Utbildning

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024? Bli förbundsdomare!

WMA, Världsmästerskapen för veteraner är knappt ett år bort (augusti 2024) och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg 18-19 november.
Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader för anslutna föreningar inom GFIF.
För att anmäla dig direkt, klicka här!

Så här ser utbildningen ut:

Förbundsdomarutbildningen är den högsta nationella domarutbildningen och handlar om din roll, ditt ansvar och förhållningssätt som domare, med särskild inriktning på vad rollen som grenledare innebär.
Kursen pågår under en hel lördag-söndag (inklusive lördag kväll).
Den arrangeras årligen på hösten och nästa tillfälle är 18-19 november. 

“Det som inte står i regelboken”
Ambitionen är att du som deltagare ska uppleva kursen som en extra stimulans utöver regelparagraferna.
Syftet är att du som förbundsdomare inte enbart skall behärska och förstå friidrottens tävlingregler, utan kunna sätta dem i praktik och ha en objektiv syn på tävlingen som helhet. Därför innehåller kursen följande:

  • Friidrottens oskrivna regler
  • Domarens roll och agerande inför publik
  • Antal och placering av funktionärer
  • Tekniska hjälpmedel i friidrott
  • Grenledarens roll vid olika typer av tävlingar

Notera*
Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför genomförs under kurshelgen ett skriftligt regelkunskapsprov som består av två delar, där en del är med regelboken och en del utan.

Du kan välja att skriva ett prov med frågor från alla friidrottens grenar eller ett prov med specifika frågor från någon av grengrupperna; löpning, hopp och kast.

För att bli legitimerad förbundsdomare måste du bli godkänd på det skriftliga provet.

Varför förbundsdomare behövs och vikten av att hålla dig uppdaterad om regelförändringar

Vid centrala arrangemang (till exempel landskamper, SM- och GP-tävlingar) finns ett krav på att grenledarna måste vara utbildad förbundsdomare. Eftersom friidrottens regler och tävlingsformer hela tiden utvecklas är det viktigt att  både som ny och erfaren förbundsdomare utveckla sig själv i sin roll. Det kan handla både om att hålla dina faktakunskaper om regler och tävlingsbestämmelser uppdaterade, och att lära dig av både dina och andras erfarenheter.

Så! Passa på och uppdatera, fylla på, och stärka föreningens kunskap och funktionärsbank för framtiden (Även efter WMA).
2024 ser Göteborgs Friidrottsförbund och WMA-organisationen fram emot att just Du är med och bidrar till att skapa ett oförglömligt mästerskap i Göteborg, för hela världens veteraner.

Kommande utbildningstillfälle:

Förbundsdomarkurs 18-19 november, Göteborg Sista anmälningsdag 15 oktober

 
För att lära dig mer om friidrottens tävlingsregler redan nu, klicka här för att komma till friidrott.se

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.