Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen tillbaka med försenat 25-årsjubileum – nära 2500 starter

Efter att Världsungdomsspelen fick ställas in under fjolåret var Europas största ungdomstävling i helgen tillbaka och kunde 25-årsjubilera. Och det blev, som vanligt, succé på Ullevi. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Tävlingarna avgjordes visserligen i begränsat format men trots det hade årets upplaga av Världsungdomsspelen närmare 2500 starter, vilket innebär att tävlingarna var de i särklass största i landet sedan pandemin bredde ut sig under inledningen av 2020.

– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger tävlingsledaren Per Crona, till Friidrottaren.

Cirka 1400 aktiva och 2400 starter är ungefär 30 procent av vad tävlingarna brukar ha under ett normalår.

Före detta höjdhoppsstjärnan Emma Green var en av alla viktiga funktionärer som såg till att tävlingarna kunde genomföras på ett bra sätt. Foto: Deca Text & Bild

Det bjöds på många fina prestationer av såväl ungdomar och juniorer som seniorer. En som med göteborgsglasögon på utmärkte sig lite extra var Ullevis Lisa Lilja som vann kvinnornas 200 meter på strålande tiden 23,50, vilket också var tävlingsrekord.

IFK Göteborgs Hugo Kündig hotade ett nära 15 år gammalt distriktsrekord på 300 meter häck i P15-klassen, när han vann överlägset på 39,45. Till Tobias Blocks rekord från 2008 fattades knappt fyra tiondelar.

Längdhoppstävlingarna för både damer och herrar bjöd på långa hopp, även om de allra längsta hoppen kom från aktiva utanför Göteborg. IF Götas Kaiza Karlén vann damernas tävlingar på 6,39 medan norska Ingar Kiplesund vann herrklassen på 7,85. 

 

Lisa Lilja slog tävlingsrekord med 23,50 på Ullevi. Till det färska personliga rekordet satt under Bauhausgalan förra veckan fattades elva hundradelar. Foto: Deca Text & Bild

Hugo Kündig, IFK Göteborg, imponerade på både 300 meter med och utan häckar under helgen. Här under Ungdoms-DM ifjol. Foto: Deca Text & Bild

 

Fullständiga resultat här.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4