UNGDOM

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM.
De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund, vilket har varit en tradition under många år.
Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

–För förbundet är det en av de saker som verkligen skapar mervärde för våra föreningar och en sammanhållning bland våra ungdomar och tränare, vilket är syftet för oss som förbund att bidra till, säger Alexander Nilsson på GFIF.

Alexander berättar att resorna ger mening framförallt genom att de bidrar till gemenskap över föreningsgränserna.
Och utöver att skapa band mellan föreningarna, minskar det även på administrativ tid för varje enskild förening, när samordning sker tillsammans. Alexander berättar att resorna också blir säkrare när klubbarna reser i storbussar, i stället för att varje förening bokar och reser i en minibuss.               

”De aktiva återvänder ofta hem med ännu fler friidrottskompisar”

Årets USM hade färre antal deltagare från Göteborg vilket Alexander misstänker har att göra med att friidrottarna födda 2008-2009 missade mycket tävling under pandemi-åren. Trots det, var den gemensamma USM-resan mycket lyckad enligt reseledaren Jakob Lindblom, tillika sportchef för IF Kville.

– Det roligaste är att få träffa och lära känna aktiva och ledare från de andra föreningarna, samt att få glädjas av deras framgångar, säger Jakob och fortsätter:

–När man reser och bor tillsammans blir det naturligt att umgås över klubbgränserna. De aktiva återvänder ofta hem med ännu fler friidrottskompisar att umgås med på nästa tävling.

Även Jakob anser att dessa resor är viktiga då de skapar spontana möten mellan både aktiva och ledare.
Han upplever också att resorna bidrar till nya kontakter i olika föreningar.

–Det minskar steget som krävs för framtida samarbeten.

Samordning till Sollentuna

Alexander berättar att behovet och önskan att resa gemensamt har varit stort bland föreningarna.
Bland annat åkte man i två gemensamma bussar till årets IJSM i Örebro för 17-22-åringarna.
Planen är att göra detsamma inför årets utomhus-JSM som äger rum i Sollentuna i augusti.

–Även om vi inte har någon subvention från GFIF till Junior-SM resor så har föreningarnas klubbchefer, aktiva och ledare uppskattat resorna så pass mycket att vi väljer att resa gemensamt framåt även på JSM, avslutar Alexander.

163 Nike Emanuelsson 09 IFK Göteborg


De gemensamma resorna samordnas och subventioneras av Göteborgs Friidrottsförbund, för de som klarat de uppsatta subventionsgränserna.
Föreningarna administrerar uttagning + anmälan till tävlingen. 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.