Svenska Mästerskapen

SM i Söderhamn – en resumé!

Tre dagar i Söderhamn bjöd på alltifrån strålande sol och perfekta förhållanden till tuffa hinder och oväder. För Göteborgsklubbarna blev det en rejäl medaljutdelning! 

 Skribent: Elwira Ripsweden

Guld till Kramer, Montler & Ekholm!

Herrarnas guld på 800 meter gick till Ullevilöparen och förhandsfavoriten Andreas Kramer. Hans tid blev 1:47.74. Tvåa i loppet blev Sävedalens Samuel Pihlström, som tog brons på 800 meter i Espoo på U23-EM i mitten av juli. 

Favorittippade Thobias Montler böjd på en spännande tävling då han kryssade de första två hoppen i finalen. I det tredje levererade han ett säkerhetshopp på 7.68 och ökade senare till 7.76 som kom att bli det segrande resultatet. 

– De tre första hoppen känner jag att det finns bra tryck i, även i säkerhetshoppet. Sen tappar jag lite energi, trots att de trycker på där bakom och hittar inte tändningen i det, säger Thobias Montler.

Ytterligare en Ullevihoppare som kammade hem ett guld var Ellen Ekholm. I dåliga förhållanden i form av både regn och rusk tog hon sitt först guld på seniornivå samt var nära att klara 1.90. Hon vann på 1.86 vilket är det högsta hon hoppat utomhus. 

Ellen Ekholm, Ullevi FK, höjdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Den första mästerskapsdagen avslutades med långlopp. På 3000 meter hinder tog Ullevis Vidar Johansson silvret och i damklassen togs bronset av Linn Söderholm, tävlandes för Sävedalen. På damernas 10.000 meter var det Örgrytes Johanna Larsson som vann på tiden 34:04.68 vilket innebar både ett personligt rekord samt ett arenarekord. Inte nog med det var det också Johannas första SM-guld! 

Vidar Johansson 3000 meter hinder. Foto: Deca Text & Bild

 

Juniorerna levererar hög nivå

Flera juniorer visades framfötterna på helgens tävlingar och belönades med säsongsbästa, personliga rekord men framför allt medaljer.
 
Örgrytesystrarna Wilma och Julia Nielsen tog bägge medalj på 800 meter där silvret togs av Wilma och bronset av Julia. För Julia blev det även ett nytt personligt rekord med tiden 2:03.84.

Mölndals AIKs Jonathan Grahn slog nytt juniorrekord på 1500 meter och belönades med ett brons, tiden löd 3:37.06.  Tiden var exakt 2 sekunder snabbare än hans tidigare rekord. 
Falkensbergs Tilde Johansson fortsatte att visa att hon är i fin form när hon i sitt andra längdhopp hoppade 6.53. Resultatet räckte till ett silver.

1. Maja Åskag 02 Råby-Rekarne FIF 6.58 (0.1) / 2. Tilde Johansson 01 Falkenbergs IK 6.53 (0.0) / 3. Kaiza Karlén 98 IF Göta Karlstad 6.26 (0.0). Foto: Deca Text & Bild

I herrarnas spjuttävling var Sävedalens Jakob Rahm på förhand en medaljfavorit, och han höll för trycket och fick med sig ett silver till Göteborg. Det var hans tredje tävling i rad där han fick på ett kast över 70 meter. Han längsta kast mättes till 71.12 meter.

En som också hade en strålande var helg var Linus Pihl. Han tog sin första senior SM-medalj på 200 meter när han sprang in på tiden 21.19, vilket räckte till ett silver efter den svenska rekordinnehavaren Henrik Larsson. Han pressade också ner sitt personliga rekord på 100 meter från 10.65 till 10.47 i finalen och kom där på en sjätte plats.

Linus Pihl, Lerum FI, 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

 

Örgryte IS har länge varit en klubb med duktiga hoppare, och det här mästerskapet var inget undantag. Engla Nilsson deltog i sitt första senior-SM och tog under söndagen brons i kvinnornas höjdhopp. Hon klarade 1.83 vilket innebar personligt rekord! 

