ISM i Växjö

ISM väntar – några aktiva att hålla extra koll på

Med start under fredagen drar inomhus-SM i Växjö igång. Det är fjärde gången Växjö står värd för mästerskapet och tredje gången det senaste decenniet. Göteborg representerar tävlingarna med många spännande starter. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Under fjolårets inomhus-SM i Malmö blev resultatet 19 medaljer, varav nio guld till Göteborg. Då resonerade Per Crona kring om Göteborg någonsin tagit så många guld tidigare.

– Det är jag inte helt säker på. Det skulle förvåna mig om det varit bättre någon gång. Det är i så fall bara några enstaka gånger. Det är 26 titlar, och vi tar en tredjedel, och det är naturligtvis väldigt bra, sa han då.

Spännande att se blir om de aktiva i år kan upprepa den bedriften, eller till och med överträffa medaljskörden. Nedan följer en genomgång av några aktiva att hålla lite extra koll på.

Khaddi Sagnia har imponerat i säsongsinledningen. Nu väntar inomhus-SM i Växjö. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Thobias Montler har inlett säsongen strålande och innan det stora målet, inomhus-VM i mars, kommer han nu till start i Växjö. Vid ISM 2020 slog han tävlingsrekord med 8.22. Det är centimetern längre än årsbästat i år. I damernas längdhopp kommer Khaddi Sagnia, Ullevi, till start som favorit efter hennes två raka tävlingar på 6,70, tillika två raka segrar i galacirkusen. Den senaste kom i Polska Torùn.

Vid samma gala imponerade också klubbkollegan Andreas Kramer i ett stjärnspäckat 800-meterslopp och slutade tvåa på årsbästat 1.45,71. En tid som förde upp honom som fyra i världen inomhus i år. I Växjö är han förutom favoritdistansen anmäld på 400 meter och 1500 meter, men där är mindre säkert att han kommer till start. På 800 meter gör också Örgrytes Felix Francois en intressant start, som kommit tillbaka starkt den här inomhussäsongen efter en lite struligare sommar.

Jonathan Grahn, Mölndal, har haft en helt sanslös säsong. På 3000 meter har han förbättrat sig med en halvminut sedan sommaren. Foto: Deca Text & Bild

I herrarnas 1500 meter får vi se unge Mölndalslöparen Jonathan Grahn som under de senaste veckorna slått inte mindre än tre svenska juniorrekord, och kommer senast från en mäkta imponerande seger i Nordenkampen. På dubbla sträckan gör Sävedalens Vidar Johansson en intressant start, som så sent som för en och en halv vecka sedan utmanade det svenska rekordet på fem kilometer landsväg. Också i kvinnornas 3000 meter bjuds det på goda medaljchanser för göteborgsaktiva. Både Meraf Bahta, Ullevi, och Sara Christiansson, Sävedalen, har sprungit under nio minuter i år. För Sara var det första gången hon tog sig under drömgränsen tidigare i år.

Claudia Payton, Ullevi, är numera Sveriges näst snabbaste kvinna genom tiderna på 60 meter. Foto: Deca Text & Bild

På 60 meter går Ullevis Claudia Payton sannolikt in med målet att försöka försvara fjolårsguldet på distansen. De chanserna minskade inte när hon för ett par veckor sedan sprang in som näst snabbaste kvinna genom tiderna. En Ullevifavorit hittar vi också på 200 meter där Lisa Lilja har det bästa årsbästat med 23,51. Men hon får stenhård konkurrens av stora delar av startfältet, och inte minst klubbkollegan Elvira Tanderud.

Örgrytes Carl Bengtström skippar paraddistansen och går istället en spännande duell mot i första hand Zion Eriksson på 200 meter. Foto Deca Text & Bild

Distansen 200 meter väljer också Örgrytes Carl Bengtström, istället för dubbla distansen där han i år sprungit under 46 sekunder. 20-åriga juniorvärldsmästaren Gabriel Wallmark, Örgryte, hoppade 16.11 och vann trestegstävlingen i Nordenkampen när han förbättrade sitt personliga rekord inomhus med sex decimeter. Därmed är han också en favorit i trestegstävlingarna på herrsidan.

Maja Nilsson, Örgryte, har haft lite problem med ett knä i säsongsupptakten. Men nu är hon tillbaka för att jaga SM-guld i Växjö. Foto: Deca Text & Bild

På Nordenkampen imponerade klubbkollegan Rebecka Abrahamsson minst lika mycket, när hon vann på nya personbästat 13,51. I Växjö får hon ordentlig konkurrens av juniorvärldsmästaren Maja Åskag. Ytterligare en mycket spännande Örgrytestart gör höjdhopparen Maja Nilsson, som hade en så stark säsong ifjol, och nu är tillbaka efter knäproblem. Hon hoppade 1,88 vid en mindre tävling i Friidrottens Hus för några dagar sedan.

I kvinnornas stavhopp kommer Örgrytes Michaela Meijer till start med en stor guldchans. Guldchans finns också på herrsidan genom Robin Jacobsson som har fältets bästa säsongsbästa.

Mer information och fullständiga startlistor och tidsprogram hittar du här.

09 jan 2024

Årsrapporten är öppen!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"

17 jan 2024

Full Moon Jump ::: Lördag 27 januari

Anmälan är öppen för Full Moon Jump 27 januari. Tävlingen ingår i Svenska Stavhoppstouren.

12 jan 2024

Informationsträff WMAC 2024

30 januari kl. 17.30 bjuder GFIF in till informationsträff i Friidrottens Hus för föreningsrepresentanter och ordföranden. Notera* Mötet 24 januari är inställt.

18 dec 2023

Erik Bergkvist och Göteborgs Friidrottsförbund går skilda vägar

Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund (GFIF) och GFIF har kommit överens om att gå skilda vägar. Erik gör sin sista arbetsdag vid årsskiftet (31/12), då han går vidare till en ny arbetsgivare.

08 dec 2023

Till minne av Jan Axelsson

Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom

06 dec 2023

Göteborgsföreningarnas öppna träningar för Musikhjälpen

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.