Friidrottens Hus

Världsungdomsspelen till Slottsskogsvallen!

Världsungdomsspelen till Slottsskogsvallen!

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Efter 27 år på Ullevi arena flyttar nu Världsungdomsspelen, Örgryte IS stora ungdomstävling, in till Slottsskogsvallen. Och äntligen finns ett fast datum i den internationella tävlingskalendern. 

 -Det är såklart både sorligt och vemodigt att flytta, men vi har inte tid att deppa! Så här är det och det gäller att se det positiva med Slottsskogsvallen, säger Per Croona, Örgryte IS. 

Under många år har det varit en kamp att få Världsungdomsspelen första helgen i juli, eftersom de större konserterna lockar en större publik till Göteborg Stad. 

– Men vi kommer aldrig kunna konkurrera med de kommersiella arrangemangen och datumet är viktigare för oss än arenan, säger Pelle.

Däremot kommer Världsungdomsspelen 2023 att kicka igång en stor idrottsmånad för Göteborg när både Partille och Gothia Cup tar vid när VU-spelen är färdigt. Och den ledstjärna som lyser allra starkast för Örgryte IS är att göra ett bra arrangemang för de aktiva.

-Jag tror att utlandsintresset kommer att växa avsevärt när vi redan nu kan sätta ett datum! För många ungdomar är det den första internationella tävlingen man gör. Man reser ihop och man bor ihop! Vår ambition är att tävlingen skall vara för alla. Kan man ha en nybörjare och en olympiasegrare på samma tävling, då har man lyckats!, säger Pelle.

Om Världsungdomsspelen flyttar tillbaka till Ullevi efter 2023 är det ingen som vet. Men med ett fast datum finns trygghet och en grogrund för både de aktiva och funktionärerna. 

– Man måste ta tillvara på ungdomarna! Och vi är en liten bricka i det spelet, avslutar Pelle. 

 För att läsa mer om flytten på oisfriidrott.se, klicka här!

För att komma till Världsungdomsspelen hemsida, klicka här!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.