Utbildning

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

Skribent: Elwira Ripsweden

84 hundradelar från svenskt rekord
För Wilma har säsongen inneburit många tävlingar både i USA och i Sverige. Hon vann 800 meter på ISM i Malmö i mitten av februari och tog hem tredje platsen på samma distans under Nordenkampen. Utöver hennes ordinarie distans har hon sprungit ett snabbt 1000-meter lopp, enbart 84 hundradelar från Malin Ewerlöfs svenska inomhusrekord.

-Jag är väldigt nöjd med säsongen hittills! Både min tid på 800 meter som är personligt rekord och tiden på 1000 m (2:38.95), säger Wilma.

Wilmas personliga rekord från säsongen lyder 2:02.91 och placerar henne på en 18e plats i Europa i år.

Kvinnor 800 m Final ISM
1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:05.24 2 Hanna Hermansson 89 Turebergs FK 2:05.32

Julia beskriver själv att hon inte har haft en fullt lika bra säsong som sin syster men har ändå gjort klara framsteg. Hon har under vinterns tävlingar förbättrat sitt personliga inomhusrekord med över 3 sekunder.

– Jag har lopp kvar och hoppas att det går ännu snabbare där.

Att få göra debut på IEM, tillsammans! 

Att få åka på sitt livs första seniormästerskap beskriver tvillingarna som väldigt kul. Bägge hade Europamästerskapet som mål inför säsongen efter fjolårets lyckade utomhussäsong som bjöd på personliga rekord, SM-medaljer samt medaljer på det nordisk-baltiska mästerskapet. Extra speciellt uttrycker de sig att det är att få göra debuten på IEM tillsammans.

– Vi tränar hela tiden med varandra, året om. Man kämpar tillsammans varje träning och då är det väldigt kul att man kan nå sina mål tillsammans.

– Jag är väldigt nöjd över att få vara här på EM och göra seniordebut, säger Julia.

Inför tävlingen är målet för båda tydligt – det ska gå fort.

– Jag vill springa väldigt fort, det hade varit kul med ett all-time personligt rekord. Målet är att ta mig till semifinal, säger Wilma.

-Och jag vill njuta av att få vara här och samtidigt få med mig ett inomhus-pb, säger Julia.

”Vi hoppas kunna vara tillbaka till Stafett-SM”

K22 1500 m Final 2022-08-27 SM 1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 4:38.48 2 Julia Nielsen 01 Örgryte IS 4:39.97

I sommar har båda tjejerna Junior-EM i Finland som ett mål. Wilma berättar att hon även har VM i Budapest med på sin lista. Tävlingar i ÖIS-kläderna hoppas de även på ska bli aktuellt.

-Vi hoppas på att kunna vara tillbaka till stafett-SM, det beror på hur långt man går i tävlingarna i USA, säger Julia.

Tävlingar så som Svenska mästerskapen, lag-SM och Grand Prix-tävlingar vill de även ha med i sommarens tävlingsschema.

-Det är kul att få vara med så mycket som möjligt hemma också.

Julia och Wilma Nielsen springer 800m försök på torsdagen 17.40 svensk tid.
Semifinalerna går på lördag 17.15 och finalen 18.35 på söndag.

Inomhus- EM inleds idag, torsdag 2:a mars och pågår till söndag 5:e mars.

Följande åtta (!) Göteborgare startar i Inomhus-EM

Carl Bengtström, Örgryte IS
Wilma Nielsen, Örgryte IS
Julia Nielson, Örgryte IS
Michaela Meijer, Örgryte IS
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Andreas Kramer, Ullevi FK
Thobias Montler, Ullevi FK
Khaddi Sagnia, Ullevi FK

För att se mästerskapen, klicka dig vidare till SVT Play! 

För Svensk Friidrotts guide till mästerskapet, klicka här!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.