Göteborgs Friidrottsförbund

En glimt från Vårdialogen

Torsdag 1 juni genomfördes Göteborg Friidrotts Vårdialog med så när på samtliga 16 arenaföreningar närvarande.
Kvällen formades genom intensiva dialoger om utmaningar och möjligheter kring funktionärskap, verksamhetsplanen, trygg idrott och den ideella delen av förbundsorganisationen; kommittéerna. 

Essensen av kvällen etsade kring VI:et = Förbundet (Evenemangsorganisationen + Friidrottskansliet, där även SISU och SFIF ingår) + Föreningarna. Ett Vi har funnits i andra former tidigare men som vill ta ett nytt helhetsgrepp för den väg som vi, tillsammans och enskilt i föreningen, har framför oss. Mållinjen är mjuk och sträcker sig redan bortom Strategi 2025 men utgår från frågeställningen; Hur vill vi att det skall kännas att vara en del av Göteborg Friidrott 2026?
Ett VI är en förutsättning för att hitta gemensamma intresseområden, ett gemensamt spår, där den gemensamma kulturen idag kan grusa igen vägen. Just nu dominerar Vi:et kring de teman som vecklades ut under gårdagen. Men vilka nyckelfaktorer togs upp i grupperna?

Verksamhetsplanen:
Hur kan verksamhetsplanen för Göteborg Friidrottsförbund formas om utifrån nuläget, för att vara ett fullgott stöd för planering av vår gemensamma föreningsmiljö? Hur skulle ni önska att verksamhetsplanen formas för att bättre kunna förflytta centrala koncept och gemensamma beslut ner på föreningsnivå?

 • Gemensamma intresseområden
 • Färre och tydligare mål. Hårda, som mjuka. 
 • Tätare möten/dialogforum mellan förbundet + föreningar (som skall syfta till samskapande i vår gemensamma verksamhet där GFIF är en stötande och koordinerande organisation till er förening)Trygg Idrott
Här genomfördes en workshop där deltagarna fick definiera Trygg Idrott och därefter koppla en känsla till den definitionen. Deltagarna skapade därefter egna situationskort utifrån tidigare erfarenheter och upplevelser. Dessa kort bidrar i arbetet med Friidrottens Spelkort. Och vidare bidrog dialogen till;

 • Trygg Idrott verktygslåda på friidrott.se + goteborgfriidrott.se
 • Att känna in “Var är vi nu” inför konferensen i september + kommande Workshops.
 • Att delge perspektiv och öppna upp dialogen för det proaktiva arbetet som syftar till att stärka den Göteborgskulturen.

Funktionärsskapet
Att engagera och attrahera funktionärer är ofta en utmaning för det stora evenemanget till det lilla lokala loppet. Vilka konkreta utmaningar upplever ni föreligger för att kunna säkerställa funktionärskapet? Hur kan vi tillsammans i distriket bidra till engagemang, men också säkerställa både kvalitet och kvanitet hos funktionärerna, både till Göteborg Friidrotts evenemang och föreningens egna. 

 • Den personliga relationen är värdefull och att rikta förfrågan till individen. 
 • Leenden, en klapp på axeln, omtanken, bekräftelsen. Återkopplingen och att känna sig sedd som funktionär är otroligt värdefull. 
 • Skapa glädje och sälj in budskapet för arrangemanget!
 • Kan en plattform där individer utifrån kan anmäla sitt engagemang vara en lösning för förbundet + föreningarna?
 • Hur finner man bra rutiner för att alla skall dyka upp?
 • Längre planering från Evenemangsorganisationen för att “blocka datum”.
 • Tidig deadline för att tacka nej till uppdrag.

För att ta del av reflektionsfrågorna inför Vårdialogen, klicka här!

För Verksamhetsplan 2023, klicka här*

*och scrolla till en blå box längre ner på sidan!

Föreningens årshjul 2023

För att läsa Strategi 2025, klicka här!

När du har frågor kring Föreningsstöd och föreningsutveckling kontakta gärna;
Eva-Lena Frick, Förbundschef
Sara Ulrika Holmgren, Kommunikatör och Föreningsansvarig 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.