Götalandsmästerskapen 13-14 år

Göteborg gick segrande ur GM – här är några av helgens höjdpunkter

I helgen avgjordes Götalandsmästerskapen för 13-14-åringar i Malmö. Då blev det en lagseger för Göteborg och dessutom en uppsjö av medaljer och personliga rekord.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Götalandsmästerskapen för ungdomar avgjordes i Malmö i helgen visade många göteborgare framfötterna, och insatserna på friidrottsbanan räckte hela vägen till lagguld. En seger gav sex poäng i lagtävlingen, och en sjätteplats gav en poäng. Göteborg vann med 304,5 poäng före Skåne på 237,5 poäng, och Småland på 216 poäng. Förutom segrar och pallplatser visade många av distriktets ungdomar att de tagit kliv i utvecklingen och levererade nya personbästan och fina insatser. 

Några av helgens hetaste händelser med göteborgsglasögon på:

Elsa Skager, Lerums FI, vann stavhoppet i flickor 13. Foto: Deca Text & Bild

Lerums dubbel i F13 stav

I flickor 13 stav tog Lerumshopparna Elsa Skager och Amanda Melander en imponerande dubbel. För Amanda blev det nytt personligt rekord med 2,65.

Noomi Emanuelsson, IFK Göteborg, var en av alla Göteborgare som kastade diskus i helgen. Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl-effekten?

I samtliga klasser var diskus populärt under mästerskapet. I F13 var glädjande nog också Göteborg mycket långt framme – fyra aktiva slutade topp sju i det 17 tjejer stora startfältet, där IFK Göteborgs Noomi Emanuelsson lyckades allra bäst och tog en andra plats med 35,82 och nytt personligt rekord. Faktum är att det var exakt 17 personer som fick ett resultat i samtliga diskustävlingar i helgen (F/P 13/14), vilket är en stark siffra för diskus i ett ungdomsmästerskap. En effekt av Daniel Ståhls makalösa framgångar, kanske?

Personliga rekorden i F13 tresteg

Dubbelt Göteborg – dessutom dubbla personliga rekord. Mölndals Ella Avelin vann på 11,64 och Bohus IF:s Blessing Ezennaya slutade tvåa på 10,88 i flickor 13 tresteg.

Det fyller på med starka löpare från Göteborg. Foto: Deca Text & Bild

Återväxten på 800 meter

Ullevis Andreas Kramer satte ribban för manligt 800 meter i Göteborg under EM i Berlin 2018 när han slutade tvåa. Sedan dess har många seniorer från Göteborg varit med och höjt nivån i grenen – i helgen visade det sig också att det finns talang neråt i åldrarna. Göteborgarna slutade 2-3-4-5 i P14 800 meter med Mölndals Wilmer Grahn i spetsen med tiden 2.10,03. Och i Grahnfamiljen vet vi redan sedan tidigare att det finns talang, med storebror Jonathan som tagit otaliga mängder SM-guld på bana och i terräng.

Hanna Amundin, Ullevi FK, var bäst på både 80 meter och 300 meter. Foto: Deca Text & Bild

Hanna Amundins starka dubbel

De övriga konkurrenterna var faktiskt inte i närheten av Ullevis Hanna Amundin när hon vann guld på både 80 meter och 300 meter. Tiderna blev suveräna 10,52 respektive 42,12.

Fullständiga resultat hittar du här.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4