Ungdom

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Under sommaren är Göteborgs Friidrottsförbund på plats vid ungdomstävlingar- och mästerskap i syfte att möta ungdomar nyfikna på att stärka sitt eget inflytande i föreningen, tillika vara en förlängd arm mellan ungdomarna, kansliet och styrelsen. Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö. 

-De frågor som engagerar mig mest är ungdomars hälsa och välmående, samt att skapa en inkluderande och stödjande träningsmiljö, säger Olof och fortsätter

-Jag anser att fysisk aktivitet är en grundläggande del av ungdomars utveckling, både fysiskt och mentalt. Att kunna erbjuda dem en säker och inspirerande plats att träna och växa på är oerhört viktigt för mig. Dessutom brinner jag för att lyfta fram och utveckla talanger, vilket innebär att arbeta med ungdomar för att hjälpa dem nå sin fulla potential.

“Ett av mina stolta ögonblick var när jag vann brons på terräng-SM 2018”

Olof är uppvuxen i Malmö, hemmahörande i IFK Göteborg och sedan nyligen bosatt i Stockholm.
Hans idrottsliga bakgrund rymmer stolta minnen och prestationer inom rugby och friidrott.
Men däremellan bor en känsla av att föreningsmiljön var bromsade och inte gav det stöd som behövdes.

-Varför jag har valt att engagera mig kring ungdomsfrågor är eftersom jag själv landade i ett mörker hos min gamla föreningen där jag inte fick chansen att utvecklas samt fick inte stöd varken från styrelsen eller klubbens eller min tränares håll. Därefter så drabbades jag av en korsbandsskada, försökte komma tillbaka, men kände där och då att min motivation inte var stark nog.

Idag vill Olof istället verka för att skapa bättre förutsättningar som kan främja ungdomarnas miljö, inflytande och forma möjligheter för att varje röst ska kunna bli hörd.

“Ungdomarna representerar framtiden för vår förening”

-Jag ser ungdomarnas inflytande i föreningen som både viktigt och nödvändigt. Ungdomarna representerar framtiden för vår förening och deras perspektiv och engagemang bidrar till att skapa en dynamisk och inkluderande miljö. Genom att ge ungdomarna möjlighet att påverka beslut och initiativ kan vi säkerställa att deras behov och intressen beaktas, vilket i sin tur ökar deras motivation och engagemang, säger Olof

Olof kommer att finns tillgänglig för de ungdomar som redan idag är nyfikna på att stärka sin röst inom föreningen men också för de som inte har kunskap om att det finns möjlighet för ungdomar att verka i föreningen genom ett särskilt forum.

-Jag tror att ett ungdomsråd kan spela en avgörande roll i föreningen genom att fungera som en bro mellan ungdomarna och styrelsen. De kan bidra med nya idéer och perspektiv som kanske annars inte skulle komma fram.

-Dessutom kan de hjälpa till att identifiera och adressera problem som specifikt rör ungdomarna, vilket skapar en mer trivsam och engagerande miljö för alla. Ett ungdomsråd kan också främja en känsla av ägarskap och ansvar bland ungdomarna, vilket i sin tur kan leda till ökat engagemang och motivation.

Namn: Olof Qvant / Ålder: 24 år / Förening: IFK Göteborg / Idrotter: Friidrott + Rugby

Vill du som föreningsansvarig, ledare eller organisationsledare ge ungdomar möjlighet att påverka föreningens utveckling, stärka sin gemenskap eller säkerställa att ungdomarnas röster hörs och tas på allvar? En direkt fråga riktad till individen kan vara avgörande för att fler ungdomar ska känna sig välkomna i föreningslivet. 

Genom att Göteborgs Friidrottsförbund under 2024 verkar för att minst hälften av arenaföreningar ska ha ett ungdomsråd vid årskiftet finns GFIF som stöd under hela processen för era ungdomar. Första delen av projektet är mötet med ungdomarna själva under sommarsäsongen.

Att starta ett ungdomsråd

Uppsamlingsheat i september

I september bjuder Göteborgs Friidrottsförbund in samtliga intresserade ungdomar till ett uppsamlingsheat för att stödja de som vill starta ett ungdomsråd i sin förening. På träffen ges de tillfälle att möta andra ungdomar från övriga föreningar i Göteborg, att få reda på hur man driver ett ungdomsråd och varför det är viktigt i det större föreningsperspektivet. 

Vid följande tävlingar och mästerskap kan du möta Göteborgs Friidrottsförbund genom Olof Qvant:

Världsungdomsspelen 5-7 juli
Junior-SM / Ungdoms-SM 2-4 augusti
Ungdoms-SM 16-17 år

Tävlingarna kan komma att ändras & uppdateras

Vid frågor om ungdomsråd, kontakta gärna föreningsansvarig Sara Tibell

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

17 jul 2024

Välkommen till den årliga tränarträffen!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.