Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen tillbaka med försenat 25-årsjubileum – nära 2500 starter

Efter att Världsungdomsspelen fick ställas in under fjolåret var Europas största ungdomstävling i helgen tillbaka och kunde 25-årsjubilera. Och det blev, som vanligt, succé på Ullevi. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Tävlingarna avgjordes visserligen i begränsat format men trots det hade årets upplaga av Världsungdomsspelen närmare 2500 starter, vilket innebär att tävlingarna var de i särklass största i landet sedan pandemin bredde ut sig under inledningen av 2020.

– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger tävlingsledaren Per Crona, till Friidrottaren.

Cirka 1400 aktiva och 2400 starter är ungefär 30 procent av vad tävlingarna brukar ha under ett normalår.

Före detta höjdhoppsstjärnan Emma Green var en av alla viktiga funktionärer som såg till att tävlingarna kunde genomföras på ett bra sätt. Foto: Deca Text & Bild

Det bjöds på många fina prestationer av såväl ungdomar och juniorer som seniorer. En som med göteborgsglasögon på utmärkte sig lite extra var Ullevis Lisa Lilja som vann kvinnornas 200 meter på strålande tiden 23,50, vilket också var tävlingsrekord.

IFK Göteborgs Hugo Kündig hotade ett nära 15 år gammalt distriktsrekord på 300 meter häck i P15-klassen, när han vann överlägset på 39,45. Till Tobias Blocks rekord från 2008 fattades knappt fyra tiondelar.

Längdhoppstävlingarna för både damer och herrar bjöd på långa hopp, även om de allra längsta hoppen kom från aktiva utanför Göteborg. IF Götas Kaiza Karlén vann damernas tävlingar på 6,39 medan norska Ingar Kiplesund vann herrklassen på 7,85. 

 

Lisa Lilja slog tävlingsrekord med 23,50 på Ullevi. Till det färska personliga rekordet satt under Bauhausgalan förra veckan fattades elva hundradelar. Foto: Deca Text & Bild

Hugo Kündig, IFK Göteborg, imponerade på både 300 meter med och utan häckar under helgen. Här under Ungdoms-DM ifjol. Foto: Deca Text & Bild

 

Fullständiga resultat här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!