17-åringen är tidernas snabbaste junior

Säsongsdebuternas tid – Jonathan Grahns juniorrekord suverän höjdpunkt

17 år gammal, snuddande nära åttaminutersgränsen och Sveriges genom tiderna snabbaste junior. Mölndals Jonathan Grahn fick ett suveränt genombrott i Sollentuna i helgen, när han noterade 8.02,8 i säsongsdebuten på 3000 meter. 

Men han är långt ifrån ensam om att ha bjudit på spektakulära prestationer den senaste veckan. En betydande del av distriktets senioraktiva har säsongsdebuterat i veckan som gått.  

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

De som följt Jonathan Grahns framfart de senaste åren vet om att han haft vad som kan liknas vid en prenumeration på SM-guld i sin åldersklass. De som följt honom under höstens grundträning vet att han tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen. 

Men att prestera på träning är långt ifrån alltid ett likamedtecken med att prestera på tävling. Men direkt i säsongsdebuten i Sollentuna och Vinthundsvintern visade alltså nyligen 17 år fyllda Mölndalslöparen att han var redo att leverera också i tävlingssammanhang. Tiden 8.02,8 innebar att han raderade ut Suldan Hassans fem år gamla P19-rekord med nära tre sekunder, och då är Mölndalslöparen ändå året yngre än vad Hassan var när han 2017 tog ett 19 år gammalt rekord av Henrik Skoog.

– Det kändes bra direkt från start och lätt fram tills att haren klev av. Sedan var det bara att gå på pannben sista kilometern. Jag visste att min form var bra så det var väldigt kul att få ut det på tävling, sa han själv till friidrott.se efter tävlingarna och sin avslutande kilometer på 2.36.

Jonathan Grahn, Mölndals AIK, drar före sin nära dubbelt så gamla coach Alexander Nilsson. Foto: Deca Text & Bild

I samma lopp som Jonathan Grahn sprang in till nytt juniorrekord blev han faktiskt länge utmanad av sin tränare – nio år äldre Alexander Nilsson, som också han gjorde sitt livs så långt snabbaste tid på distansen när han noterade 8.06,32. Ytterligare 3000-metersframgångar under Vinthundsvintern kom genom Emma Dahl, Örgryte, 9.26,80, Elin Brink, Mölndal, 9.29,15 och Johanna Larsson Örgryte 9.40,29 – personligt rekord på alla tre. 

Efter 10 år i MAI-dressen tillhör Thobias Montler från och med den här säsongen Ullevi. Foto: Deca Text & Bild

Sisådär 150 mil söder om Sollentuna bjöd en Ulleviduo på två mycket lovande säsongsdebuter i veckan. Thobias Montler, som bott och tränat i Göteborg i ett par år, gjorde sin första längdhoppstävling som Ulleviaktiv i tyska Karlsruhe. Resultatet 8,02 utan någon klockren träff lovar gott inför säsongen, och framförallt inför det inomhus-VM som väntar i slutet av mars. Det gör också Andreas Kramers debuttid på 800 meter 1.46,83, som sånär räckte till en seger i loppet. 

En annan helt mästerlig säsongsdebut kom redan förra helgen under Quality Hotel Games i Växjö, när Örgrytes Carl Bengtström sänkte sitt inomhus-PB med nära halvsekunden på paraddistansen 400 meter. Tiden, 45.91, är dessutom totalpers och hade räckt hela vägen till guld på inomhus-EM i fjol.

– Det kändes grymt bra! Har haft en grym träningshöst och vinter som har indikerat på att det kunde gå snabbt men att det skulle gå såhär fort i första loppet kom lite som en chock, sa Bengtström till friidrott.se efteråt

Under samma tävling sprang Ullevis Claudia Payton 60 meter på fina tiden 7,38. Örgrytes Rebecka Abrahamsson slog till med inomhus-PB i tresteg med 13.40.

Under en femkamp i Clemson, USA, i veckan totalpersade GKIK:s Emma Söderström i sin starkaste gren höjdhopp, när hon tog sig över 1,82.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!