SM i Borås 2021

Helgens SM-facit: nio guld till Göteborg

I helgen arrangerades svenska mästerskapen i friidrott i Borås för tredje gången. Det blev en helg med tuffa väderförhållanden men trots det många strålande resultat och 21 medaljer till Göteborg.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Efter fjolårets speciella friidrotts-SM i Uppsala var publiken, med vissa begränsningar, i år tillbaka och fick på plats ta del av våra svenska världsstjärnor och alla rafflande medaljkamper på Ryavallen i Borås. För Göteborgs del slutade mästerskapet i 21 medaljer varav 9 guld. Det är både en medalj och ett guld mer än i Uppsala, och faktiskt ytterligare en medalj och ett guld mer än på Tingvalla 2019. En spikrak utveckling i rätt riktning alltså!

Det var det tvärtemot fjolårets SM som avgjordes i högsommarvärme blåsigt och ganska kallt under mästerskapets två inledande dagar, innan lite sol och värme välkommet togs emot under söndagen. 

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, tillsammans med tränaren Katrin Klaup efter guldet. Foto: Deca Text & Bild

En som trotsade det ruggiga vädret var Ullevis Khaddi Sagnia som redan i försöken (!) på lördagen smällde till med personligt rekord och 6,93 i sitt enda hopp. I finalen levererade hon ytterligare en världsklasstävling när hon vann med 6,81. Till det svenska rekordet fattas nu blott sex centimeter och för Khaddi som fick inledningen av säsongen förstörd av skador väntar nu ytterligare två möjligheter att bryta sjumetersbarriären med Finnkampen nästa helg, och Diamond League-avslutningen i Zürich veckan därpå.

Carl Bengtström, Örgryte IS, sneglar mot klockan vid målgång. 49,52 är både nytt personligt rekord och arenarekord. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström har tidigare under säsongen inte fått det riktigt att lossna på 400 meter häck men han har vid upprepade tillfällen, senast med JSM-guld och klubbrekord på 200 meter, visat att det inte är något fel på formen på andra distanser. Och när det var dags för final på söndagen bjöd han på ett suveränt lopp när han öppnade loppet bestämt, höll uppe steget hela vägen och tog guld på nya personliga rekordtiden 49,52, vilket dessutom innebar arenarekord.

Damernas 100-metersfinal var på förhand ett riktigt getingbo och det blev precis så spännande som man kunde hoppas när det till slut bara skiljde en hundradel mellan segraren Daniella Busk, MAI, och Elivira Tanderud, Ullevi. Tiden på silverplats för Elvira blev 11,60 i lätt motvind. 17-årige supertalangen nöjde sig dock inte där utan såg till att göra 200-metersfinalen mindre spännande när hon rann ifrån konkurrenterna till seger på strålande 23,56. Tyvärr gick vi miste om enhögintressant duell mellan Elvira och Moa Hjelmer som tyvärr missade att pricka av sig och inte fick springa, men kanske får Moa chansen att försöka revanschera sig under nästa veckas Finnkamp.

I herrarnas 200 meter blev det dubbelt Göteborg på pallen genom Mölndals Felix Svensson som tog silver och Örgrytes Anders Pihlblad som tog hand om bronset bakom IF Götas dubbla guldmedaljör Henrik Larsson.

Lovisa Lindh som tyvärr blev snuvad på en OS-plats revanscherade sig med ett klart guld på 800 meter när hon lämnade Turebergslöparna Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson bakom sig på upploppet. Guldet innebär den svenske rekordhållarens fjärde utomhus och nionde totalt på distansen.

Andreas Kramer, Ullevi FK, tog guld på 800 meter. Bakom skymtar silvermedaljören och träningskompanjonen Alexander Lundskog, Ullevi FK. Foto: Deca Text & Bild

På manliga 800 meter infriade Ullevis andra svenska rekordhållare på distansen, Andreas Kramer, förväntningarna efter att han lekande lätt tagit sig igenom försöken och därefter droppade av konkurrenterna en efter en från frontpositionen i finalen. Sällskap på pallen fick han av tränings- och klubbkollegan Alexander Lundskog som tagit ett enormt kliv i utvecklingen i år och slutade tvåa. 

Nästa löparstjärna från Ullevi Suldan Hassan var anmäld i flera grenar i helgen men han valde att nöja sig med favoritdistansen 5000 meter där han skulle få en svettig uppgift att försöka bräcka formstarke Turebergslöparen Andreas Almgren. Suldan tassade med fint under loppet och utmanade Andreas på upploppet men fick erkänna sig besegrad när Andreas la in sista växeln. Men silver före bland annat Spårvägens Emil Danielsson var ett fint kvitto för Suldan som haft en lite strulig sommar.  

