Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
UTBILDNING - ANMÄL SENAST IDAG 16/11
Den 18 november presenterar Centrum för Idrottsforsknings sin senaste rapport om olika vägar till en tryggare idrott. Den ställer också frågan om hur du som ledare, förälder, förening och förbund kan förebygga osunda idrottsmiljöer? ”Föreningsidrotten förknippas i de allra flesta fall med positiva upplevelser. Tyvärr finns det undantag”, skriver CIF i rapporten. Hur vore det även att fråga barnen, de unga och de elitaktiva ? För att lära hur vi tillsammans och med transparens över alla led kan stärka gemenskap, respekt och samhörighet?
SKRIBENT: Sara Ulrika Holmgren
Johan Stier är en av föreläsarna och författare till boken “Att förstå sårbara och osunda idrottsmiljöer inom barn- och ungdomsidrotten”. Där skriver han om föreningar som sociala system uppbyggt av de aktiva, ledarna, föräldrarna och “relationerna dem emellan”. Det är också uppbyggt kring föreningens klubbchef, styrelse och kring den ledarskapsstruktur som finns. Det som håller ihop systemet och föreningen är kommunikationen och kulturens normer, värderingar och perspektiv på barn- ungdom och elitidrott men även på ledarskap.
Vilka lärdomarna från idrottsrörelsen i stort kan ta du med dig in i friidrotten för att tillsammans skapa en fri idrott, för alla hela livet? Webbinariet är gratis och arrangeras av Centrum för Idrottsforskning.
Medverkande;
Jonas Stier – Professor i socialt arbete, Mälardalens högskola. Författare till Att förstå sårbara och osunda idrottsmiljöer inom barn- och ungdomsidrotten.
Susanne Johansson – Fil dr i idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan. Författare till Idrottens åtgärder mot sexuella övergrepp och gråzoner.
Malin Träff – Barn- och ungdomsansvarig, Riksidrottsförbundet.
Johan R Norberg – Utredare vid Centrum för idrottsforskning och professor i idrottsvetenskap, Malmö universitet.
Vill du lära dig mer om normer för en trygg idrott inom Göteborg Friidrottförbund?
Klicka här för att komma till Trygg Idrott
Webbinarium: ” Så kan du förebygga osunda idrottsmiljöer”
När? 18 november
Var? Online
Tid? 08.00-09.00
Arrangör: Centrum för idrottsforskning
Webbinariet är gratis
För anmälan hos arrangören, klicka här
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Fu Väst formar utbildningsprogrammet efter föreningarnas behov. Mejla gärna Lisa om eller när du önskar en utbildning som inte finns på listan. Tillsammans med RF-SISU och Elit Göteborg kan distriktet som helhet erbjuda grenspecifika utbildningar tillika föreningsutvecklande utbildningar eller workshops. Distriktet kan även skräddarsy en utbildning för ert behov.
I intervjun får du lyssna till Eriks perspektiv på träningsmiljön i Friidrottens Hus, människorna han omger sig med och vilka värden som präglar friidrotten i Göteborg. Samtalet berör även betydelsen som tävlingen har för unga aktiva och hur han ser på framtida utveckling av sporten i staden.
Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.
Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.
Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång.
-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”
Ladda ner och läs årsberättelsen 2024
För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.
Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.