IFK Göteborg

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

IFK Göteborgs stavhoppare Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

Intervju och skribent: Toomas Tartu, Klubbchef IFK Göteborg

IFK Göteborgs stavhoppare och tidigare medarbetaren inom Göteborgsvarvet, Hanna Jansson har avslutat sin 15 år långa idrottskarriär. 

-Vi från IFK Göteborg Friidrott tycker självklart att det är tråkigt att Hanna slutar. Samtidigt som vi respekterar hennes beslut. Hanna avslutar verkligen på topp, med ett SM-silver och deltagande i Finnkampen denna säsong, säger klubbchefen Toomas Tartu och fortsätter:

-För oss från IFK Göteborg känner vi att Hanna snabbt har vuxit in en ledarroll för klubbens yngre tjejer där hon har varit en fantastisk förebild och stöttepelare. 

“Jag är stolt över att jag lyssnat på min magkänsla”

Hanna, som beskriver stora problem med ryggen under en lång tid, fick 2022/2023 sitt revanschår, som hon själv uttrycker det. Däremot finns det flera faktorer som lett fram till beslutet att bryta sitt fokus på att fortsatt utvecklas som stavhoppare. 

-Jag har haft väldigt stora problem med min rygg under de senaste åren och ett tag visste jag inte om min rygg någonsin skulle klara av belastningen av att hoppa stavhopp. Tillsammans med duktiga och snälla personer jobbade jag med att bygga upp musklerna runt ryggraden för att öka mina chanser att klara av hoppa stavhopp. Under säsongen 2022/2023 fick jag min revansch och det har varit ett häftigt år där jag känt så mycket glädje till mitt stavhoppande och allt runt omkring. Att jag kände den glädjen tror jag mycket beror på att jag kom från den väldigt jobbiga perioden med bland annat ryggproblemen. Den perioden gav mig en annan insikt kring att inte ta något för givet. Så denna säsong som varit kändes för mig som en stor bonus, berättar Hanna som också börjat känna en stor saknad till sin familj;

-Förutom mina problem med ryggen har jag även känt en stor saknad till min familj som dels bor i Falun (mamma, pappa, mormor & morfar), dels Stockholm (lillebror) och det är en saknad som vuxit sig större ju äldre jag blivit. Jag är stolt över att jag lyssnat på min magkänsla och inte låtit någon annan bestämma över mig eller mina beslut.  

-Jag känner mig väldigt stolt över det jag uppnått på friidrottsbanan men främst hur jag utvecklats som person. Som den tävlingsmänniska som jag är vill jag såklart alltid mer, men jag är stolt över att våga gå vidare och att jag kan känna mig nöjd med mig själv även om jag inte uppnått mina mål.  

Och sedan tio år tillbaka har Hanna haft elittränaren och elitansvarig (GFIF) Gustaf Hultgren som tränare.

-Jag kommer att sakna Hanna som person och hon har präglats av noggrannhet och dedikation, på både gott och ont. En järnvilja som har tagit henne till höga höjder, men också knuffat henne över kanten ett par gånger, berättar Gustaf och fortsätter:

-Hon är glad, stöttande och framför allt omtänksam mot sina vänner och träningskompisar. Hennes ambition och person har smittat av sig och hjälpt till att skapa den kultur och gruppdynamik som under många år kommit att bli ryggraden i vår träningsgrupp. 

-Som tränare är det förstås jättetråkigt för mig och min grupp att vi förlorar Hanna, det finns så fruktansvärt mycket mer i henne än vi har fått se. Men jag är också väldigt glad att hon får sluta på sina egna villkor med flaggan i topp! Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen… 

Och när Hanna själv fick frågan från Toomas på vad hon kommer att sakna, svarar hon;

-Gemenskapen i vår stavgrupp och även IFK Göteborg Friidrott som förening. Det senaste året har varit en härlig tid och jag uppskattar min tränare Gustaf, alla mina träningskompisar och även hur IFK har stöttat mig. Jag har känt mig trygg, stöttad och framför allt uppskattad. Jag har med ord svårt att beskriva den tacksamhet jag känner till alla som stöttat mig under mina aktiva år. 

Göteborg Friidrott, och allra särskilt IFK Göteborg Friidrott som författat denna intervju önskar Hanna all lycka i hennes nya karriär på KPMG och hoppas att våra vägar korsas igen.  

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.