Veteran-EM Braga, Portugal

Guld för Paulina på Veteran-EM!

EM-Guld för Paulina i Portugal!

Innan vi på riktigt kliver in i mästerskapshelgen med Världsmästerskapen i Belgrad , Götalandsmästerskapen i Friidrottens Hus, och Mångkamps-SM i Örebro, tar vi oss mentalt tillbaka till sista veckan i februari och det trettonde European Master Athletics Championships Indoor, där veteranerna Karin Schön, IF Kville och Paulina Orell Sahlberg, Lerum Friidrott fräschade upp två svenska veteranrekord.  

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

För första gången stod Portugal och staden Braga som värd för mästerskapet, vilket senast genomfördes i Madrid, Spanien 2018. Närvarande att representera svenska veteranlandslaget var veteranerna Karin Schön IF Kville och Paulina, Lerum Friidrott, båda från klubbar med stort fokus på breddidrott. Till Göteborg återvände Paulina med ett guld på 200 meter och Karin med ett brons på 1500 och 3000 meter efter ett hackigt lopp;

-Jag ångrar mig på 3000 meter att jag inte gick upp och drog från början i mitt tempo för att få ett jämnt lopp, för jag springer ju liksom, jämnt. Men i och med att jag haft problem med hälen och inte sprungit så mycket kände jag mig lite osäker “ska det börja göra ont helt plötsligt”, säger Karin. 

Tiden 11.48.61 var omkring 30 sekunder bättre än det tidigare svenska rekordet, och 1500-metersloppet, som egentligen inte är “karins distans”, blev en desto bättre prestation genom loppet och ett resultat enbart ett par sekunder från Karin Wåhlstedts svenska K60-rekord.  

-Då satte en irländska och en spanjorska, som på 3000 meter bara låg bakom, fart från början, så då blev det ett bättre flöde, säger Karin. 

Paulina Orell Sahlberg är veteranen som junior tävlade för Sverige i häck. Hon slutade med friidrott vid 27 års ålder för att återuppta det igen som veteran. I portugal tog hon EM-guld (!) på 200 meter. För Lerums lokalpress säger hon;

“I försöket fick jag tävlingens bästa tid och slog det nordiska rekordet för veterantävlingar, jag slog även klubbrekordet för seniorer i Lerum friidrott. I semifinalen fick jag springa mot den bästa spanjorskan och då gick jag vidare som tvåa. I finalen fick jag bana fyra med en spanjorska på var sida om mig och det var riktigt tufft hela loppet, men jag fick till en perfekt fällning och vann guldet med en hundradels sekunds marginal”


Bild: Lerum Lokalpress / Paulina Orell Sahlberg

Karin Schön, IF Kville

Inom både Svenska Friidrottsförbundet och Göteborgs Friidrottsförbund finns en veterankommitée som samordnar och leder landslaget för Svenska veteraner. I slutet av Mars går Inomhus-SM för veteraner där vi bland många andra kan se både Karin Schön, Paulia Orell Sahlberg och Karin Wåhlstedt på banan.

På friidrott.se kan du se alla nuvarande veteran-rekord!

Klicka här för att komma till Friidrottsstatistik.se 

Resultat Veteran-EM Braga, Portugal

Paulina Orell Sahlberg; Guld, 200 meter, 25.85
Karin Schön; Brons, 1500 meter, 5.27.87 / Brons, 3000 meter, 11.48.61

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.