SM i halvmaraton

Sylvasst internationellt startfält till Stora Holms trafikövningsplats på lördag

GFIF arrangerar SM i halvmaraton på Stora Holms trafikövningsplats lördagen den 11 september. Nu kan vi berätta att även ett stjärnspäckat internationellt startfält kommer göra upp om segern i loppet.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det kommer bli fart under dojorna på Stora Holms trafikövningsplats på lördag. Tävlingen lockar nämligen en skara världsstjärnor som kommer göra upp om segern tillsammans med SM-löparna. 

Allra mest spännande att se blir kanske norrmannen och tidigare Europeiska rekordhållaren på maraton Sondre Nordstad Moen som tidigare sprungit så fort som 59.47 på halvmaratondistansen. Han får tufft motstånd av till exempel Bahrainiern Dawit Fikadu som har olympisk erfarenhet och som tidigare sprungit sträckan på 60.01. Lägg därtill 23-årige Kenyanen Joshua Belet som också han varit under 61 minuter på distansen. Japanen Jo Fukuda sprang klassiska Gold Coast Maraton under 2.10 under 2018 och står också på startlinjen på lördag.

På damsidan får en av Sveriges främsta långdistanslöpare Sarah Lahti tufft internationellt motstånd. Det snabbaste personliga rekordet har kenyanska Tabitha Gichia som sprungit distansen på 68.18. Dessutom har vi landsmaninnan Margaret Wangari till start, som varit så bra som sexa på en av världens mest konkurrensutsatta friidrottstävling terräng-VM. Holländaren Ruth van der Meijden vann Enschede Marathon i år på tiden 2.29 och står på startlinjen på lördag. Hennes personliga rekord på halvmaraton är 70.11.

Läs mer om SM-tävlingarna, med fokus på göteborgslöparna som kommer till start, på vår sajt senare under veckan.

Du hittar mer information om tävlingarna här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.