UDM 13-17 år

514 starter, 230 personliga rekord och 69 distriktsmästare – UDM lyckat trots publikfritt

Den stora smittspridningen satte stopp för publiken när 69 distriktsmästare korades i Friidrottens Hus i helgen. Men fina förutsättningar för att följa med på ungdoms-DM hemifrån gjorde helgen trots det till en lyckad historia.    

– De jag har pratat med uppskattade livesändningarna och liveuppdateringar är ju ett måste via Roster som vi använde, säger Ola Josefsson, tävlingsledare på plats.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

(Obs: Bilden är en arkivbild. Foto: Deca Text & Bild)

Ungdoms-DM för 13–17-åringar var i år ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg. Det var också första lokala tävlingen sedan parafriidrotten gått in under friidrottsförbundet.

Enligt ursprungsplanen skulle Sävedalens Matti Bränholm tävlingsleda när tävlingarna avgjordes på lördagen. Men när han fick förkylningssymptom tätt inpå tävlingarna fick arrangörerna tänka om. I stället tog kollegan Ola Josefsson rollen medan Matti roddade så gott han kunde hemifrån.

 Tävlingarna flöt trots omkastningarna på bra.

– Och det var kanske tur att vi inte hade någon publik eftersom höjdmattan låg där den låg, konstaterar Ola Josefsson. 

På grund av att golvet i Friidrottens Hus har tagit stryk var nämligen mattan inflyttad mot väggen där ett par läktarsektioner normalt sett står, men med bara aktiva och ledare på plats blev det inget problem.

Totalt lockade tävlingen 514 starter (seniorklasser utom DM inräknade) och distriktsmästare korades i allt från kula till 1500 meter. Och allra roligast – på de drygt 500 starterna noterades 230 personliga rekord, vilket ger ett utslag på 45 (!) procent av alla starter!

– Generellt sett verkade det som att de aktiva var nöjda. Och en lite mindre tävling över en dag låg rätt i tiden, för att värma upp med inför de större tävlingarna som kommer, säger Ola Josefsson.

 

Förutom alla hårda kamper och personliga rekord i DM-klasserna passade några seniorer på att tävlingsdebutera eller tävla sig i form inför resterande delar av säsongen. På 60 meter bjöds det på häftiga dueller både på dam- och herrsidan.

Vindsnabbe junioren från Ullevi Elvira Tanderud sprang upp sig som sverigeetta på distansen med tiden 7,51, vilket också är personligt rekord. Hon utmanades bland annat av Mölndals Hanna Palmqvist, som sprang in på 7,62 vilket är tangerat personligt rekord. I försöken noterade Ullevis Lisa Lilja 7,55 vilket också det är tangerat personbästa. 

I herrklassen segrade Patrik Andersson med tiden 6,92.

Ellin Brink, Mölndals AIK, går i mål och kan konstatera en ruggigt snabb säsongsinledning på 1500 meter. Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen arrangerades också Bannister Winter Night Classic där Mölndals Elin Brink levererade en suverän säsongsinledning på 1500 meter med tiden 4.22,56.

Fullständiga resultat DM

Fullständiga resultat Bannister Winter Night Classic