Arrangemang

Gothenburg Games!

De svenska stjärnorna tillsammans med det stora internationella startfältet bjöd under torsdagen på en glödande afton i Friidrottens Hus. Det var premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubbla hallrekord

Fjolårets VM-bronsmedaljör Carl Bengtström stod för en fenomenal insats på 400m. Han tog hem loppet på tiden 46.36 och slog därmed det tidigare hallrekordet. Tiden är knappa sekunden från personbästa och hans svenska rekord.

– Det var ett bra lopp. Jag är nöjd med det andra varvet där jag lyckades hålla mig ganska bra hela varvet runt och ändå ha krafter kvar på slutet.

Nu har han siktet mot EM i början av mars.
– Det kommer inte bli så många tävlingar den här inomhussäsongen. Säsongens huvudmål är såklart att åka till EM och slåss om medaljerna där, säger Carl.

Någon som också såg till att skriva in sig i Göteborgs friidrottshistoria var den asiatiske rekordhållaren på 100m, Bingtian Su. Det gick inte att undgå att han var på plats för att springa 60m när han presterades på startlinjen och publikens jubel dånade. Avslappnat tog han sig som väntat till final där han korsade mållinjen på tiden 6.59.

 

Det gick även snabbt för damerna på både 60 och 200m. Bägge loppen vanns av stjärnskottet Julia Henriksson på tiderna 7.34 respektive 23.60.
– Det kändes som att komma in på en gala och man blev riktigt taggad.

Kvällens andraplats på 200m gick till Ullevis Lisa Lilja med tiden 23.83.
– Tiden är inte wow men det var en bra genomkörare inför kommande tävlingar.

I 60m-finalen fanns även Göteborgstjejerna Elvira Tanderud och Hanna Palmqvist. Tanderud sprang på 7.48 och Palmqvist på det nya personliga rekordet 7.58.

Längdhopp på uppbyggd bana

Hemmahopparen Khaddi Sagnia hoppade sitt längsta hopp i den andra omgången och landade på 6.58. 
– Jag hade en jättebra känsla ikväll. Det var en otroligt rolig tävling och kul att se att det är så många här för att stötta oss och den här nya tävlingen, säger Sagnia.

Hon hyllar evenemanget och uttrycker att det är viktigt för den svenska friidrottens utveckling att kunna arrangera så stora tävlingar.
– Vi har så mycket duktigare friidrottare bara här i Göteborg och det är jättebra att vi utnyttjar det.

Khaddi Sagnia, ullevi FK, Längdhopp

Med sig i startfältet hade hon juniorerna Tilde Johansson och Maja Åskag som bägge kom till tävlingen med nyligen satta personliga rekord. Falkenbergs Tilde Johansson följde upp förra helgens kanonhoppning med ytterligare en bra längdtävling. Hennes längsta hopp mätte 6.38 och placerade henne på en andra plats.
– Hoppningen idag var okej. Det var lite svårt på de uppbyggda banorna att hitta rytmen. Det var väldigt kul att tävla här! Det var jättebra stämning och kul att det är så många som kommit hit.

Tävlingens trea blev Maja Åskag som tangerade sitt personliga inomhusrekord på 6.33.
– Jag har aldrig hoppat på uppbyggda banor tidigare så det var speciellt, annorlunda, men kul. Nu väntar jag på träffen, jag vet att det finns mer, säger hon.

”Härligt att vara tillbaka”

För 800m-löparen Andreas Kramer blev tävlingen den första i Göteborg sedan hans flytt till Stockholm.
– Det känns väldigt härligt att vara tillbaka. Nu när jag inte bor i Göteborg längre så uppskattar jag det lite extra, säger han.

Kramer tog hem segern på 1:46.51 efter ett lopp som han beskriver som lätt.
– Jag gick in med bra självförtroende och loppet kändes väldigt lätt. Den känslan är jag väldigt nöjd med och framför allt att ta med mig vinsten.

“Team Ullevi FK” under Gothenburg Games: Lisa Lilja, Thobias Montler, Andreas Kramer, Vidar Johansson, Lovisa Lindh

Montler och Tentogluo

Männens längdhopp vanns av Greklands olympiska mästare Miltiadis Tentoglou på 8.12. Tävlingens tvåa blev Ullevihopparen Thobias Montler som hade svårigheter med den uppbyggda banan då han saknade tio meter ansats. I sitt sista hopp fick han till 7.98 som blev hans längsta resultat för kvällen.

– Nu ser jag fram emot EM, säger Montler.

I tresteget fick fjolårets SM-segrare och junioren Lukas Edqvist visa upp sin storform. Han slog sitt tidigare personliga rekord med över en halvmeter. Hans längsta hopp mätte 15.44 vilket gör att han i nuläget toppar Sverigestatistiken.

Lukas Edqvist, Örgryte IS, tresteg

”Ser fram emot att bli bättre och bättre, år efter år”

Det var 10 år sedan man anordnade ett stort evenemang senast i Göteborg, då inomhus-EM. Nu hoppas tävlingsarrangörerna att det blir ändring på det. För Per Skoog och Yannick Tregaro blev kvällen en succé.

– Vi är jättenöjda. Vi ser fram emot att göra den här galan bättre och bättre, år efter år, säger Tregaro.
– Det blev en friidrottstävling av rang.

För samtliga resultat, klicka här

Foto: Deca Text & Bild

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4

25 jan 2023

Vägledning för årsrapporten + LOK-stöd!

För dig som önskar vägledning kring årsrapportering och även LOK-stödsrapporten öppnar GFIF + RF-SISU upp för två öppna teamsmöten! 31 januari + 10 februari!