Svenska Mästerskapen

SM i Söderhamn – en resumé!

Tre dagar i Söderhamn bjöd på alltifrån strålande sol och perfekta förhållanden till tuffa hinder och oväder. För Göteborgsklubbarna blev det en rejäl medaljutdelning! 

 Skribent: Elwira Ripsweden

Guld till Kramer, Montler & Ekholm!

Herrarnas guld på 800 meter gick till Ullevilöparen och förhandsfavoriten Andreas Kramer. Hans tid blev 1:47.74. Tvåa i loppet blev Sävedalens Samuel Pihlström, som tog brons på 800 meter i Espoo på U23-EM i mitten av juli. 

Favorittippade Thobias Montler böjd på en spännande tävling då han kryssade de första två hoppen i finalen. I det tredje levererade han ett säkerhetshopp på 7.68 och ökade senare till 7.76 som kom att bli det segrande resultatet. 

– De tre första hoppen känner jag att det finns bra tryck i, även i säkerhetshoppet. Sen tappar jag lite energi, trots att de trycker på där bakom och hittar inte tändningen i det, säger Thobias Montler.

Ytterligare en Ullevihoppare som kammade hem ett guld var Ellen Ekholm. I dåliga förhållanden i form av både regn och rusk tog hon sitt först guld på seniornivå samt var nära att klara 1.90. Hon vann på 1.86 vilket är det högsta hon hoppat utomhus. 

Ellen Ekholm, Ullevi FK, höjdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Den första mästerskapsdagen avslutades med långlopp. På 3000 meter hinder tog Ullevis Vidar Johansson silvret och i damklassen togs bronset av Linn Söderholm, tävlandes för Sävedalen. På damernas 10.000 meter var det Örgrytes Johanna Larsson som vann på tiden 34:04.68 vilket innebar både ett personligt rekord samt ett arenarekord. Inte nog med det var det också Johannas första SM-guld! 

Vidar Johansson 3000 meter hinder. Foto: Deca Text & Bild

 

Juniorerna levererar hög nivå

Flera juniorer visades framfötterna på helgens tävlingar och belönades med säsongsbästa, personliga rekord men framför allt medaljer.
 
Örgrytesystrarna Wilma och Julia Nielsen tog bägge medalj på 800 meter där silvret togs av Wilma och bronset av Julia. För Julia blev det även ett nytt personligt rekord med tiden 2:03.84.

Mölndals AIKs Jonathan Grahn slog nytt juniorrekord på 1500 meter och belönades med ett brons, tiden löd 3:37.06.  Tiden var exakt 2 sekunder snabbare än hans tidigare rekord. 
Falkensbergs Tilde Johansson fortsatte att visa att hon är i fin form när hon i sitt andra längdhopp hoppade 6.53. Resultatet räckte till ett silver.

1. Maja Åskag 02 Råby-Rekarne FIF 6.58 (0.1) / 2. Tilde Johansson 01 Falkenbergs IK 6.53 (0.0) / 3. Kaiza Karlén 98 IF Göta Karlstad 6.26 (0.0). Foto: Deca Text & Bild

I herrarnas spjuttävling var Sävedalens Jakob Rahm på förhand en medaljfavorit, och han höll för trycket och fick med sig ett silver till Göteborg. Det var hans tredje tävling i rad där han fick på ett kast över 70 meter. Han längsta kast mättes till 71.12 meter.

En som också hade en strålande var helg var Linus Pihl. Han tog sin första senior SM-medalj på 200 meter när han sprang in på tiden 21.19, vilket räckte till ett silver efter den svenska rekordinnehavaren Henrik Larsson. Han pressade också ner sitt personliga rekord på 100 meter från 10.65 till 10.47 i finalen och kom där på en sjätte plats.

Linus Pihl, Lerum FI, 200 meter. Foto: Deca Text & Bild

 

Örgryte IS har länge varit en klubb med duktiga hoppare, och det här mästerskapet var inget undantag. Engla Nilsson deltog i sitt första senior-SM och tog under söndagen brons i kvinnornas höjdhopp. Hon klarade 1.83 vilket innebar personligt rekord! 

