Svenskt rekord 100 meter

“Det är en imponerande pjäs som syns där den står”

Under Folksam Grand Prix i Karlstad överlämnade Peter Karlsson, IF Kville vandringspokalen för sitt svenska rekord på 100 meter, till nuvarande rekordhållare Henrik Larsson, IF Göta. Mellan rekorden skiljer det nämnvärda 27 år, 4 dagar och 1 hundradel.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren 

Det var den 9 juni 1996 i tyska staden Cottbur som IF Kvilles nuvarande sportchef Peter, gjorde sitt rekordlopp. Resultatet blev 10.18 sekunder över 100 meter. Det var då tre hundradelar från det bara-några-dagar-gamla rekordet och sju hundradelar från vandringspokalens instiftare och tidigare rekordhållaren Christer Garpenborg, Spårvägen.

-Patrik Strenius hade precis sprungit på 10.21 sekunder i ett extra lopp under en landskamp, medan jag inte riktigt fick till det på den tävlingen. Jag visste att jag var i bra form och redan under nästa tävling, i tyska Cottbus, sprang jag på 10.18s. Patrik fick således endast ha rekordet i några dagar, säger Peter

Loppet i Cottbus var däremot bara början på en god säsong för Peter där han sprang 10.16 sekunder i nollvind, 9,98 s i för mycket medvind (+4,0) och 10.19 i motvind (-1,7). Och därefter har rekordet, tillika vandringspokalen, stått stadigt.

-Den har faktiskt stått på Alingsås Idrottshistoriska Museum den mesta tiden. Det är en imponerande pjäs som syns där den står, säger Peter

Men så, den 13 juni vid finska tävlingen Paavo Nurmi Games, slog Henrik Larsson, 99, IF Göta, Peters rekord när han genomförde sitt lopp på 10.17 sekunder. Och under onsdagskvällen på nya Sola Arena i Karlstad överlämnade Peter vandringspokalen till sin nya rekordhållare.

-Det kändes bra, Henrik har varit stabil kring de tiderna, så det är välförtjänt. Förhoppningsvis förbättrar han rekordet ytterligare redan i sommar. Under Folksam Grand Prix Galan i Karlstad lämnade jag inte bara över vandringspokalen, utan även titeln “Sveriges Snabbaste Man Genom Tiderna” – så nu är jag en helt vanlig man igen, säger Peter

Henrik Larsson, IF Göta, 10,17

SVENSKT REKORD Foto: decabild.se

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.