Veteran-EM Braga, Portugal

Guld för Paulina på Veteran-EM!

EM-Guld för Paulina i Portugal!

Innan vi på riktigt kliver in i mästerskapshelgen med Världsmästerskapen i Belgrad , Götalandsmästerskapen i Friidrottens Hus, och Mångkamps-SM i Örebro, tar vi oss mentalt tillbaka till sista veckan i februari och det trettonde European Master Athletics Championships Indoor, där veteranerna Karin Schön, IF Kville och Paulina Orell Sahlberg, Lerum Friidrott fräschade upp två svenska veteranrekord.  

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

För första gången stod Portugal och staden Braga som värd för mästerskapet, vilket senast genomfördes i Madrid, Spanien 2018. Närvarande att representera svenska veteranlandslaget var veteranerna Karin Schön IF Kville och Paulina, Lerum Friidrott, båda från klubbar med stort fokus på breddidrott. Till Göteborg återvände Paulina med ett guld på 200 meter och Karin med ett brons på 1500 och 3000 meter efter ett hackigt lopp;

-Jag ångrar mig på 3000 meter att jag inte gick upp och drog från början i mitt tempo för att få ett jämnt lopp, för jag springer ju liksom, jämnt. Men i och med att jag haft problem med hälen och inte sprungit så mycket kände jag mig lite osäker “ska det börja göra ont helt plötsligt”, säger Karin. 

Tiden 11.48.61 var omkring 30 sekunder bättre än det tidigare svenska rekordet, och 1500-metersloppet, som egentligen inte är “karins distans”, blev en desto bättre prestation genom loppet och ett resultat enbart ett par sekunder från Karin Wåhlstedts svenska K60-rekord.  

-Då satte en irländska och en spanjorska, som på 3000 meter bara låg bakom, fart från början, så då blev det ett bättre flöde, säger Karin. 

Paulina Orell Sahlberg är veteranen som junior tävlade för Sverige i häck. Hon slutade med friidrott vid 27 års ålder för att återuppta det igen som veteran. I portugal tog hon EM-guld (!) på 200 meter. För Lerums lokalpress säger hon;

“I försöket fick jag tävlingens bästa tid och slog det nordiska rekordet för veterantävlingar, jag slog även klubbrekordet för seniorer i Lerum friidrott. I semifinalen fick jag springa mot den bästa spanjorskan och då gick jag vidare som tvåa. I finalen fick jag bana fyra med en spanjorska på var sida om mig och det var riktigt tufft hela loppet, men jag fick till en perfekt fällning och vann guldet med en hundradels sekunds marginal”


Bild: Lerum Lokalpress / Paulina Orell Sahlberg

Karin Schön, IF Kville

Inom både Svenska Friidrottsförbundet och Göteborgs Friidrottsförbund finns en veterankommitée som samordnar och leder landslaget för Svenska veteraner. I slutet av Mars går Inomhus-SM för veteraner där vi bland många andra kan se både Karin Schön, Paulia Orell Sahlberg och Karin Wåhlstedt på banan.

På friidrott.se kan du se alla nuvarande veteran-rekord!

Klicka här för att komma till Friidrottsstatistik.se 

Resultat Veteran-EM Braga, Portugal

Paulina Orell Sahlberg; Guld, 200 meter, 25.85
Karin Schön; Brons, 1500 meter, 5.27.87 / Brons, 3000 meter, 11.48.61