Utbildning

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024? Bli förbundsdomare!

WMA, Världsmästerskapen för veteraner är knappt ett år bort (augusti 2024) och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg 18-19 november.
Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader för anslutna föreningar inom GFIF.
För att anmäla dig direkt, klicka här!

Så här ser utbildningen ut:

Förbundsdomarutbildningen är den högsta nationella domarutbildningen och handlar om din roll, ditt ansvar och förhållningssätt som domare, med särskild inriktning på vad rollen som grenledare innebär.
Kursen pågår under en hel lördag-söndag (inklusive lördag kväll).
Den arrangeras årligen på hösten och nästa tillfälle är 18-19 november. 

“Det som inte står i regelboken”
Ambitionen är att du som deltagare ska uppleva kursen som en extra stimulans utöver regelparagraferna.
Syftet är att du som förbundsdomare inte enbart skall behärska och förstå friidrottens tävlingregler, utan kunna sätta dem i praktik och ha en objektiv syn på tävlingen som helhet. Därför innehåller kursen följande:

  • Friidrottens oskrivna regler
  • Domarens roll och agerande inför publik
  • Antal och placering av funktionärer
  • Tekniska hjälpmedel i friidrott
  • Grenledarens roll vid olika typer av tävlingar

Notera*
Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför genomförs under kurshelgen ett skriftligt regelkunskapsprov som består av två delar, där en del är med regelboken och en del utan.

Du kan välja att skriva ett prov med frågor från alla friidrottens grenar eller ett prov med specifika frågor från någon av grengrupperna; löpning, hopp och kast.

För att bli legitimerad förbundsdomare måste du bli godkänd på det skriftliga provet.

Varför förbundsdomare behövs och vikten av att hålla dig uppdaterad om regelförändringar

Vid centrala arrangemang (till exempel landskamper, SM- och GP-tävlingar) finns ett krav på att grenledarna måste vara utbildad förbundsdomare. Eftersom friidrottens regler och tävlingsformer hela tiden utvecklas är det viktigt att  både som ny och erfaren förbundsdomare utveckla sig själv i sin roll. Det kan handla både om att hålla dina faktakunskaper om regler och tävlingsbestämmelser uppdaterade, och att lära dig av både dina och andras erfarenheter.

Så! Passa på och uppdatera, fylla på, och stärka föreningens kunskap och funktionärsbank för framtiden (Även efter WMA).
2024 ser Göteborgs Friidrottsförbund och WMA-organisationen fram emot att just Du är med och bidrar till att skapa ett oförglömligt mästerskap i Göteborg, för hela världens veteraner.

Kommande utbildningstillfälle:

Förbundsdomarkurs 18-19 november, Göteborg Sista anmälningsdag 15 oktober

 
För att lära dig mer om friidrottens tävlingsregler redan nu, klicka här för att komma till friidrott.se

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.