Utbildning

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

Skribent: Elwira Ripsweden

84 hundradelar från svenskt rekord
För Wilma har säsongen inneburit många tävlingar både i USA och i Sverige. Hon vann 800 meter på ISM i Malmö i mitten av februari och tog hem tredje platsen på samma distans under Nordenkampen. Utöver hennes ordinarie distans har hon sprungit ett snabbt 1000-meter lopp, enbart 84 hundradelar från Malin Ewerlöfs svenska inomhusrekord.

-Jag är väldigt nöjd med säsongen hittills! Både min tid på 800 meter som är personligt rekord och tiden på 1000 m (2:38.95), säger Wilma.

Wilmas personliga rekord från säsongen lyder 2:02.91 och placerar henne på en 18e plats i Europa i år.

Kvinnor 800 m Final ISM
1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:05.24 2 Hanna Hermansson 89 Turebergs FK 2:05.32

Julia beskriver själv att hon inte har haft en fullt lika bra säsong som sin syster men har ändå gjort klara framsteg. Hon har under vinterns tävlingar förbättrat sitt personliga inomhusrekord med över 3 sekunder.

– Jag har lopp kvar och hoppas att det går ännu snabbare där.

Att få göra debut på IEM, tillsammans! 

Att få åka på sitt livs första seniormästerskap beskriver tvillingarna som väldigt kul. Bägge hade Europamästerskapet som mål inför säsongen efter fjolårets lyckade utomhussäsong som bjöd på personliga rekord, SM-medaljer samt medaljer på det nordisk-baltiska mästerskapet. Extra speciellt uttrycker de sig att det är att få göra debuten på IEM tillsammans.

– Vi tränar hela tiden med varandra, året om. Man kämpar tillsammans varje träning och då är det väldigt kul att man kan nå sina mål tillsammans.

– Jag är väldigt nöjd över att få vara här på EM och göra seniordebut, säger Julia.

Inför tävlingen är målet för båda tydligt – det ska gå fort.

– Jag vill springa väldigt fort, det hade varit kul med ett all-time personligt rekord. Målet är att ta mig till semifinal, säger Wilma.

-Och jag vill njuta av att få vara här och samtidigt få med mig ett inomhus-pb, säger Julia.

”Vi hoppas kunna vara tillbaka till Stafett-SM”

K22 1500 m Final 2022-08-27 SM 1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 4:38.48 2 Julia Nielsen 01 Örgryte IS 4:39.97

I sommar har båda tjejerna Junior-EM i Finland som ett mål. Wilma berättar att hon även har VM i Budapest med på sin lista. Tävlingar i ÖIS-kläderna hoppas de även på ska bli aktuellt.

-Vi hoppas på att kunna vara tillbaka till stafett-SM, det beror på hur långt man går i tävlingarna i USA, säger Julia.

Tävlingar så som Svenska mästerskapen, lag-SM och Grand Prix-tävlingar vill de även ha med i sommarens tävlingsschema.

-Det är kul att få vara med så mycket som möjligt hemma också.

Julia och Wilma Nielsen springer 800m försök på torsdagen 17.40 svensk tid.
Semifinalerna går på lördag 17.15 och finalen 18.35 på söndag.

Inomhus- EM inleds idag, torsdag 2:a mars och pågår till söndag 5:e mars.

Följande åtta (!) Göteborgare startar i Inomhus-EM

Carl Bengtström, Örgryte IS
Wilma Nielsen, Örgryte IS
Julia Nielson, Örgryte IS
Michaela Meijer, Örgryte IS
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Andreas Kramer, Ullevi FK
Thobias Montler, Ullevi FK
Khaddi Sagnia, Ullevi FK

För att se mästerskapen, klicka dig vidare till SVT Play! 

För Svensk Friidrotts guide till mästerskapet, klicka här!

 

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4

25 jan 2023

Vägledning för årsrapporten + LOK-stöd!

För dig som önskar vägledning kring årsrapportering och även LOK-stödsrapporten öppnar GFIF + RF-SISU upp för två öppna teamsmöten! 31 januari + 10 februari!