Friidrottens Hus

Världsungdomsspelen till Slottsskogsvallen!

Världsungdomsspelen till Slottsskogsvallen!

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Efter 27 år på Ullevi arena flyttar nu Världsungdomsspelen, Örgryte IS stora ungdomstävling, in till Slottsskogsvallen. Och äntligen finns ett fast datum i den internationella tävlingskalendern. 

 -Det är såklart både sorligt och vemodigt att flytta, men vi har inte tid att deppa! Så här är det och det gäller att se det positiva med Slottsskogsvallen, säger Per Croona, Örgryte IS. 

Under många år har det varit en kamp att få Världsungdomsspelen första helgen i juli, eftersom de större konserterna lockar en större publik till Göteborg Stad. 

– Men vi kommer aldrig kunna konkurrera med de kommersiella arrangemangen och datumet är viktigare för oss än arenan, säger Pelle.

Däremot kommer Världsungdomsspelen 2023 att kicka igång en stor idrottsmånad för Göteborg när både Partille och Gothia Cup tar vid när VU-spelen är färdigt. Och den ledstjärna som lyser allra starkast för Örgryte IS är att göra ett bra arrangemang för de aktiva.

-Jag tror att utlandsintresset kommer att växa avsevärt när vi redan nu kan sätta ett datum! För många ungdomar är det den första internationella tävlingen man gör. Man reser ihop och man bor ihop! Vår ambition är att tävlingen skall vara för alla. Kan man ha en nybörjare och en olympiasegrare på samma tävling, då har man lyckats!, säger Pelle.

Om Världsungdomsspelen flyttar tillbaka till Ullevi efter 2023 är det ingen som vet. Men med ett fast datum finns trygghet och en grogrund för både de aktiva och funktionärerna. 

– Man måste ta tillvara på ungdomarna! Och vi är en liten bricka i det spelet, avslutar Pelle. 

 För att läsa mer om flytten på oisfriidrott.se, klicka här!

För att komma till Världsungdomsspelen hemsida, klicka här!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.