Evenemang

WMA till Göteborg!

13-25 augusti 2024 arrangeras World Masters Athletics Championship i Göteborg!

Året är 1977 och platsen är Slottskogsvallen. I en tid när den längsta löpgrenen för kvinnor på Olympiska spelen var 1500 meter debuterade GKIKs Elisabeth Östberg på 10.000 meter och Göteborg Friidrott ordförande Anders Prytz stod som funktionär. Historiens andra World Masters Athletics Championship arrangerades och Vallen stod som huvudarena. 47 år senare arrangerar Göteborg WMA igen!  Och i en tid när diversiteten inom friidrotten stärks visar västkustens vindar att friidrott ska vara din idrott, för livet.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

-Att möta människor från hela världen i ett sådant sammanhang är en upplevelse som jag hoppas att alla vill ta del av, säger Karin Schön, IF Kville och veterankommittén. 

Karin Schön ( i mitten)

“Är övertygad att vi nu har ett vinnande koncept”

Att arrangera ett stort mästerskap efter ett par utmanande år kanske är att likställa med ett trilskande mål. En kombination av engagemang, glädje och motsträvighet. 

-Visst är förutsättningarna andra än de var när tävlingen planerades innan pandemin och bland våra föreningar har det funnits tvivel på om friidrotten i Göteborg klarar av arrangemanget på ett tillfredsställande sätt. Det har satt press på GFIF:s styrelse och kansli att på kort tid jobba igenom förutsättningarna och förankra dessa. Det har varit jobbigt, men nu är jag övertygad om att vi har ett vinnande koncept, säger ordförande Anders Prytz

Den franske filosofen Pierre de Coubertin grundade olympiska spelen 1894 utifrån övertygelsen att “man kan göra världen bättre med idrott”. Kanske är det viktigaste inte att vinna, utan att kämpa väl som det olympiska valspråket uttrycker. Kanske är kärnan i idrotten en människas förmåga att koppla samman kropp och sinne till en enhet i strävan efter sin fulla potential.

– Att sedan tävla mot andra i sin egen ålder tillför det extra som man behöver för att utmana sig själv. Ingen behöver lägga av utan man kan fortsätta på en nivå som passar den livssituation man befinner sig i för tillfället, säger Karin som tillsammans med Lerum Friidrotts Paulina Orell Sahlberg (och många svenska därtill!) deltog på 2022 års World Masters Athletics Championship i Tampere, Finland. 

1 Tommy Josefsson 51 IK Ymer 9:50.58 Veteran – SM 2022

“Det här är, wow” 

8 8 M50 SWE Mattias Sunnerborn

-Nu har vi knappt två år på oss att locka fler, förbereda oss och skapa ett intresse för det här roliga och härliga arrangemanget som ett Veteran-VM verkligen är, säger Paulina 

Idrottsevenemang är värdefulla för att det svenska föreningslivet ska fortsätta leva och kunna vara en drivande faktor för folkhälsan. Det skapar ekonomiska resurser och goda förutsättningar till föreningarna att driva idrottslig verksamhet med god kvalité för såväl unga, elitaktiva och äldre.

-Ett Veteran-VM är verkligen ett steg på vägen mot fler och större mästerskap tillsammans med Göteborg Stad. Det blir mycket uppmärksamhet till friidrotten och skapar också möjligheter för föreningarna att starta upp veteranverksamheter lokalt i sina föreningar, säger projektledare Anders Mattsson och fortsätter:

-Till mästerskapet finns det också kopplat ett utbildningsprogram tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet för att säkra framtidens funktionärer.

-Det är en jättemöjlighet för arenaföreningarna att utveckla sina redan starka tävlingsorganisationer, säger Erik Bergkvist, evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund som utifrån deltagarperspektivet har ambition att genomföra det allra bästa veteranmästerskapet som hittills arrangerats.

 -Man ska känna att man blir sedd från det att man anländer till Göteborg fram till dess att man lämnar och att det blir tävlingar av absoluta toppklass. Som deltagare skall man uppleva en mycket hög kvalitet avseende service och professionalitet som gör att man känner “Det här är, wow!”, säger Erik.

Mästerskapen i sig är lika mycket tävling som turism, lika mycket värde för föreningarna som för Göteborg Stad och Svensk Friidrott.

-Göteborg är duktiga på friidrott och evenemang, så jag tror detta kan bli en riktig publikfest. För egen del är det såklart ett stort mål. Jag ser verkligen fram emot att tävla på hemmaplan i flera grenar med familj och vänner på läktaren, avslutar veteranfriidrottaren Paulina Orell Sahlberg

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.