17-åringen är tidernas snabbaste junior

Säsongsdebuternas tid – Jonathan Grahns juniorrekord suverän höjdpunkt

17 år gammal, snuddande nära åttaminutersgränsen och Sveriges genom tiderna snabbaste junior. Mölndals Jonathan Grahn fick ett suveränt genombrott i Sollentuna i helgen, när han noterade 8.02,8 i säsongsdebuten på 3000 meter. 

Men han är långt ifrån ensam om att ha bjudit på spektakulära prestationer den senaste veckan. En betydande del av distriktets senioraktiva har säsongsdebuterat i veckan som gått.  

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

De som följt Jonathan Grahns framfart de senaste åren vet om att han haft vad som kan liknas vid en prenumeration på SM-guld i sin åldersklass. De som följt honom under höstens grundträning vet att han tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen. 

Men att prestera på träning är långt ifrån alltid ett likamedtecken med att prestera på tävling. Men direkt i säsongsdebuten i Sollentuna och Vinthundsvintern visade alltså nyligen 17 år fyllda Mölndalslöparen att han var redo att leverera också i tävlingssammanhang. Tiden 8.02,8 innebar att han raderade ut Suldan Hassans fem år gamla P19-rekord med nära tre sekunder, och då är Mölndalslöparen ändå året yngre än vad Hassan var när han 2017 tog ett 19 år gammalt rekord av Henrik Skoog.

– Det kändes bra direkt från start och lätt fram tills att haren klev av. Sedan var det bara att gå på pannben sista kilometern. Jag visste att min form var bra så det var väldigt kul att få ut det på tävling, sa han själv till friidrott.se efter tävlingarna och sin avslutande kilometer på 2.36.

Jonathan Grahn, Mölndals AIK, drar före sin nära dubbelt så gamla coach Alexander Nilsson. Foto: Deca Text & Bild

I samma lopp som Jonathan Grahn sprang in till nytt juniorrekord blev han faktiskt länge utmanad av sin tränare – nio år äldre Alexander Nilsson, som också han gjorde sitt livs så långt snabbaste tid på distansen när han noterade 8.06,32. Ytterligare 3000-metersframgångar under Vinthundsvintern kom genom Emma Dahl, Örgryte, 9.26,80, Elin Brink, Mölndal, 9.29,15 och Johanna Larsson Örgryte 9.40,29 – personligt rekord på alla tre. 

Efter 10 år i MAI-dressen tillhör Thobias Montler från och med den här säsongen Ullevi. Foto: Deca Text & Bild

Sisådär 150 mil söder om Sollentuna bjöd en Ulleviduo på två mycket lovande säsongsdebuter i veckan. Thobias Montler, som bott och tränat i Göteborg i ett par år, gjorde sin första längdhoppstävling som Ulleviaktiv i tyska Karlsruhe. Resultatet 8,02 utan någon klockren träff lovar gott inför säsongen, och framförallt inför det inomhus-VM som väntar i slutet av mars. Det gör också Andreas Kramers debuttid på 800 meter 1.46,83, som sånär räckte till en seger i loppet. 

En annan helt mästerlig säsongsdebut kom redan förra helgen under Quality Hotel Games i Växjö, när Örgrytes Carl Bengtström sänkte sitt inomhus-PB med nära halvsekunden på paraddistansen 400 meter. Tiden, 45.91, är dessutom totalpers och hade räckt hela vägen till guld på inomhus-EM i fjol.

– Det kändes grymt bra! Har haft en grym träningshöst och vinter som har indikerat på att det kunde gå snabbt men att det skulle gå såhär fort i första loppet kom lite som en chock, sa Bengtström till friidrott.se efteråt

Under samma tävling sprang Ullevis Claudia Payton 60 meter på fina tiden 7,38. Örgrytes Rebecka Abrahamsson slog till med inomhus-PB i tresteg med 13.40.

Under en femkamp i Clemson, USA, i veckan totalpersade GKIK:s Emma Söderström i sin starkaste gren höjdhopp, när hon tog sig över 1,82.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.