Svenskt rekord 100 meter

“Det är en imponerande pjäs som syns där den står”

Under Folksam Grand Prix i Karlstad överlämnade Peter Karlsson, IF Kville vandringspokalen för sitt svenska rekord på 100 meter, till nuvarande rekordhållare Henrik Larsson, IF Göta. Mellan rekorden skiljer det nämnvärda 27 år, 4 dagar och 1 hundradel.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren 

Det var den 9 juni 1996 i tyska staden Cottbur som IF Kvilles nuvarande sportchef Peter, gjorde sitt rekordlopp. Resultatet blev 10.18 sekunder över 100 meter. Det var då tre hundradelar från det bara-några-dagar-gamla rekordet och sju hundradelar från vandringspokalens instiftare och tidigare rekordhållaren Christer Garpenborg, Spårvägen.

-Patrik Strenius hade precis sprungit på 10.21 sekunder i ett extra lopp under en landskamp, medan jag inte riktigt fick till det på den tävlingen. Jag visste att jag var i bra form och redan under nästa tävling, i tyska Cottbus, sprang jag på 10.18s. Patrik fick således endast ha rekordet i några dagar, säger Peter

Loppet i Cottbus var däremot bara början på en god säsong för Peter där han sprang 10.16 sekunder i nollvind, 9,98 s i för mycket medvind (+4,0) och 10.19 i motvind (-1,7). Och därefter har rekordet, tillika vandringspokalen, stått stadigt.

-Den har faktiskt stått på Alingsås Idrottshistoriska Museum den mesta tiden. Det är en imponerande pjäs som syns där den står, säger Peter

Men så, den 13 juni vid finska tävlingen Paavo Nurmi Games, slog Henrik Larsson, 99, IF Göta, Peters rekord när han genomförde sitt lopp på 10.17 sekunder. Och under onsdagskvällen på nya Sola Arena i Karlstad överlämnade Peter vandringspokalen till sin nya rekordhållare.

-Det kändes bra, Henrik har varit stabil kring de tiderna, så det är välförtjänt. Förhoppningsvis förbättrar han rekordet ytterligare redan i sommar. Under Folksam Grand Prix Galan i Karlstad lämnade jag inte bara över vandringspokalen, utan även titeln “Sveriges Snabbaste Man Genom Tiderna” – så nu är jag en helt vanlig man igen, säger Peter

Henrik Larsson, IF Göta, 10,17

SVENSKT REKORD Foto: decabild.se

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.