SM i Borås 2021

Dags för SM i Borås – här är sex grenar att hålla extra koll på

Till helgen är det dags för SM och en av säsongens stora höjdpunkter. För att du ska få lite bättre koll inför helgen har vi tagit fram några höjdpunkter med göteborgsglasögonen på.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

I år avgörs SM nästan på hemmaplan när IK Ymer arrangerar tävlingarna på Ryavallen i Borås. Det blir tredje gången SM arrangeras i textilstaden. Första gången var 1989, ett år där bland annat Mölndals 400 meter häck-stolthet Niklas Wallenlind tog sitt första SM-guld i disciplinen.

Nedan följer sex höjdpunkter under mästerskapen som inleds i morgon, fredag.

Elvira Tanderud, Ullevi FK, stod för ett suveränt USM med guld på 100 meter och 200 meter. Till helgen mäter hon krafterna mot seniorerna. Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor 100 meter

Ullevitrion Elvira Tanderud, Claudia Payton och Lisa Lilja har alla kapacitet att springa på tider på runt 11,50 eller snabbare, vilket allt som oftast leder till en medalj under SM-tävlingar. Frågan är om det gör det i år. I fjol tog Claudia silver bakom MAI:s Nikki Anderberg som tog ett sensationellt guld. Nikki som har skadeproblem kommer inte till start i år, men Ullevilöparna utmanas av Spårvägens Irene Ekelund, och inte minst av IFK Helsingborgs Julia Henriksson som slog igenom med dunder och brak under Mölndalsarrangerade tävlingen Sky Is The Limit tidigare i år, med tiden 11,37.

Elvira och Lisa gör också minst lika intressanta starter på 200 meter.

Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS, är en utmanare till stjärnskottet Maja Åskag i tresteget. Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor tresteg

Bakom Armand Duplantis och Daniel Ståhl kan en ny svensk fixstjärna vara på väg att växa fram i Råby-Rekarne FIF:s Maja Åskag. Det kan tyckas vara anledning nog att hålla minutiös koll på kvinnornas trestegsfinal men extra roligt med Göteborgsögon sett är att vi har ett par, om inte utmanare, åtminstone starka medaljkandidater till start.

Örgrytes Rebecka Abrahamsson har haft en imponerande utveckling de senaste åren och har under säsongen hoppat så bra som 13,63, vilket placerar henne som sexa genom tiderna i Sverige. Nyblivne JSM-guldmedaljören från Mölndal Fatima Koné gör också en intressant start.

Tar 36-årige Tracey Andersson, Ullevi FK, sitt nionde SM-guld i slägga till helgen? Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor slägga 

Ullevis Tracey Andersson har sedan första SM-guldet i slägga 2005 följt upp med ytterligare sju guld, där det senaste kom 2019. Säsongsbästat ligger 68,93, hennes längsta kast på fem år.

Spårvägens Eleni Larsson är Sverigeetta med 69,04 medan Hammarbys Grete Ahlberg har kastat 68,91. Räkna med ett rafflande avgörande i Traceys jakt på nionde SM-titeln!

Felix Svensson, Mölndals AIK, gör en intressant start på 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

Herrar 200 meter

Här kryllar det av göteborgare (nio stycken!) som flera av de dessutom har möjlighet att göra upp om medaljerna. De allra största förväntningarna ställs kanske ändå till Schweizbaserade Mölndalslöparen Felix Svensson som har sprungit så fort som 20,76 i år.

Felix som allt mer börjat snegla åt 400 meter sprang på mycket gångbara 46,23 i säsongsdebuten tidigare i augusti, men nöjer sig med 200 meter till helgen. Sverigetrean på sträckan Anders Pihlblad, Örgryte, blir också att räkna med.

Andreas Kramer, Ullevi FK, är klar guldfavorit på 800 meter, men får tuff konkurrens i år bland annat av träningskompisen Alexander Lundskog. Foto: Deca Text & Bild

Herrar 800 meter

Toppbredden på manligt 800 meter i Sverige tycks bara bli starkare och starkare för varje år, inte minst tack vare distriktets löpare. Ullevis Alexander Lundskog har tagit ett jättekliv under säsongen och sprang för någon vecka sedan in på topp 10-statistiken genom tiderna med tiden 1.46,33, en sänkning med drygt tre sekunder från 2020 (!).

Örgrytes Felix Francois som fick ett nästan lika stort lyft under fjolåret hittas också i startlistan. Och inte minst har vi världslöparen Andreas Kramer med. Spännande med Andreas är att han dessutom är anmäld på både 400 meter och 1500 meter, och det återstår att se om han kompletterar favoritdistansen med någon av sträckorna.

Gabrel Wallmark, Örgryte IS, har tagit ett enormt kliv i utvecklingen i år och kan sedan en vecka tillbaka titulera sig som världens bästa junior i tresteg. Till helgen går han en intressant duell om guldet med Hässelbys Jesper Hellström. Foto: Deca Text & Bild

Herrar tresteg

Manliga trestegsfinalen blir närmast ett distriktsmästerskap där Göteborg utgör två tredjedelar av startlistan. Allra mest intressant att se är naturligtvis vad nyblivna juniorvärldsmästaren Gabriel Wallmark hittar på. Efter guldet i Nairobi förra veckan sa han till Friidrottaren:

“Det finns mer i kroppen och det känns som att jag hoppar lite på säkerhet. När jag får med mig farten över plankan ännu bättre så kan det bli längre, mycket längre.”

Ja, hur långt blir det på SM?

Det blir också en rafflande duell om guldet med Hässelbys Jesper Hellström som har hoppat ett par centimeter kortare än Gabriel i år.

Mer information om SM hittar du här.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4