SM i Borås 2021

Dags för SM i Borås – här är sex grenar att hålla extra koll på

Till helgen är det dags för SM och en av säsongens stora höjdpunkter. För att du ska få lite bättre koll inför helgen har vi tagit fram några höjdpunkter med göteborgsglasögonen på.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

I år avgörs SM nästan på hemmaplan när IK Ymer arrangerar tävlingarna på Ryavallen i Borås. Det blir tredje gången SM arrangeras i textilstaden. Första gången var 1989, ett år där bland annat Mölndals 400 meter häck-stolthet Niklas Wallenlind tog sitt första SM-guld i disciplinen.

Nedan följer sex höjdpunkter under mästerskapen som inleds i morgon, fredag.

Elvira Tanderud, Ullevi FK, stod för ett suveränt USM med guld på 100 meter och 200 meter. Till helgen mäter hon krafterna mot seniorerna. Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor 100 meter

Ullevitrion Elvira Tanderud, Claudia Payton och Lisa Lilja har alla kapacitet att springa på tider på runt 11,50 eller snabbare, vilket allt som oftast leder till en medalj under SM-tävlingar. Frågan är om det gör det i år. I fjol tog Claudia silver bakom MAI:s Nikki Anderberg som tog ett sensationellt guld. Nikki som har skadeproblem kommer inte till start i år, men Ullevilöparna utmanas av Spårvägens Irene Ekelund, och inte minst av IFK Helsingborgs Julia Henriksson som slog igenom med dunder och brak under Mölndalsarrangerade tävlingen Sky Is The Limit tidigare i år, med tiden 11,37.

Elvira och Lisa gör också minst lika intressanta starter på 200 meter.

Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS, är en utmanare till stjärnskottet Maja Åskag i tresteget. Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor tresteg

Bakom Armand Duplantis och Daniel Ståhl kan en ny svensk fixstjärna vara på väg att växa fram i Råby-Rekarne FIF:s Maja Åskag. Det kan tyckas vara anledning nog att hålla minutiös koll på kvinnornas trestegsfinal men extra roligt med Göteborgsögon sett är att vi har ett par, om inte utmanare, åtminstone starka medaljkandidater till start.

Örgrytes Rebecka Abrahamsson har haft en imponerande utveckling de senaste åren och har under säsongen hoppat så bra som 13,63, vilket placerar henne som sexa genom tiderna i Sverige. Nyblivne JSM-guldmedaljören från Mölndal Fatima Koné gör också en intressant start.

Tar 36-årige Tracey Andersson, Ullevi FK, sitt nionde SM-guld i slägga till helgen? Foto: Deca Text & Bild

Kvinnor slägga 

Ullevis Tracey Andersson har sedan första SM-guldet i slägga 2005 följt upp med ytterligare sju guld, där det senaste kom 2019. Säsongsbästat ligger 68,93, hennes längsta kast på fem år.

Spårvägens Eleni Larsson är Sverigeetta med 69,04 medan Hammarbys Grete Ahlberg har kastat 68,91. Räkna med ett rafflande avgörande i Traceys jakt på nionde SM-titeln!

Felix Svensson, Mölndals AIK, gör en intressant start på 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

Herrar 200 meter

Här kryllar det av göteborgare (nio stycken!) som flera av de dessutom har möjlighet att göra upp om medaljerna. De allra största förväntningarna ställs kanske ändå till Schweizbaserade Mölndalslöparen Felix Svensson som har sprungit så fort som 20,76 i år.

Felix som allt mer börjat snegla åt 400 meter sprang på mycket gångbara 46,23 i säsongsdebuten tidigare i augusti, men nöjer sig med 200 meter till helgen. Sverigetrean på sträckan Anders Pihlblad, Örgryte, blir också att räkna med.

Andreas Kramer, Ullevi FK, är klar guldfavorit på 800 meter, men får tuff konkurrens i år bland annat av träningskompisen Alexander Lundskog. Foto: Deca Text & Bild

Herrar 800 meter

Toppbredden på manligt 800 meter i Sverige tycks bara bli starkare och starkare för varje år, inte minst tack vare distriktets löpare. Ullevis Alexander Lundskog har tagit ett jättekliv under säsongen och sprang för någon vecka sedan in på topp 10-statistiken genom tiderna med tiden 1.46,33, en sänkning med drygt tre sekunder från 2020 (!).

Örgrytes Felix Francois som fick ett nästan lika stort lyft under fjolåret hittas också i startlistan. Och inte minst har vi världslöparen Andreas Kramer med. Spännande med Andreas är att han dessutom är anmäld på både 400 meter och 1500 meter, och det återstår att se om han kompletterar favoritdistansen med någon av sträckorna.

Gabrel Wallmark, Örgryte IS, har tagit ett enormt kliv i utvecklingen i år och kan sedan en vecka tillbaka titulera sig som världens bästa junior i tresteg. Till helgen går han en intressant duell om guldet med Hässelbys Jesper Hellström. Foto: Deca Text & Bild

Herrar tresteg

Manliga trestegsfinalen blir närmast ett distriktsmästerskap där Göteborg utgör två tredjedelar av startlistan. Allra mest intressant att se är naturligtvis vad nyblivna juniorvärldsmästaren Gabriel Wallmark hittar på. Efter guldet i Nairobi förra veckan sa han till Friidrottaren:

“Det finns mer i kroppen och det känns som att jag hoppar lite på säkerhet. När jag får med mig farten över plankan ännu bättre så kan det bli längre, mycket längre.”

Ja, hur långt blir det på SM?

Det blir också en rafflande duell om guldet med Hässelbys Jesper Hellström som har hoppat ett par centimeter kortare än Gabriel i år.

Mer information om SM hittar du här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!