IJSM / IUSM17

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro.
Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.  

Skribent: Elwira Ripsweden

Med världsrekordhållaren Mondo Duplantis i spets har stavhopp vuxit sig allt starkare i Sverige och ute i världen den senaste tiden. Nu har även unga talanger som representerar Göteborgsföreningar visat att de är i toppen. Särskilt med tanke på  det senaste svenska mästerskapet och under helgen på Junior-SM och Ungdoms-SM 17 år. 

–Göteborgs stavhoppare har haft en fantastisk inomhussäsong. På Senior-SM tog Göteborg alla medaljerna i den manliga stavtävlingen och dessutom guld i den kvinnliga tävlingen, säger Gustaf Hultgren stavhoppstränare och ansvarig för Grengrupperna i Göteborg.

Han fortsätter:
-Junior-SM gick inte sämre. Tre guld, två silver och ett brons till göteborgshopparna och dessutom ytterliga sex stycken topp-6 placeringar.

Hultgrens träningsgrupp ”Göteborgs Rymdraketer” stod för åtta av de tio medaljer som togs av Göteborg under årets SM och JSM. Dessutom, har gruppen under Gustafs ledarskap, plockat hem hela 120 medaljer i stavhopp från svenska mästerskap sedan 2012. 

3 Axel Rogö 07 IFK Göteborg 522 PB Tränare Gustaf Hultgren

Personligt rekord för Axel Rogö

En av prestationerna som stod ut var IFK Göteborgs Axel Rogö. Han vann Ungdoms-SM, men helgen innan deltog han på sitt första senior-SM under säsongen och höjde under mästerskapet sitt personliga rekord med 22 centimeter.
Innan tävlingen var hans personliga rekord 5 meter och från Karlstad (SM) åkte han hem med ett brons och således ett nytt  personligt rekord som lyder 5.22 meter

– Med 5,22 är Axel dessutom världsbäst i klassen U18. Och då är han själv endast 16 år gammal, säger Gustaf

Ytterligare en rymdraket som genomförts en minnesvärd inomhussäsong är IFK Göteborgs Kajsa Roth.
Kajsa har under säsongen slagit personligt rekord (4.15), gjort seniorlandslagsdebut, samt vunnit ett guld på senior-SM.

Under förra helgens JSM adderade hon ytterligare ett guld till samlingen när hon i F19-klassen hoppade 4.05 och vann med över en halvmeter. Även William Asker (Örgryte IS) gjorde en liknande säsong där han vann både JSM och senior-SM. Williams prestationer var en av de bidragande faktorerna till att Örgryte IS gjorde sitt bästa ISM inomhus – någonsin.

1 Kajsa Roth 06 IFK Göteborg 412 2 Annika Jönsson 96 Spårvägens FK 407 SB 3 Sara Winberg 04 Täby IS 400 SB

 

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

De stora framgångarna grundar sig i den starka tränarkulturen som finns inom distriktet där Pekka Dahlhöjd lade grunden på 90-talet och hans filosofi har förvaltats genom Thomas Kyöttilä och Gustaf Hultgren. Gustaf berättar att Göteborg genom åren tränat och utvecklat hoppare som Michaela Meijer, Malin Dahlström, Melker Svärd Jacobsson, Alhaji Jeng, Patrik Kristiansson och Oscar Janson, för att nämna några. Men även om det finns en klar spets, så saknas bredden. 

–Det är av största vikt att vi inom förbund och förening förvaltar det intresse och efterfrågan på stavhopp som råder.
Prioritera stavhoppet i de befintliga friidrottsskolorna, inför separata “stavhoppsskolor”, och utbilda fler ledare i grenen. Tränarkompetensen inom distriktet är för smal och för få av klubbarna har en hållbar verksamhet för stavhopp. Inför kommande USM som går av stapeln i Växjö för 15-16 åringar är endast 7 av de 60 anmälda stavhopparna från en Göteborgsförening.

– Kompetensen och resurserna finns, det behövs bara ett krafttag med starkare samarbete över klubbgränserna, avslutar Gustaf.

Läs mer om kommande gemensamma resor här
Följ Göteborgs Rymdraketer på Instagram
Engagera dig i grengrupp Hopp tillsammans med detta gäng!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.