Utbildning

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

Skribent: Elwira Ripsweden

84 hundradelar från svenskt rekord
För Wilma har säsongen inneburit många tävlingar både i USA och i Sverige. Hon vann 800 meter på ISM i Malmö i mitten av februari och tog hem tredje platsen på samma distans under Nordenkampen. Utöver hennes ordinarie distans har hon sprungit ett snabbt 1000-meter lopp, enbart 84 hundradelar från Malin Ewerlöfs svenska inomhusrekord.

-Jag är väldigt nöjd med säsongen hittills! Både min tid på 800 meter som är personligt rekord och tiden på 1000 m (2:38.95), säger Wilma.

Wilmas personliga rekord från säsongen lyder 2:02.91 och placerar henne på en 18e plats i Europa i år.

Kvinnor 800 m Final ISM
1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:05.24 2 Hanna Hermansson 89 Turebergs FK 2:05.32

Julia beskriver själv att hon inte har haft en fullt lika bra säsong som sin syster men har ändå gjort klara framsteg. Hon har under vinterns tävlingar förbättrat sitt personliga inomhusrekord med över 3 sekunder.

– Jag har lopp kvar och hoppas att det går ännu snabbare där.

Att få göra debut på IEM, tillsammans! 

Att få åka på sitt livs första seniormästerskap beskriver tvillingarna som väldigt kul. Bägge hade Europamästerskapet som mål inför säsongen efter fjolårets lyckade utomhussäsong som bjöd på personliga rekord, SM-medaljer samt medaljer på det nordisk-baltiska mästerskapet. Extra speciellt uttrycker de sig att det är att få göra debuten på IEM tillsammans.

– Vi tränar hela tiden med varandra, året om. Man kämpar tillsammans varje träning och då är det väldigt kul att man kan nå sina mål tillsammans.

– Jag är väldigt nöjd över att få vara här på EM och göra seniordebut, säger Julia.

Inför tävlingen är målet för båda tydligt – det ska gå fort.

– Jag vill springa väldigt fort, det hade varit kul med ett all-time personligt rekord. Målet är att ta mig till semifinal, säger Wilma.

-Och jag vill njuta av att få vara här och samtidigt få med mig ett inomhus-pb, säger Julia.

”Vi hoppas kunna vara tillbaka till Stafett-SM”

K22 1500 m Final 2022-08-27 SM 1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 4:38.48 2 Julia Nielsen 01 Örgryte IS 4:39.97

I sommar har båda tjejerna Junior-EM i Finland som ett mål. Wilma berättar att hon även har VM i Budapest med på sin lista. Tävlingar i ÖIS-kläderna hoppas de även på ska bli aktuellt.

-Vi hoppas på att kunna vara tillbaka till stafett-SM, det beror på hur långt man går i tävlingarna i USA, säger Julia.

Tävlingar så som Svenska mästerskapen, lag-SM och Grand Prix-tävlingar vill de även ha med i sommarens tävlingsschema.

-Det är kul att få vara med så mycket som möjligt hemma också.

Julia och Wilma Nielsen springer 800m försök på torsdagen 17.40 svensk tid.
Semifinalerna går på lördag 17.15 och finalen 18.35 på söndag.

Inomhus- EM inleds idag, torsdag 2:a mars och pågår till söndag 5:e mars.

Följande åtta (!) Göteborgare startar i Inomhus-EM

Carl Bengtström, Örgryte IS
Wilma Nielsen, Örgryte IS
Julia Nielson, Örgryte IS
Michaela Meijer, Örgryte IS
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Andreas Kramer, Ullevi FK
Thobias Montler, Ullevi FK
Khaddi Sagnia, Ullevi FK

För att se mästerskapen, klicka dig vidare till SVT Play! 

För Svensk Friidrotts guide till mästerskapet, klicka här!

 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!