Terräng-SM 2021

Christiansson en av medaljörerna vid helgens terräng-SM

I helgen avgjordes terräng-SM i Höganäs. Bland medaljörerna fanns bland andra Sävedalens terrängspecialist Sara Christiansson.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det bjöds för ovanlighetens skull på fina väderförhållanden under årets upplaga av terräng-SM. IS Göta och Höganäs friidrott stod för arrangörsskapet och hade snitslat en snabbsprungen bana på mestadels gräs och med en krävande vattengrav i mitten av varvet. Riktigt så snabb som tiderna skvallrar om var dock inte banan – under lördagen mätte ett varv cirka 1800 meter medan den till söndagen förlängdes med 180 meter och därmed närmade sig två kilometer.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, som levererat många starka terränglopp genom åren utmanande Samrawit Mengsteab om guldet på damernas korta bana. Foto: Deca Text & Bild

På kvinnornas korta bana förväntades en guldfajt mellan Sävedalens Sara Christiansson och Hälles Samrawit Mengsteab. Så blev också utfallet när duon segade sig ifrån övriga löpare under det andra varvet. Väl på det långa upploppet var Mengsteab starkast och tog hand om guldet sex sekunder före en trött Christiansson. Örgrytes Johanna Larsson sprang in på en placering topp 10 drygt 40 sekunder efter Mengsteab.

Maria Larsson, tävlandes för IK Stern, gjorde återkomst i SM-sammanhang under helgen. Hon sprang in som fyra på damernas långa bana. Foto: Deca Text & Bild

På långa banan över 10 kilometer var Maria Larsson, svensk juniorrekordinnehavare på 3000 meter hinder, tillbaka i SM-sammanhang. Tävlande för skidklubben IK Stern sprang hon in som fyra och hade knappt 20 sekunder upp till medalj. Ytterligare knappt 20 sekunder efter henne sprang Johanna Larsson in som femma.

I herrklassens korta bana lyckades OS-löparen Vidar Johansson, Sävedalen, bäst av göteborgarna, och sprang in som femma fyra sekunder från medalj. Därmed lyckades han också spurta ner Suldan Hassan som slutade placeringen efter, en sekund bakom Johansson. På den långa banan var Ullevis Gabriel Steffensen snabbast av göteborgarna på tiden 30.02 och en fjortonde plats.

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, kan konstatera att guldet är i hamn. Foto: Deca Text & Bild

Wilma Ehrnborg gjorde tillsammans med de två Hässelbylöparna Hannah Kinane och Linn Adolfsson upp om om guldet i F15-klassen. Trion passerade tillsammans vid varvning men ut på det andra och avgörande varvet var det Mölndalslöparen som hade mest krafter kvar och korsade mållinjen som nummer ett. Hon hade en segermarginal på fyra sekunder ner till Kinane. IFK Göteborgs Agnes Thundal tog brons i F16-klassen och i F17-klassen sprang klubbkollegan Saga Provci hem ytterligare ett brons till IFK Göteborg.

Det blev två göteborgsguld under helgens tävlingar. Båda kom från Mölndalslöpare och det andra stod inte oväntat Jonathan Grahn för, som här passerar den så kallade “vattengraven”. Foto: Deca Text & Bild

En av helgens minst oväntade guldmedaljörer var Mölndalslöparen Jonathan Grahn. Som så många gånger förut lämnade han tidigt in i loppet övriga sällskapet bakom sig och sprang in till ett ohotat guld på starka tiden 10.48, på den knappt fyra kilometer långa banan.

Fullständiga resultat hittar du här.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!