“Det är så lite som krävs”

Silver på Veteran-VM till Lerums Paulina Orell Sahlberg

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap. 

Men vägen till VM har inte varit enkel för den nyblivna silvermedaljören. Vid Veteran-SM två veckor innan VM stukade Paulina foten kraftigt. Från och med den dagen blev det en period av ovisshet. 

– Det har varit en kamp mot klockan om jag ens skulle kunna springa, säger Paulina.

En vecka innan hon skulle stå på startlinjen kunde hon springa på foten igen. 

– Det har varit mycket upp och ner, ena stunden har det känts hoppfullt och nästa sekund har jag känt att det inte går. Jag har tagit en dag i taget och jobbat med foten och fått bra hjälp från träningskompisar, naprapat och sjukgymnast. 

Väl på startlinjen i Torun

Trots motgångarna, kämpade hon sig tillbaka och tog sig till Torun, Polen för att slåss om medaljerna. Paulina kom till mästerskapet som klar medaljfavorit. Hon vann sitt försöksheat kontrollerat och gick vidare till final på placering. I finalen väntade bana 5. Hon tog ledningen tidigt i loppet och gick in först på gemensam bana efter 150 meter. Därifrån höll hon ledningen hela loppet fram tills de sista 100 metrarna där krafterna tog slut. Hon blev omsprungen av tyskan Olga Köppen men Paulina lyckades vinna silvret på tiden 59.78. Segraren korsade mållinjen på tiden 59.11.

– Jag vet att jag kan mer, men med tanke på foten så får jag vara glad och att jag lyckades springa enligt plan i 300 meter. Efter det märktes det att jag har missat syraträning, säger Paulina.

Avsaknaden av syraträningen beskriver hon som frustrerande. 

– Det är så häftigt när allt stämmer med kroppen, men väldigt frustrerande när man få ett stopp. Det är så lite som krävs för att det ska bli sämre tider, säger hon. 

Försök två 

Två dagar efter 400 meters-loppet stod Lerumslöparen på startlinjen igen för att den här gången springa 200 meter. Hon tog sig vidare från försöken till semifinal och därefter till final. Sedan gjorde foten sig påmind och hon valde att avstå från att springa finalen.  

– I semifinalen fick jag bana 3 och det märktes att foten var mer påverkad av den snävare kurvan. Jag kom inte i väg som jag brukar och kände att jag haltade lite på upploppet. 
-Det är väldigt svårt att springa på en fot som inte känns helt hundra, säger Paulina. 

Det var inte värt risken att springa. Men för Paulina väntar nu en lång och händelserik sommarsäsong runt hörnet med två stora mål: Senior-SM och Veteran-EM. 

-Mitt stora mål för hela året är att delta på senior-SM. Det ska bli fränt att göra det som 42åring, det gäller bara att allt går som det ska nu och inga mer stukade fötter, säger Paulina. 

Veteranfriidrotten i Sverige har visat framfötterna de senaste åren. År 1977 arrangerades Veteran-VM i Göteborg senast och nu 47 år senare, 13–25 augusti 2024 är det dags igen. 

Paulina är någon du kommer att få se där. 

-Det blir superkul, då kan man köra lite fler grenar när man inte behöver vara i väg lika länge. Det ska bli väldigt kul att ha det på hemmaplan och allt vad det innebär, säger Paulina. 

Är du veteran och vill börja med friidrott?
Anmälan till Lerum Friidrotts “Athletics for Life” är nu öppen.

För att läsa mer, klicka här!

Lästips!

WMA till Göteborg!

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.