FOLKSAM GRAND PRIX 18 JUNI 2023

Göteborg Folksam Grand Prix

Göteborg Folksam Grand Prix – en resumé

Göteborgs Folksam Grand Prix blev en härlig friidrottshelg med mycket publik som trotsat det småtråkiga vädret för att titta på friidrott med hög nationell och internationell nivå. Med publikens stöd blev det bland annat ett svenskt rekord, arenarekord och det näst snabbaste 5000 meters loppet genom tiderna.

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Folksam Grand Prix var den andra i serien av totalt fyra tävlingar. Tävlingshelg inleddes redan på lördagen då det vankades stavhopp – mitt på Linnéplatsen! Dit kom både friidrottsintresserade, och sådana som råkade vara i området och blev nyfikna på vad det var som hände i parken.

Den unga stavhopparen från Örgryte IS William Asker stod för en uppvisning. Han klarade 5.12 i det andra försöket vilket innebar nytt personligt rekord. När ribban las upp på 5.30 var kroppen för sliten och han rev ut sig på höjden. Tävlingen vanns på 5.30 av Seifeldin Heneida Abdesalam som tagit sig hela vägen från Qatar till Linnéplatsen i Göteborg.
 
I damernas stavhopp blev det en andraplats för Michaela Meijer med resultatet 4.33. På fjärde plats hittar vi 17-åriga Kajsa Rooth från IFK Göteborg som hoppade sig till ett personbästa på 4.11.

William Asker, Örgryte IS, stavhopp. FOTO: Deca Text & Bild

På söndagen laddades det upp med förtävlingar innan kvällens huvudprogram drog i gång. Där bjöds det bland annat på 400 m, 800 m och korthäck.  Strax innan huvudprogrammet gick av stapeln var det dags för Ärevarvet. Det är ett varv som barn mellan sex och tolv år får springa. Tanken är att det ska ge barn och unga en chans att delta i ett större sammanhang att delta i och inspireras av att få springa på samma banor som deras idoler – för bredd, spets och glädje!  
 
När klockan slog 18 var det damernas 400 meter som stod först på huvudprogrammet. Det blev en brittisk seger i form av Louise Evans på nytt personligt rekord. Bronset gick till Örgrytes Lisa Lilja, som även hon slog personligt rekord. Den tidigare 200 meter-specialisten Lisa Lilja har sadlat om till 400 meter inför sommarens utomhussäsong och har visat att hon behärskar den sträckan utomordentligt. Hon toppar Sverigestatistiken med det nya personliga rekordet 53.71. Tidigare i veckan blev det klart att hon är uttagen till lag-EM på den nya distansen. En som också är uttagen till lag-EM är Lisas klubbkompis Karl Wållgren. Han sprang även han 400 meter och kom i mål som sexa på tiden 47,25. 

Lisa Lilja 96 Örgryte IS 53.71 PB. FOTO: Deca Text & Bild

Tvillingarna Nielsen stod också för en fin uppvisning på damernas 800 meter. Det blev en andraplats för Wilma med tiden 2.02,39 och Julia tog sig i mål som femma med ett nytt säsongsbästa som lyder 2.04,16.

Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:02.39 och Julia Nielsen 01 Örgryte IS 2:04.16 (SB). FOTO: Deca Text & Bild

 

 

Det var inget snack om saken att den nya svenska rekordinnehavaren i kula skulle ta hem tävlingen. Hässelbys Axelina Johansson vann med 18.93, nästan en meter längre än tvåans resultat.

Den nästa snabbaste tiden genom tiderna

På 5000 meter sprang Spårvägens Emil Danielsson den näst snabbaste tiden på distansen genom tiderna – i ett lopp som kom att bli ett sololopp. Hans nya personliga rekord lyder 13.13,43 och det är bara klubbkompisen Andreas Almgren som sprungit snabbare. Mölndalslöparen Jonathan Grahn sprang även han 5000 meter och kom i mål på 13.52,31 som innebar ett personligt rekord för honom. Jonathan gjorde debut på distansen för en månad sedan, och sänkte nu det personliga rekordet med 8 sekunder.

Emil Danielsson Spårvägens FK 13:13.43. FOTO: Deca Text & Bild

I herrarnas längdhopp var det Ullevihopparen Thobias Montler som hoppade längst, även om han hade velat hoppa ännu längre. Slottsskogsvallens arenarekord på 8.18 står sig ännu orört. Montlers längsta hopp mätte 7.91, 10 cm från hans säsongsbästa från i Oslo tidigare under veckan.
 
Damernas längdhoppstävling blev en spännande sådan. Den brittiska mångkamparen och VM-guldmedaljören Katarina Johnson-Thompson ledde länge tävlingen men i sista hoppet fick IF Göta Karlstads Kaiza Karlén på en träff och hoppade 3 cm längre. Hoppet mättes till 6.40 och var hennes första godkända efter fem kryss i protokollet. Tilde Johansson slutade fyra på 6.34.

Kaiza Karlén IF Göta Karlstad 6.40 (2.1) FOTO: Deca Text & Bild

Svenskt rekord! 

Kvällens sista gren på huvudprogrammet var 1000 meter för herrarna. Här fick vi se en rekordsugen Andreas Kramer ställa sig på startlinjen. På presskonferensen under lördagen berättade han att han trodde att det var möjligt för honom att slå Johan Rogstedts tid 2.17,67. Och det var det! Andreas Kramer sprang i mål på 2.16,95 och kunde skriva in sig i rekordboken. Arenarekordet tillhör även det numera Kramer. Hans tid gör honom till världsetta just nu, på den lite udda distansen.

Andreeas Kramer, Ullevi FK, 1000 meter
svenskt rekord 2.16,95. FOTO: Deca Text & Bild

Göteborgspubliken fick uppleva en fin friidrottstävling på anrika Slottsskogsvallen. Personbästan, säsongsbästan och rekord haglade in. Nu laddar vallen om inför Världsungdomsspelen som för första gången hålls på Slottsskogsvallen, 30e juni – 2 juli! Klicka HÄR för att komma till tävlingssidan. 

För samtliga resultat, klicka här!

 

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.