nyheter

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja har tagit flera SM-medaljer på distanserna 100 och 200 meter. Nu har hon bytt till Örgryte IS från Ullevi FK för att satsa på 400 meter tillsammans med Erik Olsson, som bland annat tränat fram Carl Bengtström till både VM- och EM-brons. Trots att hon bara sprungit tre lopp på den nya distansen, toppar hon nu årsbästalistan och är uttagen till att springa 400 meter på lag-EM.

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubblar distansen

Fjolårets utomhussäsong blev en strålande sådan för Lisa Lilja. Hon tog SM-guld på 200 meter och tog sig in på topp fem genom tiderna med tiden 23.14. Inför årets utomhussäsong har hon valt att dubbla distansen och istället satsa på 400 meter.
– Jag har alltid varit nyfiken på distansen och efter att kört en del 4x400m stafetter både med klubblaget och på Finnkampen har jag sprungit rätt bra splittider utan någon ordentlig 400m-träning vilket gjort att jag velat se min potentiell på distansen individuellt.

Hittills under säsongen har Lisa inte bara pressat ner sitt personliga rekord, hon har också sett till att skriva in sig i sin nya klubb Örgrytes IS historieböcker. I sin andra tävling för säsongen tog hon det 52 år gamla klubbrekordet.
– Målet med säsongen är att bli mer och mer bekväm med den nya distansen och komma in i 400 meter-rytmen. Jag vill självklart placera mig så bra som möjligt på SM i slutet av juli. Att ta en medalj på nya distansen hade varit kul!

– Jag hoppas på att kunna sy ihop min snabbhet med uthålligheten på ett bra sätt som passar för 400m. Det får ta den tid det tar, men jag ska ge det en chans!

Prispallen på 200 meter på Nordiska Mästerskapen. FOTO: Deca Text & Bild

Sommarsäsongen är fortfarande ung och Lisa har många tävlingar att se fram emot i sommar. Hon sprang 200 meter på de nordiska mästerskapen i Köpenhamn i maj och fick med sig ett brons.

 
–Planen är att även köra någon mer 200m på hemmaplan efter lag-EM och sen är det fullt fokus på lag-SM finalen och SM i slutet av juli. Därefter blir det fokus på att träna på några veckor innan andra halvan av säsongen drar igång. Det blir en spännande sommar helt enkelt!

“Jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna”

 Utöver den nya distansen, har hon även bytt träningsgrupp, vilket har motiverat henne.

–      Jag tror verkligen på att det är väldigt viktigt att vara omgiven av en bra träningsgrupp som peppar och stöttar varandra och att man trivs i miljön man är i! Jag tycker det är viktigt att man kan inspireras av varandra och min nya satsning på 400m har skapat en otroligt stor motivationskraft i min träning! Det är både spännande och läskigt på samma gång men jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna. 

 

Mot lag-EM

 På Göteborgs Folksam Grand Prix i slutet av förra veckan sprang Lisa sitt tredje 400 meterslopp för säsongen och sänkte sitt personliga rekord till 53.71. Den tiden placerar henne som etta på årsbästalistan och hennes snabba tider har lett till att hon i helgen ska få springa 400 meter på lag-EM i Polen.
 
–      Det känns otroligt häftigt och inte något jag räknat med! Jag ska verkligen ut och njuta och köra mitt egna lopp.

Lisa Lilja, Örgryte IS, på presskonferansen inför Göteborg Folksam Grand Prix. FOTO: Deca Text & Bild

Lag-EM blir hennes första tävling med riktigt tufft internationellt motstånd. Med i startlistan finns bland annat Nederländernas häckspecialist Femke Bol.
 
–      Jag ser fram emot att få springa mot dem bästa i Europa och få ännu mer mersmak inför EM nästa sommar! Hoppas på att kunna sänka mitt ”färska” personbästa lite mer!
 
Lisa springer 400 meter klockan 17.05 på fredag och den mixade 4×400 meter stafetten på söndag klockan 18.37. För att läsa mer om lag-EM, klicka här. SVT sänder från hela helgen.
 

Lisa Lilja, Örgryte IS, 400 meter. FOTO: Deca Text & Bild

För mer information om lag-em, klicka här

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.