Junior-EM 20

Wallmarks monsterhoppning satte guldkant på göteborgarnas U20-EM!

16 meter och 39 centimeter. Så lyder Örgrytehopparen Gabriel Wallmarks nya svenska juniorrekord som räckte hela vägen till guld under U20-EM i estländska Tallinn! 

– Det är svårt att beskriva, det känns bara fantastiskt, säger Wallmark på tränaren Yannick Tregaros Instagram.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När Gabriel Wallmark reste till Tallinn tillsammans med landslaget och övriga göteborgsaktiva hade han aldrig riktigt hotat 16 meter i tresteget. Personliga rekordet på 15,78 satt under lag-SM i Halmstad några veckor tidigare gjorde nog visserligen att medaljdrömmarna fanns med i bakhuvudet. Men samtidigt var hoppet från Halmstad karriärens så långt enda över direktkvalet i kvaltävlingarna som var satt till 15,55, vilket gjorde att en stark tävling krävdes för att 19-åringen över huvud taget avancera till finalen.

Men så kom “drömträffen” i kvalet när Wallmark flög precis över 16 meter för första gången och tog sig enkelt vidare till final – trodde vi. 

Men i finalen skulle han istället bjuda på en helt makalös hoppning när han med sina tre hopp landade på 16,39 – 16.39 – 16,26! Allt dessutom i godkänd vind och 19-åringen putsade också till 22 år äldre klubbkollegan och trestegslegendaren Christian Olssons svenska juniorrekord med nio centimeter. Wallmark vann tävlingen drygt två decimeter före Bulgaren Dimitar Tashev.

Läs mer om den fantastiska hoppningen med ett historiskt perspektiv på svensk friidrotts hemsida.

Och det var inte bara Örgrytes Gabriel Wallmark som med göteborgsögon sett imponerade i Tallinn. Ullevisprintern och Europaettan i U18-statistiken i år Elvira Tanderud hade utan några större bekymmer avancerat vidare från försök och semifinal på 200 meter, och var till slut också med och hotade om medalj i den täta finalen där det i mål skilde knappt fyra tiondelar mellan tvåan och sjuan.

Till bronsplats fattades till slut två tiondelar för 17-åringen som slutade femma på 23,82. Tanderud hjälpte också 4×100-meterslaget till final där det dessvärre blev blev växlingsstrul och Sverige tog sig inte i mål.

Se fullständiga resultat här.

Gabriel Wallmark kramar om tränaren Yannick Tregaro. Wallmark raderade ut Christian Olssons juniorrekord i disciplinen. Olsson, som bekant, senare tränades fram till OS-guld av just Yannick Tregaro. Foto: Deca Text & Bild

Elvira Tanderud, Ullevi FK, hotade om medaljerna i kvinnornas 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!