17-åringen är tidernas snabbaste junior

Säsongsdebuternas tid – Jonathan Grahns juniorrekord suverän höjdpunkt

17 år gammal, snuddande nära åttaminutersgränsen och Sveriges genom tiderna snabbaste junior. Mölndals Jonathan Grahn fick ett suveränt genombrott i Sollentuna i helgen, när han noterade 8.02,8 i säsongsdebuten på 3000 meter. 

Men han är långt ifrån ensam om att ha bjudit på spektakulära prestationer den senaste veckan. En betydande del av distriktets senioraktiva har säsongsdebuterat i veckan som gått.  

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

De som följt Jonathan Grahns framfart de senaste åren vet om att han haft vad som kan liknas vid en prenumeration på SM-guld i sin åldersklass. De som följt honom under höstens grundträning vet att han tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen. 

Men att prestera på träning är långt ifrån alltid ett likamedtecken med att prestera på tävling. Men direkt i säsongsdebuten i Sollentuna och Vinthundsvintern visade alltså nyligen 17 år fyllda Mölndalslöparen att han var redo att leverera också i tävlingssammanhang. Tiden 8.02,8 innebar att han raderade ut Suldan Hassans fem år gamla P19-rekord med nära tre sekunder, och då är Mölndalslöparen ändå året yngre än vad Hassan var när han 2017 tog ett 19 år gammalt rekord av Henrik Skoog.

– Det kändes bra direkt från start och lätt fram tills att haren klev av. Sedan var det bara att gå på pannben sista kilometern. Jag visste att min form var bra så det var väldigt kul att få ut det på tävling, sa han själv till friidrott.se efter tävlingarna och sin avslutande kilometer på 2.36.

Jonathan Grahn, Mölndals AIK, drar före sin nära dubbelt så gamla coach Alexander Nilsson. Foto: Deca Text & Bild

I samma lopp som Jonathan Grahn sprang in till nytt juniorrekord blev han faktiskt länge utmanad av sin tränare – nio år äldre Alexander Nilsson, som också han gjorde sitt livs så långt snabbaste tid på distansen när han noterade 8.06,32. Ytterligare 3000-metersframgångar under Vinthundsvintern kom genom Emma Dahl, Örgryte, 9.26,80, Elin Brink, Mölndal, 9.29,15 och Johanna Larsson Örgryte 9.40,29 – personligt rekord på alla tre. 

Efter 10 år i MAI-dressen tillhör Thobias Montler från och med den här säsongen Ullevi. Foto: Deca Text & Bild

Sisådär 150 mil söder om Sollentuna bjöd en Ulleviduo på två mycket lovande säsongsdebuter i veckan. Thobias Montler, som bott och tränat i Göteborg i ett par år, gjorde sin första längdhoppstävling som Ulleviaktiv i tyska Karlsruhe. Resultatet 8,02 utan någon klockren träff lovar gott inför säsongen, och framförallt inför det inomhus-VM som väntar i slutet av mars. Det gör också Andreas Kramers debuttid på 800 meter 1.46,83, som sånär räckte till en seger i loppet. 

En annan helt mästerlig säsongsdebut kom redan förra helgen under Quality Hotel Games i Växjö, när Örgrytes Carl Bengtström sänkte sitt inomhus-PB med nära halvsekunden på paraddistansen 400 meter. Tiden, 45.91, är dessutom totalpers och hade räckt hela vägen till guld på inomhus-EM i fjol.

– Det kändes grymt bra! Har haft en grym träningshöst och vinter som har indikerat på att det kunde gå snabbt men att det skulle gå såhär fort i första loppet kom lite som en chock, sa Bengtström till friidrott.se efteråt

Under samma tävling sprang Ullevis Claudia Payton 60 meter på fina tiden 7,38. Örgrytes Rebecka Abrahamsson slog till med inomhus-PB i tresteg med 13.40.

Under en femkamp i Clemson, USA, i veckan totalpersade GKIK:s Emma Söderström i sin starkaste gren höjdhopp, när hon tog sig över 1,82.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.