Utbildning

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024? Bli förbundsdomare!

WMA, Världsmästerskapen för veteraner är knappt ett år bort (augusti 2024) och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg 18-19 november.
Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader för anslutna föreningar inom GFIF.
För att anmäla dig direkt, klicka här!

Så här ser utbildningen ut:

Förbundsdomarutbildningen är den högsta nationella domarutbildningen och handlar om din roll, ditt ansvar och förhållningssätt som domare, med särskild inriktning på vad rollen som grenledare innebär.
Kursen pågår under en hel lördag-söndag (inklusive lördag kväll).
Den arrangeras årligen på hösten och nästa tillfälle är 18-19 november. 

“Det som inte står i regelboken”
Ambitionen är att du som deltagare ska uppleva kursen som en extra stimulans utöver regelparagraferna.
Syftet är att du som förbundsdomare inte enbart skall behärska och förstå friidrottens tävlingregler, utan kunna sätta dem i praktik och ha en objektiv syn på tävlingen som helhet. Därför innehåller kursen följande:

  • Friidrottens oskrivna regler
  • Domarens roll och agerande inför publik
  • Antal och placering av funktionärer
  • Tekniska hjälpmedel i friidrott
  • Grenledarens roll vid olika typer av tävlingar

Notera*
Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför genomförs under kurshelgen ett skriftligt regelkunskapsprov som består av två delar, där en del är med regelboken och en del utan.

Du kan välja att skriva ett prov med frågor från alla friidrottens grenar eller ett prov med specifika frågor från någon av grengrupperna; löpning, hopp och kast.

För att bli legitimerad förbundsdomare måste du bli godkänd på det skriftliga provet.

Varför förbundsdomare behövs och vikten av att hålla dig uppdaterad om regelförändringar

Vid centrala arrangemang (till exempel landskamper, SM- och GP-tävlingar) finns ett krav på att grenledarna måste vara utbildad förbundsdomare. Eftersom friidrottens regler och tävlingsformer hela tiden utvecklas är det viktigt att  både som ny och erfaren förbundsdomare utveckla sig själv i sin roll. Det kan handla både om att hålla dina faktakunskaper om regler och tävlingsbestämmelser uppdaterade, och att lära dig av både dina och andras erfarenheter.

Så! Passa på och uppdatera, fylla på, och stärka föreningens kunskap och funktionärsbank för framtiden (Även efter WMA).
2024 ser Göteborgs Friidrottsförbund och WMA-organisationen fram emot att just Du är med och bidrar till att skapa ett oförglömligt mästerskap i Göteborg, för hela världens veteraner.

Kommande utbildningstillfälle:

Förbundsdomarkurs 18-19 november, Göteborg Sista anmälningsdag 15 oktober

 
För att lära dig mer om friidrottens tävlingsregler redan nu, klicka här för att komma till friidrott.se

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.