17-åringen är tidernas snabbaste junior

Säsongsdebuternas tid – Jonathan Grahns juniorrekord suverän höjdpunkt

17 år gammal, snuddande nära åttaminutersgränsen och Sveriges genom tiderna snabbaste junior. Mölndals Jonathan Grahn fick ett suveränt genombrott i Sollentuna i helgen, när han noterade 8.02,8 i säsongsdebuten på 3000 meter. 

Men han är långt ifrån ensam om att ha bjudit på spektakulära prestationer den senaste veckan. En betydande del av distriktets senioraktiva har säsongsdebuterat i veckan som gått.  

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

De som följt Jonathan Grahns framfart de senaste åren vet om att han haft vad som kan liknas vid en prenumeration på SM-guld i sin åldersklass. De som följt honom under höstens grundträning vet att han tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen. 

Men att prestera på träning är långt ifrån alltid ett likamedtecken med att prestera på tävling. Men direkt i säsongsdebuten i Sollentuna och Vinthundsvintern visade alltså nyligen 17 år fyllda Mölndalslöparen att han var redo att leverera också i tävlingssammanhang. Tiden 8.02,8 innebar att han raderade ut Suldan Hassans fem år gamla P19-rekord med nära tre sekunder, och då är Mölndalslöparen ändå året yngre än vad Hassan var när han 2017 tog ett 19 år gammalt rekord av Henrik Skoog.

– Det kändes bra direkt från start och lätt fram tills att haren klev av. Sedan var det bara att gå på pannben sista kilometern. Jag visste att min form var bra så det var väldigt kul att få ut det på tävling, sa han själv till friidrott.se efter tävlingarna och sin avslutande kilometer på 2.36.

Jonathan Grahn, Mölndals AIK, drar före sin nära dubbelt så gamla coach Alexander Nilsson. Foto: Deca Text & Bild

I samma lopp som Jonathan Grahn sprang in till nytt juniorrekord blev han faktiskt länge utmanad av sin tränare – nio år äldre Alexander Nilsson, som också han gjorde sitt livs så långt snabbaste tid på distansen när han noterade 8.06,32. Ytterligare 3000-metersframgångar under Vinthundsvintern kom genom Emma Dahl, Örgryte, 9.26,80, Elin Brink, Mölndal, 9.29,15 och Johanna Larsson Örgryte 9.40,29 – personligt rekord på alla tre. 

Efter 10 år i MAI-dressen tillhör Thobias Montler från och med den här säsongen Ullevi. Foto: Deca Text & Bild

Sisådär 150 mil söder om Sollentuna bjöd en Ulleviduo på två mycket lovande säsongsdebuter i veckan. Thobias Montler, som bott och tränat i Göteborg i ett par år, gjorde sin första längdhoppstävling som Ulleviaktiv i tyska Karlsruhe. Resultatet 8,02 utan någon klockren träff lovar gott inför säsongen, och framförallt inför det inomhus-VM som väntar i slutet av mars. Det gör också Andreas Kramers debuttid på 800 meter 1.46,83, som sånär räckte till en seger i loppet. 

En annan helt mästerlig säsongsdebut kom redan förra helgen under Quality Hotel Games i Växjö, när Örgrytes Carl Bengtström sänkte sitt inomhus-PB med nära halvsekunden på paraddistansen 400 meter. Tiden, 45.91, är dessutom totalpers och hade räckt hela vägen till guld på inomhus-EM i fjol.

– Det kändes grymt bra! Har haft en grym träningshöst och vinter som har indikerat på att det kunde gå snabbt men att det skulle gå såhär fort i första loppet kom lite som en chock, sa Bengtström till friidrott.se efteråt

Under samma tävling sprang Ullevis Claudia Payton 60 meter på fina tiden 7,38. Örgrytes Rebecka Abrahamsson slog till med inomhus-PB i tresteg med 13.40.

Under en femkamp i Clemson, USA, i veckan totalpersade GKIK:s Emma Söderström i sin starkaste gren höjdhopp, när hon tog sig över 1,82.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.