Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen är tillbaka!

Vi ser en ljusning på pandemin och det innebär också att fler friidrottstävlingar kan genomföras, om än under inte helt normala omständigheter. Nu står det klart att Världsungdomsspelen, som skulle 25-årsjubilerat ifjol, kommer att avgöras på Ullevi 9-11 juni.

– Vi är mycket glada att över huvud taget kunna arrangera tävlingen med tanke på de avsevärda svårigheter och begränsningar som pandemin har förorsakat idrottsrörelsen de senaste 15 månaderna, skriver tävlingen på sin hemsida.

Ifjol fick Världsungdomsspelen som så många andra tävlingsarrangörer ta det tuffa beslutet att ställa in tävlingarna, som då hade inneburit ett 25-årsjubileum. Sedan premiären 1996 har tävlingen genom åren utvecklats till Europas största årliga arenatävling för ungdomar, och hade 8 716 anmälda starter rekordåret 2019, senaste året tävlingen arrangerades. 

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, EM-kvalade under Världsungdomsspelen 2018. Foto: Deca Text & Bild

Men nu får alltså tävlingarna möjligheten att 25-årsjubilera ett år senare. 

“I samråd med Svenska Friidrottsförbundet fastställt ett format för årets Världsungdomsspel som är godkänt utifrån de regler och förordningar som gäller i dagsläget. Det blir inte ett vanligt Världsungdomsspel utan en tävling med ca 25-30% så många starter som normalt. Begränsad till såväl åldersklasser, grenar som deltagarantal. Vi räknar med att det blir en i huvudsak nationell tävling även om också utländska deltagare får lov att anmäla sig.”, skriver tävlingen på sin hemsida.

I vanlig ordning är det Örgryte IS som står som arrangörer med Pelle Crona i spetsen. Foto: Deca Text & Bild

Anmälan till tävlingarna öppnar på fredag 11 juni klockan 9.00, och det är först till kvarn som gäller. Mer information och inbjudan hittar du på tävlingarnas hemsida.