nyheter

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja har tagit flera SM-medaljer på distanserna 100 och 200 meter. Nu har hon bytt till Örgryte IS från Ullevi FK för att satsa på 400 meter tillsammans med Erik Olsson, som bland annat tränat fram Carl Bengtström till både VM- och EM-brons. Trots att hon bara sprungit tre lopp på den nya distansen, toppar hon nu årsbästalistan och är uttagen till att springa 400 meter på lag-EM.

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubblar distansen

Fjolårets utomhussäsong blev en strålande sådan för Lisa Lilja. Hon tog SM-guld på 200 meter och tog sig in på topp fem genom tiderna med tiden 23.14. Inför årets utomhussäsong har hon valt att dubbla distansen och istället satsa på 400 meter.
– Jag har alltid varit nyfiken på distansen och efter att kört en del 4x400m stafetter både med klubblaget och på Finnkampen har jag sprungit rätt bra splittider utan någon ordentlig 400m-träning vilket gjort att jag velat se min potentiell på distansen individuellt.

Hittills under säsongen har Lisa inte bara pressat ner sitt personliga rekord, hon har också sett till att skriva in sig i sin nya klubb Örgrytes IS historieböcker. I sin andra tävling för säsongen tog hon det 52 år gamla klubbrekordet.
– Målet med säsongen är att bli mer och mer bekväm med den nya distansen och komma in i 400 meter-rytmen. Jag vill självklart placera mig så bra som möjligt på SM i slutet av juli. Att ta en medalj på nya distansen hade varit kul!

– Jag hoppas på att kunna sy ihop min snabbhet med uthålligheten på ett bra sätt som passar för 400m. Det får ta den tid det tar, men jag ska ge det en chans!

Prispallen på 200 meter på Nordiska Mästerskapen. FOTO: Deca Text & Bild

Sommarsäsongen är fortfarande ung och Lisa har många tävlingar att se fram emot i sommar. Hon sprang 200 meter på de nordiska mästerskapen i Köpenhamn i maj och fick med sig ett brons.

 
–Planen är att även köra någon mer 200m på hemmaplan efter lag-EM och sen är det fullt fokus på lag-SM finalen och SM i slutet av juli. Därefter blir det fokus på att träna på några veckor innan andra halvan av säsongen drar igång. Det blir en spännande sommar helt enkelt!

“Jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna”

 Utöver den nya distansen, har hon även bytt träningsgrupp, vilket har motiverat henne.

–      Jag tror verkligen på att det är väldigt viktigt att vara omgiven av en bra träningsgrupp som peppar och stöttar varandra och att man trivs i miljön man är i! Jag tycker det är viktigt att man kan inspireras av varandra och min nya satsning på 400m har skapat en otroligt stor motivationskraft i min träning! Det är både spännande och läskigt på samma gång men jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna. 

 

Mot lag-EM

 På Göteborgs Folksam Grand Prix i slutet av förra veckan sprang Lisa sitt tredje 400 meterslopp för säsongen och sänkte sitt personliga rekord till 53.71. Den tiden placerar henne som etta på årsbästalistan och hennes snabba tider har lett till att hon i helgen ska få springa 400 meter på lag-EM i Polen.
 
–      Det känns otroligt häftigt och inte något jag räknat med! Jag ska verkligen ut och njuta och köra mitt egna lopp.

Lisa Lilja, Örgryte IS, på presskonferansen inför Göteborg Folksam Grand Prix. FOTO: Deca Text & Bild

Lag-EM blir hennes första tävling med riktigt tufft internationellt motstånd. Med i startlistan finns bland annat Nederländernas häckspecialist Femke Bol.
 
–      Jag ser fram emot att få springa mot dem bästa i Europa och få ännu mer mersmak inför EM nästa sommar! Hoppas på att kunna sänka mitt ”färska” personbästa lite mer!
 
Lisa springer 400 meter klockan 17.05 på fredag och den mixade 4×400 meter stafetten på söndag klockan 18.37. För att läsa mer om lag-EM, klicka här. SVT sänder från hela helgen.
 

Lisa Lilja, Örgryte IS, 400 meter. FOTO: Deca Text & Bild

För mer information om lag-em, klicka här

 

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.