Nordiska Mästerskapen Terräng

Glatta löv, vattenpölar, lervällning och sand. Terräng-NM 2022.

När Kristiansand Løparklubb för sex år sedan stod som värd för Nordiska mästerskapen i terräng bjöd banan upp till isdans och snöskyffel-löpning. Charlotta Fougberg, Ullevi FK var i den kvinnliga seniorklassen den löpare som bäst stod emot fragmenten i terrängen och segrade närmast över finska Camilla Richardsson.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Väl till årets upplaga av NM hade snön smält och kanske handlade det snarare om att bemästra glatta löv, packat grus, vattenpölar, lervällningar och sand. Från Göteborg fanns denna gång Sara Christiansson, Sävedalens AIK, Johanna Larsson, Örgryte IS Friidrott och Elin Brink, Mölndals AIK.

Denna gång blev det finsk seger genom Camillas träningskompis Nathalie Blomqvist och Sara Christiansson slutade på en 6e plats efter ett “riktigt tungt lopp”, som hon själv beskriver det.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK

-I samband med att jag tog examen innan sommaren, så började jag dessutom att jobba heltid. Jag tycker verkligen om mitt jobb men det är otroligt tufft att kombinera det en elitsatsning. Den totala belastningen för kroppen blir för hög (både mentalt och fysiskt) och jag har själv fått uppleva konsekvenserna av bristande återhämtningen. Men som friidrottare så sitter vi i en väldigt knepig situation med tanke på att det inte finns någon ekonomisk ersättning eller lön att tillgå, det finns därmed inte så mycket alternativ än att jobba för att få ihop det ekonomisk. Jag försöker fortfarande att hitta en bra balans, men det är verkligen inte lätt, berättar Sara och fortsätter;

-Känslan inför NM var ändå bra och det kändes som en bana som skulle passa mig bra eftersom underlaget var väldigt varierande. Dock hade jag respekt inför både distansen samt banan och valde därför att inleda loppet lite avvaktande för att sedan öka tempot successivt. Men jag hade tyvärr inte dagen och det blev ett riktigt tufft lopp för min del, berättar Sara som tidigare visat (och fortfarande visar!) att hon är en stark kandidat i terrängen.

-Jag hade såklart hoppats på medalj och därmed väldigt besviken över min prestation, berättar Sara.

“Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp” – Brink

Som andra svenska flöt Örgryte IS Johanna Larsson in över mållinjen 2 minuter och 19 sekunder efter Nathalie och 1 minut 16 sekunder efter Sara. Johanna reste till Norge under samma förutsättningar som Elin Brink från Mölndals AIK; för att genomföra sin debut i seniorlandslaget. “Ja, det va en upplevelse kan man säga” berättar Elin som kom med till NM efter en stark fjärdeplats under Terräng-SM 4 km.

Elin Brink, MAIK t.v / Johanna Larsson, Örgryte IS mitten

– Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp eftersom jag vet att konkurrensen är hård. Eftersom jag aldrig sprungit den långa banan på Terräng-SM som är 10km hade jag stor respekt för sträckan på NM. (Det hette att den va 9km men den slutade att va närmare 10km). Underlaget gick inte att likna årets Terräng-SM heller eftersom det då var en relativt snäll och torr gräsbana vilket passar mig väldigt bra som lite längre och kraftfullare löpare. Nu var det raka motsatsen, skulle säga den jobbigaste terrängbanan jag sprungit. Den hade i princip alla delar av både grus, gräs (som efter mycket regn och löpare blev lera), delar inne i lövskog där det stod mycket vatten, ett parti med sand och dessutom flera knixiga backar. Fanns i princip aldrig utrymme för återhämtning eller bara flyta på vilket gjorde det väldigt jobbigt att ligga på max hela tiden. Att det va en varvbana som skulle springas hela sex varv gjorde det inte enklare mentalt heller, berättar Elin och fortsätter: 

-Fältet blev ganska utspritt efter bara något varv och jag kände tyvärr inte att jag hade dagen och de extra krafterna som hade behövts på ett lopp som detta. Så lite besviken efteråt (och väldigt trött) men nöjd att jag kämpade mig i mål. Tar med mig en rolig helg med hela laget och motivation till att få sätta på mig landslagskläderna igen i framtiden, avslutar Elin.

För att se alla resultat från Terräng-NM, klicka här!

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.