FOLKSAM GRAND PRIX 18 JUNI 2023

Göteborg Folksam Grand Prix

Göteborg Folksam Grand Prix – en resumé

Göteborgs Folksam Grand Prix blev en härlig friidrottshelg med mycket publik som trotsat det småtråkiga vädret för att titta på friidrott med hög nationell och internationell nivå. Med publikens stöd blev det bland annat ett svenskt rekord, arenarekord och det näst snabbaste 5000 meters loppet genom tiderna.

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Folksam Grand Prix var den andra i serien av totalt fyra tävlingar. Tävlingshelg inleddes redan på lördagen då det vankades stavhopp – mitt på Linnéplatsen! Dit kom både friidrottsintresserade, och sådana som råkade vara i området och blev nyfikna på vad det var som hände i parken.

Den unga stavhopparen från Örgryte IS William Asker stod för en uppvisning. Han klarade 5.12 i det andra försöket vilket innebar nytt personligt rekord. När ribban las upp på 5.30 var kroppen för sliten och han rev ut sig på höjden. Tävlingen vanns på 5.30 av Seifeldin Heneida Abdesalam som tagit sig hela vägen från Qatar till Linnéplatsen i Göteborg.
 
I damernas stavhopp blev det en andraplats för Michaela Meijer med resultatet 4.33. På fjärde plats hittar vi 17-åriga Kajsa Rooth från IFK Göteborg som hoppade sig till ett personbästa på 4.11.

William Asker, Örgryte IS, stavhopp. FOTO: Deca Text & Bild

På söndagen laddades det upp med förtävlingar innan kvällens huvudprogram drog i gång. Där bjöds det bland annat på 400 m, 800 m och korthäck.  Strax innan huvudprogrammet gick av stapeln var det dags för Ärevarvet. Det är ett varv som barn mellan sex och tolv år får springa. Tanken är att det ska ge barn och unga en chans att delta i ett större sammanhang att delta i och inspireras av att få springa på samma banor som deras idoler – för bredd, spets och glädje!  
 
När klockan slog 18 var det damernas 400 meter som stod först på huvudprogrammet. Det blev en brittisk seger i form av Louise Evans på nytt personligt rekord. Bronset gick till Örgrytes Lisa Lilja, som även hon slog personligt rekord. Den tidigare 200 meter-specialisten Lisa Lilja har sadlat om till 400 meter inför sommarens utomhussäsong och har visat att hon behärskar den sträckan utomordentligt. Hon toppar Sverigestatistiken med det nya personliga rekordet 53.71. Tidigare i veckan blev det klart att hon är uttagen till lag-EM på den nya distansen. En som också är uttagen till lag-EM är Lisas klubbkompis Karl Wållgren. Han sprang även han 400 meter och kom i mål som sexa på tiden 47,25. 

Lisa Lilja 96 Örgryte IS 53.71 PB. FOTO: Deca Text & Bild

Tvillingarna Nielsen stod också för en fin uppvisning på damernas 800 meter. Det blev en andraplats för Wilma med tiden 2.02,39 och Julia tog sig i mål som femma med ett nytt säsongsbästa som lyder 2.04,16.

Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:02.39 och Julia Nielsen 01 Örgryte IS 2:04.16 (SB). FOTO: Deca Text & Bild

 

 

Det var inget snack om saken att den nya svenska rekordinnehavaren i kula skulle ta hem tävlingen. Hässelbys Axelina Johansson vann med 18.93, nästan en meter längre än tvåans resultat.

Den nästa snabbaste tiden genom tiderna

På 5000 meter sprang Spårvägens Emil Danielsson den näst snabbaste tiden på distansen genom tiderna – i ett lopp som kom att bli ett sololopp. Hans nya personliga rekord lyder 13.13,43 och det är bara klubbkompisen Andreas Almgren som sprungit snabbare. Mölndalslöparen Jonathan Grahn sprang även han 5000 meter och kom i mål på 13.52,31 som innebar ett personligt rekord för honom. Jonathan gjorde debut på distansen för en månad sedan, och sänkte nu det personliga rekordet med 8 sekunder.

Emil Danielsson Spårvägens FK 13:13.43. FOTO: Deca Text & Bild

I herrarnas längdhopp var det Ullevihopparen Thobias Montler som hoppade längst, även om han hade velat hoppa ännu längre. Slottsskogsvallens arenarekord på 8.18 står sig ännu orört. Montlers längsta hopp mätte 7.91, 10 cm från hans säsongsbästa från i Oslo tidigare under veckan.
 
Damernas längdhoppstävling blev en spännande sådan. Den brittiska mångkamparen och VM-guldmedaljören Katarina Johnson-Thompson ledde länge tävlingen men i sista hoppet fick IF Göta Karlstads Kaiza Karlén på en träff och hoppade 3 cm längre. Hoppet mättes till 6.40 och var hennes första godkända efter fem kryss i protokollet. Tilde Johansson slutade fyra på 6.34.

Kaiza Karlén IF Göta Karlstad 6.40 (2.1) FOTO: Deca Text & Bild

Svenskt rekord! 

Kvällens sista gren på huvudprogrammet var 1000 meter för herrarna. Här fick vi se en rekordsugen Andreas Kramer ställa sig på startlinjen. På presskonferensen under lördagen berättade han att han trodde att det var möjligt för honom att slå Johan Rogstedts tid 2.17,67. Och det var det! Andreas Kramer sprang i mål på 2.16,95 och kunde skriva in sig i rekordboken. Arenarekordet tillhör även det numera Kramer. Hans tid gör honom till världsetta just nu, på den lite udda distansen.

Andreeas Kramer, Ullevi FK, 1000 meter
svenskt rekord 2.16,95. FOTO: Deca Text & Bild

Göteborgspubliken fick uppleva en fin friidrottstävling på anrika Slottsskogsvallen. Personbästan, säsongsbästan och rekord haglade in. Nu laddar vallen om inför Världsungdomsspelen som för första gången hålls på Slottsskogsvallen, 30e juni – 2 juli! Klicka HÄR för att komma till tävlingssidan. 

För samtliga resultat, klicka här!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.