nyheter

SM i Söderhamn

Det är dags för SM och i år står Söderhamn som arrangör när mästerskapsmedaljerna ska delas ut. 

Skribent: Elwira Ripsweden

Tävlingens första dag är igång

Årets upplaga av de Svenska Mästerskapen är igång. Tävlingarna inleddes under förmiddagen där vi fick se flera försöksheat avgöras. Bland annat årets Sverigeettor på 400 meter i form av Örgrytelöparna Lisa Lilja och Carl Bergström som båda tog sig vidare till morgondagens final, där de står som klara guldfavoriter. I herrarnas 1500 meters-lopp tog sig de två Mölndalslöparna Jonathan Grahn och Alexander Nilsson till morgondagens final tillsammans med Hälle IFs Samuel Pihlström och Sharmarke Ahmed. 

Carl Bengtström, Örgryte IS, på lag-SM 2021. FOTO: Deca Text & Bild

Ikväll får vi bland annat se damernas 3000 meter hinder avgöras, med Sävedalslöparna Amélie Svensson och Linn Söderholm som starka medaljkandidater. Kvällen bjuder också på herrarnas längdhoppskval, där Ullevihopparen Thobias Montler är guldfavoriten inför lördagens final. 

Lördagens tävlingar

Lördagens tävlingar inleds med herrarnas stavhoppskval där inomhus SM-guldmedalgören Örgryte IS William Asker står som guldfavorit, då Mondo Duplantis inte tävlar. Finalen avgörs under söndagförmiddag. 

Damernas 200 meter springs på söndagen, där Malmö AIS Julia Henriksson är favoriten, men inte långt därifrån tidsmässigt hittar vi Lisa Lilja. 

Under förmiddagen kan vi också se herrarnas 400 meter häckförsök. Örgrytes Carl Bergström har den här säsongen valt att köra en säsong utan häckar på grund av skadebekymmer vilket öppnar upp det för segern. Kan klubbkamraten Karl Wållgren ta hem segern till Göteborg? Det återstår att se! 

Spännande finaler på söndagen 

Den sista tävlingsdagens inleds med löpningar i paraklasserna, 200 meter och 800 meter. Söndagens tävlingar avslutas med både damernas och herrarnas 800 meter. I damernas lopp är Wilma Nielsen en av medaljkandidaterna, förutsatt att hon går vidare från lördagens kval. 

Wilma och Julia Nielsen på JSM i Sollentuna 2022. FOTO: Deca Text & Bild

 

SM-tävlingarna avgörs under helgen 28-30 juli och går att se på SVT/SVT play. 

FÖR ATT KOMMA TILL TÄVLINGSSIDAN, KLICKA HÄR!

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.