Täbys Emilia Lillemo gav Linn Söderholm, Sävedalens AIK, en fin resa till guldet. Foto: Deca Text & Bild

Linn Söderholm har efter sin fina säsongsinledning tävlat ganska sparsamt under sensommaren men var i helgen tillbaka på topp och efter tacksam draghälp hela loppet av unge Täbylöparen Emilia Lillemo kunde hon på slutet spurta in till nytt personligt rekord, arenarekord och SM-guld med tiden 9.48,01.

På herrarnas 3000 meter hinder hade vi sett fram emot en duell mellan de båda OS-löparna Vidar Johansson, Sävedalen, och Simon Sundström, IFK Lidingö, men tyvärr fick Vidar kasta in handduken i sista sekund och Simon tog ett ohotat guld. Där bakom skulle dock Mölndals Miguel Palm kamma hem sin första SM-medalj när han slutade trea på nytt personligt rekord 8.53,39.

Christian Olssons arvtagare Gabriel Wallmark verkade inte märkbart sliten av senaste veckornas tävlingar och resande över världen och levererade ännu en 16-meterstävling när han tog hand om guldet med segerresultatet 16,14. Gabriel som i fjol hade ett personligt rekord på 15,24 har nu fyra tävlingar över 16 meter i år. På bronsplats slutade klubbkollegan Isak Persson på nytt säsongsbästa 15,70.

Robin Jacobsson, Ullevi FK, tog chansen när de stora namnen saknades och bjöd publiken på ett spexigt segerfirande. Foto: Deca Text & Bild

Herrarnas stavhoppsfinal saknade tyvärr några av de största namnen och framförallt världens kanske främste friidrottare Armand Duplantis. Då passade Ullevis Robin Jacobsson på att kliva fram och tog ett solklart guld när han elegant flög över 5,10 i första försöket. Lika elegant var hans akrobatiska segergester efter tävlingen som var utan konkurrens helgens vassaste.

Hanna Palmqvist har i första hand gjort sig känd som långhäcklöpare men på sluttampen av säsongen har hon riktat in sig på korta häcken och hon visade under helgen att hon behärskar disciplinen alldeles utmärkt när hon tog hand om guldet på segertiden 13,72.

Ullevis Tracey Andersson jagade sin nionde SM-titel i slägga men fick nöja sig med brons med resultatet 63,57.

Samtliga Göteborgsmedaljer i Borås:

Unge Elvira Tanderud fick smaka på segerns sötma även på seniornivå efter att hon lekande lätt sprang hem 200-metersguldet. Foto: Deca Text & Bild

Guld

(resultat)

Andreas Kramer, Ullevi, 800 meter (1.47,47)

Carl Bengtström, Örgryte, 400 meter häck (20,99, 20,95 i försöken)

Robin Jacobsson, Ullevi, stavhopp (5,10)

Gabriel Wallmark, Örgryte, tresteg (16,14)

Elvira Tanderud, Ullevi, 200 meter (23,56)

Linn Söderholm, Sävedalen, 3000 meter hinder (9.48,01)

Lovisa Lindh, Ullevi, 800 meter (2.05,00)

Hanna Palmqvist, Mölndal, 100 meter häck (13,72)

Khaddi Sagnia, Ullevi, längdhopp (6,81, 6,93 i försöken)

Anastasia Denisvoa, Sävedalens AIK, vann SM-guld på 10 km landsväg tidigare i somras. Nu blev det silver efter Hälles Samrawit Mengsteab. Foto: Deca Text & Bild

Silver

Felix Svensson, Mölndal, 200 meter (20,97)

Alexander Lundskog, Ullevi, 800 meter (1.48,15)

Suldan Hassan, Ullevi, 5000 meter (14.02,64)

Elvira Tanderud, Ullevi, 100 meter (11,60)

Anastasia Denisova, Sävedalen, 10 000 meter (34.15,13)

Jonathan Hirsh, Örgryte IS, tog ett lite överraskande brons i längdhoppet med nya personliga rekordet 7,50. Foto: Deca Text & Bild

Brons

Jonathan Hirsh, Örgryte, längdhopp (7,50)

Anders Pihlblad, Örgryte, 200 meter (21,15)

Miguel Palm, Mölndal, 3000 meter hinder (8.53,39)

Isak Persson, Örgryte, tresteg (15,70)

Sara Christiansson, Sävedalen, 5000 meter (16.00,90)

Rebecka Abrahamsson, Örgryte, tresteg (13,35)

Tracey Andersson, Ullevi, slägga (63,57)

Fullständiga resultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.