Under herrarnas tresteg var det både blåsigt och kallt, men trots det lyckades killarna få på fina hopp. Herrarnas tresteg vanns av Gabriel Wallmark, trean blev klubbkamraten Lukas Edqvist, som i fjol vann. 

– Jag kom in i tävlingen och det kändes väldigt bra i inhoppningen, sen börjad vindarna spela lite och det blåste motvind. Jag fick ett bra tredje hopp med lite övertramp, jag backade bak och så var det bara att köra, säger Gabriel Wallmark efter guldet. 

– Omständigheter var som de var, det regnade och blåste, men det är inget att skylla på. Vi bor i Sverige!  

Lukas Edqvist och Gabriel Wallmark, Örgryte IS. Foto: Deca Text & Bild

Olof Ryberg, tävlandes för Örgryte i paraklassen S-12, hoppade sitt livs längsta hopp på 6.48, vilket räckte till ett silver, blott 2 centimeter från guldet som togs av Tobias Jonsson tävlandes för IK Orient. Han slog även personligt rekord på 100 meter där han kom på en tredje plats. 

Guldregn för Örgrytes 400-löpare

Det blev en succéartad helg för Erik Olssons och Örgrytes 400- och 400-häcklöpare. Karl Wållgren tog i fjol silver på 400 häck men i år åker han ifrån Söderhamn med ett SM-guld. Hans segertid blev 50.30, bara drygt två tiondelar från hans personliga rekord som han satte tidigare under säsongen.

Årets inomhusbronsmedaljör Carl Bengtström har fått sin utomhusdebut försenad på grund av skadebekymmer och bara sprungit ett lopp den här säsongen innan han kom till SM-tävlingen. Hans debut i Madrid innebar ett lopp på 45.91, vilket innebar personligt rekord för Carl och således en lovande start på säsongen. I SM-finalen bjöd han på ytterligare ett lopp under 46 sekunder och vann guldet med tiden 45.97.

Lisa Lilja har inför den här säsongen valt att satsa mer mot 400 meter – och visat gång på gång att det var ett bra beslut. Under lördagen tog hon sitt första SM-guld på den distansen, i ett sololopp som belönades med ett personligt rekord på 52.73. 

– Det är så himla kul att få göra det här och ta en dubbel med träningskompisen Carl Bergström, det är fantastiskt, säger Lisa Lilja. 

Guldet blev inte hennes enda medalj den här helgen då hon även sprang 200 meter och vann ett brons efter juniorerna Julia Henriksson och Nora Lindahl.

Lisa Lilja, vinnare kvinor 400 meter, Coach Erik Olsson, Carl Bengtström, vinnare män 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Asker och Meijer hoppades högst

Båda stavgulden gick i år till Örgryte IS i form av Michaela Meijer och William Asker.
Michaela Meijer visade i helgen att hon är Sveriges bästa stavhopperska när hon slog till med nytt årsbästa och vann guldet på 4.50. Silvret gick till Hanna Jansson tävlandes för IFK Göteborg som hoppade 4.13, vilket innebar säsongsbästa för henne. 
 
De två tidigare årens guldmedaljör, Robin Jacobsson, tävlandes för Ullevi FK, fick se sig besegrad av årets inomhusguldmedaljör William Asker. William var rivningsfri från start och klarade 5.24 och säkrade guldet innan han lade upp ribban på 5.42. Då kom hans första rivningar för tävlingen och han stannade på 5.24.

– Jag känner mig jättesnabb och stark, jag hoppar med hårda stavar nu och med lite mer tävling kommer de högre höjderna. Vi åker på torsdag till Jerusalem (U20-EM) så det ska bara finslipas lite, säger William Asker. 

 

Michaela Meijer, 4.50. Foto: Deca Text & Bild

För samtliga resultat, klicka här

Här näst väntar U20-EM i Jerusalem samt JSM i Helsingborg för många av juniorerna, för våra äldre deltagare är det veteran-SM på Slottsskogsvallen som står på tur om två veckor, för att komma till tävlingssidan, klicka HÄR!

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.