Junior-EM 20

Wallmarks monsterhoppning satte guldkant på göteborgarnas U20-EM!

16 meter och 39 centimeter. Så lyder Örgrytehopparen Gabriel Wallmarks nya svenska juniorrekord som räckte hela vägen till guld under U20-EM i estländska Tallinn! 

– Det är svårt att beskriva, det känns bara fantastiskt, säger Wallmark på tränaren Yannick Tregaros Instagram.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Gabriel Wallmark reste till Tallinn tillsammans med landslaget och övriga göteborgsaktiva hade han aldrig riktigt hotat 16 meter i tresteget. Personliga rekordet på 15,78 satt under lag-SM i Halmstad några veckor tidigare gjorde nog visserligen att medaljdrömmarna fanns med i bakhuvudet. Men samtidigt var hoppet från Halmstad karriärens så långt enda över direktkvalet i kvaltävlingarna som var satt till 15,55, vilket gjorde att en stark tävling krävdes för att 19-åringen över huvud taget avancera till finalen.

Men så kom “drömträffen” i kvalet när Wallmark flög precis över 16 meter för första gången och tog sig enkelt vidare till final – trodde vi. 

Men i finalen skulle han istället bjuda på en helt makalös hoppning när han med sina tre hopp landade på 16,39 – 16.39 – 16,26! Allt dessutom i godkänd vind och 19-åringen putsade också till 22 år äldre klubbkollegan och trestegslegendaren Christian Olssons svenska juniorrekord med nio centimeter. Wallmark vann tävlingen drygt två decimeter före Bulgaren Dimitar Tashev.

Läs mer om den fantastiska hoppningen med ett historiskt perspektiv på svensk friidrotts hemsida.

Och det var inte bara Örgrytes Gabriel Wallmark som med göteborgsögon sett imponerade i Tallinn. Ullevisprintern och Europaettan i U18-statistiken i år Elvira Tanderud hade utan några större bekymmer avancerat vidare från försök och semifinal på 200 meter, och var till slut också med och hotade om medalj i den täta finalen där det i mål skilde knappt fyra tiondelar mellan tvåan och sjuan.

Till bronsplats fattades till slut två tiondelar för 17-åringen som slutade femma på 23,82. Tanderud hjälpte också 4×100-meterslaget till final där det dessvärre blev blev växlingsstrul och Sverige tog sig inte i mål.

Se fullständiga resultat här.

Gabriel Wallmark kramar om tränaren Yannick Tregaro. Wallmark raderade ut Christian Olssons juniorrekord i disciplinen. Olsson, som bekant, senare tränades fram till OS-guld av just Yannick Tregaro. Foto: Deca Text & Bild

Elvira Tanderud, Ullevi FK, hotade om medaljerna i kvinnornas 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!