IVM i Belgrand

Fantastiskt IVM – två medaljer till Göteborg!

Distriktets aktiva presterade på den allra högsta nivån när det gällde som mest den här inomhussäsongen. Totalt representerade sex aktiva truppen och inför mästerskapen hade inte Sverige tagit en IVM-medalj på åtta år. Men det såg både Carl Bengtström, Örgryte, och Thobias Montler, Ullevi, till att ändra på. 

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), säger Carl Bengtström till friidrott.se efter tävlingarna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När inomhus-VM avgjordes för första gången i Paris 1985 tog Örgrytes Patrik Sjöberg guld i höjdhopp. Fyra år senare tog han ett brons i Budapest och ytterligare fyra år senare kom ett silver Toronto. Från distriktet är det sedan dess bara Örgrytekollegorna Christian Olsson och Alhaji Jeng, och Mölndals Ebba Ljungmark som lyckats med bedriften att ta en medalj vid ett inomhus-VM. Att Göteborg inför IVM i Belgrad historiskt sett tagit sju IVM-medaljer skvallrar om vilken bedrift det rör sig om i den världsidrott friidrotten är.

Samtliga IVM-medaljer av distriktsaktiva

Guld: Patrik Sjöberg, Örgryte, 1985 (höjd), Christian Olsson, Örgryte, 2003 och 2004 (tresteg)

Silver: Patrik Sjöberg, 1993 (höjd) Alhaji Jeng, Örgryte, 2006 (stav), Ebba Ljungmark, Mölndal, 2012 (höjd), Thobias Montler, Ullevi, 2022 (längdhopp)

Brons: Patrik Sjöberg, 1989 (höjd), Carl Bengtström, Örgryte, 2022 (400 meter)

När IVM under veckan avgjordes för 18:e gången kom två medaljer till, och dessutom de första svenska medaljerna på åtta år.

Carl Bengtström, Örgryte IS, tog sig enkelt vidare till final på 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström kom in mot mästerskapet med en dålig känsla och en förkylning i kroppen. Men det var inget som stoppade honom från att ta en sensationell VM-medalj på 400 meter, som dessutom var distriktets historiskt första IVM-medalj i en löpgren. Förutom det slog han ett 20 år gammalt svenskt rekord med tiden 45,33 och är nu fjärde (!) europé genom tiderna. Tiden var en sänkning av tidigare personbästat med nära sex tiondelar.

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), sa en lycklig Carl Bengtström efter loppet.

Där satt den! Thobias Montler, Ullevi FK, är VM-silvermedaljör i längdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Men Carl Bengtström var inte ensam om att ordna en medalj till distriktet. Herrarnas längdhoppstävling med Thobias Montler, Ullevi, blev en rafflande historia. Inför sista omgången hade Ullevihopparen blott ett godkänt hopp – andra omgångens säkerhetshopp på 8,13. Men då stämde det mesta och resultattavlan visade 8,38. En ökning av Montlers svenska inomhusrekord med sju centimeter och en säkrad silvermedalj.

– Jag lyckades omvandla irritationen till något bra. Inför sista hoppet tänkte jag bara, inte en gång till utanför pallen. När resultatet kom upp insåg jag att det var tillräckligt. Det känns otroligt, är verkligen superglad, sa han efter tävlingarna.

 

Det slutade i antiklimax för Claudia Payton, Ullevi. Men hon visade tveklöst att det kommer mera i framtiden. Foto: Deca Text & Bild

Klubbkollegan Claudia Payton presterade också hon på sin absoluta toppförmåga, även om det slutade på ett mindre kul vis. I 60-metersförsöken sprang hon på 7,21 – näst snabbaste tiden av en svensk någonsin. Men semifinalen blev ett antiklimax där Claudia till slut diskades för tjuvstart efter några turer fram och tillbaka.

Andreas Kramer, Ullevi, slutade femma på 800 meter. En fantastisk prestation – men han själv var inställd på medalj. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Andreas Kramer imponerande också han. Men trots att han slutade femma i 800-metersfinalen var han inte helt nöjd efteråt. 

– Det känns surt. Kroppen svarade inte som jag ville. Får en fin resa till en början men får slita ändå. På slutet har jag inte det där extra som krävs. Jag var helt inställd på medalj i dag, säger han.

Ullevis Khaddi Sagnia fick inte heller riktigt till det som hon hade hoppats och slutade elva i längdhoppsfinalenMeraf Bahta, Ullevi, slutade på en 17:e plats i loppet över 3000 meter. Örgrytes Karl Wållgren tog hand om en sträcka i långa herrstafetten där laget hotade om en finalplats.

Här firas Thobias Montler, Andreas Kramer, Claudia Payton, Julia Wennersten (IK Ymer) och hennes tränare Carina Lindberg samt Carl Bengtströms tränare Erik Olsson i Friidrottens Hus under måndagen. Foto: Johan Lindh

Fullständiga resultat.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!