SM i Borås 2021

Helgens SM-facit: nio guld till Göteborg

I helgen arrangerades svenska mästerskapen i friidrott i Borås för tredje gången. Det blev en helg med tuffa väderförhållanden men trots det många strålande resultat och 21 medaljer till Göteborg.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Efter fjolårets speciella friidrotts-SM i Uppsala var publiken, med vissa begränsningar, i år tillbaka och fick på plats ta del av våra svenska världsstjärnor och alla rafflande medaljkamper på Ryavallen i Borås. För Göteborgs del slutade mästerskapet i 21 medaljer varav 9 guld. Det är både en medalj och ett guld mer än i Uppsala, och faktiskt ytterligare en medalj och ett guld mer än på Tingvalla 2019. En spikrak utveckling i rätt riktning alltså!

Det var det tvärtemot fjolårets SM som avgjordes i högsommarvärme blåsigt och ganska kallt under mästerskapets två inledande dagar, innan lite sol och värme välkommet togs emot under söndagen. 

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, tillsammans med tränaren Katrin Klaup efter guldet. Foto: Deca Text & Bild

En som trotsade det ruggiga vädret var Ullevis Khaddi Sagnia som redan i försöken (!) på lördagen smällde till med personligt rekord och 6,93 i sitt enda hopp. I finalen levererade hon ytterligare en världsklasstävling när hon vann med 6,81. Till det svenska rekordet fattas nu blott sex centimeter och för Khaddi som fick inledningen av säsongen förstörd av skador väntar nu ytterligare två möjligheter att bryta sjumetersbarriären med Finnkampen nästa helg, och Diamond League-avslutningen i Zürich veckan därpå.

Carl Bengtström, Örgryte IS, sneglar mot klockan vid målgång. 49,52 är både nytt personligt rekord och arenarekord. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström har tidigare under säsongen inte fått det riktigt att lossna på 400 meter häck men han har vid upprepade tillfällen, senast med JSM-guld och klubbrekord på 200 meter, visat att det inte är något fel på formen på andra distanser. Och när det var dags för final på söndagen bjöd han på ett suveränt lopp när han öppnade loppet bestämt, höll uppe steget hela vägen och tog guld på nya personliga rekordtiden 49,52, vilket dessutom innebar arenarekord.

Damernas 100-metersfinal var på förhand ett riktigt getingbo och det blev precis så spännande som man kunde hoppas när det till slut bara skiljde en hundradel mellan segraren Daniella Busk, MAI, och Elivira Tanderud, Ullevi. Tiden på silverplats för Elvira blev 11,60 i lätt motvind. 17-årige supertalangen nöjde sig dock inte där utan såg till att göra 200-metersfinalen mindre spännande när hon rann ifrån konkurrenterna till seger på strålande 23,56. Tyvärr gick vi miste om enhögintressant duell mellan Elvira och Moa Hjelmer som tyvärr missade att pricka av sig och inte fick springa, men kanske får Moa chansen att försöka revanschera sig under nästa veckas Finnkamp.

I herrarnas 200 meter blev det dubbelt Göteborg på pallen genom Mölndals Felix Svensson som tog silver och Örgrytes Anders Pihlblad som tog hand om bronset bakom IF Götas dubbla guldmedaljör Henrik Larsson.

Lovisa Lindh som tyvärr blev snuvad på en OS-plats revanscherade sig med ett klart guld på 800 meter när hon lämnade Turebergslöparna Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson bakom sig på upploppet. Guldet innebär den svenske rekordhållarens fjärde utomhus och nionde totalt på distansen.

Andreas Kramer, Ullevi FK, tog guld på 800 meter. Bakom skymtar silvermedaljören och träningskompanjonen Alexander Lundskog, Ullevi FK. Foto: Deca Text & Bild

På manliga 800 meter infriade Ullevis andra svenska rekordhållare på distansen, Andreas Kramer, förväntningarna efter att han lekande lätt tagit sig igenom försöken och därefter droppade av konkurrenterna en efter en från frontpositionen i finalen. Sällskap på pallen fick han av tränings- och klubbkollegan Alexander Lundskog som tagit ett enormt kliv i utvecklingen i år och slutade tvåa. 

Nästa löparstjärna från Ullevi Suldan Hassan var anmäld i flera grenar i helgen men han valde att nöja sig med favoritdistansen 5000 meter där han skulle få en svettig uppgift att försöka bräcka formstarke Turebergslöparen Andreas Almgren. Suldan tassade med fint under loppet och utmanade Andreas på upploppet men fick erkänna sig besegrad när Andreas la in sista växeln. Men silver före bland annat Spårvägens Emil Danielsson var ett fint kvitto för Suldan som haft en lite strulig sommar.  

