Till minne

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom.

Jan Axelsson var en stor kraft inom förbundet under sin tid som förbundschef och var drivande till att utveckla ett mycket starkt förbund under sina år som chef mellan 2001-2013. Utöver detta var han tränare och klubbledare i Mölndals AIK och hade ett livslångt engagemang inom friidrotten.

Några av de personer som kände Janne bäst ger sin bild av Janne som chef och person.

Janne var oerhört drivande. Påhittig och hade en jädra koll på grejer. Det var väldigt bra för friidrotten i Göteborg att han hade sådan koll och inte minst för Friidrottens Hus. Det var hans styrka att han var så noggrann och kunnig samtidigt som han var väldigt kreativ och hittade på mycket nya saker. De ganska stora resurserna som fanns under hans tid i förbundet användes till kloka investeringar. På ett personligt plan var Janne en väldigt behaglig person. Snäll och bra att jobba med.” – Berndt Andersson, fd Styrelsemedlem i GFIF.

Även anställda beskriver Janne som en väldigt bra chef med stort hjärta för friidrotten.

Janne var en väldigt bra chef. Han var min chef när jag började på GFIF där jag fick utökat ansvar efter hand. Han gav mig stort förtroende och var väldigt engagerad och stöttande mot sina medarbetare samtidigt som han pushade oss till utveckling. Hade även stor erfarenhet av fastighetsarbete vilket var till stort gagn för Friidrottens Hus som han drev med stor kontroll. Inte minst i samband med utbyggnaden 2006 då löpargången och konferensdelen på plan 1 & 2 blev till. Jag har stor respekt och stor tacksamhet till Janne för de åren som jag fick jobba med honom som chef. Men också tacksamhet för vad han gjort för friidrotten i Göteborg med sina ansvarsområden inom exempelvis arrangemang som Finnkampen, Folksam GP och inte minst Göteborgsvarvet under åren det utvecklades till världens största halvmaraton. Friidrotten i Göteborg har väldigt mycket att tacka Janne för. Långsiktigt tänk var hans filosofi och att få friidrotten i Göteborg att växa. Han och Karin Lundgren hade järnkoll och hade alltid friidrotten i Göteborg som utgångspunkt för varje beslut”, säger Johan Wettergren, fd Sportchef på GFIF.

”Han är en av de stora anledningarna till att jag tog mig an större tävlingar och projekt. Kommer inte ihåg årtal men han var ansvarig för inomhus-SM och jag var biträdande första året. Året efter fick jag vara huvudansvarig projektledare medan han var biträdande. Han höll mig i handen på ett jättebra sätt. Samma sak med GP-galan där jag i början tog efter väldigt mycket men senare kunde sätta egen prägel på saker. För mig har Janne betytt jättemycket. Han såg potential och var väldigt stöttande. Vi gick väldigt bra ihop och ett stort friidrottshjärta hade han”, Anna Linner Bassani, fd Friidrottskoordinator på GFIF.

En av de som Janne jobbade allra mest och närmst var Karin Lundgren.

”Janne var en god vän och uppskattad både av sin personal och styrelse. Han var starkt engagerad i sitt jobb och var inte rädd att ta tag i svåra saker. Han var väldigt kunnig inte bara i friidrott utan även i fastighetsförvaltning. Hans bakgrund inom fastighet gjorde att han såg till att Friidrottens Hus alltid skulle vara i bästa skick. Hans friidrottskunnande gjorde att han förutom den dagliga verksamheten fanns med i LOC i Folksam GP och i de Finnkamper som arrangerades i Göteborg och var även mycket involverad i VM-95, EM-2006 och IEM 2013”, Karin Lundgren, fd styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund.

Göteborgs Friidrottsförbund minns Janne med stor tacksamhet för allt han bidragit med för Göteborgsfriidrottens bästa.

Läs gärna MAIKs minnesord om Jan Axelsson här >

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.