Junior-EM 23

Dubbla EM-medaljer till Göteborg!

GKIK:s Wilma Nielsen skrällde med ett brons på 800 meter och Örgytes Maja Nilsson imponerade med ett silver under U23-EM i estländska Tallinn. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Redan i försöken på 800 meter imponerade GKIK-löparen Wilma Nielsen med ett personligt rekord och tiden 2.04,12 när hon tillsammans med Sävedalens Gaël De Coninck tog sig vidare till finalen. Och väl i finalen skulle Nielsen chocka både sig själv och tv-publiken när hon efter en lite avvaktande inledning spurtade hela vägen till en solklar bronsmedalj på fantastiska tiden 2.02,29. En makalös utveckling för 20-åringen som inför säsongen aldrig hade varit under 2.10 på distansen.

– Det känns helt overkligt, både mitt nya personbästa och att komma trea på mitt första internationella mästerskap. Målet inför mästerskapet var att gå under 2:05 och gå till final och nu står jag här med en bronsmedalj, säger hon till svensk friidrott

Extra mycket imponerar medaljen då Nielsen fortfarande har två år kvar i åldersklassen. Jämnåriga De Conninck slutade sjua i finalen med tiden 2.05,39.

Och inte långt efter Nielsens succélopp kom nästa Göteborgsmedalj. OS-klara Maja Nilsson hade enkelt tagit sig vidare till final och i finalen kunde Nilsson som efter en rivning på 1,85 var felfri över 1,89 konstatera att silvermedaljen var klar. Bara Ukrainska supertalangen och världsettan Jaroslava Mahutjich som hoppade 2,00 kunde rå på Maja. 

– Silver och jag är så nöjd, verkligen, säger Maja till svensk friidrott.

Totalt bärgade Sverige sex medaljer under mästerskapet.

Se fullständiga resultat här.

En överraskad och lycklig Wilma Nielsen fick fria med Sverigeflaggan efter målgång. Foto: Deca Text & Bild

Maja Nilsson tog sig enkelt vidare till final där hon sedan skulle hoppa till sig Sveriges femte medalj under mästerskapet. “Silver och jag är så nöjd, verkligen”, sa hon efter medaljhoppet på 1,89. Foto: Deca Text & Bild