Nordiska Mästerskapen Terräng

Glatta löv, vattenpölar, lervällning och sand. Terräng-NM 2022.

När Kristiansand Løparklubb för sex år sedan stod som värd för Nordiska mästerskapen i terräng bjöd banan upp till isdans och snöskyffel-löpning. Charlotta Fougberg, Ullevi FK var i den kvinnliga seniorklassen den löpare som bäst stod emot fragmenten i terrängen och segrade närmast över finska Camilla Richardsson.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Väl till årets upplaga av NM hade snön smält och kanske handlade det snarare om att bemästra glatta löv, packat grus, vattenpölar, lervällningar och sand. Från Göteborg fanns denna gång Sara Christiansson, Sävedalens AIK, Johanna Larsson, Örgryte IS Friidrott och Elin Brink, Mölndals AIK.

Denna gång blev det finsk seger genom Camillas träningskompis Nathalie Blomqvist och Sara Christiansson slutade på en 6e plats efter ett “riktigt tungt lopp”, som hon själv beskriver det.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK

-I samband med att jag tog examen innan sommaren, så började jag dessutom att jobba heltid. Jag tycker verkligen om mitt jobb men det är otroligt tufft att kombinera det en elitsatsning. Den totala belastningen för kroppen blir för hög (både mentalt och fysiskt) och jag har själv fått uppleva konsekvenserna av bristande återhämtningen. Men som friidrottare så sitter vi i en väldigt knepig situation med tanke på att det inte finns någon ekonomisk ersättning eller lön att tillgå, det finns därmed inte så mycket alternativ än att jobba för att få ihop det ekonomisk. Jag försöker fortfarande att hitta en bra balans, men det är verkligen inte lätt, berättar Sara och fortsätter;

-Känslan inför NM var ändå bra och det kändes som en bana som skulle passa mig bra eftersom underlaget var väldigt varierande. Dock hade jag respekt inför både distansen samt banan och valde därför att inleda loppet lite avvaktande för att sedan öka tempot successivt. Men jag hade tyvärr inte dagen och det blev ett riktigt tufft lopp för min del, berättar Sara som tidigare visat (och fortfarande visar!) att hon är en stark kandidat i terrängen.

-Jag hade såklart hoppats på medalj och därmed väldigt besviken över min prestation, berättar Sara.

“Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp” – Brink

Som andra svenska flöt Örgryte IS Johanna Larsson in över mållinjen 2 minuter och 19 sekunder efter Nathalie och 1 minut 16 sekunder efter Sara. Johanna reste till Norge under samma förutsättningar som Elin Brink från Mölndals AIK; för att genomföra sin debut i seniorlandslaget. “Ja, det va en upplevelse kan man säga” berättar Elin som kom med till NM efter en stark fjärdeplats under Terräng-SM 4 km.

Elin Brink, MAIK t.v / Johanna Larsson, Örgryte IS mitten

– Först och främst var jag väldigt glad att bara bli uttagen till min första seniorlandskamp eftersom jag vet att konkurrensen är hård. Eftersom jag aldrig sprungit den långa banan på Terräng-SM som är 10km hade jag stor respekt för sträckan på NM. (Det hette att den va 9km men den slutade att va närmare 10km). Underlaget gick inte att likna årets Terräng-SM heller eftersom det då var en relativt snäll och torr gräsbana vilket passar mig väldigt bra som lite längre och kraftfullare löpare. Nu var det raka motsatsen, skulle säga den jobbigaste terrängbanan jag sprungit. Den hade i princip alla delar av både grus, gräs (som efter mycket regn och löpare blev lera), delar inne i lövskog där det stod mycket vatten, ett parti med sand och dessutom flera knixiga backar. Fanns i princip aldrig utrymme för återhämtning eller bara flyta på vilket gjorde det väldigt jobbigt att ligga på max hela tiden. Att det va en varvbana som skulle springas hela sex varv gjorde det inte enklare mentalt heller, berättar Elin och fortsätter: 

-Fältet blev ganska utspritt efter bara något varv och jag kände tyvärr inte att jag hade dagen och de extra krafterna som hade behövts på ett lopp som detta. Så lite besviken efteråt (och väldigt trött) men nöjd att jag kämpade mig i mål. Tar med mig en rolig helg med hela laget och motivation till att få sätta på mig landslagskläderna igen i framtiden, avslutar Elin.

För att se alla resultat från Terräng-NM, klicka här!

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!