IFK Göteborg

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

IFK Göteborgs stavhoppare Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

Intervju och skribent: Toomas Tartu, Klubbchef IFK Göteborg

IFK Göteborgs stavhoppare och tidigare medarbetaren inom Göteborgsvarvet, Hanna Jansson har avslutat sin 15 år långa idrottskarriär. 

-Vi från IFK Göteborg Friidrott tycker självklart att det är tråkigt att Hanna slutar. Samtidigt som vi respekterar hennes beslut. Hanna avslutar verkligen på topp, med ett SM-silver och deltagande i Finnkampen denna säsong, säger klubbchefen Toomas Tartu och fortsätter:

-För oss från IFK Göteborg känner vi att Hanna snabbt har vuxit in en ledarroll för klubbens yngre tjejer där hon har varit en fantastisk förebild och stöttepelare. 

“Jag är stolt över att jag lyssnat på min magkänsla”

Hanna, som beskriver stora problem med ryggen under en lång tid, fick 2022/2023 sitt revanschår, som hon själv uttrycker det. Däremot finns det flera faktorer som lett fram till beslutet att bryta sitt fokus på att fortsatt utvecklas som stavhoppare. 

-Jag har haft väldigt stora problem med min rygg under de senaste åren och ett tag visste jag inte om min rygg någonsin skulle klara av belastningen av att hoppa stavhopp. Tillsammans med duktiga och snälla personer jobbade jag med att bygga upp musklerna runt ryggraden för att öka mina chanser att klara av hoppa stavhopp. Under säsongen 2022/2023 fick jag min revansch och det har varit ett häftigt år där jag känt så mycket glädje till mitt stavhoppande och allt runt omkring. Att jag kände den glädjen tror jag mycket beror på att jag kom från den väldigt jobbiga perioden med bland annat ryggproblemen. Den perioden gav mig en annan insikt kring att inte ta något för givet. Så denna säsong som varit kändes för mig som en stor bonus, berättar Hanna som också börjat känna en stor saknad till sin familj;

-Förutom mina problem med ryggen har jag även känt en stor saknad till min familj som dels bor i Falun (mamma, pappa, mormor & morfar), dels Stockholm (lillebror) och det är en saknad som vuxit sig större ju äldre jag blivit. Jag är stolt över att jag lyssnat på min magkänsla och inte låtit någon annan bestämma över mig eller mina beslut.  

-Jag känner mig väldigt stolt över det jag uppnått på friidrottsbanan men främst hur jag utvecklats som person. Som den tävlingsmänniska som jag är vill jag såklart alltid mer, men jag är stolt över att våga gå vidare och att jag kan känna mig nöjd med mig själv även om jag inte uppnått mina mål.  

Och sedan tio år tillbaka har Hanna haft elittränaren och elitansvarig (GFIF) Gustaf Hultgren som tränare.

-Jag kommer att sakna Hanna som person och hon har präglats av noggrannhet och dedikation, på både gott och ont. En järnvilja som har tagit henne till höga höjder, men också knuffat henne över kanten ett par gånger, berättar Gustaf och fortsätter:

-Hon är glad, stöttande och framför allt omtänksam mot sina vänner och träningskompisar. Hennes ambition och person har smittat av sig och hjälpt till att skapa den kultur och gruppdynamik som under många år kommit att bli ryggraden i vår träningsgrupp. 

-Som tränare är det förstås jättetråkigt för mig och min grupp att vi förlorar Hanna, det finns så fruktansvärt mycket mer i henne än vi har fått se. Men jag är också väldigt glad att hon får sluta på sina egna villkor med flaggan i topp! Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen… 

Och när Hanna själv fick frågan från Toomas på vad hon kommer att sakna, svarar hon;

-Gemenskapen i vår stavgrupp och även IFK Göteborg Friidrott som förening. Det senaste året har varit en härlig tid och jag uppskattar min tränare Gustaf, alla mina träningskompisar och även hur IFK har stöttat mig. Jag har känt mig trygg, stöttad och framför allt uppskattad. Jag har med ord svårt att beskriva den tacksamhet jag känner till alla som stöttat mig under mina aktiva år. 

Göteborg Friidrott, och allra särskilt IFK Göteborg Friidrott som författat denna intervju önskar Hanna all lycka i hennes nya karriär på KPMG och hoppas att våra vägar korsas igen.  

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.