Junior-EM 23

Dubbla EM-medaljer till Göteborg!

GKIK:s Wilma Nielsen skrällde med ett brons på 800 meter och Örgytes Maja Nilsson imponerade med ett silver under U23-EM i estländska Tallinn. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Redan i försöken på 800 meter imponerade GKIK-löparen Wilma Nielsen med ett personligt rekord och tiden 2.04,12 när hon tillsammans med Sävedalens Gaël De Coninck tog sig vidare till finalen. Och väl i finalen skulle Nielsen chocka både sig själv och tv-publiken när hon efter en lite avvaktande inledning spurtade hela vägen till en solklar bronsmedalj på fantastiska tiden 2.02,29. En makalös utveckling för 20-åringen som inför säsongen aldrig hade varit under 2.10 på distansen.

– Det känns helt overkligt, både mitt nya personbästa och att komma trea på mitt första internationella mästerskap. Målet inför mästerskapet var att gå under 2:05 och gå till final och nu står jag här med en bronsmedalj, säger hon till svensk friidrott

Extra mycket imponerar medaljen då Nielsen fortfarande har två år kvar i åldersklassen. Jämnåriga De Conninck slutade sjua i finalen med tiden 2.05,39.

Och inte långt efter Nielsens succélopp kom nästa Göteborgsmedalj. OS-klara Maja Nilsson hade enkelt tagit sig vidare till final och i finalen kunde Nilsson som efter en rivning på 1,85 var felfri över 1,89 konstatera att silvermedaljen var klar. Bara Ukrainska supertalangen och världsettan Jaroslava Mahutjich som hoppade 2,00 kunde rå på Maja. 

– Silver och jag är så nöjd, verkligen, säger Maja till svensk friidrott.

Totalt bärgade Sverige sex medaljer under mästerskapet.

Se fullständiga resultat här.

En överraskad och lycklig Wilma Nielsen fick fria med Sverigeflaggan efter målgång. Foto: Deca Text & Bild

Maja Nilsson tog sig enkelt vidare till final där hon sedan skulle hoppa till sig Sveriges femte medalj under mästerskapet. “Silver och jag är så nöjd, verkligen”, sa hon efter medaljhoppet på 1,89. Foto: Deca Text & Bild

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.