Paralympics

Viktoria och Olof topp åtta i Tokyo: “Så jävla glad bara över att vara här”

Paralympics är inne på sluttampen och göteborgshoppen Viktoria Karlsson, GKIK, och Olof Ryberg, Örgryte IS, är färdigtävlade. Det slutade med en sjätte- och en åttondeplats för de två längdhopparna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Olof Ryberg, Örgryte IS, gjorde ett fint mästerskap och slutade åtta. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof Ryberg fick det glädjande beskedet att han var uttagen till Paralympics bara veckor innan mästerskapet drog igång. Olof tog chansen när han fick den och slog till med nytt säsongsbästa i längdhoppsfinalen med resultatet 6,25.

— Det var en mäktig upplevelse! Det är det här man kämpar för, det är målet för all träning och slit man lägger ner. Jag är så jävla glad bara över att vara här, sa Olof till Paralympiska Kommitténs hemsida efter tävlingen.

Olof var sista hoppare att få göra alla sex hopp och slutade åtta.

Olof hoppade nytt säsongsbästa och 6,25. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Det var Olofs första Paralympics. En nyttig erfarenhet för Örgrytehopparen som är blott 21 år gammal. Foto: Oscar Olsson / Swedish Paralympic Committee

Olof är på plats och stöttar Viktoria från läktarposition. Foto: Hanna Bernhardsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson, GKIK, hade problem ansatslöpningen i de inledande hoppen men i sista omgången stämde det bättre. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Viktoria Karlsson var ett medaljhopp inför tävlingarna men med lite strul i ansatslöpningen blev det till slut en sjätteplats för Viktoria. Det längsta hoppet kom i den sista omgången när hon landade på 4,55. Det fattades ett par decimeter upp till medaljlängder.

I sitt första Paralympics i Rio slutade Viktoria på en sjundeplats men var trots förbättringen inte helt nöjd med mästerskapet.

— Det kändes inte som jag hade önskat. Det började tufft och det är ju aldrig roligt, sen är jag väldigt stolt över att jag lyckades komma tillbaka och ändå hoppa längre i det sista. Men det är ändå att jag får kämpa idag och det är inte det man vill göra när man är här, sa hon efter tävlingen.

6,55 och en sjundeplats blev resultatet för Viktoria i Tokyo. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Trots att det blev placeringen bättre än i Rio var Viktoria, som siktade på medalj, inte helt nöjd med mästerskapet. Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Fullständiga resultat hittar du här.


Under helgen, i samband med SM i Borås, arrangerades också SM i parafriidrott. En som utmärkte sig lite extra var Angereds Viktor Åberg som tog tre medaljer. Bland annat hoppade han starka 4,90 i längdhoppet. Viktor, som förutom friidrotten också utmärkt sig inom basket, vann Special Olympics World Summer Games 2019 i Abu Dhabi i just längdhopp. Den gången hoppade han 5,26, i något trevligare väderförhållanden än i Borås. 

Fullständiga resultat hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.