UDM 13-17 år

514 starter, 230 personliga rekord och 69 distriktsmästare – UDM lyckat trots publikfritt

Den stora smittspridningen satte stopp för publiken när 69 distriktsmästare korades i Friidrottens Hus i helgen. Men fina förutsättningar för att följa med på ungdoms-DM hemifrån gjorde helgen trots det till en lyckad historia.    

– De jag har pratat med uppskattade livesändningarna och liveuppdateringar är ju ett måste via Roster som vi använde, säger Ola Josefsson, tävlingsledare på plats.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

(Obs: Bilden är en arkivbild. Foto: Deca Text & Bild)

Ungdoms-DM för 13–17-åringar var i år ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg. Det var också första lokala tävlingen sedan parafriidrotten gått in under friidrottsförbundet.

Enligt ursprungsplanen skulle Sävedalens Matti Bränholm tävlingsleda när tävlingarna avgjordes på lördagen. Men när han fick förkylningssymptom tätt inpå tävlingarna fick arrangörerna tänka om. I stället tog kollegan Ola Josefsson rollen medan Matti roddade så gott han kunde hemifrån.

 Tävlingarna flöt trots omkastningarna på bra.

– Och det var kanske tur att vi inte hade någon publik eftersom höjdmattan låg där den låg, konstaterar Ola Josefsson. 

På grund av att golvet i Friidrottens Hus har tagit stryk var nämligen mattan inflyttad mot väggen där ett par läktarsektioner normalt sett står, men med bara aktiva och ledare på plats blev det inget problem.

Totalt lockade tävlingen 514 starter (seniorklasser utom DM inräknade) och distriktsmästare korades i allt från kula till 1500 meter. Och allra roligast – på de drygt 500 starterna noterades 230 personliga rekord, vilket ger ett utslag på 45 (!) procent av alla starter!

– Generellt sett verkade det som att de aktiva var nöjda. Och en lite mindre tävling över en dag låg rätt i tiden, för att värma upp med inför de större tävlingarna som kommer, säger Ola Josefsson.

 

Förutom alla hårda kamper och personliga rekord i DM-klasserna passade några seniorer på att tävlingsdebutera eller tävla sig i form inför resterande delar av säsongen. På 60 meter bjöds det på häftiga dueller både på dam- och herrsidan.

Vindsnabbe junioren från Ullevi Elvira Tanderud sprang upp sig som sverigeetta på distansen med tiden 7,51, vilket också är personligt rekord. Hon utmanades bland annat av Mölndals Hanna Palmqvist, som sprang in på 7,62 vilket är tangerat personligt rekord. I försöken noterade Ullevis Lisa Lilja 7,55 vilket också det är tangerat personbästa. 

I herrklassen segrade Patrik Andersson med tiden 6,92.

Ellin Brink, Mölndals AIK, går i mål och kan konstatera en ruggigt snabb säsongsinledning på 1500 meter. Foto: Deca Text & Bild

Under lördagen arrangerades också Bannister Winter Night Classic där Mölndals Elin Brink levererade en suverän säsongsinledning på 1500 meter med tiden 4.22,56.

Fullständiga resultat DM

Fullständiga resultat Bannister Winter Night Classic

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!