“Det är så lite som krävs”

Silver på Veteran-VM till Lerums Paulina Orell Sahlberg

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap. 

Men vägen till VM har inte varit enkel för den nyblivna silvermedaljören. Vid Veteran-SM två veckor innan VM stukade Paulina foten kraftigt. Från och med den dagen blev det en period av ovisshet. 

– Det har varit en kamp mot klockan om jag ens skulle kunna springa, säger Paulina.

En vecka innan hon skulle stå på startlinjen kunde hon springa på foten igen. 

– Det har varit mycket upp och ner, ena stunden har det känts hoppfullt och nästa sekund har jag känt att det inte går. Jag har tagit en dag i taget och jobbat med foten och fått bra hjälp från träningskompisar, naprapat och sjukgymnast. 

Väl på startlinjen i Torun

Trots motgångarna, kämpade hon sig tillbaka och tog sig till Torun, Polen för att slåss om medaljerna. Paulina kom till mästerskapet som klar medaljfavorit. Hon vann sitt försöksheat kontrollerat och gick vidare till final på placering. I finalen väntade bana 5. Hon tog ledningen tidigt i loppet och gick in först på gemensam bana efter 150 meter. Därifrån höll hon ledningen hela loppet fram tills de sista 100 metrarna där krafterna tog slut. Hon blev omsprungen av tyskan Olga Köppen men Paulina lyckades vinna silvret på tiden 59.78. Segraren korsade mållinjen på tiden 59.11.

– Jag vet att jag kan mer, men med tanke på foten så får jag vara glad och att jag lyckades springa enligt plan i 300 meter. Efter det märktes det att jag har missat syraträning, säger Paulina.

Avsaknaden av syraträningen beskriver hon som frustrerande. 

– Det är så häftigt när allt stämmer med kroppen, men väldigt frustrerande när man få ett stopp. Det är så lite som krävs för att det ska bli sämre tider, säger hon. 

Försök två 

Två dagar efter 400 meters-loppet stod Lerumslöparen på startlinjen igen för att den här gången springa 200 meter. Hon tog sig vidare från försöken till semifinal och därefter till final. Sedan gjorde foten sig påmind och hon valde att avstå från att springa finalen.  

– I semifinalen fick jag bana 3 och det märktes att foten var mer påverkad av den snävare kurvan. Jag kom inte i väg som jag brukar och kände att jag haltade lite på upploppet. 
-Det är väldigt svårt att springa på en fot som inte känns helt hundra, säger Paulina. 

Det var inte värt risken att springa. Men för Paulina väntar nu en lång och händelserik sommarsäsong runt hörnet med två stora mål: Senior-SM och Veteran-EM. 

-Mitt stora mål för hela året är att delta på senior-SM. Det ska bli fränt att göra det som 42åring, det gäller bara att allt går som det ska nu och inga mer stukade fötter, säger Paulina. 

Veteranfriidrotten i Sverige har visat framfötterna de senaste åren. År 1977 arrangerades Veteran-VM i Göteborg senast och nu 47 år senare, 13–25 augusti 2024 är det dags igen. 

Paulina är någon du kommer att få se där. 

-Det blir superkul, då kan man köra lite fler grenar när man inte behöver vara i väg lika länge. Det ska bli väldigt kul att ha det på hemmaplan och allt vad det innebär, säger Paulina. 

Är du veteran och vill börja med friidrott?
Anmälan till Lerum Friidrotts “Athletics for Life” är nu öppen.

För att läsa mer, klicka här!

Lästips!

WMA till Göteborg!

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.