Junior-EM 20

Wallmarks monsterhoppning satte guldkant på göteborgarnas U20-EM!

16 meter och 39 centimeter. Så lyder Örgrytehopparen Gabriel Wallmarks nya svenska juniorrekord som räckte hela vägen till guld under U20-EM i estländska Tallinn! 

– Det är svårt att beskriva, det känns bara fantastiskt, säger Wallmark på tränaren Yannick Tregaros Instagram.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Gabriel Wallmark reste till Tallinn tillsammans med landslaget och övriga göteborgsaktiva hade han aldrig riktigt hotat 16 meter i tresteget. Personliga rekordet på 15,78 satt under lag-SM i Halmstad några veckor tidigare gjorde nog visserligen att medaljdrömmarna fanns med i bakhuvudet. Men samtidigt var hoppet från Halmstad karriärens så långt enda över direktkvalet i kvaltävlingarna som var satt till 15,55, vilket gjorde att en stark tävling krävdes för att 19-åringen över huvud taget avancera till finalen.

Men så kom “drömträffen” i kvalet när Wallmark flög precis över 16 meter för första gången och tog sig enkelt vidare till final – trodde vi. 

Men i finalen skulle han istället bjuda på en helt makalös hoppning när han med sina tre hopp landade på 16,39 – 16.39 – 16,26! Allt dessutom i godkänd vind och 19-åringen putsade också till 22 år äldre klubbkollegan och trestegslegendaren Christian Olssons svenska juniorrekord med nio centimeter. Wallmark vann tävlingen drygt två decimeter före Bulgaren Dimitar Tashev.

Läs mer om den fantastiska hoppningen med ett historiskt perspektiv på svensk friidrotts hemsida.

Och det var inte bara Örgrytes Gabriel Wallmark som med göteborgsögon sett imponerade i Tallinn. Ullevisprintern och Europaettan i U18-statistiken i år Elvira Tanderud hade utan några större bekymmer avancerat vidare från försök och semifinal på 200 meter, och var till slut också med och hotade om medalj i den täta finalen där det i mål skilde knappt fyra tiondelar mellan tvåan och sjuan.

Till bronsplats fattades till slut två tiondelar för 17-åringen som slutade femma på 23,82. Tanderud hjälpte också 4×100-meterslaget till final där det dessvärre blev blev växlingsstrul och Sverige tog sig inte i mål.

Se fullständiga resultat här.

Gabriel Wallmark kramar om tränaren Yannick Tregaro. Wallmark raderade ut Christian Olssons juniorrekord i disciplinen. Olsson, som bekant, senare tränades fram till OS-guld av just Yannick Tregaro. Foto: Deca Text & Bild

Elvira Tanderud, Ullevi FK, hotade om medaljerna i kvinnornas 200 meter. Foto: Deca Text & Bild