Terräng-SM 2021

Christiansson en av medaljörerna vid helgens terräng-SM

I helgen avgjordes terräng-SM i Höganäs. Bland medaljörerna fanns bland andra Sävedalens terrängspecialist Sara Christiansson.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det bjöds för ovanlighetens skull på fina väderförhållanden under årets upplaga av terräng-SM. IS Göta och Höganäs friidrott stod för arrangörsskapet och hade snitslat en snabbsprungen bana på mestadels gräs och med en krävande vattengrav i mitten av varvet. Riktigt så snabb som tiderna skvallrar om var dock inte banan – under lördagen mätte ett varv cirka 1800 meter medan den till söndagen förlängdes med 180 meter och därmed närmade sig två kilometer.

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, som levererat många starka terränglopp genom åren utmanande Samrawit Mengsteab om guldet på damernas korta bana. Foto: Deca Text & Bild

På kvinnornas korta bana förväntades en guldfajt mellan Sävedalens Sara Christiansson och Hälles Samrawit Mengsteab. Så blev också utfallet när duon segade sig ifrån övriga löpare under det andra varvet. Väl på det långa upploppet var Mengsteab starkast och tog hand om guldet sex sekunder före en trött Christiansson. Örgrytes Johanna Larsson sprang in på en placering topp 10 drygt 40 sekunder efter Mengsteab.

Maria Larsson, tävlandes för IK Stern, gjorde återkomst i SM-sammanhang under helgen. Hon sprang in som fyra på damernas långa bana. Foto: Deca Text & Bild

På långa banan över 10 kilometer var Maria Larsson, svensk juniorrekordinnehavare på 3000 meter hinder, tillbaka i SM-sammanhang. Tävlande för skidklubben IK Stern sprang hon in som fyra och hade knappt 20 sekunder upp till medalj. Ytterligare knappt 20 sekunder efter henne sprang Johanna Larsson in som femma.

I herrklassens korta bana lyckades OS-löparen Vidar Johansson, Sävedalen, bäst av göteborgarna, och sprang in som femma fyra sekunder från medalj. Därmed lyckades han också spurta ner Suldan Hassan som slutade placeringen efter, en sekund bakom Johansson. På den långa banan var Ullevis Gabriel Steffensen snabbast av göteborgarna på tiden 30.02 och en fjortonde plats.

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, kan konstatera att guldet är i hamn. Foto: Deca Text & Bild

Wilma Ehrnborg gjorde tillsammans med de två Hässelbylöparna Hannah Kinane och Linn Adolfsson upp om om guldet i F15-klassen. Trion passerade tillsammans vid varvning men ut på det andra och avgörande varvet var det Mölndalslöparen som hade mest krafter kvar och korsade mållinjen som nummer ett. Hon hade en segermarginal på fyra sekunder ner till Kinane. IFK Göteborgs Agnes Thundal tog brons i F16-klassen och i F17-klassen sprang klubbkollegan Saga Provci hem ytterligare ett brons till IFK Göteborg.

Det blev två göteborgsguld under helgens tävlingar. Båda kom från Mölndalslöpare och det andra stod inte oväntat Jonathan Grahn för, som här passerar den så kallade “vattengraven”. Foto: Deca Text & Bild

En av helgens minst oväntade guldmedaljörer var Mölndalslöparen Jonathan Grahn. Som så många gånger förut lämnade han tidigt in i loppet övriga sällskapet bakom sig och sprang in till ett ohotat guld på starka tiden 10.48, på den knappt fyra kilometer långa banan.

Fullständiga resultat hittar du här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!