Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen är tillbaka!

Vi ser en ljusning på pandemin och det innebär också att fler friidrottstävlingar kan genomföras, om än under inte helt normala omständigheter. Nu står det klart att Världsungdomsspelen, som skulle 25-årsjubilerat ifjol, kommer att avgöras på Ullevi 9-11 juni.

– Vi är mycket glada att över huvud taget kunna arrangera tävlingen med tanke på de avsevärda svårigheter och begränsningar som pandemin har förorsakat idrottsrörelsen de senaste 15 månaderna, skriver tävlingen på sin hemsida.

Ifjol fick Världsungdomsspelen som så många andra tävlingsarrangörer ta det tuffa beslutet att ställa in tävlingarna, som då hade inneburit ett 25-årsjubileum. Sedan premiären 1996 har tävlingen genom åren utvecklats till Europas största årliga arenatävling för ungdomar, och hade 8 716 anmälda starter rekordåret 2019, senaste året tävlingen arrangerades. 

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, EM-kvalade under Världsungdomsspelen 2018. Foto: Deca Text & Bild

Men nu får alltså tävlingarna möjligheten att 25-årsjubilera ett år senare. 

“I samråd med Svenska Friidrottsförbundet fastställt ett format för årets Världsungdomsspel som är godkänt utifrån de regler och förordningar som gäller i dagsläget. Det blir inte ett vanligt Världsungdomsspel utan en tävling med ca 25-30% så många starter som normalt. Begränsad till såväl åldersklasser, grenar som deltagarantal. Vi räknar med att det blir en i huvudsak nationell tävling även om också utländska deltagare får lov att anmäla sig.”, skriver tävlingen på sin hemsida.

I vanlig ordning är det Örgryte IS som står som arrangörer med Pelle Crona i spetsen. Foto: Deca Text & Bild

Anmälan till tävlingarna öppnar på fredag 11 juni klockan 9.00, och det är först till kvarn som gäller. Mer information och inbjudan hittar du på tävlingarnas hemsida.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.