Evenemang

WMA till Göteborg!

13-25 augusti 2024 arrangeras World Masters Athletics Championship i Göteborg!

Året är 1977 och platsen är Slottskogsvallen. I en tid när den längsta löpgrenen för kvinnor på Olympiska spelen var 1500 meter debuterade GKIKs Elisabeth Östberg på 10.000 meter och Göteborg Friidrott ordförande Anders Prytz stod som funktionär. Historiens andra World Masters Athletics Championship arrangerades och Vallen stod som huvudarena. 47 år senare arrangerar Göteborg WMA igen!  Och i en tid när diversiteten inom friidrotten stärks visar västkustens vindar att friidrott ska vara din idrott, för livet.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

-Att möta människor från hela världen i ett sådant sammanhang är en upplevelse som jag hoppas att alla vill ta del av, säger Karin Schön, IF Kville och veterankommittén. 

Karin Schön ( i mitten)

“Är övertygad att vi nu har ett vinnande koncept”

Att arrangera ett stort mästerskap efter ett par utmanande år kanske är att likställa med ett trilskande mål. En kombination av engagemang, glädje och motsträvighet. 

-Visst är förutsättningarna andra än de var när tävlingen planerades innan pandemin och bland våra föreningar har det funnits tvivel på om friidrotten i Göteborg klarar av arrangemanget på ett tillfredsställande sätt. Det har satt press på GFIF:s styrelse och kansli att på kort tid jobba igenom förutsättningarna och förankra dessa. Det har varit jobbigt, men nu är jag övertygad om att vi har ett vinnande koncept, säger ordförande Anders Prytz

Den franske filosofen Pierre de Coubertin grundade olympiska spelen 1894 utifrån övertygelsen att “man kan göra världen bättre med idrott”. Kanske är det viktigaste inte att vinna, utan att kämpa väl som det olympiska valspråket uttrycker. Kanske är kärnan i idrotten en människas förmåga att koppla samman kropp och sinne till en enhet i strävan efter sin fulla potential.

– Att sedan tävla mot andra i sin egen ålder tillför det extra som man behöver för att utmana sig själv. Ingen behöver lägga av utan man kan fortsätta på en nivå som passar den livssituation man befinner sig i för tillfället, säger Karin som tillsammans med Lerum Friidrotts Paulina Orell Sahlberg (och många svenska därtill!) deltog på 2022 års World Masters Athletics Championship i Tampere, Finland. 

1 Tommy Josefsson 51 IK Ymer 9:50.58 Veteran – SM 2022

“Det här är, wow” 

8 8 M50 SWE Mattias Sunnerborn

-Nu har vi knappt två år på oss att locka fler, förbereda oss och skapa ett intresse för det här roliga och härliga arrangemanget som ett Veteran-VM verkligen är, säger Paulina 

Idrottsevenemang är värdefulla för att det svenska föreningslivet ska fortsätta leva och kunna vara en drivande faktor för folkhälsan. Det skapar ekonomiska resurser och goda förutsättningar till föreningarna att driva idrottslig verksamhet med god kvalité för såväl unga, elitaktiva och äldre.

-Ett Veteran-VM är verkligen ett steg på vägen mot fler och större mästerskap tillsammans med Göteborg Stad. Det blir mycket uppmärksamhet till friidrotten och skapar också möjligheter för föreningarna att starta upp veteranverksamheter lokalt i sina föreningar, säger projektledare Anders Mattsson och fortsätter:

-Till mästerskapet finns det också kopplat ett utbildningsprogram tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet för att säkra framtidens funktionärer.

-Det är en jättemöjlighet för arenaföreningarna att utveckla sina redan starka tävlingsorganisationer, säger Erik Bergkvist, evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund som utifrån deltagarperspektivet har ambition att genomföra det allra bästa veteranmästerskapet som hittills arrangerats.

 -Man ska känna att man blir sedd från det att man anländer till Göteborg fram till dess att man lämnar och att det blir tävlingar av absoluta toppklass. Som deltagare skall man uppleva en mycket hög kvalitet avseende service och professionalitet som gör att man känner “Det här är, wow!”, säger Erik.

Mästerskapen i sig är lika mycket tävling som turism, lika mycket värde för föreningarna som för Göteborg Stad och Svensk Friidrott.

-Göteborg är duktiga på friidrott och evenemang, så jag tror detta kan bli en riktig publikfest. För egen del är det såklart ett stort mål. Jag ser verkligen fram emot att tävla på hemmaplan i flera grenar med familj och vänner på läktaren, avslutar veteranfriidrottaren Paulina Orell Sahlberg

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!