Göteborgs Friidrottsförbund

En glimt från Vårdialogen

Torsdag 1 juni genomfördes Göteborg Friidrotts Vårdialog med så när på samtliga 16 arenaföreningar närvarande.
Kvällen formades genom intensiva dialoger om utmaningar och möjligheter kring funktionärskap, verksamhetsplanen, trygg idrott och den ideella delen av förbundsorganisationen; kommittéerna. 

Essensen av kvällen etsade kring VI:et = Förbundet (Evenemangsorganisationen + Friidrottskansliet, där även SISU och SFIF ingår) + Föreningarna. Ett Vi har funnits i andra former tidigare men som vill ta ett nytt helhetsgrepp för den väg som vi, tillsammans och enskilt i föreningen, har framför oss. Mållinjen är mjuk och sträcker sig redan bortom Strategi 2025 men utgår från frågeställningen; Hur vill vi att det skall kännas att vara en del av Göteborg Friidrott 2026?
Ett VI är en förutsättning för att hitta gemensamma intresseområden, ett gemensamt spår, där den gemensamma kulturen idag kan grusa igen vägen. Just nu dominerar Vi:et kring de teman som vecklades ut under gårdagen. Men vilka nyckelfaktorer togs upp i grupperna?

Verksamhetsplanen:
Hur kan verksamhetsplanen för Göteborg Friidrottsförbund formas om utifrån nuläget, för att vara ett fullgott stöd för planering av vår gemensamma föreningsmiljö? Hur skulle ni önska att verksamhetsplanen formas för att bättre kunna förflytta centrala koncept och gemensamma beslut ner på föreningsnivå?

 • Gemensamma intresseområden
 • Färre och tydligare mål. Hårda, som mjuka. 
 • Tätare möten/dialogforum mellan förbundet + föreningar (som skall syfta till samskapande i vår gemensamma verksamhet där GFIF är en stötande och koordinerande organisation till er förening)Trygg Idrott
Här genomfördes en workshop där deltagarna fick definiera Trygg Idrott och därefter koppla en känsla till den definitionen. Deltagarna skapade därefter egna situationskort utifrån tidigare erfarenheter och upplevelser. Dessa kort bidrar i arbetet med Friidrottens Spelkort. Och vidare bidrog dialogen till;

 • Trygg Idrott verktygslåda på friidrott.se + goteborgfriidrott.se
 • Att känna in “Var är vi nu” inför konferensen i september + kommande Workshops.
 • Att delge perspektiv och öppna upp dialogen för det proaktiva arbetet som syftar till att stärka den Göteborgskulturen.

Funktionärsskapet
Att engagera och attrahera funktionärer är ofta en utmaning för det stora evenemanget till det lilla lokala loppet. Vilka konkreta utmaningar upplever ni föreligger för att kunna säkerställa funktionärskapet? Hur kan vi tillsammans i distriket bidra till engagemang, men också säkerställa både kvalitet och kvanitet hos funktionärerna, både till Göteborg Friidrotts evenemang och föreningens egna. 

 • Den personliga relationen är värdefull och att rikta förfrågan till individen. 
 • Leenden, en klapp på axeln, omtanken, bekräftelsen. Återkopplingen och att känna sig sedd som funktionär är otroligt värdefull. 
 • Skapa glädje och sälj in budskapet för arrangemanget!
 • Kan en plattform där individer utifrån kan anmäla sitt engagemang vara en lösning för förbundet + föreningarna?
 • Hur finner man bra rutiner för att alla skall dyka upp?
 • Längre planering från Evenemangsorganisationen för att “blocka datum”.
 • Tidig deadline för att tacka nej till uppdrag.

För att ta del av reflektionsfrågorna inför Vårdialogen, klicka här!

För Verksamhetsplan 2023, klicka här*

*och scrolla till en blå box längre ner på sidan!

Föreningens årshjul 2023

För att läsa Strategi 2025, klicka här!

När du har frågor kring Föreningsstöd och föreningsutveckling kontakta gärna;
Eva-Lena Frick, Förbundschef
Sara Ulrika Holmgren, Kommunikatör och Föreningsansvarig 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!