SM i halvmaraton

Sylvasst internationellt startfält till Stora Holms trafikövningsplats på lördag

GFIF arrangerar SM i halvmaraton på Stora Holms trafikövningsplats lördagen den 11 september. Nu kan vi berätta att även ett stjärnspäckat internationellt startfält kommer göra upp om segern i loppet.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Det kommer bli fart under dojorna på Stora Holms trafikövningsplats på lördag. Tävlingen lockar nämligen en skara världsstjärnor som kommer göra upp om segern tillsammans med SM-löparna. 

Allra mest spännande att se blir kanske norrmannen och tidigare Europeiska rekordhållaren på maraton Sondre Nordstad Moen som tidigare sprungit så fort som 59.47 på halvmaratondistansen. Han får tufft motstånd av till exempel Bahrainiern Dawit Fikadu som har olympisk erfarenhet och som tidigare sprungit sträckan på 60.01. Lägg därtill 23-årige Kenyanen Joshua Belet som också han varit under 61 minuter på distansen. Japanen Jo Fukuda sprang klassiska Gold Coast Maraton under 2.10 under 2018 och står också på startlinjen på lördag.

På damsidan får en av Sveriges främsta långdistanslöpare Sarah Lahti tufft internationellt motstånd. Det snabbaste personliga rekordet har kenyanska Tabitha Gichia som sprungit distansen på 68.18. Dessutom har vi landsmaninnan Margaret Wangari till start, som varit så bra som sexa på en av världens mest konkurrensutsatta friidrottstävling terräng-VM. Holländaren Ruth van der Meijden vann Enschede Marathon i år på tiden 2.29 och står på startlinjen på lördag. Hennes personliga rekord på halvmaraton är 70.11.

Läs mer om SM-tävlingarna, med fokus på göteborgslöparna som kommer till start, på vår sajt senare under veckan.

Du hittar mer information om tävlingarna här.