Föreningsutveckling

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

22 December 2021 14:05 Skribent Sara Ulrika Holmgren

“Slottsskogshallen har kollapsat efter en kraftig brand” – GP

“Vi vill inte gå in i byggnaden just nu, för då ger vi branden syre, säger räddningstjänstens insatsledare Stefan Carlsson till DN”  

“Läget just nu är att hela huset har rasat ihop här” – Henning Wallén, Räddningsledare

Kvällen den 15 september 2019 kom det första larmet till Räddningstjänsten. Göteborgsposten skrev om “tjock, svart rök som sågs stiga” från platsen och boende uppmanades att hålla fönster, ventiler, och dörrar stängda. 60 brandmän gjorde sitt bästa för att kontrollera och släcka branden, men när taket rasade in försvårades arbetet. Snabbt och kraftfullt spreds sig elden in emellan Slottsskogshallens väggar och vrår. På några timmar hade träningshallen för friidrottens barn, ungdomar och Gymnastikförbundet Väst brunnit ner. Kvar i den rök som pyste ur askan, lämnades en tomhet och frågetecken kring: Vad händer nu?  

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner” – Ungdomstränaren Jonas Heiman, Trampolinföreningen Volt, till SVT.

Strax därefter ställde Göteborg Stad frågan till Göteborgs Friidrottsförbund om att ta över ansvaret för processen, och tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fortsätta planeringen inför återuppbyggnaden av Slottskogshallen:

-Om vi maximera ytan? Går det att bygga en ganska stor hall med mycket aktiviteter?, säger Martin om de tankar som gick. 

Vid lucia 2020, drygt ett år senare, gick Göteborgs Friidrottsförbund in med en begäran om ett förhandsbesked till kommunen för att få reda på om de planer man har är genomförbara på samma plats där Slottsskogshallen stod. Begäran innehöll en vision om att skapa något större, som dessutom kan innebära intäkter till förbundet:

-Det innebär att vi kan ha hyresgäster som ligger utanför de här förbunden, som utrymme för kontor, för klubbar och idrottsförbund? Dessutom tittar vi på möjligheten för lunchrestaurang och fik. Vi vet att många är intresserade men vi vet inte vilken väg vi vill gå, säger Martin.

Värdet för friidrotten

Men den främsta och primära visionen för hallen är att den ska fortsätta vara en arena, särskilt anpassad för gymnastik, och friidrottens barn och ungdomsgrupper . Inuti hallen kommer det finnas plats för stavhopp, sprint, kast, längdhopp, och det du behöver för att skapa en arena med utrymme för alla friidrottens grenar. Men vågar man, ur ett ekonomiskt perspektiv gå in och bygga en större anläggning, eller ska man välja en mindre hall som mer eller mindre ersätter den gamla i sin funktion?

– Det handlar om vilken risk man kan ta som förbund? Vi får aldrig någon gång sätta förbundets ekonomi i risk. Givet också de tuffa åren vi har, så kan vi inte gå ut och göra något och hoppas på det bästa. Det får vara väldigt noggrant uttänkt, säger Martin

Med kärnan i friidrotten

I över ett decennium har dialogen, eller kanske drömmen om ett stadsutvecklingsprojekt varit aktiv inom Göteborgs Friidrottsförbund, där friidrotten kan vara kärnan i ett större kompetenscentrum och blir allt mer central i Göteborg Stad?  

– Jag tänker att friidrott är en så pass central sport fysiskt sett, som går väl in i många andra sporter. Framförallt om det finns fina anläggningar att vara i, tror jag att det dessutom är jättebra för friidrottens tillväxt, säger Martin. 

“Bosön 2.0”

Visionen är stor och med en som Martin säger, “förhoppning om att det här kan bli startskottet för något liknande som Bosön”. Kanske finns även här möjlighet att inhysa RF-SISUs nya elitidrottsprogram High Performance Elite? Att man tillsammans investerar i utrustning och skapar utrymme för  medicinska tester, prehab, rehab, och att det finns gym som är format för elitidrottaren? 

-Hur kan vi samverka med övriga intressenter som Frölundaborg? Hur kan vi göra en gemensam sak av området? Går det att få hit en skola? Kan vi lägga Idrottsgymnasiet här? Kan man ha studentboende? Vad kan man göra? Det finns stora möjligheter att utveckla detta. Den långsiktiga visionen är att låta friidrotten vara en del av det, säger Martin 

Förutom att utveckla Friidrottens Hus och stötta distriktets föreningar i anläggningsfrågor har Göteborgs Friidrottsförbund i uppdrag att tillsammans med Gymnastikförbundet Väst ansvara för Slottskogshallen återuppbyggnad. GFIF vill dessutom samverka med byggprojekten i området nära Friidrottens Hus för att stärka friidrottens plats och funktion i Göteborg Stad. 
Artikeln är den tredje av fyra om Göteborgs Friidrottsförbund verksamhetsområden.
Den sista om förbundets syfte och uppdrag från och för Svensk Friidrott, kommer i mellandagarna, då vi samtidigt tackar Henrik Eliasson för fem år av engagemang, utveckling, och ledarskap. 

För frågor kring återuppbyggnaden av Slottsskogshallen, kontakta förbundschef, Martin Bergman

 

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”