Terräng-SM 2021

Christiansson en av medaljörerna vid helgens terräng-SM

I helgen avgjordes terräng-SM i Höganäs. Bland medaljörerna fanns bland andra Sävedalens terrängspecialist Sara Christiansson.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det bjöds för ovanlighetens skull på fina väderförhållanden under årets upplaga av terräng-SM. IS Göta och Höganäs friidrott stod för arrangörsskapet och hade snitslat en snabbsprungen bana på mestadels gräs och med en krävande vattengrav i mitten av varvet. Riktigt så snabb som tiderna skvallrar om var dock inte banan – under lördagen mätte ett varv cirka 1800 meter medan den till söndagen förlängdes med 180 meter och därmed närmade sig två kilometer.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, som levererat många starka terränglopp genom åren utmanande Samrawit Mengsteab om guldet på damernas korta bana. Foto: Deca Text & Bild

På kvinnornas korta bana förväntades en guldfajt mellan Sävedalens Sara Christiansson och Hälles Samrawit Mengsteab. Så blev också utfallet när duon segade sig ifrån övriga löpare under det andra varvet. Väl på det långa upploppet var Mengsteab starkast och tog hand om guldet sex sekunder före en trött Christiansson. Örgrytes Johanna Larsson sprang in på en placering topp 10 drygt 40 sekunder efter Mengsteab.

Maria Larsson, tävlandes för IK Stern, gjorde återkomst i SM-sammanhang under helgen. Hon sprang in som fyra på damernas långa bana. Foto: Deca Text & Bild

På långa banan över 10 kilometer var Maria Larsson, svensk juniorrekordinnehavare på 3000 meter hinder, tillbaka i SM-sammanhang. Tävlande för skidklubben IK Stern sprang hon in som fyra och hade knappt 20 sekunder upp till medalj. Ytterligare knappt 20 sekunder efter henne sprang Johanna Larsson in som femma.

I herrklassens korta bana lyckades OS-löparen Vidar Johansson, Sävedalen, bäst av göteborgarna, och sprang in som femma fyra sekunder från medalj. Därmed lyckades han också spurta ner Suldan Hassan som slutade placeringen efter, en sekund bakom Johansson. På den långa banan var Ullevis Gabriel Steffensen snabbast av göteborgarna på tiden 30.02 och en fjortonde plats.

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, kan konstatera att guldet är i hamn. Foto: Deca Text & Bild

Wilma Ehrnborg gjorde tillsammans med de två Hässelbylöparna Hannah Kinane och Linn Adolfsson upp om om guldet i F15-klassen. Trion passerade tillsammans vid varvning men ut på det andra och avgörande varvet var det Mölndalslöparen som hade mest krafter kvar och korsade mållinjen som nummer ett. Hon hade en segermarginal på fyra sekunder ner till Kinane. IFK Göteborgs Agnes Thundal tog brons i F16-klassen och i F17-klassen sprang klubbkollegan Saga Provci hem ytterligare ett brons till IFK Göteborg.

Det blev två göteborgsguld under helgens tävlingar. Båda kom från Mölndalslöpare och det andra stod inte oväntat Jonathan Grahn för, som här passerar den så kallade “vattengraven”. Foto: Deca Text & Bild

En av helgens minst oväntade guldmedaljörer var Mölndalslöparen Jonathan Grahn. Som så många gånger förut lämnade han tidigt in i loppet övriga sällskapet bakom sig och sprang in till ett ohotat guld på starka tiden 10.48, på den knappt fyra kilometer långa banan.

Fullständiga resultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.