Götalandsmästerskapen 13-14 år

Göteborg gick segrande ur GM – här är några av helgens höjdpunkter

I helgen avgjordes Götalandsmästerskapen för 13-14-åringar i Malmö. Då blev det en lagseger för Göteborg och dessutom en uppsjö av medaljer och personliga rekord.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Götalandsmästerskapen för ungdomar avgjordes i Malmö i helgen visade många göteborgare framfötterna, och insatserna på friidrottsbanan räckte hela vägen till lagguld. En seger gav sex poäng i lagtävlingen, och en sjätteplats gav en poäng. Göteborg vann med 304,5 poäng före Skåne på 237,5 poäng, och Småland på 216 poäng. Förutom segrar och pallplatser visade många av distriktets ungdomar att de tagit kliv i utvecklingen och levererade nya personbästan och fina insatser. 

Några av helgens hetaste händelser med göteborgsglasögon på:

Elsa Skager, Lerums FI, vann stavhoppet i flickor 13. Foto: Deca Text & Bild

Lerums dubbel i F13 stav

I flickor 13 stav tog Lerumshopparna Elsa Skager och Amanda Melander en imponerande dubbel. För Amanda blev det nytt personligt rekord med 2,65.

Noomi Emanuelsson, IFK Göteborg, var en av alla Göteborgare som kastade diskus i helgen. Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl-effekten?

I samtliga klasser var diskus populärt under mästerskapet. I F13 var glädjande nog också Göteborg mycket långt framme – fyra aktiva slutade topp sju i det 17 tjejer stora startfältet, där IFK Göteborgs Noomi Emanuelsson lyckades allra bäst och tog en andra plats med 35,82 och nytt personligt rekord. Faktum är att det var exakt 17 personer som fick ett resultat i samtliga diskustävlingar i helgen (F/P 13/14), vilket är en stark siffra för diskus i ett ungdomsmästerskap. En effekt av Daniel Ståhls makalösa framgångar, kanske?

Personliga rekorden i F13 tresteg

Dubbelt Göteborg – dessutom dubbla personliga rekord. Mölndals Ella Avelin vann på 11,64 och Bohus IF:s Blessing Ezennaya slutade tvåa på 10,88 i flickor 13 tresteg.

Det fyller på med starka löpare från Göteborg. Foto: Deca Text & Bild

Återväxten på 800 meter

Ullevis Andreas Kramer satte ribban för manligt 800 meter i Göteborg under EM i Berlin 2018 när han slutade tvåa. Sedan dess har många seniorer från Göteborg varit med och höjt nivån i grenen – i helgen visade det sig också att det finns talang neråt i åldrarna. Göteborgarna slutade 2-3-4-5 i P14 800 meter med Mölndals Wilmer Grahn i spetsen med tiden 2.10,03. Och i Grahnfamiljen vet vi redan sedan tidigare att det finns talang, med storebror Jonathan som tagit otaliga mängder SM-guld på bana och i terräng.

Hanna Amundin, Ullevi FK, var bäst på både 80 meter och 300 meter. Foto: Deca Text & Bild

Hanna Amundins starka dubbel

De övriga konkurrenterna var faktiskt inte i närheten av Ullevis Hanna Amundin när hon vann guld på både 80 meter och 300 meter. Tiderna blev suveräna 10,52 respektive 42,12.

Fullständiga resultat hittar du här.