“Det är så lite som krävs”

Silver på Veteran-VM till Lerums Paulina Orell Sahlberg

Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap. 

Men vägen till VM har inte varit enkel för den nyblivna silvermedaljören. Vid Veteran-SM två veckor innan VM stukade Paulina foten kraftigt. Från och med den dagen blev det en period av ovisshet. 

– Det har varit en kamp mot klockan om jag ens skulle kunna springa, säger Paulina.

En vecka innan hon skulle stå på startlinjen kunde hon springa på foten igen. 

– Det har varit mycket upp och ner, ena stunden har det känts hoppfullt och nästa sekund har jag känt att det inte går. Jag har tagit en dag i taget och jobbat med foten och fått bra hjälp från träningskompisar, naprapat och sjukgymnast. 

Väl på startlinjen i Torun

Trots motgångarna, kämpade hon sig tillbaka och tog sig till Torun, Polen för att slåss om medaljerna. Paulina kom till mästerskapet som klar medaljfavorit. Hon vann sitt försöksheat kontrollerat och gick vidare till final på placering. I finalen väntade bana 5. Hon tog ledningen tidigt i loppet och gick in först på gemensam bana efter 150 meter. Därifrån höll hon ledningen hela loppet fram tills de sista 100 metrarna där krafterna tog slut. Hon blev omsprungen av tyskan Olga Köppen men Paulina lyckades vinna silvret på tiden 59.78. Segraren korsade mållinjen på tiden 59.11.

– Jag vet att jag kan mer, men med tanke på foten så får jag vara glad och att jag lyckades springa enligt plan i 300 meter. Efter det märktes det att jag har missat syraträning, säger Paulina.

Avsaknaden av syraträningen beskriver hon som frustrerande. 

– Det är så häftigt när allt stämmer med kroppen, men väldigt frustrerande när man få ett stopp. Det är så lite som krävs för att det ska bli sämre tider, säger hon. 

Försök två 

Två dagar efter 400 meters-loppet stod Lerumslöparen på startlinjen igen för att den här gången springa 200 meter. Hon tog sig vidare från försöken till semifinal och därefter till final. Sedan gjorde foten sig påmind och hon valde att avstå från att springa finalen.  

– I semifinalen fick jag bana 3 och det märktes att foten var mer påverkad av den snävare kurvan. Jag kom inte i väg som jag brukar och kände att jag haltade lite på upploppet. 
-Det är väldigt svårt att springa på en fot som inte känns helt hundra, säger Paulina. 

Det var inte värt risken att springa. Men för Paulina väntar nu en lång och händelserik sommarsäsong runt hörnet med två stora mål: Senior-SM och Veteran-EM. 

-Mitt stora mål för hela året är att delta på senior-SM. Det ska bli fränt att göra det som 42åring, det gäller bara att allt går som det ska nu och inga mer stukade fötter, säger Paulina. 

Veteranfriidrotten i Sverige har visat framfötterna de senaste åren. År 1977 arrangerades Veteran-VM i Göteborg senast och nu 47 år senare, 13–25 augusti 2024 är det dags igen. 

Paulina är någon du kommer att få se där. 

-Det blir superkul, då kan man köra lite fler grenar när man inte behöver vara i väg lika länge. Det ska bli väldigt kul att ha det på hemmaplan och allt vad det innebär, säger Paulina. 

Är du veteran och vill börja med friidrott?
Anmälan till Lerum Friidrotts “Athletics for Life” är nu öppen.

För att läsa mer, klicka här!

Lästips!

WMA till Göteborg!

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!