ISM Para + IVSM

Flera göteborgsmedaljer vid historiskt SM

När ISM i parafriidrott avgjordes i Höghammarshallen i Bollnäs under söndagen var det de första SM-tävlingarna sedan parafriidrotten blev en del av svenska friidrottsförbundet. Göteborg hade tre aktiva på plats som tillsammans tog sju medaljer.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Sedan årsskiftet är parafriidrotten en del av det svenska friidrottsförbundet, för att tydliggöra sin plats i friidrotten.

– Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu, har Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet, tidigare sagt till GFIF.

Och i helgen genomfördes alltså de första svenska mästerskapen i parafriidrott sedan inkluderingen. Tävlingarna avgjordes i Bollnäs under söndagen. Angeredsduon Viktor Åberg och Gustav Larsson tog tre medaljer var under tävlingsdagen. För Viktor blev det guld i höjdhopp, guld i längdhopp och silver på 60 meter.

För klubbkompisen Gustav blev medaljskörden silver i både längdhoppet och 200 meter samt brons på 60 meter. För Örgrytes Olof Ryberg, som i somras tävlade under Paralympics i Tokyo, blev det silver i längdhopp efter en jämn duell med ständiga rivalen Tobias Jonsson, IK Orient. Det skiljde till slut blott nio centimeter mellan de båda.

Karin Schön, IF Kville, går i mål som svensk mästare på 3000 meter. Vilken SM-medalj i ordningen det handlar om är frågan om hon vet själv. Foto: Deca Text & Bild

Inte bara para-SM

Men det är inte bara i Bollnäs det varit aktivitet i helgen. I Västerås avgjordes dessutom veteranernas inomhus-SM där det blev än fler göteborgsmedaljer. Kvilles Karin Schön, som sitter i veterankommittén, höll ett uppskattat invigningstal då Ivar Söderlind som normalt sätt håller i invigningstalet inte kunde närvara på grund av sjukdom. Därefter tog hon tre medaljer i 60-årsklassen, varav guld på 3000 meter. Tiden 11.43,96 innebar dessutom nytt nordiskt rekord i klassen. Lerums Paulina Orell Sahlberg, som tidigare i vinter tog guld under veteran-EM, vann både 200 meter och 400 meter. 

Men de var långt ifrån ensamma om att skörda medaljer.

Fullständiga resultat från veteran-SM hittar du här.

Fullständiga resultat från para-SM hittar du här.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!