Täbys Emilia Lillemo gav Linn Söderholm, Sävedalens AIK, en fin resa till guldet. Foto: Deca Text & Bild

Linn Söderholm har efter sin fina säsongsinledning tävlat ganska sparsamt under sensommaren men var i helgen tillbaka på topp och efter tacksam draghälp hela loppet av unge Täbylöparen Emilia Lillemo kunde hon på slutet spurta in till nytt personligt rekord, arenarekord och SM-guld med tiden 9.48,01.

På herrarnas 3000 meter hinder hade vi sett fram emot en duell mellan de båda OS-löparna Vidar Johansson, Sävedalen, och Simon Sundström, IFK Lidingö, men tyvärr fick Vidar kasta in handduken i sista sekund och Simon tog ett ohotat guld. Där bakom skulle dock Mölndals Miguel Palm kamma hem sin första SM-medalj när han slutade trea på nytt personligt rekord 8.53,39.

Christian Olssons arvtagare Gabriel Wallmark verkade inte märkbart sliten av senaste veckornas tävlingar och resande över världen och levererade ännu en 16-meterstävling när han tog hand om guldet med segerresultatet 16,14. Gabriel som i fjol hade ett personligt rekord på 15,24 har nu fyra tävlingar över 16 meter i år. På bronsplats slutade klubbkollegan Isak Persson på nytt säsongsbästa 15,70.

Robin Jacobsson, Ullevi FK, tog chansen när de stora namnen saknades och bjöd publiken på ett spexigt segerfirande. Foto: Deca Text & Bild

Herrarnas stavhoppsfinal saknade tyvärr några av de största namnen och framförallt världens kanske främste friidrottare Armand Duplantis. Då passade Ullevis Robin Jacobsson på att kliva fram och tog ett solklart guld när han elegant flög över 5,10 i första försöket. Lika elegant var hans akrobatiska segergester efter tävlingen som var utan konkurrens helgens vassaste.

Hanna Palmqvist har i första hand gjort sig känd som långhäcklöpare men på sluttampen av säsongen har hon riktat in sig på korta häcken och hon visade under helgen att hon behärskar disciplinen alldeles utmärkt när hon tog hand om guldet på segertiden 13,72.

Ullevis Tracey Andersson jagade sin nionde SM-titel i slägga men fick nöja sig med brons med resultatet 63,57.

Samtliga Göteborgsmedaljer i Borås:

Unge Elvira Tanderud fick smaka på segerns sötma även på seniornivå efter att hon lekande lätt sprang hem 200-metersguldet. Foto: Deca Text & Bild

Guld

(resultat)

Andreas Kramer, Ullevi, 800 meter (1.47,47)

Carl Bengtström, Örgryte, 400 meter häck (20,99, 20,95 i försöken)

Robin Jacobsson, Ullevi, stavhopp (5,10)

Gabriel Wallmark, Örgryte, tresteg (16,14)

Elvira Tanderud, Ullevi, 200 meter (23,56)

Linn Söderholm, Sävedalen, 3000 meter hinder (9.48,01)

Lovisa Lindh, Ullevi, 800 meter (2.05,00)

Hanna Palmqvist, Mölndal, 100 meter häck (13,72)

Khaddi Sagnia, Ullevi, längdhopp (6,81, 6,93 i försöken)

Anastasia Denisvoa, Sävedalens AIK, vann SM-guld på 10 km landsväg tidigare i somras. Nu blev det silver efter Hälles Samrawit Mengsteab. Foto: Deca Text & Bild

Silver

Felix Svensson, Mölndal, 200 meter (20,97)

Alexander Lundskog, Ullevi, 800 meter (1.48,15)

Suldan Hassan, Ullevi, 5000 meter (14.02,64)

Elvira Tanderud, Ullevi, 100 meter (11,60)

Anastasia Denisova, Sävedalen, 10 000 meter (34.15,13)

Jonathan Hirsh, Örgryte IS, tog ett lite överraskande brons i längdhoppet med nya personliga rekordet 7,50. Foto: Deca Text & Bild

Brons

Jonathan Hirsh, Örgryte, längdhopp (7,50)

Anders Pihlblad, Örgryte, 200 meter (21,15)

Miguel Palm, Mölndal, 3000 meter hinder (8.53,39)

Isak Persson, Örgryte, tresteg (15,70)

Sara Christiansson, Sävedalen, 5000 meter (16.00,90)

Rebecka Abrahamsson, Örgryte, tresteg (13,35)

Tracey Andersson, Ullevi, slägga (63,57)

Fullständiga resultat hittar du här.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4