Föreningsutveckling

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

22 December 2021 14:05 Skribent Sara Ulrika Holmgren

“Slottsskogshallen har kollapsat efter en kraftig brand” – GP

“Vi vill inte gå in i byggnaden just nu, för då ger vi branden syre, säger räddningstjänstens insatsledare Stefan Carlsson till DN”  

“Läget just nu är att hela huset har rasat ihop här” – Henning Wallén, Räddningsledare

Kvällen den 15 september 2019 kom det första larmet till Räddningstjänsten. Göteborgsposten skrev om “tjock, svart rök som sågs stiga” från platsen och boende uppmanades att hålla fönster, ventiler, och dörrar stängda. 60 brandmän gjorde sitt bästa för att kontrollera och släcka branden, men när taket rasade in försvårades arbetet. Snabbt och kraftfullt spreds sig elden in emellan Slottsskogshallens väggar och vrår. På några timmar hade träningshallen för friidrottens barn, ungdomar och Gymnastikförbundet Väst brunnit ner. Kvar i den rök som pyste ur askan, lämnades en tomhet och frågetecken kring: Vad händer nu?  

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner” – Ungdomstränaren Jonas Heiman, Trampolinföreningen Volt, till SVT.

Strax därefter ställde Göteborg Stad frågan till Göteborgs Friidrottsförbund om att ta över ansvaret för processen, och tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fortsätta planeringen inför återuppbyggnaden av Slottskogshallen:

-Om vi maximera ytan? Går det att bygga en ganska stor hall med mycket aktiviteter?, säger Martin om de tankar som gick. 

Vid lucia 2020, drygt ett år senare, gick Göteborgs Friidrottsförbund in med en begäran om ett förhandsbesked till kommunen för att få reda på om de planer man har är genomförbara på samma plats där Slottsskogshallen stod. Begäran innehöll en vision om att skapa något större, som dessutom kan innebära intäkter till förbundet:

-Det innebär att vi kan ha hyresgäster som ligger utanför de här förbunden, som utrymme för kontor, för klubbar och idrottsförbund? Dessutom tittar vi på möjligheten för lunchrestaurang och fik. Vi vet att många är intresserade men vi vet inte vilken väg vi vill gå, säger Martin.

Värdet för friidrotten

Men den främsta och primära visionen för hallen är att den ska fortsätta vara en arena, särskilt anpassad för gymnastik, och friidrottens barn och ungdomsgrupper . Inuti hallen kommer det finnas plats för stavhopp, sprint, kast, längdhopp, och det du behöver för att skapa en arena med utrymme för alla friidrottens grenar. Men vågar man, ur ett ekonomiskt perspektiv gå in och bygga en större anläggning, eller ska man välja en mindre hall som mer eller mindre ersätter den gamla i sin funktion?

– Det handlar om vilken risk man kan ta som förbund? Vi får aldrig någon gång sätta förbundets ekonomi i risk. Givet också de tuffa åren vi har, så kan vi inte gå ut och göra något och hoppas på det bästa. Det får vara väldigt noggrant uttänkt, säger Martin

Med kärnan i friidrotten

I över ett decennium har dialogen, eller kanske drömmen om ett stadsutvecklingsprojekt varit aktiv inom Göteborgs Friidrottsförbund, där friidrotten kan vara kärnan i ett större kompetenscentrum och blir allt mer central i Göteborg Stad?  

– Jag tänker att friidrott är en så pass central sport fysiskt sett, som går väl in i många andra sporter. Framförallt om det finns fina anläggningar att vara i, tror jag att det dessutom är jättebra för friidrottens tillväxt, säger Martin. 

“Bosön 2.0”

Visionen är stor och med en som Martin säger, “förhoppning om att det här kan bli startskottet för något liknande som Bosön”. Kanske finns även här möjlighet att inhysa RF-SISUs nya elitidrottsprogram High Performance Elite? Att man tillsammans investerar i utrustning och skapar utrymme för  medicinska tester, prehab, rehab, och att det finns gym som är format för elitidrottaren? 

-Hur kan vi samverka med övriga intressenter som Frölundaborg? Hur kan vi göra en gemensam sak av området? Går det att få hit en skola? Kan vi lägga Idrottsgymnasiet här? Kan man ha studentboende? Vad kan man göra? Det finns stora möjligheter att utveckla detta. Den långsiktiga visionen är att låta friidrotten vara en del av det, säger Martin 

Förutom att utveckla Friidrottens Hus och stötta distriktets föreningar i anläggningsfrågor har Göteborgs Friidrottsförbund i uppdrag att tillsammans med Gymnastikförbundet Väst ansvara för Slottskogshallen återuppbyggnad. GFIF vill dessutom samverka med byggprojekten i området nära Friidrottens Hus för att stärka friidrottens plats och funktion i Göteborg Stad. 
Artikeln är den tredje av fyra om Göteborgs Friidrottsförbund verksamhetsområden.
Den sista om förbundets syfte och uppdrag från och för Svensk Friidrott, kommer i mellandagarna, då vi samtidigt tackar Henrik Eliasson för fem år av engagemang, utveckling, och ledarskap. 

För frågor kring återuppbyggnaden av Slottsskogshallen, kontakta förbundschef, Martin Bergman

 

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?