ISM i Växjö

ISM väntar – några aktiva att hålla extra koll på

Med start under fredagen drar inomhus-SM i Växjö igång. Det är fjärde gången Växjö står värd för mästerskapet och tredje gången det senaste decenniet. Göteborg representerar tävlingarna med många spännande starter. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Under fjolårets inomhus-SM i Malmö blev resultatet 19 medaljer, varav nio guld till Göteborg. Då resonerade Per Crona kring om Göteborg någonsin tagit så många guld tidigare.

– Det är jag inte helt säker på. Det skulle förvåna mig om det varit bättre någon gång. Det är i så fall bara några enstaka gånger. Det är 26 titlar, och vi tar en tredjedel, och det är naturligtvis väldigt bra, sa han då.

Spännande att se blir om de aktiva i år kan upprepa den bedriften, eller till och med överträffa medaljskörden. Nedan följer en genomgång av några aktiva att hålla lite extra koll på.

Khaddi Sagnia har imponerat i säsongsinledningen. Nu väntar inomhus-SM i Växjö. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Thobias Montler har inlett säsongen strålande och innan det stora målet, inomhus-VM i mars, kommer han nu till start i Växjö. Vid ISM 2020 slog han tävlingsrekord med 8.22. Det är centimetern längre än årsbästat i år. I damernas längdhopp kommer Khaddi Sagnia, Ullevi, till start som favorit efter hennes två raka tävlingar på 6,70, tillika två raka segrar i galacirkusen. Den senaste kom i Polska Torùn.

Vid samma gala imponerade också klubbkollegan Andreas Kramer i ett stjärnspäckat 800-meterslopp och slutade tvåa på årsbästat 1.45,71. En tid som förde upp honom som fyra i världen inomhus i år. I Växjö är han förutom favoritdistansen anmäld på 400 meter och 1500 meter, men där är mindre säkert att han kommer till start. På 800 meter gör också Örgrytes Felix Francois en intressant start, som kommit tillbaka starkt den här inomhussäsongen efter en lite struligare sommar.

Jonathan Grahn, Mölndal, har haft en helt sanslös säsong. På 3000 meter har han förbättrat sig med en halvminut sedan sommaren. Foto: Deca Text & Bild

I herrarnas 1500 meter får vi se unge Mölndalslöparen Jonathan Grahn som under de senaste veckorna slått inte mindre än tre svenska juniorrekord, och kommer senast från en mäkta imponerande seger i Nordenkampen. På dubbla sträckan gör Sävedalens Vidar Johansson en intressant start, som så sent som för en och en halv vecka sedan utmanade det svenska rekordet på fem kilometer landsväg. Också i kvinnornas 3000 meter bjuds det på goda medaljchanser för göteborgsaktiva. Både Meraf Bahta, Ullevi, och Sara Christiansson, Sävedalen, har sprungit under nio minuter i år. För Sara var det första gången hon tog sig under drömgränsen tidigare i år.

Claudia Payton, Ullevi, är numera Sveriges näst snabbaste kvinna genom tiderna på 60 meter. Foto: Deca Text & Bild

På 60 meter går Ullevis Claudia Payton sannolikt in med målet att försöka försvara fjolårsguldet på distansen. De chanserna minskade inte när hon för ett par veckor sedan sprang in som näst snabbaste kvinna genom tiderna. En Ullevifavorit hittar vi också på 200 meter där Lisa Lilja har det bästa årsbästat med 23,51. Men hon får stenhård konkurrens av stora delar av startfältet, och inte minst klubbkollegan Elvira Tanderud.

Örgrytes Carl Bengtström skippar paraddistansen och går istället en spännande duell mot i första hand Zion Eriksson på 200 meter. Foto Deca Text & Bild

Distansen 200 meter väljer också Örgrytes Carl Bengtström, istället för dubbla distansen där han i år sprungit under 46 sekunder. 20-åriga juniorvärldsmästaren Gabriel Wallmark, Örgryte, hoppade 16.11 och vann trestegstävlingen i Nordenkampen när han förbättrade sitt personliga rekord inomhus med sex decimeter. Därmed är han också en favorit i trestegstävlingarna på herrsidan.

Maja Nilsson, Örgryte, har haft lite problem med ett knä i säsongsupptakten. Men nu är hon tillbaka för att jaga SM-guld i Växjö. Foto: Deca Text & Bild

På Nordenkampen imponerade klubbkollegan Rebecka Abrahamsson minst lika mycket, när hon vann på nya personbästat 13,51. I Växjö får hon ordentlig konkurrens av juniorvärldsmästaren Maja Åskag. Ytterligare en mycket spännande Örgrytestart gör höjdhopparen Maja Nilsson, som hade en så stark säsong ifjol, och nu är tillbaka efter knäproblem. Hon hoppade 1,88 vid en mindre tävling i Friidrottens Hus för några dagar sedan.

I kvinnornas stavhopp kommer Örgrytes Michaela Meijer till start med en stor guldchans. Guldchans finns också på herrsidan genom Robin Jacobsson som har fältets bästa säsongsbästa.

Mer information och fullständiga startlistor och tidsprogram hittar du här.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!