Nordiska Mästerskapen Terräng

Glatta löv, vattenpölar, lervällning och sand. Terräng-NM 2022.

När Kristiansand Løparklubb för sex år sedan stod som värd för Nordiska mästerskapen i terräng bjöd banan upp till isdans och snöskyffel-löpning. Charlotta Fougberg, Ullevi FK var i den kvinnliga seniorklassen den löpare som bäst stod emot fragmenten i terrängen och segrade närmast över finska Camilla Richardsson.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Väl till årets upplaga av NM hade snön smält och kanske handlade det snarare om att bemästra glatta löv, packat grus, vattenpölar, lervällningar och sand. Från Göteborg fanns denna gång Sara Christiansson, Sävedalens AIK, Johanna Larsson, Örgryte IS Friidrott och Elin Brink, Mölndals AIK.

Denna gång blev det finsk seger genom Camillas träningskompis Nathalie Blomqvist och Sara Christiansson slutade på en 6e plats efter ett “riktigt tungt lopp”, som hon själv beskriver det.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK

-I samband med att jag tog examen innan sommaren, så började jag dessutom att jobba heltid. Jag tycker verkligen om mitt jobb men det är otroligt tufft att kombinera det en elitsatsning. Den totala belastningen för kroppen blir för hög (både mentalt och fysiskt) och jag har själv fått uppleva konsekvenserna av bristande återhämtningen. Men som friidrottare så sitter vi i en väldigt knepig situation med tanke på att det inte finns någon ekonomisk ersättning eller lön att tillgå, det finns därmed inte så mycket alternativ än att jobba för att få ihop det ekonomisk. Jag försöker fortfarande att hitta en bra balans, men det är verkligen inte lätt, berättar Sara och fortsätter;

-Känslan inför NM var ändå bra och det kändes som en bana som skulle passa mig bra eftersom underlaget var väldigt varierande. Dock hade jag respekt inför både distansen samt banan och valde därför att inleda loppet lite avvaktande för att sedan öka tempot successivt. Men jag hade tyvärr inte dagen och det blev ett riktigt tufft lopp för min del, berättar Sara som tidigare visat (och fortfarande visar!) att hon är en stark kandidat i terrängen.

-Jag hade såklart hoppats på medalj och därmed väldigt besviken över min prestation, berättar Sara.

“Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp” – Brink

Som andra svenska flöt Örgryte IS Johanna Larsson in över mållinjen 2 minuter och 19 sekunder efter Nathalie och 1 minut 16 sekunder efter Sara. Johanna reste till Norge under samma förutsättningar som Elin Brink från Mölndals AIK; för att genomföra sin debut i seniorlandslaget. “Ja, det va en upplevelse kan man säga” berättar Elin som kom med till NM efter en stark fjärdeplats under Terräng-SM 4 km.

Elin Brink, MAIK t.v / Johanna Larsson, Örgryte IS mitten

– Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp eftersom jag vet att konkurrensen är hård. Eftersom jag aldrig sprungit den långa banan på Terräng-SM som är 10km hade jag stor respekt för sträckan på NM. (Det hette att den va 9km men den slutade att va närmare 10km). Underlaget gick inte att likna årets Terräng-SM heller eftersom det då var en relativt snäll och torr gräsbana vilket passar mig väldigt bra som lite längre och kraftfullare löpare. Nu var det raka motsatsen, skulle säga den jobbigaste terrängbanan jag sprungit. Den hade i princip alla delar av både grus, gräs (som efter mycket regn och löpare blev lera), delar inne i lövskog där det stod mycket vatten, ett parti med sand och dessutom flera knixiga backar. Fanns i princip aldrig utrymme för återhämtning eller bara flyta på vilket gjorde det väldigt jobbigt att ligga på max hela tiden. Att det va en varvbana som skulle springas hela sex varv gjorde det inte enklare mentalt heller, berättar Elin och fortsätter: 

-Fältet blev ganska utspritt efter bara något varv och jag kände tyvärr inte att jag hade dagen och de extra krafterna som hade behövts på ett lopp som detta. Så lite besviken efteråt (och väldigt trött) men nöjd att jag kämpade mig i mål. Tar med mig en rolig helg med hela laget och motivation till att få sätta på mig landslagskläderna igen i framtiden, avslutar Elin.

För att se alla resultat från Terräng-NM, klicka här!

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4