Terräng-SM 2021

Christiansson en av medaljörerna vid helgens terräng-SM

I helgen avgjordes terräng-SM i Höganäs. Bland medaljörerna fanns bland andra Sävedalens terrängspecialist Sara Christiansson.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det bjöds för ovanlighetens skull på fina väderförhållanden under årets upplaga av terräng-SM. IS Göta och Höganäs friidrott stod för arrangörsskapet och hade snitslat en snabbsprungen bana på mestadels gräs och med en krävande vattengrav i mitten av varvet. Riktigt så snabb som tiderna skvallrar om var dock inte banan – under lördagen mätte ett varv cirka 1800 meter medan den till söndagen förlängdes med 180 meter och därmed närmade sig två kilometer.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, som levererat många starka terränglopp genom åren utmanande Samrawit Mengsteab om guldet på damernas korta bana. Foto: Deca Text & Bild

På kvinnornas korta bana förväntades en guldfajt mellan Sävedalens Sara Christiansson och Hälles Samrawit Mengsteab. Så blev också utfallet när duon segade sig ifrån övriga löpare under det andra varvet. Väl på det långa upploppet var Mengsteab starkast och tog hand om guldet sex sekunder före en trött Christiansson. Örgrytes Johanna Larsson sprang in på en placering topp 10 drygt 40 sekunder efter Mengsteab.

Maria Larsson, tävlandes för IK Stern, gjorde återkomst i SM-sammanhang under helgen. Hon sprang in som fyra på damernas långa bana. Foto: Deca Text & Bild

På långa banan över 10 kilometer var Maria Larsson, svensk juniorrekordinnehavare på 3000 meter hinder, tillbaka i SM-sammanhang. Tävlande för skidklubben IK Stern sprang hon in som fyra och hade knappt 20 sekunder upp till medalj. Ytterligare knappt 20 sekunder efter henne sprang Johanna Larsson in som femma.

I herrklassens korta bana lyckades OS-löparen Vidar Johansson, Sävedalen, bäst av göteborgarna, och sprang in som femma fyra sekunder från medalj. Därmed lyckades han också spurta ner Suldan Hassan som slutade placeringen efter, en sekund bakom Johansson. På den långa banan var Ullevis Gabriel Steffensen snabbast av göteborgarna på tiden 30.02 och en fjortonde plats.

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, kan konstatera att guldet är i hamn. Foto: Deca Text & Bild

Wilma Ehrnborg gjorde tillsammans med de två Hässelbylöparna Hannah Kinane och Linn Adolfsson upp om om guldet i F15-klassen. Trion passerade tillsammans vid varvning men ut på det andra och avgörande varvet var det Mölndalslöparen som hade mest krafter kvar och korsade mållinjen som nummer ett. Hon hade en segermarginal på fyra sekunder ner till Kinane. IFK Göteborgs Agnes Thundal tog brons i F16-klassen och i F17-klassen sprang klubbkollegan Saga Provci hem ytterligare ett brons till IFK Göteborg.

Det blev två göteborgsguld under helgens tävlingar. Båda kom från Mölndalslöpare och det andra stod inte oväntat Jonathan Grahn för, som här passerar den så kallade “vattengraven”. Foto: Deca Text & Bild

En av helgens minst oväntade guldmedaljörer var Mölndalslöparen Jonathan Grahn. Som så många gånger förut lämnade han tidigt in i loppet övriga sällskapet bakom sig och sprang in till ett ohotat guld på starka tiden 10.48, på den knappt fyra kilometer långa banan.

Fullständiga resultat hittar du här.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.