Paralympics

Viktoria och Olof topp åtta i Tokyo: “Så jävla glad bara över att vara här”

Paralympics är inne på sluttampen och göteborgshoppen Viktoria Karlsson, GKIK, och Olof Ryberg, Örgryte IS, är färdigtävlade. Det slutade med en sjätte- och en åttondeplats för de två längdhopparna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Olof Ryberg, Örgryte IS, gjorde ett fint mästerskap och slutade åtta. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof Ryberg fick det glädjande beskedet att han var uttagen till Paralympics bara veckor innan mästerskapet drog igång. Olof tog chansen när han fick den och slog till med nytt säsongsbästa i längdhoppsfinalen med resultatet 6,25.

— Det var en mäktig upplevelse! Det är det här man kämpar för, det är målet för all träning och slit man lägger ner. Jag är så jävla glad bara över att vara här, sa Olof till Paralympiska Kommitténs hemsida efter tävlingen.

Olof var sista hoppare att få göra alla sex hopp och slutade åtta.

Olof hoppade nytt säsongsbästa och 6,25. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Det var Olofs första Paralympics. En nyttig erfarenhet för Örgrytehopparen som är blott 21 år gammal. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof är på plats och stöttar Viktoria från läktarposition. Foto: Hanna Bernhardsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson, GKIK, hade problem ansatslöpningen i de inledande hoppen men i sista omgången stämde det bättre. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson var ett medaljhopp inför tävlingarna men med lite strul i ansatslöpningen blev det till slut en sjätteplats för Viktoria. Det längsta hoppet kom i den sista omgången när hon landade på 4,55. Det fattades ett par decimeter upp till medaljlängder.

I sitt första Paralympics i Rio slutade Viktoria på en sjundeplats men var trots förbättringen inte helt nöjd med mästerskapet.

— Det kändes inte som jag hade önskat. Det började tufft och det är ju aldrig roligt, sen är jag väldigt stolt över att jag lyckades komma tillbaka och ändå hoppa längre i det sista. Men det är ändå att jag får kämpa idag och det är inte det man vill göra när man är här, sa hon efter tävlingen.

6,55 och en sjundeplats blev resultatet för Viktoria i Tokyo. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Trots att det blev placeringen bättre än i Rio var Viktoria, som siktade på medalj, inte helt nöjd med mästerskapet. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Fullständiga resultat hittar du här.


Under helgen, i samband med SM i Borås, arrangerades också SM i parafriidrott. En som utmärkte sig lite extra var Angereds Viktor Åberg som tog tre medaljer. Bland annat hoppade han starka 4,90 i längdhoppet. Viktor, som förutom friidrotten också utmärkt sig inom basket, vann Special Olympics World Summer Games 2019 i Abu Dhabi i just längdhopp. Den gången hoppade han 5,26, i något trevligare väderförhållanden än i Borås. 

Fullständiga resultat hittar du här.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!