Veteran-EM Braga, Portugal

Guld för Paulina på Veteran-EM!

EM-Guld för Paulina i Portugal!

Innan vi på riktigt kliver in i mästerskapshelgen med Världsmästerskapen i Belgrad , Götalandsmästerskapen i Friidrottens Hus, och Mångkamps-SM i Örebro, tar vi oss mentalt tillbaka till sista veckan i februari och det trettonde European Master Athletics Championships Indoor, där veteranerna Karin Schön, IF Kville och Paulina Orell Sahlberg, Lerum Friidrott fräschade upp två svenska veteranrekord.  

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

För första gången stod Portugal och staden Braga som värd för mästerskapet, vilket senast genomfördes i Madrid, Spanien 2018. Närvarande att representera svenska veteranlandslaget var veteranerna Karin Schön IF Kville och Paulina, Lerum Friidrott, båda från klubbar med stort fokus på breddidrott. Till Göteborg återvände Paulina med ett guld på 200 meter och Karin med ett brons på 1500 och 3000 meter efter ett hackigt lopp;

-Jag ångrar mig på 3000 meter att jag inte gick upp och drog från början i mitt tempo för att få ett jämnt lopp, för jag springer ju liksom, jämnt. Men i och med att jag haft problem med hälen och inte sprungit så mycket kände jag mig lite osäker “ska det börja göra ont helt plötsligt”, säger Karin. 

Tiden 11.48.61 var omkring 30 sekunder bättre än det tidigare svenska rekordet, och 1500-metersloppet, som egentligen inte är “karins distans”, blev en desto bättre prestation genom loppet och ett resultat enbart ett par sekunder från Karin Wåhlstedts svenska K60-rekord.  

-Då satte en irländska och en spanjorska, som på 3000 meter bara låg bakom, fart från början, så då blev det ett bättre flöde, säger Karin. 

Paulina Orell Sahlberg är veteranen som junior tävlade för Sverige i häck. Hon slutade med friidrott vid 27 års ålder för att återuppta det igen som veteran. I portugal tog hon EM-guld (!) på 200 meter. För Lerums lokalpress säger hon;

“I försöket fick jag tävlingens bästa tid och slog det nordiska rekordet för veterantävlingar, jag slog även klubbrekordet för seniorer i Lerum friidrott. I semifinalen fick jag springa mot den bästa spanjorskan och då gick jag vidare som tvåa. I finalen fick jag bana fyra med en spanjorska på var sida om mig och det var riktigt tufft hela loppet, men jag fick till en perfekt fällning och vann guldet med en hundradels sekunds marginal”


Bild: Lerum Lokalpress / Paulina Orell Sahlberg

Karin Schön, IF Kville

Inom både Svenska Friidrottsförbundet och Göteborgs Friidrottsförbund finns en veterankommitée som samordnar och leder landslaget för Svenska veteraner. I slutet av Mars går Inomhus-SM för veteraner där vi bland många andra kan se både Karin Schön, Paulia Orell Sahlberg och Karin Wåhlstedt på banan.

På friidrott.se kan du se alla nuvarande veteran-rekord!

Klicka här för att komma till Friidrottsstatistik.se 

Resultat Veteran-EM Braga, Portugal

Paulina Orell Sahlberg; Guld, 200 meter, 25.85
Karin Schön; Brons, 1500 meter, 5.27.87 / Brons, 3000 meter, 11.48.61

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!