IVM i Belgrand

Fantastiskt IVM – två medaljer till Göteborg!

Distriktets aktiva presterade på den allra högsta nivån när det gällde som mest den här inomhussäsongen. Totalt representerade sex aktiva truppen och inför mästerskapen hade inte Sverige tagit en IVM-medalj på åtta år. Men det såg både Carl Bengtström, Örgryte, och Thobias Montler, Ullevi, till att ändra på. 

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), säger Carl Bengtström till friidrott.se efter tävlingarna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När inomhus-VM avgjordes för första gången i Paris 1985 tog Örgrytes Patrik Sjöberg guld i höjdhopp. Fyra år senare tog han ett brons i Budapest och ytterligare fyra år senare kom ett silver Toronto. Från distriktet är det sedan dess bara Örgrytekollegorna Christian Olsson och Alhaji Jeng, och Mölndals Ebba Ljungmark som lyckats med bedriften att ta en medalj vid ett inomhus-VM. Att Göteborg inför IVM i Belgrad historiskt sett tagit sju IVM-medaljer skvallrar om vilken bedrift det rör sig om i den världsidrott friidrotten är.

Samtliga IVM-medaljer av distriktsaktiva

Guld: Patrik Sjöberg, Örgryte, 1985 (höjd), Christian Olsson, Örgryte, 2003 och 2004 (tresteg)

Silver: Patrik Sjöberg, 1993 (höjd) Alhaji Jeng, Örgryte, 2006 (stav), Ebba Ljungmark, Mölndal, 2012 (höjd), Thobias Montler, Ullevi, 2022 (längdhopp)

Brons: Patrik Sjöberg, 1989 (höjd), Carl Bengtström, Örgryte, 2022 (400 meter)

När IVM under veckan avgjordes för 18:e gången kom två medaljer till, och dessutom de första svenska medaljerna på åtta år.

Carl Bengtström, Örgryte IS, tog sig enkelt vidare till final på 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström kom in mot mästerskapet med en dålig känsla och en förkylning i kroppen. Men det var inget som stoppade honom från att ta en sensationell VM-medalj på 400 meter, som dessutom var distriktets historiskt första IVM-medalj i en löpgren. Förutom det slog han ett 20 år gammalt svenskt rekord med tiden 45,33 och är nu fjärde (!) europé genom tiderna. Tiden var en sänkning av tidigare personbästat med nära sex tiondelar.

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), sa en lycklig Carl Bengtström efter loppet.

Där satt den! Thobias Montler, Ullevi FK, är VM-silvermedaljör i längdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Men Carl Bengtström var inte ensam om att ordna en medalj till distriktet. Herrarnas längdhoppstävling med Thobias Montler, Ullevi, blev en rafflande historia. Inför sista omgången hade Ullevihopparen blott ett godkänt hopp – andra omgångens säkerhetshopp på 8,13. Men då stämde det mesta och resultattavlan visade 8,38. En ökning av Montlers svenska inomhusrekord med sju centimeter och en säkrad silvermedalj.

– Jag lyckades omvandla irritationen till något bra. Inför sista hoppet tänkte jag bara, inte en gång till utanför pallen. När resultatet kom upp insåg jag att det var tillräckligt. Det känns otroligt, är verkligen superglad, sa han efter tävlingarna.

 

Det slutade i antiklimax för Claudia Payton, Ullevi. Men hon visade tveklöst att det kommer mera i framtiden. Foto: Deca Text & Bild

Klubbkollegan Claudia Payton presterade också hon på sin absoluta toppförmåga, även om det slutade på ett mindre kul vis. I 60-metersförsöken sprang hon på 7,21 – näst snabbaste tiden av en svensk någonsin. Men semifinalen blev ett antiklimax där Claudia till slut diskades för tjuvstart efter några turer fram och tillbaka.

Andreas Kramer, Ullevi, slutade femma på 800 meter. En fantastisk prestation – men han själv var inställd på medalj. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Andreas Kramer imponerande också han. Men trots att han slutade femma i 800-metersfinalen var han inte helt nöjd efteråt. 

– Det känns surt. Kroppen svarade inte som jag ville. Får en fin resa till en början men får slita ändå. På slutet har jag inte det där extra som krävs. Jag var helt inställd på medalj i dag, säger han.

Ullevis Khaddi Sagnia fick inte heller riktigt till det som hon hade hoppats och slutade elva i längdhoppsfinalenMeraf Bahta, Ullevi, slutade på en 17:e plats i loppet över 3000 meter. Örgrytes Karl Wållgren tog hand om en sträcka i långa herrstafetten där laget hotade om en finalplats.

Här firas Thobias Montler, Andreas Kramer, Claudia Payton, Julia Wennersten (IK Ymer) och hennes tränare Carina Lindberg samt Carl Bengtströms tränare Erik Olsson i Friidrottens Hus under måndagen. Foto: Johan Lindh

Fullständiga resultat.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.