Ullevistjärnorna slog olympiska mästarna

Göteborg Inomhus, nytt juniorrekord och “dröm-9”.

Det gäller att ligga i för den som vill ha stenkoll på alla fina prestationer av distriktets friidrottare, när inomhussäsongen går in i sin allra intensivaste period. Som lite lite hjälp på traven summerar GFIF det viktigaste från veckan som gått, som bland mycket annat innehållit vinterns största elittävling i Göteborg, svenskt juniorrekord och ett underskridande av en drömgräns.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Ny helg, nytt juniorrekord. Mölndals Jonathan Grahn grattas av träningskompisen Michael Rosenqvist efter ännu en fantastiskt prestation. Foto: Deca Text & Bild

Veckan innan slog han Suldan Hassans fem år gamla svenska juniorrekord på 3000 meter med tiden 8.02,8. I helgen tog Mölndals Jonathan Grahn ett juniorrekord äldre än honom själv när han sprang in på 3.45,36 på 1500 meter under Göteborg Inomhus i Friidrottens Hus. Det är nära två sekunder snabbare än Olle Walleräng noterade för 18 år sedan. Läs mer om Mölndalslöparens nya topplopp på friidrott.se.

På friidrottaren.com kan du läsa en längre intervju med Jonathan.

Göteborg Inomhus lockade drygt 1200 starter och genomfördes under tre tävlingsdagar. Visserligen återfanns det allra största startfältet i F13 60 meter, med 41 anmälda löpare. Men att seniorklassen i samma gren låg hack i häl i anmälda löpare skvallrar om Göteborg Inomhus starka ställning som elittävling. Kvinnornas 60-meterslopp vanns till slut av Ullevilöparen Claudia Payton med tiden 7,41.

Felix Francois, Örgryte IS, imponerade med nytt personligt rekord. Bakom honom syns Ullevis Alexander Lundskog. Foto: Deca Text & Bild

Ullevilöparen Andreas Kramer valde att springa 400 meter under tävlingarna (48,42) men trots det bjöds vi på ett högintressant startfält på manligt 800 meter. Efter en lite strulig utomhussäsong kom Örgrytes Felix Francois tillbaka med besked när han utmanade Uppsalas Elias Martinsson om segern och sprang in på 1.48,26. Stjärnskottet från i somras Alexander Lundskog, Ullevi, noterade 1.48,99 och junioren Victor Wahlgren, Mölndal, imponerade med 1.51,85. För alla tre innebar det personligt rekord inomhus.

Populära sprinttränaren Anders “Palmas” Palmqvist hade flera aktiva i farten på hemmaplan. Foto Deca Text & Bild

En imponerande kultävling levererade Örgrytes Leo Zekovic när han slog personligt rekord med 17,85 (6,0kg). 

Några valde samma helg att tävla i Växjö och Wexio Indoor Games. Där noterade bland annat Ullevis Lisa Lilja 23,51 på 200 meter och klubbkollegan Matilda Hellqvist sprang in på 54,96 på dubbla distansen. För Lisa innebar tiden personligt rekord inomhus.

Många aktiva har dessutom hittat utomlands, och inte minst våra allra största stjärnor.

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, vann längdhoppstävlingen i Berlin. Khaddis och Thobias segrar innebär alltså att två längdhoppare från Ullevi under samma helg slagit varsin regerande olympisk mästare! Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Khaddi Sagnia säsongsdebuterade i längdhoppet under en gala i Berlin på fredagskvällen. I det första hoppet landade hon alldeles i trakterna av 7-meterslinjen, men det visade sig vara ett tydligt övertramp. Men alltjämt blev det en stark säsongsinledning av Khaddi som vann på 6.68, och slog Malaika Mihambo, regerande olympisk mästare.

Numera klubbkollegan Thobias Montler imponerade också han, och det var rejält, vid Czech Indoor Gala i Ostrava. Också han fick motstånd av den regerande olympiska mästaren Miltiadis Tentóglou – också han vann på 8,21. Det innebär att Montler tog sin andra raka seger den här säsongen i starkt internationellt motstånd.

Sara Christiansson, Sävedalen, är den sjunde att spräcka drömgränsen 9 minuter på 3000 meter inomhus. Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Den senaste i klubben som sprungit 3000 meter inomhus under nio minuter heter Sara Christiansson och tävlar för Sävedalen. Under en gala i franska Miramas sprang hon på 8.59,10 och blev sjunde svensk någonsin att bräcka drömgränsen. 

– Det känns såklart väldigt bra! Jag har varit nära den gränsen utomhus, så det känns roligt att äntligen ”spräcka” den, säger Sara till friidrott.se, där du kan läsa mer om loppet.

På samma tävling noterade juniorvärldsmästaren från i somras Gabriel Wallmark 15,34 i tresteget. Klubbkollegan Rebecka Abrahamsson hoppade 13.30 – för båda räckte det till 9:e platser.

I helgen avgjordes också mångkamps-SM i Tybblelundshallen i Örebro. Örgrytes Jonathan Carbe slutade fyra i herrseniorklassen med 4649 poäng.

Fullständiga resultat Göteborg Inomhus.

Samtliga Göteborgsresultat hittar du här.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!