Arrangemang

Gothenburg Games!

De svenska stjärnorna tillsammans med det stora internationella startfältet bjöd under torsdagen på en glödande afton i Friidrottens Hus. Det var premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubbla hallrekord

Fjolårets VM-bronsmedaljör Carl Bengtström stod för en fenomenal insats på 400m. Han tog hem loppet på tiden 46.36 och slog därmed det tidigare hallrekordet. Tiden är knappa sekunden från personbästa och hans svenska rekord.

– Det var ett bra lopp. Jag är nöjd med det andra varvet där jag lyckades hålla mig ganska bra hela varvet runt och ändå ha krafter kvar på slutet.

Nu har han siktet mot EM i början av mars.
– Det kommer inte bli så många tävlingar den här inomhussäsongen. Säsongens huvudmål är såklart att åka till EM och slåss om medaljerna där, säger Carl.

Någon som också såg till att skriva in sig i Göteborgs friidrottshistoria var den asiatiske rekordhållaren på 100m, Bingtian Su. Det gick inte att undgå att han var på plats för att springa 60m när han presterades på startlinjen och publikens jubel dånade. Avslappnat tog han sig som väntat till final där han korsade mållinjen på tiden 6.59.

 

Det gick även snabbt för damerna på både 60 och 200m. Bägge loppen vanns av stjärnskottet Julia Henriksson på tiderna 7.34 respektive 23.60.
– Det kändes som att komma in på en gala och man blev riktigt taggad.

Kvällens andraplats på 200m gick till Ullevis Lisa Lilja med tiden 23.83.
– Tiden är inte wow men det var en bra genomkörare inför kommande tävlingar.

I 60m-finalen fanns även Göteborgstjejerna Elvira Tanderud och Hanna Palmqvist. Tanderud sprang på 7.48 och Palmqvist på det nya personliga rekordet 7.58.

Längdhopp på uppbyggd bana

Hemmahopparen Khaddi Sagnia hoppade sitt längsta hopp i den andra omgången och landade på 6.58. 
– Jag hade en jättebra känsla ikväll. Det var en otroligt rolig tävling och kul att se att det är så många här för att stötta oss och den här nya tävlingen, säger Sagnia.

Hon hyllar evenemanget och uttrycker att det är viktigt för den svenska friidrottens utveckling att kunna arrangera så stora tävlingar.
– Vi har så mycket duktigare friidrottare bara här i Göteborg och det är jättebra att vi utnyttjar det.

Khaddi Sagnia, ullevi FK, Längdhopp

Med sig i startfältet hade hon juniorerna Tilde Johansson och Maja Åskag som bägge kom till tävlingen med nyligen satta personliga rekord. Falkenbergs Tilde Johansson följde upp förra helgens kanonhoppning med ytterligare en bra längdtävling. Hennes längsta hopp mätte 6.38 och placerade henne på en andra plats.
– Hoppningen idag var okej. Det var lite svårt på de uppbyggda banorna att hitta rytmen. Det var väldigt kul att tävla här! Det var jättebra stämning och kul att det är så många som kommit hit.

Tävlingens trea blev Maja Åskag som tangerade sitt personliga inomhusrekord på 6.33.
– Jag har aldrig hoppat på uppbyggda banor tidigare så det var speciellt, annorlunda, men kul. Nu väntar jag på träffen, jag vet att det finns mer, säger hon.

”Härligt att vara tillbaka”

För 800m-löparen Andreas Kramer blev tävlingen den första i Göteborg sedan hans flytt till Stockholm.
– Det känns väldigt härligt att vara tillbaka. Nu när jag inte bor i Göteborg längre så uppskattar jag det lite extra, säger han.

Kramer tog hem segern på 1:46.51 efter ett lopp som han beskriver som lätt.
– Jag gick in med bra självförtroende och loppet kändes väldigt lätt. Den känslan är jag väldigt nöjd med och framför allt att ta med mig vinsten.

“Team Ullevi FK” under Gothenburg Games: Lisa Lilja, Thobias Montler, Andreas Kramer, Vidar Johansson, Lovisa Lindh

Montler och Tentogluo

Männens längdhopp vanns av Greklands olympiska mästare Miltiadis Tentoglou på 8.12. Tävlingens tvåa blev Ullevihopparen Thobias Montler som hade svårigheter med den uppbyggda banan då han saknade tio meter ansats. I sitt sista hopp fick han till 7.98 som blev hans längsta resultat för kvällen.

– Nu ser jag fram emot EM, säger Montler.

I tresteget fick fjolårets SM-segrare och junioren Lukas Edqvist visa upp sin storform. Han slog sitt tidigare personliga rekord med över en halvmeter. Hans längsta hopp mätte 15.44 vilket gör att han i nuläget toppar Sverigestatistiken.

Lukas Edqvist, Örgryte IS, tresteg

”Ser fram emot att bli bättre och bättre, år efter år”

Det var 10 år sedan man anordnade ett stort evenemang senast i Göteborg, då inomhus-EM. Nu hoppas tävlingsarrangörerna att det blir ändring på det. För Per Skoog och Yannick Tregaro blev kvällen en succé.

– Vi är jättenöjda. Vi ser fram emot att göra den här galan bättre och bättre, år efter år, säger Tregaro.
– Det blev en friidrottstävling av rang.

För samtliga resultat, klicka här

Foto: Deca Text & Bild

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening.