ISM Para + IVSM

Flera göteborgsmedaljer vid historiskt SM

När ISM i parafriidrott avgjordes i Höghammarshallen i Bollnäs under söndagen var det de första SM-tävlingarna sedan parafriidrotten blev en del av svenska friidrottsförbundet. Göteborg hade tre aktiva på plats som tillsammans tog sju medaljer.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Sedan årsskiftet är parafriidrotten en del av det svenska friidrottsförbundet, för att tydliggöra sin plats i friidrotten.

– Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu, har Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet, tidigare sagt till GFIF.

Och i helgen genomfördes alltså de första svenska mästerskapen i parafriidrott sedan inkluderingen. Tävlingarna avgjordes i Bollnäs under söndagen. Angeredsduon Viktor Åberg och Gustav Larsson tog tre medaljer var under tävlingsdagen. För Viktor blev det guld i höjdhopp, guld i längdhopp och silver på 60 meter.

För klubbkompisen Gustav blev medaljskörden silver i både längdhoppet och 200 meter samt brons på 60 meter. För Örgrytes Olof Ryberg, som i somras tävlade under Paralympics i Tokyo, blev det silver i längdhopp efter en jämn duell med ständiga rivalen Tobias Jonsson, IK Orient. Det skiljde till slut blott nio centimeter mellan de båda.

Karin Schön, IF Kville, går i mål som svensk mästare på 3000 meter. Vilken SM-medalj i ordningen det handlar om är frågan om hon vet själv. Foto: Deca Text & Bild

Inte bara para-SM

Men det är inte bara i Bollnäs det varit aktivitet i helgen. I Västerås avgjordes dessutom veteranernas inomhus-SM där det blev än fler göteborgsmedaljer. Kvilles Karin Schön, som sitter i veterankommittén, höll ett uppskattat invigningstal då Ivar Söderlind som normalt sätt håller i invigningstalet inte kunde närvara på grund av sjukdom. Därefter tog hon tre medaljer i 60-årsklassen, varav guld på 3000 meter. Tiden 11.43,96 innebar dessutom nytt nordiskt rekord i klassen. Lerums Paulina Orell Sahlberg, som tidigare i vinter tog guld under veteran-EM, vann både 200 meter och 400 meter. 

Men de var långt ifrån ensamma om att skörda medaljer.

Fullständiga resultat från veteran-SM hittar du här.

Fullständiga resultat från para-SM hittar du här.