Arrangemang

Gothenburg Games!

De svenska stjärnorna tillsammans med det stora internationella startfältet bjöd under torsdagen på en glödande afton i Friidrottens Hus. Det var premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubbla hallrekord

Fjolårets VM-bronsmedaljör Carl Bengtström stod för en fenomenal insats på 400m. Han tog hem loppet på tiden 46.36 och slog därmed det tidigare hallrekordet. Tiden är knappa sekunden från personbästa och hans svenska rekord.

– Det var ett bra lopp. Jag är nöjd med det andra varvet där jag lyckades hålla mig ganska bra hela varvet runt och ändå ha krafter kvar på slutet.

Nu har han siktet mot EM i början av mars.
– Det kommer inte bli så många tävlingar den här inomhussäsongen. Säsongens huvudmål är såklart att åka till EM och slåss om medaljerna där, säger Carl.

Någon som också såg till att skriva in sig i Göteborgs friidrottshistoria var den asiatiske rekordhållaren på 100m, Bingtian Su. Det gick inte att undgå att han var på plats för att springa 60m när han presterades på startlinjen och publikens jubel dånade. Avslappnat tog han sig som väntat till final där han korsade mållinjen på tiden 6.59.

 

Det gick även snabbt för damerna på både 60 och 200m. Bägge loppen vanns av stjärnskottet Julia Henriksson på tiderna 7.34 respektive 23.60.
– Det kändes som att komma in på en gala och man blev riktigt taggad.

Kvällens andraplats på 200m gick till Ullevis Lisa Lilja med tiden 23.83.
– Tiden är inte wow men det var en bra genomkörare inför kommande tävlingar.

I 60m-finalen fanns även Göteborgstjejerna Elvira Tanderud och Hanna Palmqvist. Tanderud sprang på 7.48 och Palmqvist på det nya personliga rekordet 7.58.

Längdhopp på uppbyggd bana

Hemmahopparen Khaddi Sagnia hoppade sitt längsta hopp i den andra omgången och landade på 6.58. 
– Jag hade en jättebra känsla ikväll. Det var en otroligt rolig tävling och kul att se att det är så många här för att stötta oss och den här nya tävlingen, säger Sagnia.

Hon hyllar evenemanget och uttrycker att det är viktigt för den svenska friidrottens utveckling att kunna arrangera så stora tävlingar.
– Vi har så mycket duktigare friidrottare bara här i Göteborg och det är jättebra att vi utnyttjar det.

Khaddi Sagnia, ullevi FK, Längdhopp

Med sig i startfältet hade hon juniorerna Tilde Johansson och Maja Åskag som bägge kom till tävlingen med nyligen satta personliga rekord. Falkenbergs Tilde Johansson följde upp förra helgens kanonhoppning med ytterligare en bra längdtävling. Hennes längsta hopp mätte 6.38 och placerade henne på en andra plats.
– Hoppningen idag var okej. Det var lite svårt på de uppbyggda banorna att hitta rytmen. Det var väldigt kul att tävla här! Det var jättebra stämning och kul att det är så många som kommit hit.

Tävlingens trea blev Maja Åskag som tangerade sitt personliga inomhusrekord på 6.33.
– Jag har aldrig hoppat på uppbyggda banor tidigare så det var speciellt, annorlunda, men kul. Nu väntar jag på träffen, jag vet att det finns mer, säger hon.

”Härligt att vara tillbaka”

För 800m-löparen Andreas Kramer blev tävlingen den första i Göteborg sedan hans flytt till Stockholm.
– Det känns väldigt härligt att vara tillbaka. Nu när jag inte bor i Göteborg längre så uppskattar jag det lite extra, säger han.

Kramer tog hem segern på 1:46.51 efter ett lopp som han beskriver som lätt.
– Jag gick in med bra självförtroende och loppet kändes väldigt lätt. Den känslan är jag väldigt nöjd med och framför allt att ta med mig vinsten.

“Team Ullevi FK” under Gothenburg Games: Lisa Lilja, Thobias Montler, Andreas Kramer, Vidar Johansson, Lovisa Lindh

Montler och Tentogluo

Männens längdhopp vanns av Greklands olympiska mästare Miltiadis Tentoglou på 8.12. Tävlingens tvåa blev Ullevihopparen Thobias Montler som hade svårigheter med den uppbyggda banan då han saknade tio meter ansats. I sitt sista hopp fick han till 7.98 som blev hans längsta resultat för kvällen.

– Nu ser jag fram emot EM, säger Montler.

I tresteget fick fjolårets SM-segrare och junioren Lukas Edqvist visa upp sin storform. Han slog sitt tidigare personliga rekord med över en halvmeter. Hans längsta hopp mätte 15.44 vilket gör att han i nuläget toppar Sverigestatistiken.

Lukas Edqvist, Örgryte IS, tresteg

”Ser fram emot att bli bättre och bättre, år efter år”

Det var 10 år sedan man anordnade ett stort evenemang senast i Göteborg, då inomhus-EM. Nu hoppas tävlingsarrangörerna att det blir ändring på det. För Per Skoog och Yannick Tregaro blev kvällen en succé.

– Vi är jättenöjda. Vi ser fram emot att göra den här galan bättre och bättre, år efter år, säger Tregaro.
– Det blev en friidrottstävling av rang.

För samtliga resultat, klicka här

Foto: Deca Text & Bild

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!