17-åringen är tidernas snabbaste junior

Säsongsdebuternas tid – Jonathan Grahns juniorrekord suverän höjdpunkt

17 år gammal, snuddande nära åttaminutersgränsen och Sveriges genom tiderna snabbaste junior. Mölndals Jonathan Grahn fick ett suveränt genombrott i Sollentuna i helgen, när han noterade 8.02,8 i säsongsdebuten på 3000 meter. 

Men han är långt ifrån ensam om att ha bjudit på spektakulära prestationer den senaste veckan. En betydande del av distriktets senioraktiva har säsongsdebuterat i veckan som gått.  

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

De som följt Jonathan Grahns framfart de senaste åren vet om att han haft vad som kan liknas vid en prenumeration på SM-guld i sin åldersklass. De som följt honom under höstens grundträning vet att han tagit ytterligare ett stort kliv i utvecklingen. 

Men att prestera på träning är långt ifrån alltid ett likamedtecken med att prestera på tävling. Men direkt i säsongsdebuten i Sollentuna och Vinthundsvintern visade alltså nyligen 17 år fyllda Mölndalslöparen att han var redo att leverera också i tävlingssammanhang. Tiden 8.02,8 innebar att han raderade ut Suldan Hassans fem år gamla P19-rekord med nära tre sekunder, och då är Mölndalslöparen ändå året yngre än vad Hassan var när han 2017 tog ett 19 år gammalt rekord av Henrik Skoog.

– Det kändes bra direkt från start och lätt fram tills att haren klev av. Sedan var det bara att gå på pannben sista kilometern. Jag visste att min form var bra så det var väldigt kul att få ut det på tävling, sa han själv till friidrott.se efter tävlingarna och sin avslutande kilometer på 2.36.

Jonathan Grahn, Mölndals AIK, drar före sin nära dubbelt så gamla coach Alexander Nilsson. Foto: Deca Text & Bild

I samma lopp som Jonathan Grahn sprang in till nytt juniorrekord blev han faktiskt länge utmanad av sin tränare – nio år äldre Alexander Nilsson, som också han gjorde sitt livs så långt snabbaste tid på distansen när han noterade 8.06,32. Ytterligare 3000-metersframgångar under Vinthundsvintern kom genom Emma Dahl, Örgryte, 9.26,80, Elin Brink, Mölndal, 9.29,15 och Johanna Larsson Örgryte 9.40,29 – personligt rekord på alla tre. 

Efter 10 år i MAI-dressen tillhör Thobias Montler från och med den här säsongen Ullevi. Foto: Deca Text & Bild

Sisådär 150 mil söder om Sollentuna bjöd en Ulleviduo på två mycket lovande säsongsdebuter i veckan. Thobias Montler, som bott och tränat i Göteborg i ett par år, gjorde sin första längdhoppstävling som Ulleviaktiv i tyska Karlsruhe. Resultatet 8,02 utan någon klockren träff lovar gott inför säsongen, och framförallt inför det inomhus-VM som väntar i slutet av mars. Det gör också Andreas Kramers debuttid på 800 meter 1.46,83, som sånär räckte till en seger i loppet. 

En annan helt mästerlig säsongsdebut kom redan förra helgen under Quality Hotel Games i Växjö, när Örgrytes Carl Bengtström sänkte sitt inomhus-PB med nära halvsekunden på paraddistansen 400 meter. Tiden, 45.91, är dessutom totalpers och hade räckt hela vägen till guld på inomhus-EM i fjol.

– Det kändes grymt bra! Har haft en grym träningshöst och vinter som har indikerat på att det kunde gå snabbt men att det skulle gå såhär fort i första loppet kom lite som en chock, sa Bengtström till friidrott.se efteråt

Under samma tävling sprang Ullevis Claudia Payton 60 meter på fina tiden 7,38. Örgrytes Rebecka Abrahamsson slog till med inomhus-PB i tresteg med 13.40.

Under en femkamp i Clemson, USA, i veckan totalpersade GKIK:s Emma Söderström i sin starkaste gren höjdhopp, när hon tog sig över 1,82.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!