För Örgryte IS är stavhopp en tradition som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. En hoppare med namnet Oscar Odén tog SM-guld i grenen 1897 och 1898, vilket var andra och tredje gången SM-tävlingar i friidrott överhuvudtaget arrangerades. Och sedan sekelskiftet har klubben varit bortskämd med kontinuerligt deltagande vid de internationella mästerskapen. Först genom Alhaji Jeng, därefter genom Melker Svärd Jacobsson och Michaela Meijer.
Härefter, kan deras arvtagare nu vara på väg att växa fram, åtminstone om man frågar honom själv. 

18-årige William Asker kom in mot säsongen med ett personligt rekord på 4,82 från ifjol (4,88 inomhus). I år har han för första gången tagit sig över fem meter och av bara farten har han därefter hoppat både 5,10, 5,15 och 5,20. Dessutom har han för första gången fått tävla mot Armand Duplantis under lag-SM i Uppsala och har med marginal klarat kvalgränsen till junior-VM i Cali i Colombia i början av augusti.

Göteborg Friidrott har i formen för frågor-och-svar, samtalat med Torslandabon. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Hur var det att ställas mot Duplantis?

– Det var skitkul, han är jätteskön och klappar och stöttar en. Han är rolig och snäll, en bra kompis. Och det kändes okej att förlora mot honom, skrattar William.

Du hoppade fem meter för första gången i Merzig i Tyskland i juni. Hur var det?

– Det har varit en liten mental spärr. Det är ju ingen skillnad på 4,99 och 5,00, men det är ändå lite press på en när man väl ska hoppa på femman. Det var så jäkla skönt när jag landade i mattan och kände att jag “joinat” femmeterskluben, säger William.

Du har lyft dig med över tre decimeter den här säsongen. Varför tror du att du har fått ett så stort lyft nu?

– Vi har framförallt fokuserat väldigt mycket på teknikträning. Mycket kort ansats och att få till den här sista biten, när man ska vända sig och hålla sig tajt mot staven. Det gör väldigt mycket när man väl får till det. Det är inte bra än, men det är bättre. Och jag har även haft lite problem med greppet, jag har vridit staven fel. Men nu böjer jag staven åt rätt håll och då har jag mycket lättare att hoppa med hårdare stavar. Då hoppar jag automatiskt högre. Sen har jag börjat med 4,90-stavar, vilket är 15 centimeter längre än jag hoppat med tidigare. Jag visste redan utifrån träning att jag kommer hoppa högre den här säsongen, det har inte varit något snack om saken, säger William.

Har ni gjort förändringar i träningen också eller är det mer att saker börjar falla på plats?

– Det är ingen jättestor skillnad från tidigare, det är alltid lite olika från en uppbyggnadssäsong till en annan, men jag tror det är mest att sakerna börjar falla på plats. Tekniken börjar släppa.

Örgryte har en väldigt fin tradition med framgångsrika stavhoppare under 2000-talet. Jag tänker på Meijer, Jeng och Svärd Jacobsson, har deras framgångar betytt någonting för dig?

– Den jag tänker på mest är Melker (Svärd Jacobsson) som tränat i min grupp också. Det har varit en inspiration att jag kunnat träna med någon som är bättre och som varit med i de internationella mästerskapen. Nu har han visserligen slutat, men den tiden han tränade med oss har varit skitkul.

Under lag-SM i Uppsala ställdes William Asker mot Armand Duplantis för första gången. Foto: Deca Text & Bild

Hur är miljön för att utvecklas som stavhoppare i Örgryte och i Göteborg?

– Jag tycker att det är väldigt bra. Jag tränar med “Göteborgs Rymdraketer” och det är en väldigt fin och bra gemenskap där vi lär oss väldigt mycket. Och det handlar inte bara om stavhopp, vi lär oss otroligt mycket annat och har kul på träningarna. 

Om en knapp månad väntar JVM i Colombia. Vad tänker du om det?

– Jag är jättetaggad på det sedan Gustav (Hultgren, Williams tränare) berättade för mig förra året att det blir i Colombia och att jag har chans att kvala. Då hade jag bara hoppat 4,80 men kände att det var möjligt. Jag tar det mest som en rolig grej, men det hade varit jävligt kul att ta medalj. Jag tror att jag kommer ha bra press på mig och kunna hoppa högt. Sen om det faktiskt blir medalj eller inte kvittar egentligen. Så länge jag går dit och har kul och hoppar högt är jag nöjd.

Vad har du för långsiktiga mål med stavhoppet?

– En dag hoppas jag kunna komma upp och tampas med Duplantis. Och sen vara med på VM, EM, OS och Diamond League. Jag vill kunna leva på stavhoppet och ha det som mitt jobb. Det är mitt mål.

Börjar du utmana Duplantis blir nog inte det några problem…

– Haha, det tror inte jag heller, säger William

Note:
Till JVM i Cali är också
Mölndals Jonathan Grahn (1500 meter), Örgrytes Leo Zikovic (kula) och Ullevis Elvira Tanderud (100 och/eller 200 meter) uttagna.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.