Veteran-EM Braga, Portugal

Guld för Paulina på Veteran-EM!

EM-Guld för Paulina i Portugal!

Innan vi på riktigt kliver in i mästerskapshelgen med Världsmästerskapen i Belgrad , Götalandsmästerskapen i Friidrottens Hus, och Mångkamps-SM i Örebro, tar vi oss mentalt tillbaka till sista veckan i februari och det trettonde European Master Athletics Championships Indoor, där veteranerna Karin Schön, IF Kville och Paulina Orell Sahlberg, Lerum Friidrott fräschade upp två svenska veteranrekord.  

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

För första gången stod Portugal och staden Braga som värd för mästerskapet, vilket senast genomfördes i Madrid, Spanien 2018. Närvarande att representera svenska veteranlandslaget var veteranerna Karin Schön IF Kville och Paulina, Lerum Friidrott, båda från klubbar med stort fokus på breddidrott. Till Göteborg återvände Paulina med ett guld på 200 meter och Karin med ett brons på 1500 och 3000 meter efter ett hackigt lopp;

-Jag ångrar mig på 3000 meter att jag inte gick upp och drog från början i mitt tempo för att få ett jämnt lopp, för jag springer ju liksom, jämnt. Men i och med att jag haft problem med hälen och inte sprungit så mycket kände jag mig lite osäker “ska det börja göra ont helt plötsligt”, säger Karin. 

Tiden 11.48.61 var omkring 30 sekunder bättre än det tidigare svenska rekordet, och 1500-metersloppet, som egentligen inte är “karins distans”, blev en desto bättre prestation genom loppet och ett resultat enbart ett par sekunder från Karin Wåhlstedts svenska K60-rekord.  

-Då satte en irländska och en spanjorska, som på 3000 meter bara låg bakom, fart från början, så då blev det ett bättre flöde, säger Karin. 

Paulina Orell Sahlberg är veteranen som junior tävlade för Sverige i häck. Hon slutade med friidrott vid 27 års ålder för att återuppta det igen som veteran. I portugal tog hon EM-guld (!) på 200 meter. För Lerums lokalpress säger hon;

“I försöket fick jag tävlingens bästa tid och slog det nordiska rekordet för veterantävlingar, jag slog även klubbrekordet för seniorer i Lerum friidrott. I semifinalen fick jag springa mot den bästa spanjorskan och då gick jag vidare som tvåa. I finalen fick jag bana fyra med en spanjorska på var sida om mig och det var riktigt tufft hela loppet, men jag fick till en perfekt fällning och vann guldet med en hundradels sekunds marginal”


Bild: Lerum Lokalpress / Paulina Orell Sahlberg

Karin Schön, IF Kville

Inom både Svenska Friidrottsförbundet och Göteborgs Friidrottsförbund finns en veterankommitée som samordnar och leder landslaget för Svenska veteraner. I slutet av Mars går Inomhus-SM för veteraner där vi bland många andra kan se både Karin Schön, Paulia Orell Sahlberg och Karin Wåhlstedt på banan.

På friidrott.se kan du se alla nuvarande veteran-rekord!

Klicka här för att komma till Friidrottsstatistik.se 

Resultat Veteran-EM Braga, Portugal

Paulina Orell Sahlberg; Guld, 200 meter, 25.85
Karin Schön; Brons, 1500 meter, 5.27.87 / Brons, 3000 meter, 11.48.61

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!