Nordiska Mästerskapen Terräng

Glatta löv, vattenpölar, lervällning och sand. Terräng-NM 2022.

När Kristiansand Løparklubb för sex år sedan stod som värd för Nordiska mästerskapen i terräng bjöd banan upp till isdans och snöskyffel-löpning. Charlotta Fougberg, Ullevi FK var i den kvinnliga seniorklassen den löpare som bäst stod emot fragmenten i terrängen och segrade närmast över finska Camilla Richardsson.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Väl till årets upplaga av NM hade snön smält och kanske handlade det snarare om att bemästra glatta löv, packat grus, vattenpölar, lervällningar och sand. Från Göteborg fanns denna gång Sara Christiansson, Sävedalens AIK, Johanna Larsson, Örgryte IS Friidrott och Elin Brink, Mölndals AIK.

Denna gång blev det finsk seger genom Camillas träningskompis Nathalie Blomqvist och Sara Christiansson slutade på en 6e plats efter ett “riktigt tungt lopp”, som hon själv beskriver det.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK

-I samband med att jag tog examen innan sommaren, så började jag dessutom att jobba heltid. Jag tycker verkligen om mitt jobb men det är otroligt tufft att kombinera det en elitsatsning. Den totala belastningen för kroppen blir för hög (både mentalt och fysiskt) och jag har själv fått uppleva konsekvenserna av bristande återhämtningen. Men som friidrottare så sitter vi i en väldigt knepig situation med tanke på att det inte finns någon ekonomisk ersättning eller lön att tillgå, det finns därmed inte så mycket alternativ än att jobba för att få ihop det ekonomisk. Jag försöker fortfarande att hitta en bra balans, men det är verkligen inte lätt, berättar Sara och fortsätter;

-Känslan inför NM var ändå bra och det kändes som en bana som skulle passa mig bra eftersom underlaget var väldigt varierande. Dock hade jag respekt inför både distansen samt banan och valde därför att inleda loppet lite avvaktande för att sedan öka tempot successivt. Men jag hade tyvärr inte dagen och det blev ett riktigt tufft lopp för min del, berättar Sara som tidigare visat (och fortfarande visar!) att hon är en stark kandidat i terrängen.

-Jag hade såklart hoppats på medalj och därmed väldigt besviken över min prestation, berättar Sara.

“Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp” – Brink

Som andra svenska flöt Örgryte IS Johanna Larsson in över mållinjen 2 minuter och 19 sekunder efter Nathalie och 1 minut 16 sekunder efter Sara. Johanna reste till Norge under samma förutsättningar som Elin Brink från Mölndals AIK; för att genomföra sin debut i seniorlandslaget. “Ja, det va en upplevelse kan man säga” berättar Elin som kom med till NM efter en stark fjärdeplats under Terräng-SM 4 km.

Elin Brink, MAIK t.v / Johanna Larsson, Örgryte IS mitten

– Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp eftersom jag vet att konkurrensen är hård. Eftersom jag aldrig sprungit den långa banan på Terräng-SM som är 10km hade jag stor respekt för sträckan på NM. (Det hette att den va 9km men den slutade att va närmare 10km). Underlaget gick inte att likna årets Terräng-SM heller eftersom det då var en relativt snäll och torr gräsbana vilket passar mig väldigt bra som lite längre och kraftfullare löpare. Nu var det raka motsatsen, skulle säga den jobbigaste terrängbanan jag sprungit. Den hade i princip alla delar av både grus, gräs (som efter mycket regn och löpare blev lera), delar inne i lövskog där det stod mycket vatten, ett parti med sand och dessutom flera knixiga backar. Fanns i princip aldrig utrymme för återhämtning eller bara flyta på vilket gjorde det väldigt jobbigt att ligga på max hela tiden. Att det va en varvbana som skulle springas hela sex varv gjorde det inte enklare mentalt heller, berättar Elin och fortsätter: 

-Fältet blev ganska utspritt efter bara något varv och jag kände tyvärr inte att jag hade dagen och de extra krafterna som hade behövts på ett lopp som detta. Så lite besviken efteråt (och väldigt trött) men nöjd att jag kämpade mig i mål. Tar med mig en rolig helg med hela laget och motivation till att få sätta på mig landslagskläderna igen i framtiden, avslutar Elin.

För att se alla resultat från Terräng-NM, klicka här!

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.