Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen tillbaka med försenat 25-årsjubileum – nära 2500 starter

Efter att Världsungdomsspelen fick ställas in under fjolåret var Europas största ungdomstävling i helgen tillbaka och kunde 25-årsjubilera. Och det blev, som vanligt, succé på Ullevi. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Tävlingarna avgjordes visserligen i begränsat format men trots det hade årets upplaga av Världsungdomsspelen närmare 2500 starter, vilket innebär att tävlingarna var de i särklass största i landet sedan pandemin bredde ut sig under inledningen av 2020.

– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger tävlingsledaren Per Crona, till Friidrottaren.

Cirka 1400 aktiva och 2400 starter är ungefär 30 procent av vad tävlingarna brukar ha under ett normalår.

Före detta höjdhoppsstjärnan Emma Green var en av alla viktiga funktionärer som såg till att tävlingarna kunde genomföras på ett bra sätt. Foto: Deca Text & Bild

Det bjöds på många fina prestationer av såväl ungdomar och juniorer som seniorer. En som med göteborgsglasögon på utmärkte sig lite extra var Ullevis Lisa Lilja som vann kvinnornas 200 meter på strålande tiden 23,50, vilket också var tävlingsrekord.

IFK Göteborgs Hugo Kündig hotade ett nära 15 år gammalt distriktsrekord på 300 meter häck i P15-klassen, när han vann överlägset på 39,45. Till Tobias Blocks rekord från 2008 fattades knappt fyra tiondelar.

Längdhoppstävlingarna för både damer och herrar bjöd på långa hopp, även om de allra längsta hoppen kom från aktiva utanför Göteborg. IF Götas Kaiza Karlén vann damernas tävlingar på 6,39 medan norska Ingar Kiplesund vann herrklassen på 7,85. 

 

Lisa Lilja slog tävlingsrekord med 23,50 på Ullevi. Till det färska personliga rekordet satt under Bauhausgalan förra veckan fattades elva hundradelar. Foto: Deca Text & Bild

Hugo Kündig, IFK Göteborg, imponerade på både 300 meter med och utan häckar under helgen. Här under Ungdoms-DM ifjol. Foto: Deca Text & Bild

 

Fullständiga resultat här.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.