Under herrarnas tresteg var det både blåsigt och kallt, men trots det lyckades killarna få på fina hopp. Herrarnas tresteg vanns av Gabriel Wallmark, trean blev klubbkamraten Lukas Edqvist, som i fjol vann. 

– Jag kom in i tävlingen och det kändes väldigt bra i inhoppningen, sen börjad vindarna spela lite och det blåste motvind. Jag fick ett bra tredje hopp med lite övertramp, jag backade bak och så var det bara att köra, säger Gabriel Wallmark efter guldet. 

– Omständigheter var som de var, det regnade och blåste, men det är inget att skylla på. Vi bor i Sverige!  

Lukas Edqvist och Gabriel Wallmark, Örgryte IS. Foto: Deca Text & Bild

Olof Ryberg, tävlandes för Örgryte i paraklassen S-12, hoppade sitt livs längsta hopp på 6.48, vilket räckte till ett silver, blott 2 centimeter från guldet som togs av Tobias Jonsson tävlandes för IK Orient. Han slog även personligt rekord på 100 meter där han kom på en tredje plats. 

Guldregn för Örgrytes 400-löpare

Det blev en succéartad helg för Erik Olssons och Örgrytes 400- och 400-häcklöpare. Karl Wållgren tog i fjol silver på 400 häck men i år åker han ifrån Söderhamn med ett SM-guld. Hans segertid blev 50.30, bara drygt två tiondelar från hans personliga rekord som han satte tidigare under säsongen.

Årets inomhusbronsmedaljör Carl Bengtström har fått sin utomhusdebut försenad på grund av skadebekymmer och bara sprungit ett lopp den här säsongen innan han kom till SM-tävlingen. Hans debut i Madrid innebar ett lopp på 45.91, vilket innebar personligt rekord för Carl och således en lovande start på säsongen. I SM-finalen bjöd han på ytterligare ett lopp under 46 sekunder och vann guldet med tiden 45.97.

Lisa Lilja har inför den här säsongen valt att satsa mer mot 400 meter – och visat gång på gång att det var ett bra beslut. Under lördagen tog hon sitt första SM-guld på den distansen, i ett sololopp som belönades med ett personligt rekord på 52.73. 

– Det är så himla kul att få göra det här och ta en dubbel med träningskompisen Carl Bergström, det är fantastiskt, säger Lisa Lilja. 

Guldet blev inte hennes enda medalj den här helgen då hon även sprang 200 meter och vann ett brons efter juniorerna Julia Henriksson och Nora Lindahl.

Lisa Lilja, vinnare kvinor 400 meter, Coach Erik Olsson, Carl Bengtström, vinnare män 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Asker och Meijer hoppades högst

Båda stavgulden gick i år till Örgryte IS i form av Michaela Meijer och William Asker.
Michaela Meijer visade i helgen att hon är Sveriges bästa stavhopperska när hon slog till med nytt årsbästa och vann guldet på 4.50. Silvret gick till Hanna Jansson tävlandes för IFK Göteborg som hoppade 4.13, vilket innebar säsongsbästa för henne. 
 
De två tidigare årens guldmedaljör, Robin Jacobsson, tävlandes för Ullevi FK, fick se sig besegrad av årets inomhusguldmedaljör William Asker. William var rivningsfri från start och klarade 5.24 och säkrade guldet innan han lade upp ribban på 5.42. Då kom hans första rivningar för tävlingen och han stannade på 5.24.

– Jag känner mig jättesnabb och stark, jag hoppar med hårda stavar nu och med lite mer tävling kommer de högre höjderna. Vi åker på torsdag till Jerusalem (U20-EM) så det ska bara finslipas lite, säger William Asker. 

 

Michaela Meijer, 4.50. Foto: Deca Text & Bild

För samtliga resultat, klicka här

Här näst väntar U20-EM i Jerusalem samt JSM i Helsingborg för många av juniorerna, för våra äldre deltagare är det veteran-SM på Slottsskogsvallen som står på tur om två veckor, för att komma till tävlingssidan, klicka HÄR!

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.