UDM 13-17 år

514 starter, 230 personliga rekord och 69 distriktsmästare – UDM lyckat trots publikfritt

Den stora smittspridningen satte stopp för publiken när 69 distriktsmästare korades i Friidrottens Hus i helgen. Men fina förutsättningar för att följa med på ungdoms-DM hemifrån gjorde helgen trots det till en lyckad historia.    

– De jag har pratat med uppskattade livesändningarna och liveuppdateringar är ju ett måste via Roster som vi använde, säger Ola Josefsson, tävlingsledare på plats.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

(Obs: Bilden är en arkivbild. Foto: Deca Text & Bild)

Ungdoms-DM för 13–17-åringar var i år ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg. Det var också första lokala tävlingen sedan parafriidrotten gått in under friidrottsförbundet.

Enligt ursprungsplanen skulle Sävedalens Matti Bränholm tävlingsleda när tävlingarna avgjordes på lördagen. Men när han fick förkylningssymptom tätt inpå tävlingarna fick arrangörerna tänka om. I stället tog kollegan Ola Josefsson rollen medan Matti roddade så gott han kunde hemifrån.

 Tävlingarna flöt trots omkastningarna på bra.

– Och det var kanske tur att vi inte hade någon publik eftersom höjdmattan låg där den låg, konstaterar Ola Josefsson. 

På grund av att golvet i Friidrottens Hus har tagit stryk var nämligen mattan inflyttad mot väggen där ett par läktarsektioner normalt sett står, men med bara aktiva och ledare på plats blev det inget problem.

Totalt lockade tävlingen 514 starter (seniorklasser utom DM inräknade) och distriktsmästare korades i allt från kula till 1500 meter. Och allra roligast – på de drygt 500 starterna noterades 230 personliga rekord, vilket ger ett utslag på 45 (!) procent av alla starter!

– Generellt sett verkade det som att de aktiva var nöjda. Och en lite mindre tävling över en dag låg rätt i tiden, för att värma upp med inför de större tävlingarna som kommer, säger Ola Josefsson.

 

Förutom alla hårda kamper och personliga rekord i DM-klasserna passade några seniorer på att tävlingsdebutera eller tävla sig i form inför resterande delar av säsongen. På 60 meter bjöds det på häftiga dueller både på dam- och herrsidan.

Vindsnabbe junioren från Ullevi Elvira Tanderud sprang upp sig som sverigeetta på distansen med tiden 7,51, vilket också är personligt rekord. Hon utmanades bland annat av Mölndals Hanna Palmqvist, som sprang in på 7,62 vilket är tangerat personligt rekord. I försöken noterade Ullevis Lisa Lilja 7,55 vilket också det är tangerat personbästa. 

I herrklassen segrade Patrik Andersson med tiden 6,92.

Ellin Brink, Mölndals AIK, går i mål och kan konstatera en ruggigt snabb säsongsinledning på 1500 meter. Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen arrangerades också Bannister Winter Night Classic där Mölndals Elin Brink levererade en suverän säsongsinledning på 1500 meter med tiden 4.22,56.

Fullständiga resultat DM

Fullständiga resultat Bannister Winter Night Classic

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.