Sävedalsspelen och Kvilles Vårtävling

Tävlingssäsongen på hemmaplan i full gång

Friidrottssäsongen 2021 är fullt igång och så också på hemmaplan. Under förra helgen avgjordes Sävedalsspelen på Vallhamra IP och under helgen som var avgjordes också Kvilles Vårtävling på Slottsskogsvallen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Leo Zikovic, Örgryte IS, är ett medaljhopp under UEM i Rieti. Foto: Deca Text & Bild

Det var med kort varsel det blev klart att Sävedalsspelen kunde genomföras i år. Tävlingarna som avgjorts på Slottsskogsvallen under några år var nu tillbaka på hemmaarenan Vallhamra IP helgen 12-13 juni.

“Uppslutningen blev fantastisk – glada barn, ungdomar och vuxna fick äntligen tävla och samlas – publik fick vara på plats och solen sken. Vad mer kan man önska!?”, skriver arrangörsföreningen Sävedalen på sin hemsida efter tävlingarna.

En mäktig stöt i kula fick vi genom Örgrytes Leo Zikovic, som tidigare i år varit över 19 meter för första gången med femkiloskulan, och som nu fick på 18,72 i andra omgången. Med personliga rekordet 19,00 är han placerad fyra i Europa i år i P17-statistiken, och är ett stort svenskt medaljhopp till UEM i Rieti.

Linn Söderholm, Sävedalens AIK, imponerade med ett nytt personligt rekord på 3000 meter. Foto: Deca Text & Bild

Anders Pihlblad, Örgryte IS, tidigare i sommar under Göteborg Friidrott GP. I helgen imponerade han på både 100 meter och 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

Och under helgen som var arrangerade nyblivna hundraåringen IF Kville alltså Kvilles Vårtävling på Slottsskogsvallen, där tävlingarna inleddes med ungdomstävlingar för klubbens egna aktiva under lördagsförmiddagen och fortsatte med Sprinterutmaningen II under eftermiddagen. Också det blev en lyckad tävling.

– Det flöt på bra. På ungdomstävlingen på morgonen var det nästan 400 starter. På eftermiddagen var herrarnas 100 meter hyfsat. Vi vände (starten) efter vinden så att de fick bättre förhållanden och det var en del personliga rekord, säger tävlingsledaren Peter Karlsson. 

I det nämnda 100-metersloppet vann Ullevis Adam Denguir på tiden 10,49 i lite för stark medvind (+4,4) före Anders Pihlblad, Örgryte, på 10,59. Pihlblad imponerade kanske än mer på dubbla distansen där han vann på 21,10 i godkänd vind. Mölndals Fatima Koné hoppade långt över kvalgränsen till JEM i tresteg och dessutom karriärens första hopp över 13 meter med segerresultatet 13,07. Jämnåriga klubbkompisen Filippa Rodrigues närmade sig JEM-kvalgränsen i längdhopp med 6,15. 

På söndagen arrangerades kval till Kraftmätningen med 235 starter för ungdomar födda 2006–2007.

Under helgen avgjordes också Lag-EM i rumänska Cluj där Göteborg representerade stora delar av den svenska truppen. Två göteborgare som utmärkte sig lite extra var Rebecka Abrahamsson, Örgryte, och Linn Söderholm, Sävedalen, där Abrahamsson slog till med nya personliga rekordlängden 13,63 i tresteg och slutade fyra, och Söderholm sprang in som tvåa på 3000 meter när hon raderade ut sitt tidigare personliga rekord ner till 9.06,04. Tillsammans med Spårvägens Emil Danielsson stod Söderholm dessutom för Sveriges bästa placering under helgen. Läs mer om tävlingarna på svenska friidrottsförbundets sajt.

Håll koll på fler Göteborgsresultat här eller via statistikknappen på hemsidan.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4