UDM 13-17 år

514 starter, 230 personliga rekord och 69 distriktsmästare – UDM lyckat trots publikfritt

Den stora smittspridningen satte stopp för publiken när 69 distriktsmästare korades i Friidrottens Hus i helgen. Men fina förutsättningar för att följa med på ungdoms-DM hemifrån gjorde helgen trots det till en lyckad historia.    

– De jag har pratat med uppskattade livesändningarna och liveuppdateringar är ju ett måste via Roster som vi använde, säger Ola Josefsson, tävlingsledare på plats.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

(Obs: Bilden är en arkivbild. Foto: Deca Text & Bild)

Ungdoms-DM för 13–17-åringar var i år ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg. Det var också första lokala tävlingen sedan parafriidrotten gått in under friidrottsförbundet.

Enligt ursprungsplanen skulle Sävedalens Matti Bränholm tävlingsleda när tävlingarna avgjordes på lördagen. Men när han fick förkylningssymptom tätt inpå tävlingarna fick arrangörerna tänka om. I stället tog kollegan Ola Josefsson rollen medan Matti roddade så gott han kunde hemifrån.

 Tävlingarna flöt trots omkastningarna på bra.

– Och det var kanske tur att vi inte hade någon publik eftersom höjdmattan låg där den låg, konstaterar Ola Josefsson. 

På grund av att golvet i Friidrottens Hus har tagit stryk var nämligen mattan inflyttad mot väggen där ett par läktarsektioner normalt sett står, men med bara aktiva och ledare på plats blev det inget problem.

Totalt lockade tävlingen 514 starter (seniorklasser utom DM inräknade) och distriktsmästare korades i allt från kula till 1500 meter. Och allra roligast – på de drygt 500 starterna noterades 230 personliga rekord, vilket ger ett utslag på 45 (!) procent av alla starter!

– Generellt sett verkade det som att de aktiva var nöjda. Och en lite mindre tävling över en dag låg rätt i tiden, för att värma upp med inför de större tävlingarna som kommer, säger Ola Josefsson.

 

Förutom alla hårda kamper och personliga rekord i DM-klasserna passade några seniorer på att tävlingsdebutera eller tävla sig i form inför resterande delar av säsongen. På 60 meter bjöds det på häftiga dueller både på dam- och herrsidan.

Vindsnabbe junioren från Ullevi Elvira Tanderud sprang upp sig som sverigeetta på distansen med tiden 7,51, vilket också är personligt rekord. Hon utmanades bland annat av Mölndals Hanna Palmqvist, som sprang in på 7,62 vilket är tangerat personligt rekord. I försöken noterade Ullevis Lisa Lilja 7,55 vilket också det är tangerat personbästa. 

I herrklassen segrade Patrik Andersson med tiden 6,92.

Ellin Brink, Mölndals AIK, går i mål och kan konstatera en ruggigt snabb säsongsinledning på 1500 meter. Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen arrangerades också Bannister Winter Night Classic där Mölndals Elin Brink levererade en suverän säsongsinledning på 1500 meter med tiden 4.22,56.

Fullständiga resultat DM

Fullständiga resultat Bannister Winter Night Classic

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!