Evenemang

WMA till Göteborg!

13-25 augusti 2024 arrangeras World Masters Athletics Championship i Göteborg!

Året är 1977 och platsen är Slottskogsvallen. I en tid när den längsta löpgrenen för kvinnor på Olympiska spelen var 1500 meter debuterade GKIKs Elisabeth Östberg på 10.000 meter och Göteborg Friidrott ordförande Anders Prytz stod som funktionär. Historiens andra World Masters Athletics Championship arrangerades och Vallen stod som huvudarena. 47 år senare arrangerar Göteborg WMA igen!  Och i en tid när diversiteten inom friidrotten stärks visar västkustens vindar att friidrott ska vara din idrott, för livet.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

-Att möta människor från hela världen i ett sådant sammanhang är en upplevelse som jag hoppas att alla vill ta del av, säger Karin Schön, IF Kville och veterankommittén. 

Karin Schön ( i mitten)

“Är övertygad att vi nu har ett vinnande koncept”

Att arrangera ett stort mästerskap efter ett par utmanande år kanske är att likställa med ett trilskande mål. En kombination av engagemang, glädje och motsträvighet. 

-Visst är förutsättningarna andra än de var när tävlingen planerades innan pandemin och bland våra föreningar har det funnits tvivel på om friidrotten i Göteborg klarar av arrangemanget på ett tillfredsställande sätt. Det har satt press på GFIF:s styrelse och kansli att på kort tid jobba igenom förutsättningarna och förankra dessa. Det har varit jobbigt, men nu är jag övertygad om att vi har ett vinnande koncept, säger ordförande Anders Prytz

Den franske filosofen Pierre de Coubertin grundade olympiska spelen 1894 utifrån övertygelsen att “man kan göra världen bättre med idrott”. Kanske är det viktigaste inte att vinna, utan att kämpa väl som det olympiska valspråket uttrycker. Kanske är kärnan i idrotten en människas förmåga att koppla samman kropp och sinne till en enhet i strävan efter sin fulla potential.

– Att sedan tävla mot andra i sin egen ålder tillför det extra som man behöver för att utmana sig själv. Ingen behöver lägga av utan man kan fortsätta på en nivå som passar den livssituation man befinner sig i för tillfället, säger Karin som tillsammans med Lerum Friidrotts Paulina Orell Sahlberg (och många svenska därtill!) deltog på 2022 års World Masters Athletics Championship i Tampere, Finland. 

1 Tommy Josefsson 51 IK Ymer 9:50.58 Veteran – SM 2022

“Det här är, wow” 

8 8 M50 SWE Mattias Sunnerborn

-Nu har vi knappt två år på oss att locka fler, förbereda oss och skapa ett intresse för det här roliga och härliga arrangemanget som ett Veteran-VM verkligen är, säger Paulina 

Idrottsevenemang är värdefulla för att det svenska föreningslivet ska fortsätta leva och kunna vara en drivande faktor för folkhälsan. Det skapar ekonomiska resurser och goda förutsättningar till föreningarna att driva idrottslig verksamhet med god kvalité för såväl unga, elitaktiva och äldre.

-Ett Veteran-VM är verkligen ett steg på vägen mot fler och större mästerskap tillsammans med Göteborg Stad. Det blir mycket uppmärksamhet till friidrotten och skapar också möjligheter för föreningarna att starta upp veteranverksamheter lokalt i sina föreningar, säger projektledare Anders Mattsson och fortsätter:

-Till mästerskapet finns det också kopplat ett utbildningsprogram tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet för att säkra framtidens funktionärer.

-Det är en jättemöjlighet för arenaföreningarna att utveckla sina redan starka tävlingsorganisationer, säger Erik Bergkvist, evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund som utifrån deltagarperspektivet har ambition att genomföra det allra bästa veteranmästerskapet som hittills arrangerats.

 -Man ska känna att man blir sedd från det att man anländer till Göteborg fram till dess att man lämnar och att det blir tävlingar av absoluta toppklass. Som deltagare skall man uppleva en mycket hög kvalitet avseende service och professionalitet som gör att man känner “Det här är, wow!”, säger Erik.

Mästerskapen i sig är lika mycket tävling som turism, lika mycket värde för föreningarna som för Göteborg Stad och Svensk Friidrott.

-Göteborg är duktiga på friidrott och evenemang, så jag tror detta kan bli en riktig publikfest. För egen del är det såklart ett stort mål. Jag ser verkligen fram emot att tävla på hemmaplan i flera grenar med familj och vänner på läktaren, avslutar veteranfriidrottaren Paulina Orell Sahlberg

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4