Lerums Linus Pihl om U23-EM

IK Lerums Linus Pihl om U23-EM

Linus Pihl inför U23-EM

Linus Pihl är stjärnskottet från IK Lerum som tagit klivet upp på senior- och landslagsnivå den här sommaren. Han är nu uttagen till att representera Sverige på U23-EM. Mästerskapet avgörs i finska Esbo, utanför Helsingfors, under helgen 13-16 juli.

Skribent: Elwira Ripsweden

För 19-åriga Linus har den här sommaren bjudit på personliga rekord på både 100 och 200 meter. Nu till helgen är det dags för Linus att dra på sig den blågula dräkten, men det blir inte första gången den här sommaren som Linus får dra på sig den svenska landslagsdräkten. Han gjorde nämligen landslagsdebut på lag-EM tidigare i sommar.
– Det kom i sista sekund att jag skulle få vara med! Efter tävlingen i Skara (Skararacet) så ringer de och frågar om jag vill vara med. Det var väldigt kul att vara där. Jag har inte varit med på något sådant tidigare.

Inför årets sommarsäsong hade Linus aldrig sprungit under 11 sekunder på 100 meter. Nu har han sprungit under 11 sekunder i säsongens alla lopp. På 100 meter lyder hans personliga rekord numera 10.65. I lite för mycket medvind har han sprungit på låga 10.40 (+2.1). Fjolårets personliga rekord på 200 meter löd 22.34, nu har han sänkt det till 21.08, vilket var mer än två tiondelar under kvalgränsen till U23-mästerskapet.
–  Jag hade inte planerat att kvala till EM, det blev en chock att det blev så bra.
 
– Jag kom lite från ingenstans, det var ändå förväntat att jag skulle bli bättre, men kanske inte så mycket bättre direkt. Jag har kört på som vanligt med träningen, men så har det bara blivit bättre, säger Linus. 
 

Linus Pihl, Lerum FI, 200 meter. FOTO. Deca Text & Bild

Linus Pihl är uttagen till att springa 200 meter samt stafetten 4×100 meter. 
– Jag ser mest fram emot stafetten, där har vi bra chans om man kollar på startlistan. Jag tror att jag kan nå semi på 200 meter.

– Jag kommer ha stafettförsöken, stafettfinal och 200-meters försöken på samma dag, det är det som skulle kunna förstöra om något.
 

Efter mästerskapet

När Linus kommer hem från Finland börjar den andra delen av säsongen för Linus, med ännu fler mästerskap. 
– Jag kommer att köra någon lokal (tävling) för Lerum, sen blir det senior och junior SM, Finnkampen om man blir uttagen där. Det blir nog bara de fyra tävlingarna.

Linus Pihl, IK Lerum, Världsungdomsspelen 2023. FOTO: Deca Text & Bild

 

Se Linus springa försöksheat i både stafett och 200 meter, 11.30 respektive 17.50 svensk tid, lördag 15 juli. Stafettfinalen avgörs även den lördag 15 juli klockan 15.50 och 200 meter-semin klockan 10.45, och slutligen finalen på 200 meter på söndagen klockan 16.55.
 
Övriga aktiva från Göteborgsföreningar som representerar Sverige på U23-EM i Esbo, Finland, är Wilma och Julia Nielsen (800 meter och 1500 meter), Karl Wållgren (400 meter häck), Gabriel Wallmark (tresteg), Jakob Rahm (spjut) och Rafael Tejada de Leon (stafett). Tävlingarna startar på torsdagen den 13e juli och avslutas på söndagen den 16e juli. Mästerskaper sänds på SVT play under helgen.

För läsa mer om U23-EM, klicka här!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.