IVM i Belgrand

Fantastiskt IVM – två medaljer till Göteborg!

Distriktets aktiva presterade på den allra högsta nivån när det gällde som mest den här inomhussäsongen. Totalt representerade sex aktiva truppen och inför mästerskapen hade inte Sverige tagit en IVM-medalj på åtta år. Men det såg både Carl Bengtström, Örgryte, och Thobias Montler, Ullevi, till att ändra på. 

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), säger Carl Bengtström till friidrott.se efter tävlingarna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När inomhus-VM avgjordes för första gången i Paris 1985 tog Örgrytes Patrik Sjöberg guld i höjdhopp. Fyra år senare tog han ett brons i Budapest och ytterligare fyra år senare kom ett silver Toronto. Från distriktet är det sedan dess bara Örgrytekollegorna Christian Olsson och Alhaji Jeng, och Mölndals Ebba Ljungmark som lyckats med bedriften att ta en medalj vid ett inomhus-VM. Att Göteborg inför IVM i Belgrad historiskt sett tagit sju IVM-medaljer skvallrar om vilken bedrift det rör sig om i den världsidrott friidrotten är.

Samtliga IVM-medaljer av distriktsaktiva

Guld: Patrik Sjöberg, Örgryte, 1985 (höjd), Christian Olsson, Örgryte, 2003 och 2004 (tresteg)

Silver: Patrik Sjöberg, 1993 (höjd) Alhaji Jeng, Örgryte, 2006 (stav), Ebba Ljungmark, Mölndal, 2012 (höjd), Thobias Montler, Ullevi, 2022 (längdhopp)

Brons: Patrik Sjöberg, 1989 (höjd), Carl Bengtström, Örgryte, 2022 (400 meter)

När IVM under veckan avgjordes för 18:e gången kom två medaljer till, och dessutom de första svenska medaljerna på åtta år.

Carl Bengtström, Örgryte IS, tog sig enkelt vidare till final på 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström kom in mot mästerskapet med en dålig känsla och en förkylning i kroppen. Men det var inget som stoppade honom från att ta en sensationell VM-medalj på 400 meter, som dessutom var distriktets historiskt första IVM-medalj i en löpgren. Förutom det slog han ett 20 år gammalt svenskt rekord med tiden 45,33 och är nu fjärde (!) europé genom tiderna. Tiden var en sänkning av tidigare personbästat med nära sex tiondelar.

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), sa en lycklig Carl Bengtström efter loppet.

Där satt den! Thobias Montler, Ullevi FK, är VM-silvermedaljör i längdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Men Carl Bengtström var inte ensam om att ordna en medalj till distriktet. Herrarnas längdhoppstävling med Thobias Montler, Ullevi, blev en rafflande historia. Inför sista omgången hade Ullevihopparen blott ett godkänt hopp – andra omgångens säkerhetshopp på 8,13. Men då stämde det mesta och resultattavlan visade 8,38. En ökning av Montlers svenska inomhusrekord med sju centimeter och en säkrad silvermedalj.

– Jag lyckades omvandla irritationen till något bra. Inför sista hoppet tänkte jag bara, inte en gång till utanför pallen. När resultatet kom upp insåg jag att det var tillräckligt. Det känns otroligt, är verkligen superglad, sa han efter tävlingarna.

 

Det slutade i antiklimax för Claudia Payton, Ullevi. Men hon visade tveklöst att det kommer mera i framtiden. Foto: Deca Text & Bild

Klubbkollegan Claudia Payton presterade också hon på sin absoluta toppförmåga, även om det slutade på ett mindre kul vis. I 60-metersförsöken sprang hon på 7,21 – näst snabbaste tiden av en svensk någonsin. Men semifinalen blev ett antiklimax där Claudia till slut diskades för tjuvstart efter några turer fram och tillbaka.

Andreas Kramer, Ullevi, slutade femma på 800 meter. En fantastisk prestation – men han själv var inställd på medalj. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Andreas Kramer imponerande också han. Men trots att han slutade femma i 800-metersfinalen var han inte helt nöjd efteråt. 

– Det känns surt. Kroppen svarade inte som jag ville. Får en fin resa till en början men får slita ändå. På slutet har jag inte det där extra som krävs. Jag var helt inställd på medalj i dag, säger han.

Ullevis Khaddi Sagnia fick inte heller riktigt till det som hon hade hoppats och slutade elva i längdhoppsfinalenMeraf Bahta, Ullevi, slutade på en 17:e plats i loppet över 3000 meter. Örgrytes Karl Wållgren tog hand om en sträcka i långa herrstafetten där laget hotade om en finalplats.

Här firas Thobias Montler, Andreas Kramer, Claudia Payton, Julia Wennersten (IK Ymer) och hennes tränare Carina Lindberg samt Carl Bengtströms tränare Erik Olsson i Friidrottens Hus under måndagen. Foto: Johan Lindh

Fullständiga resultat.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.