FOLKSAM GRAND PRIX 18 JUNI 2023

Göteborg Folksam Grand Prix

Göteborg Folksam Grand Prix – en resumé

Göteborgs Folksam Grand Prix blev en härlig friidrottshelg med mycket publik som trotsat det småtråkiga vädret för att titta på friidrott med hög nationell och internationell nivå. Med publikens stöd blev det bland annat ett svenskt rekord, arenarekord och det näst snabbaste 5000 meters loppet genom tiderna.

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Folksam Grand Prix var den andra i serien av totalt fyra tävlingar. Tävlingshelg inleddes redan på lördagen då det vankades stavhopp – mitt på Linnéplatsen! Dit kom både friidrottsintresserade, och sådana som råkade vara i området och blev nyfikna på vad det var som hände i parken.

Den unga stavhopparen från Örgryte IS William Asker stod för en uppvisning. Han klarade 5.12 i det andra försöket vilket innebar nytt personligt rekord. När ribban las upp på 5.30 var kroppen för sliten och han rev ut sig på höjden. Tävlingen vanns på 5.30 av Seifeldin Heneida Abdesalam som tagit sig hela vägen från Qatar till Linnéplatsen i Göteborg.
 
I damernas stavhopp blev det en andraplats för Michaela Meijer med resultatet 4.33. På fjärde plats hittar vi 17-åriga Kajsa Rooth från IFK Göteborg som hoppade sig till ett personbästa på 4.11.

William Asker, Örgryte IS, stavhopp. FOTO: Deca Text & Bild

På söndagen laddades det upp med förtävlingar innan kvällens huvudprogram drog i gång. Där bjöds det bland annat på 400 m, 800 m och korthäck.  Strax innan huvudprogrammet gick av stapeln var det dags för Ärevarvet. Det är ett varv som barn mellan sex och tolv år får springa. Tanken är att det ska ge barn och unga en chans att delta i ett större sammanhang att delta i och inspireras av att få springa på samma banor som deras idoler – för bredd, spets och glädje!  
 
När klockan slog 18 var det damernas 400 meter som stod först på huvudprogrammet. Det blev en brittisk seger i form av Louise Evans på nytt personligt rekord. Bronset gick till Örgrytes Lisa Lilja, som även hon slog personligt rekord. Den tidigare 200 meter-specialisten Lisa Lilja har sadlat om till 400 meter inför sommarens utomhussäsong och har visat att hon behärskar den sträckan utomordentligt. Hon toppar Sverigestatistiken med det nya personliga rekordet 53.71. Tidigare i veckan blev det klart att hon är uttagen till lag-EM på den nya distansen. En som också är uttagen till lag-EM är Lisas klubbkompis Karl Wållgren. Han sprang även han 400 meter och kom i mål som sexa på tiden 47,25. 

Lisa Lilja 96 Örgryte IS 53.71 PB. FOTO: Deca Text & Bild

Tvillingarna Nielsen stod också för en fin uppvisning på damernas 800 meter. Det blev en andraplats för Wilma med tiden 2.02,39 och Julia tog sig i mål som femma med ett nytt säsongsbästa som lyder 2.04,16.

Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:02.39 och Julia Nielsen 01 Örgryte IS 2:04.16 (SB). FOTO: Deca Text & Bild

 

 

Det var inget snack om saken att den nya svenska rekordinnehavaren i kula skulle ta hem tävlingen. Hässelbys Axelina Johansson vann med 18.93, nästan en meter längre än tvåans resultat.

Den nästa snabbaste tiden genom tiderna

På 5000 meter sprang Spårvägens Emil Danielsson den näst snabbaste tiden på distansen genom tiderna – i ett lopp som kom att bli ett sololopp. Hans nya personliga rekord lyder 13.13,43 och det är bara klubbkompisen Andreas Almgren som sprungit snabbare. Mölndalslöparen Jonathan Grahn sprang även han 5000 meter och kom i mål på 13.52,31 som innebar ett personligt rekord för honom. Jonathan gjorde debut på distansen för en månad sedan, och sänkte nu det personliga rekordet med 8 sekunder.

Emil Danielsson Spårvägens FK 13:13.43. FOTO: Deca Text & Bild

I herrarnas längdhopp var det Ullevihopparen Thobias Montler som hoppade längst, även om han hade velat hoppa ännu längre. Slottsskogsvallens arenarekord på 8.18 står sig ännu orört. Montlers längsta hopp mätte 7.91, 10 cm från hans säsongsbästa från i Oslo tidigare under veckan.
 
Damernas längdhoppstävling blev en spännande sådan. Den brittiska mångkamparen och VM-guldmedaljören Katarina Johnson-Thompson ledde länge tävlingen men i sista hoppet fick IF Göta Karlstads Kaiza Karlén på en träff och hoppade 3 cm längre. Hoppet mättes till 6.40 och var hennes första godkända efter fem kryss i protokollet. Tilde Johansson slutade fyra på 6.34.

Kaiza Karlén IF Göta Karlstad 6.40 (2.1) FOTO: Deca Text & Bild

Svenskt rekord! 

Kvällens sista gren på huvudprogrammet var 1000 meter för herrarna. Här fick vi se en rekordsugen Andreas Kramer ställa sig på startlinjen. På presskonferensen under lördagen berättade han att han trodde att det var möjligt för honom att slå Johan Rogstedts tid 2.17,67. Och det var det! Andreas Kramer sprang i mål på 2.16,95 och kunde skriva in sig i rekordboken. Arenarekordet tillhör även det numera Kramer. Hans tid gör honom till världsetta just nu, på den lite udda distansen.

Andreeas Kramer, Ullevi FK, 1000 meter
svenskt rekord 2.16,95. FOTO: Deca Text & Bild

Göteborgspubliken fick uppleva en fin friidrottstävling på anrika Slottsskogsvallen. Personbästan, säsongsbästan och rekord haglade in. Nu laddar vallen om inför Världsungdomsspelen som för första gången hålls på Slottsskogsvallen, 30e juni – 2 juli! Klicka HÄR för att komma till tävlingssidan. 

För samtliga resultat, klicka här!

 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!