Junior-EM 20

Wallmarks monsterhoppning satte guldkant på göteborgarnas U20-EM!

16 meter och 39 centimeter. Så lyder Örgrytehopparen Gabriel Wallmarks nya svenska juniorrekord som räckte hela vägen till guld under U20-EM i estländska Tallinn! 

– Det är svårt att beskriva, det känns bara fantastiskt, säger Wallmark på tränaren Yannick Tregaros Instagram.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Gabriel Wallmark reste till Tallinn tillsammans med landslaget och övriga göteborgsaktiva hade han aldrig riktigt hotat 16 meter i tresteget. Personliga rekordet på 15,78 satt under lag-SM i Halmstad några veckor tidigare gjorde nog visserligen att medaljdrömmarna fanns med i bakhuvudet. Men samtidigt var hoppet från Halmstad karriärens så långt enda över direktkvalet i kvaltävlingarna som var satt till 15,55, vilket gjorde att en stark tävling krävdes för att 19-åringen över huvud taget avancera till finalen.

Men så kom “drömträffen” i kvalet när Wallmark flög precis över 16 meter för första gången och tog sig enkelt vidare till final – trodde vi. 

Men i finalen skulle han istället bjuda på en helt makalös hoppning när han med sina tre hopp landade på 16,39 – 16.39 – 16,26! Allt dessutom i godkänd vind och 19-åringen putsade också till 22 år äldre klubbkollegan och trestegslegendaren Christian Olssons svenska juniorrekord med nio centimeter. Wallmark vann tävlingen drygt två decimeter före Bulgaren Dimitar Tashev.

Läs mer om den fantastiska hoppningen med ett historiskt perspektiv på svensk friidrotts hemsida.

Och det var inte bara Örgrytes Gabriel Wallmark som med göteborgsögon sett imponerade i Tallinn. Ullevisprintern och Europaettan i U18-statistiken i år Elvira Tanderud hade utan några större bekymmer avancerat vidare från försök och semifinal på 200 meter, och var till slut också med och hotade om medalj i den täta finalen där det i mål skilde knappt fyra tiondelar mellan tvåan och sjuan.

Till bronsplats fattades till slut två tiondelar för 17-åringen som slutade femma på 23,82. Tanderud hjälpte också 4×100-meterslaget till final där det dessvärre blev blev växlingsstrul och Sverige tog sig inte i mål.

Se fullständiga resultat här.

Gabriel Wallmark kramar om tränaren Yannick Tregaro. Wallmark raderade ut Christian Olssons juniorrekord i disciplinen. Olsson, som bekant, senare tränades fram till OS-guld av just Yannick Tregaro. Foto: Deca Text & Bild

Elvira Tanderud, Ullevi FK, hotade om medaljerna i kvinnornas 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.