Världsungdomsspelen

Världsungdomsspelen tillbaka med försenat 25-årsjubileum – nära 2500 starter

Efter att Världsungdomsspelen fick ställas in under fjolåret var Europas största ungdomstävling i helgen tillbaka och kunde 25-årsjubilera. Och det blev, som vanligt, succé på Ullevi. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Tävlingarna avgjordes visserligen i begränsat format men trots det hade årets upplaga av Världsungdomsspelen närmare 2500 starter, vilket innebär att tävlingarna var de i särklass största i landet sedan pandemin bredde ut sig under inledningen av 2020.

– Det var nödvändigt att vara mindre än förr, men kanske viktigare än någonsin att tävlingarna kunde genomföras. Ännu ett inställt år hade vi kanske inte klarat.

– Jag har faktiskt inte hört någon som haft ett enda negativt ord att säga, annars brukar det alltid vara några som har synpunkter, säger tävlingsledaren Per Crona, till Friidrottaren.

Cirka 1400 aktiva och 2400 starter är ungefär 30 procent av vad tävlingarna brukar ha under ett normalår.

Före detta höjdhoppsstjärnan Emma Green var en av alla viktiga funktionärer som såg till att tävlingarna kunde genomföras på ett bra sätt. Foto: Deca Text & Bild

Det bjöds på många fina prestationer av såväl ungdomar och juniorer som seniorer. En som med göteborgsglasögon på utmärkte sig lite extra var Ullevis Lisa Lilja som vann kvinnornas 200 meter på strålande tiden 23,50, vilket också var tävlingsrekord.

IFK Göteborgs Hugo Kündig hotade ett nära 15 år gammalt distriktsrekord på 300 meter häck i P15-klassen, när han vann överlägset på 39,45. Till Tobias Blocks rekord från 2008 fattades knappt fyra tiondelar.

Längdhoppstävlingarna för både damer och herrar bjöd på långa hopp, även om de allra längsta hoppen kom från aktiva utanför Göteborg. IF Götas Kaiza Karlén vann damernas tävlingar på 6,39 medan norska Ingar Kiplesund vann herrklassen på 7,85. 

 

Lisa Lilja slog tävlingsrekord med 23,50 på Ullevi. Till det färska personliga rekordet satt under Bauhausgalan förra veckan fattades elva hundradelar. Foto: Deca Text & Bild

Hugo Kündig, IFK Göteborg, imponerade på både 300 meter med och utan häckar under helgen. Här under Ungdoms-DM ifjol. Foto: Deca Text & Bild

 

Fullständiga resultat här.