Götalandsmästerskapen 13-14 år

Göteborg gick segrande ur GM – här är några av helgens höjdpunkter

I helgen avgjordes Götalandsmästerskapen för 13-14-åringar i Malmö. Då blev det en lagseger för Göteborg och dessutom en uppsjö av medaljer och personliga rekord.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Götalandsmästerskapen för ungdomar avgjordes i Malmö i helgen visade många göteborgare framfötterna, och insatserna på friidrottsbanan räckte hela vägen till lagguld. En seger gav sex poäng i lagtävlingen, och en sjätteplats gav en poäng. Göteborg vann med 304,5 poäng före Skåne på 237,5 poäng, och Småland på 216 poäng. Förutom segrar och pallplatser visade många av distriktets ungdomar att de tagit kliv i utvecklingen och levererade nya personbästan och fina insatser. 

Några av helgens hetaste händelser med göteborgsglasögon på:

Elsa Skager, Lerums FI, vann stavhoppet i flickor 13. Foto: Deca Text & Bild

Lerums dubbel i F13 stav

I flickor 13 stav tog Lerumshopparna Elsa Skager och Amanda Melander en imponerande dubbel. För Amanda blev det nytt personligt rekord med 2,65.

Noomi Emanuelsson, IFK Göteborg, var en av alla Göteborgare som kastade diskus i helgen. Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl-effekten?

I samtliga klasser var diskus populärt under mästerskapet. I F13 var glädjande nog också Göteborg mycket långt framme – fyra aktiva slutade topp sju i det 17 tjejer stora startfältet, där IFK Göteborgs Noomi Emanuelsson lyckades allra bäst och tog en andra plats med 35,82 och nytt personligt rekord. Faktum är att det var exakt 17 personer som fick ett resultat i samtliga diskustävlingar i helgen (F/P 13/14), vilket är en stark siffra för diskus i ett ungdomsmästerskap. En effekt av Daniel Ståhls makalösa framgångar, kanske?

Personliga rekorden i F13 tresteg

Dubbelt Göteborg – dessutom dubbla personliga rekord. Mölndals Ella Avelin vann på 11,64 och Bohus IF:s Blessing Ezennaya slutade tvåa på 10,88 i flickor 13 tresteg.

Det fyller på med starka löpare från Göteborg. Foto: Deca Text & Bild

Återväxten på 800 meter

Ullevis Andreas Kramer satte ribban för manligt 800 meter i Göteborg under EM i Berlin 2018 när han slutade tvåa. Sedan dess har många seniorer från Göteborg varit med och höjt nivån i grenen – i helgen visade det sig också att det finns talang neråt i åldrarna. Göteborgarna slutade 2-3-4-5 i P14 800 meter med Mölndals Wilmer Grahn i spetsen med tiden 2.10,03. Och i Grahnfamiljen vet vi redan sedan tidigare att det finns talang, med storebror Jonathan som tagit otaliga mängder SM-guld på bana och i terräng.

Hanna Amundin, Ullevi FK, var bäst på både 80 meter och 300 meter. Foto: Deca Text & Bild

Hanna Amundins starka dubbel

De övriga konkurrenterna var faktiskt inte i närheten av Ullevis Hanna Amundin när hon vann guld på både 80 meter och 300 meter. Tiderna blev suveräna 10,52 respektive 42,12.

Fullständiga resultat hittar du här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!