Götalandsmästerskapen 13-14 år

Göteborg gick segrande ur GM – här är några av helgens höjdpunkter

I helgen avgjordes Götalandsmästerskapen för 13-14-åringar i Malmö. Då blev det en lagseger för Göteborg och dessutom en uppsjö av medaljer och personliga rekord.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Götalandsmästerskapen för ungdomar avgjordes i Malmö i helgen visade många göteborgare framfötterna, och insatserna på friidrottsbanan räckte hela vägen till lagguld. En seger gav sex poäng i lagtävlingen, och en sjätteplats gav en poäng. Göteborg vann med 304,5 poäng före Skåne på 237,5 poäng, och Småland på 216 poäng. Förutom segrar och pallplatser visade många av distriktets ungdomar att de tagit kliv i utvecklingen och levererade nya personbästan och fina insatser. 

Några av helgens hetaste händelser med göteborgsglasögon på:

Elsa Skager, Lerums FI, vann stavhoppet i flickor 13. Foto: Deca Text & Bild

Lerums dubbel i F13 stav

I flickor 13 stav tog Lerumshopparna Elsa Skager och Amanda Melander en imponerande dubbel. För Amanda blev det nytt personligt rekord med 2,65.

Noomi Emanuelsson, IFK Göteborg, var en av alla Göteborgare som kastade diskus i helgen. Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl-effekten?

I samtliga klasser var diskus populärt under mästerskapet. I F13 var glädjande nog också Göteborg mycket långt framme – fyra aktiva slutade topp sju i det 17 tjejer stora startfältet, där IFK Göteborgs Noomi Emanuelsson lyckades allra bäst och tog en andra plats med 35,82 och nytt personligt rekord. Faktum är att det var exakt 17 personer som fick ett resultat i samtliga diskustävlingar i helgen (F/P 13/14), vilket är en stark siffra för diskus i ett ungdomsmästerskap. En effekt av Daniel Ståhls makalösa framgångar, kanske?

Personliga rekorden i F13 tresteg

Dubbelt Göteborg – dessutom dubbla personliga rekord. Mölndals Ella Avelin vann på 11,64 och Bohus IF:s Blessing Ezennaya slutade tvåa på 10,88 i flickor 13 tresteg.

Det fyller på med starka löpare från Göteborg. Foto: Deca Text & Bild

Återväxten på 800 meter

Ullevis Andreas Kramer satte ribban för manligt 800 meter i Göteborg under EM i Berlin 2018 när han slutade tvåa. Sedan dess har många seniorer från Göteborg varit med och höjt nivån i grenen – i helgen visade det sig också att det finns talang neråt i åldrarna. Göteborgarna slutade 2-3-4-5 i P14 800 meter med Mölndals Wilmer Grahn i spetsen med tiden 2.10,03. Och i Grahnfamiljen vet vi redan sedan tidigare att det finns talang, med storebror Jonathan som tagit otaliga mängder SM-guld på bana och i terräng.

Hanna Amundin, Ullevi FK, var bäst på både 80 meter och 300 meter. Foto: Deca Text & Bild

Hanna Amundins starka dubbel

De övriga konkurrenterna var faktiskt inte i närheten av Ullevis Hanna Amundin när hon vann guld på både 80 meter och 300 meter. Tiderna blev suveräna 10,52 respektive 42,12.

Fullständiga resultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.