nyheter

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja har tagit flera SM-medaljer på distanserna 100 och 200 meter. Nu har hon bytt till Örgryte IS från Ullevi FK för att satsa på 400 meter tillsammans med Erik Olsson, som bland annat tränat fram Carl Bengtström till både VM- och EM-brons. Trots att hon bara sprungit tre lopp på den nya distansen, toppar hon nu årsbästalistan och är uttagen till att springa 400 meter på lag-EM.

Skribent: Elwira Ripsweden

Dubblar distansen

Fjolårets utomhussäsong blev en strålande sådan för Lisa Lilja. Hon tog SM-guld på 200 meter och tog sig in på topp fem genom tiderna med tiden 23.14. Inför årets utomhussäsong har hon valt att dubbla distansen och istället satsa på 400 meter.
– Jag har alltid varit nyfiken på distansen och efter att kört en del 4x400m stafetter både med klubblaget och på Finnkampen har jag sprungit rätt bra splittider utan någon ordentlig 400m-träning vilket gjort att jag velat se min potentiell på distansen individuellt.

Hittills under säsongen har Lisa inte bara pressat ner sitt personliga rekord, hon har också sett till att skriva in sig i sin nya klubb Örgrytes IS historieböcker. I sin andra tävling för säsongen tog hon det 52 år gamla klubbrekordet.
– Målet med säsongen är att bli mer och mer bekväm med den nya distansen och komma in i 400 meter-rytmen. Jag vill självklart placera mig så bra som möjligt på SM i slutet av juli. Att ta en medalj på nya distansen hade varit kul!

– Jag hoppas på att kunna sy ihop min snabbhet med uthålligheten på ett bra sätt som passar för 400m. Det får ta den tid det tar, men jag ska ge det en chans!

Prispallen på 200 meter på Nordiska Mästerskapen. FOTO: Deca Text & Bild

Sommarsäsongen är fortfarande ung och Lisa har många tävlingar att se fram emot i sommar. Hon sprang 200 meter på de nordiska mästerskapen i Köpenhamn i maj och fick med sig ett brons.

 
–Planen är att även köra någon mer 200m på hemmaplan efter lag-EM och sen är det fullt fokus på lag-SM finalen och SM i slutet av juli. Därefter blir det fokus på att träna på några veckor innan andra halvan av säsongen drar igång. Det blir en spännande sommar helt enkelt!

“Jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna”

 Utöver den nya distansen, har hon även bytt träningsgrupp, vilket har motiverat henne.

–      Jag tror verkligen på att det är väldigt viktigt att vara omgiven av en bra träningsgrupp som peppar och stöttar varandra och att man trivs i miljön man är i! Jag tycker det är viktigt att man kan inspireras av varandra och min nya satsning på 400m har skapat en otroligt stor motivationskraft i min träning! Det är både spännande och läskigt på samma gång men jag gillar att pusha mig själv för att hela tiden flytta gränserna. 

 

Mot lag-EM

 På Göteborgs Folksam Grand Prix i slutet av förra veckan sprang Lisa sitt tredje 400 meterslopp för säsongen och sänkte sitt personliga rekord till 53.71. Den tiden placerar henne som etta på årsbästalistan och hennes snabba tider har lett till att hon i helgen ska få springa 400 meter på lag-EM i Polen.
 
–      Det känns otroligt häftigt och inte något jag räknat med! Jag ska verkligen ut och njuta och köra mitt egna lopp.

Lisa Lilja, Örgryte IS, på presskonferansen inför Göteborg Folksam Grand Prix. FOTO: Deca Text & Bild

Lag-EM blir hennes första tävling med riktigt tufft internationellt motstånd. Med i startlistan finns bland annat Nederländernas häckspecialist Femke Bol.
 
–      Jag ser fram emot att få springa mot dem bästa i Europa och få ännu mer mersmak inför EM nästa sommar! Hoppas på att kunna sänka mitt ”färska” personbästa lite mer!
 
Lisa springer 400 meter klockan 17.05 på fredag och den mixade 4×400 meter stafetten på söndag klockan 18.37. För att läsa mer om lag-EM, klicka här. SVT sänder från hela helgen.
 

Lisa Lilja, Örgryte IS, 400 meter. FOTO: Deca Text & Bild

För mer information om lag-em, klicka här

 

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!