Inför SM

Inför SM med Fanny Runheim

Skribent: Elwira Ripsweden

Inför Svenska Mästerskapen som börjar idag, fredag 28 juni, möter Göteborgs Friidrottsförbund Fanny Runheim, Örgryte IS i ett samtal om hennes comeback efter 6 år utanför SM-sammanhang.
 
Senast som Fanny ställde hon  upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år.
Det resulterade i hennes första senior-SM guld på 100 meter och det personliga rekordet 11.51 sekunder. 
Därefter väntade en lång period av hälsoproblem och skador till följd av det. Nu är fanny tillbaka, redo att möta samma distans på SM, som för sex år sedan.

– Jag tyckte att när jag ställde upp på SM 2018, att jag då kom tillbaka från att ha varit skadad och sjuk. Hade jag vetat hur det skulle bli efter det vet jag inte om jag hade orkat fortsätta. För den resan som varit sedan dess har varit något helt annat jämfört med vad jag tyckte var jobbigt då, säger Fanny

Det som hände efter guldet i Eskilstuna 2018 var att hon fick problem med hälsan som inte var direkt kopplade till idrotten.  

– I samband med att hälsan inte är optimal och när jag försökt träna på och bedriva en elitverksamhet, så har kroppen inte tålt det. Det har blivit en ond spiral, säger hon.

Fanny Runheim efter SM-finalen i Eskilstuna 2018. Foto: Deca Text & Bild.

Fanny berättar att hon under de senaste 5-6 åren inte har gjort mer än 10 tävlingar. Totalt. Sedan 2018 har hon inte haft en hel säsong, men den här säsongen har startat annorlunda. Hittills har hon hunnit med två tävlingar, en stafett på 4×100 meter på SM som resulterade i ett silver och ett 200 meters lopp.

– Det är lite svårt att veta när man springer stafett men jag tycker att det kändes bra och det var kul. Så där fick jag bara bra besked. 

Fanny Runheim, Lisa Lilja, Clara Augustsson och Cajsa Augustsson på stafett-SM 2024. Foto: Deca Text & Bild.

I Skara sprang Fanny i början av juni sitt första 200 meters lopp på många år.

– Jag sa på förhand att jag ”i en drömvärld kanske kan göra 24,5”.

Och det kunde hon. Klockan stannade på 24.12, i lite för mycket medvind.

– Det trodde jag inte ens var möjligt. Mitt PB är från 24.41 från den sommaren när jag tog SM-guld på 100 meter.
– De två tävlingarna jag har gjort har varit bra resultatmässigt och kroppen har ändå känts bra.

– Det kommer nog aldrig vara så med mig att min kropp är 100 procentig. Jag känner av lite här och där, jag får anpassa träningen med Erik (Olsson) och det löser vi på ett bra sätt.
 
Den pågående säsongen är den första säsongen sedan 2018 som hon har kunnat påbörja i tid, både sett till en ordentlig uppbyggnad men också tävlingsmässigt. Därför blir nästa steg att springa 100 meter på SM, idag fredag.

– Jag ser fram emot att bara ställa upp på ett SM igen eftersom det var så himla länge sedan. Jag har bara tittat på de senast åren.

– Om vi förutsätter att kroppen känns bra, det är målet, tror jag att jag kan springa fort och då ser jag absolut att en final ska vara möjlig. När man väl står där på startlinjen är det klart att man springer för medaljer, säger hon.

Fanny springer i helgen 100 meter. Försöket avgörs på fredag 15.45, semifinalen 18.00 och finalen 19.05.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.