Sävedalsspelen och Kvilles Vårtävling

Tävlingssäsongen på hemmaplan i full gång

Friidrottssäsongen 2021 är fullt igång och så också på hemmaplan. Under förra helgen avgjordes Sävedalsspelen på Vallhamra IP och under helgen som var avgjordes också Kvilles Vårtävling på Slottsskogsvallen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Leo Zikovic, Örgryte IS, är ett medaljhopp under UEM i Rieti. Foto: Deca Text & Bild

Det var med kort varsel det blev klart att Sävedalsspelen kunde genomföras i år. Tävlingarna som avgjorts på Slottsskogsvallen under några år var nu tillbaka på hemmaarenan Vallhamra IP helgen 12-13 juni.

“Uppslutningen blev fantastisk – glada barn, ungdomar och vuxna fick äntligen tävla och samlas – publik fick vara på plats och solen sken. Vad mer kan man önska!?”, skriver arrangörsföreningen Sävedalen på sin hemsida efter tävlingarna.

En mäktig stöt i kula fick vi genom Örgrytes Leo Zikovic, som tidigare i år varit över 19 meter för första gången med femkiloskulan, och som nu fick på 18,72 i andra omgången. Med personliga rekordet 19,00 är han placerad fyra i Europa i år i P17-statistiken, och är ett stort svenskt medaljhopp till UEM i Rieti.

Linn Söderholm, Sävedalens AIK, imponerade med ett nytt personligt rekord på 3000 meter. Foto: Deca Text & Bild

Anders Pihlblad, Örgryte IS, tidigare i sommar under Göteborg Friidrott GP. I helgen imponerade han på både 100 meter och 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

Och under helgen som var arrangerade nyblivna hundraåringen IF Kville alltså Kvilles Vårtävling på Slottsskogsvallen, där tävlingarna inleddes med ungdomstävlingar för klubbens egna aktiva under lördagsförmiddagen och fortsatte med Sprinterutmaningen II under eftermiddagen. Också det blev en lyckad tävling.

– Det flöt på bra. På ungdomstävlingen på morgonen var det nästan 400 starter. På eftermiddagen var herrarnas 100 meter hyfsat. Vi vände (starten) efter vinden så att de fick bättre förhållanden och det var en del personliga rekord, säger tävlingsledaren Peter Karlsson. 

I det nämnda 100-metersloppet vann Ullevis Adam Denguir på tiden 10,49 i lite för stark medvind (+4,4) före Anders Pihlblad, Örgryte, på 10,59. Pihlblad imponerade kanske än mer på dubbla distansen där han vann på 21,10 i godkänd vind. Mölndals Fatima Koné hoppade långt över kvalgränsen till JEM i tresteg och dessutom karriärens första hopp över 13 meter med segerresultatet 13,07. Jämnåriga klubbkompisen Filippa Rodrigues närmade sig JEM-kvalgränsen i längdhopp med 6,15. 

På söndagen arrangerades kval till Kraftmätningen med 235 starter för ungdomar födda 2006–2007.

Under helgen avgjordes också Lag-EM i rumänska Cluj där Göteborg representerade stora delar av den svenska truppen. Två göteborgare som utmärkte sig lite extra var Rebecka Abrahamsson, Örgryte, och Linn Söderholm, Sävedalen, där Abrahamsson slog till med nya personliga rekordlängden 13,63 i tresteg och slutade fyra, och Söderholm sprang in som tvåa på 3000 meter när hon raderade ut sitt tidigare personliga rekord ner till 9.06,04. Tillsammans med Spårvägens Emil Danielsson stod Söderholm dessutom för Sveriges bästa placering under helgen. Läs mer om tävlingarna på svenska friidrottsförbundets sajt.

Håll koll på fler Göteborgsresultat här eller via statistikknappen på hemsidan.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.