Svenskt rekord 100 meter

“Det är en imponerande pjäs som syns där den står”

Under Folksam Grand Prix i Karlstad överlämnade Peter Karlsson, IF Kville vandringspokalen för sitt svenska rekord på 100 meter, till nuvarande rekordhållare Henrik Larsson, IF Göta. Mellan rekorden skiljer det nämnvärda 27 år, 4 dagar och 1 hundradel.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren 

Det var den 9 juni 1996 i tyska staden Cottbur som IF Kvilles nuvarande sportchef Peter, gjorde sitt rekordlopp. Resultatet blev 10.18 sekunder över 100 meter. Det var då tre hundradelar från det bara-några-dagar-gamla rekordet och sju hundradelar från vandringspokalens instiftare och tidigare rekordhållaren Christer Garpenborg, Spårvägen.

-Patrik Strenius hade precis sprungit på 10.21 sekunder i ett extra lopp under en landskamp, medan jag inte riktigt fick till det på den tävlingen. Jag visste att jag var i bra form och redan under nästa tävling, i tyska Cottbus, sprang jag på 10.18s. Patrik fick således endast ha rekordet i några dagar, säger Peter

Loppet i Cottbus var däremot bara början på en god säsong för Peter där han sprang 10.16 sekunder i nollvind, 9,98 s i för mycket medvind (+4,0) och 10.19 i motvind (-1,7). Och därefter har rekordet, tillika vandringspokalen, stått stadigt.

-Den har faktiskt stått på Alingsås Idrottshistoriska Museum den mesta tiden. Det är en imponerande pjäs som syns där den står, säger Peter

Men så, den 13 juni vid finska tävlingen Paavo Nurmi Games, slog Henrik Larsson, 99, IF Göta, Peters rekord när han genomförde sitt lopp på 10.17 sekunder. Och under onsdagskvällen på nya Sola Arena i Karlstad överlämnade Peter vandringspokalen till sin nya rekordhållare.

-Det kändes bra, Henrik har varit stabil kring de tiderna, så det är välförtjänt. Förhoppningsvis förbättrar han rekordet ytterligare redan i sommar. Under Folksam Grand Prix Galan i Karlstad lämnade jag inte bara över vandringspokalen, utan även titeln “Sveriges Snabbaste Man Genom Tiderna” – så nu är jag en helt vanlig man igen, säger Peter

Henrik Larsson, IF Göta, 10,17

SVENSKT REKORD Foto: decabild.se

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!