Utbildning

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

Skribent: Elwira Ripsweden

84 hundradelar från svenskt rekord
För Wilma har säsongen inneburit många tävlingar både i USA och i Sverige. Hon vann 800 meter på ISM i Malmö i mitten av februari och tog hem tredje platsen på samma distans under Nordenkampen. Utöver hennes ordinarie distans har hon sprungit ett snabbt 1000-meter lopp, enbart 84 hundradelar från Malin Ewerlöfs svenska inomhusrekord.

-Jag är väldigt nöjd med säsongen hittills! Både min tid på 800 meter som är personligt rekord och tiden på 1000 m (2:38.95), säger Wilma.

Wilmas personliga rekord från säsongen lyder 2:02.91 och placerar henne på en 18e plats i Europa i år.

Kvinnor 800 m Final ISM
1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:05.24 2 Hanna Hermansson 89 Turebergs FK 2:05.32

Julia beskriver själv att hon inte har haft en fullt lika bra säsong som sin syster men har ändå gjort klara framsteg. Hon har under vinterns tävlingar förbättrat sitt personliga inomhusrekord med över 3 sekunder.

– Jag har lopp kvar och hoppas att det går ännu snabbare där.

Att få göra debut på IEM, tillsammans! 

Att få åka på sitt livs första seniormästerskap beskriver tvillingarna som väldigt kul. Bägge hade Europamästerskapet som mål inför säsongen efter fjolårets lyckade utomhussäsong som bjöd på personliga rekord, SM-medaljer samt medaljer på det nordisk-baltiska mästerskapet. Extra speciellt uttrycker de sig att det är att få göra debuten på IEM tillsammans.

– Vi tränar hela tiden med varandra, året om. Man kämpar tillsammans varje träning och då är det väldigt kul att man kan nå sina mål tillsammans.

– Jag är väldigt nöjd över att få vara här på EM och göra seniordebut, säger Julia.

Inför tävlingen är målet för båda tydligt – det ska gå fort.

– Jag vill springa väldigt fort, det hade varit kul med ett all-time personligt rekord. Målet är att ta mig till semifinal, säger Wilma.

-Och jag vill njuta av att få vara här och samtidigt få med mig ett inomhus-pb, säger Julia.

”Vi hoppas kunna vara tillbaka till Stafett-SM”

K22 1500 m Final 2022-08-27 SM 1 Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 4:38.48 2 Julia Nielsen 01 Örgryte IS 4:39.97

I sommar har båda tjejerna Junior-EM i Finland som ett mål. Wilma berättar att hon även har VM i Budapest med på sin lista. Tävlingar i ÖIS-kläderna hoppas de även på ska bli aktuellt.

-Vi hoppas på att kunna vara tillbaka till stafett-SM, det beror på hur långt man går i tävlingarna i USA, säger Julia.

Tävlingar så som Svenska mästerskapen, lag-SM och Grand Prix-tävlingar vill de även ha med i sommarens tävlingsschema.

-Det är kul att få vara med så mycket som möjligt hemma också.

Julia och Wilma Nielsen springer 800m försök på torsdagen 17.40 svensk tid.
Semifinalerna går på lördag 17.15 och finalen 18.35 på söndag.

Inomhus- EM inleds idag, torsdag 2:a mars och pågår till söndag 5:e mars.

Följande åtta (!) Göteborgare startar i Inomhus-EM

Carl Bengtström, Örgryte IS
Wilma Nielsen, Örgryte IS
Julia Nielson, Örgryte IS
Michaela Meijer, Örgryte IS
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Andreas Kramer, Ullevi FK
Thobias Montler, Ullevi FK
Khaddi Sagnia, Ullevi FK

För att se mästerskapen, klicka dig vidare till SVT Play! 

För Svensk Friidrotts guide till mästerskapet, klicka här!

 

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.