Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen tillbaka med försenat 25-årsjubileum – nära 2500 starter

Efter att Världsungdomsspelen fick ställas in under fjolåret var Europas största ungdomstävling i helgen tillbaka och kunde 25-årsjubilera. Och det blev, som vanligt, succé på Ullevi. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Tävlingarna avgjordes visserligen i begränsat format men trots det hade årets upplaga av Världsungdomsspelen närmare 2500 starter, vilket innebär att tävlingarna var de i särklass största i landet sedan pandemin bredde ut sig under inledningen av 2020.

– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger tävlingsledaren Per Crona, till Friidrottaren.

Cirka 1400 aktiva och 2400 starter är ungefär 30 procent av vad tävlingarna brukar ha under ett normalår.

Före detta höjdhoppsstjärnan Emma Green var en av alla viktiga funktionärer som såg till att tävlingarna kunde genomföras på ett bra sätt. Foto: Deca Text & Bild

Det bjöds på många fina prestationer av såväl ungdomar och juniorer som seniorer. En som med göteborgsglasögon på utmärkte sig lite extra var Ullevis Lisa Lilja som vann kvinnornas 200 meter på strålande tiden 23,50, vilket också var tävlingsrekord.

IFK Göteborgs Hugo Kündig hotade ett nära 15 år gammalt distriktsrekord på 300 meter häck i P15-klassen, när han vann överlägset på 39,45. Till Tobias Blocks rekord från 2008 fattades knappt fyra tiondelar.

Längdhoppstävlingarna för både damer och herrar bjöd på långa hopp, även om de allra längsta hoppen kom från aktiva utanför Göteborg. IF Götas Kaiza Karlén vann damernas tävlingar på 6,39 medan norska Ingar Kiplesund vann herrklassen på 7,85. 

 

Lisa Lilja slog tävlingsrekord med 23,50 på Ullevi. Till det färska personliga rekordet satt under Bauhausgalan förra veckan fattades elva hundradelar. Foto: Deca Text & Bild

Hugo Kündig, IFK Göteborg, imponerade på både 300 meter med och utan häckar under helgen. Här under Ungdoms-DM ifjol. Foto: Deca Text & Bild

 

Fullständiga resultat här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.