ISM Para + IVSM

Flera göteborgsmedaljer vid historiskt SM

När ISM i parafriidrott avgjordes i Höghammarshallen i Bollnäs under söndagen var det de första SM-tävlingarna sedan parafriidrotten blev en del av svenska friidrottsförbundet. Göteborg hade tre aktiva på plats som tillsammans tog sju medaljer.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Sedan årsskiftet är parafriidrotten en del av det svenska friidrottsförbundet, för att tydliggöra sin plats i friidrotten.

– Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu, har Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet, tidigare sagt till GFIF.

Och i helgen genomfördes alltså de första svenska mästerskapen i parafriidrott sedan inkluderingen. Tävlingarna avgjordes i Bollnäs under söndagen. Angeredsduon Viktor Åberg och Gustav Larsson tog tre medaljer var under tävlingsdagen. För Viktor blev det guld i höjdhopp, guld i längdhopp och silver på 60 meter.

För klubbkompisen Gustav blev medaljskörden silver i både längdhoppet och 200 meter samt brons på 60 meter. För Örgrytes Olof Ryberg, som i somras tävlade under Paralympics i Tokyo, blev det silver i längdhopp efter en jämn duell med ständiga rivalen Tobias Jonsson, IK Orient. Det skiljde till slut blott nio centimeter mellan de båda.

Karin Schön, IF Kville, går i mål som svensk mästare på 3000 meter. Vilken SM-medalj i ordningen det handlar om är frågan om hon vet själv. Foto: Deca Text & Bild

Inte bara para-SM

Men det är inte bara i Bollnäs det varit aktivitet i helgen. I Västerås avgjordes dessutom veteranernas inomhus-SM där det blev än fler göteborgsmedaljer. Kvilles Karin Schön, som sitter i veterankommittén, höll ett uppskattat invigningstal då Ivar Söderlind som normalt sätt håller i invigningstalet inte kunde närvara på grund av sjukdom. Därefter tog hon tre medaljer i 60-årsklassen, varav guld på 3000 meter. Tiden 11.43,96 innebar dessutom nytt nordiskt rekord i klassen. Lerums Paulina Orell Sahlberg, som tidigare i vinter tog guld under veteran-EM, vann både 200 meter och 400 meter. 

Men de var långt ifrån ensamma om att skörda medaljer.

Fullständiga resultat från veteran-SM hittar du här.

Fullständiga resultat från para-SM hittar du här.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.