Paralympics

Viktoria och Olof topp åtta i Tokyo: “Så jävla glad bara över att vara här”

Paralympics är inne på sluttampen och göteborgshoppen Viktoria Karlsson, GKIK, och Olof Ryberg, Örgryte IS, är färdigtävlade. Det slutade med en sjätte- och en åttondeplats för de två längdhopparna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Olof Ryberg, Örgryte IS, gjorde ett fint mästerskap och slutade åtta. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof Ryberg fick det glädjande beskedet att han var uttagen till Paralympics bara veckor innan mästerskapet drog igång. Olof tog chansen när han fick den och slog till med nytt säsongsbästa i längdhoppsfinalen med resultatet 6,25.

— Det var en mäktig upplevelse! Det är det här man kämpar för, det är målet för all träning och slit man lägger ner. Jag är så jävla glad bara över att vara här, sa Olof till Paralympiska Kommitténs hemsida efter tävlingen.

Olof var sista hoppare att få göra alla sex hopp och slutade åtta.

Olof hoppade nytt säsongsbästa och 6,25. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Det var Olofs första Paralympics. En nyttig erfarenhet för Örgrytehopparen som är blott 21 år gammal. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof är på plats och stöttar Viktoria från läktarposition. Foto: Hanna Bernhardsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson, GKIK, hade problem ansatslöpningen i de inledande hoppen men i sista omgången stämde det bättre. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson var ett medaljhopp inför tävlingarna men med lite strul i ansatslöpningen blev det till slut en sjätteplats för Viktoria. Det längsta hoppet kom i den sista omgången när hon landade på 4,55. Det fattades ett par decimeter upp till medaljlängder.

I sitt första Paralympics i Rio slutade Viktoria på en sjundeplats men var trots förbättringen inte helt nöjd med mästerskapet.

— Det kändes inte som jag hade önskat. Det började tufft och det är ju aldrig roligt, sen är jag väldigt stolt över att jag lyckades komma tillbaka och ändå hoppa längre i det sista. Men det är ändå att jag får kämpa idag och det är inte det man vill göra när man är här, sa hon efter tävlingen.

6,55 och en sjundeplats blev resultatet för Viktoria i Tokyo. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Trots att det blev placeringen bättre än i Rio var Viktoria, som siktade på medalj, inte helt nöjd med mästerskapet. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Fullständiga resultat hittar du här.


Under helgen, i samband med SM i Borås, arrangerades också SM i parafriidrott. En som utmärkte sig lite extra var Angereds Viktor Åberg som tog tre medaljer. Bland annat hoppade han starka 4,90 i längdhoppet. Viktor, som förutom friidrotten också utmärkt sig inom basket, vann Special Olympics World Summer Games 2019 i Abu Dhabi i just längdhopp. Den gången hoppade han 5,26, i något trevligare väderförhållanden än i Borås. 

Fullständiga resultat hittar du här.